Trucuri de design care fac o casă mai luxoasă decât este în realitate - ACAJU

Provocările și incertitudinile anului 2020 au dat totul peste cap, răsturnând multe valori, dar ne-au învățat să dorim să ne regăsim liniștea în cadrul familiei. Restricțiile impuse de pandemie și vacanțele anulate ne-au permis multora dintre noi să începem să investim în propriile locuințe, transformându-ne casele într-un loc mai frumos, mai armonios și mai plin de viață. Toți ne dorim case frumoase și funcționale, în care să fie confortabil să trăiești și mai ales, să lucrezi. Într-o astfel de casă ar trebui să domnească armonia și o atmosfera plină de căldură, confort și poate o notă de lux pentru o stare de încredere mai mare. 

Nu trebuie să faci investiții foarte mari, o amenajare poate arăta mai luxoasă decât este în realitate dacă ești atent la câteva detalii. Dacă vrei ca și casa ta să arate ca în revistele de design interior, este esențial să fii atent la alegerile pe care le faci, încearcă câteva trucuri vizuale de la designeri și alege obiecte de mobilier de calitate. Totul se rezumă la detalii, materiale, modele și texturi, cu mici modificări care fac toată diferența. O amenajare pentru un nou început, mai luxos dar homey, nu unul rece, impersonal.

 

Nu aglomera: Lasă casa să respire

 

Un stil de viață elegant și decent înseamnă suficient spațiu pentru a circula și a manevra cu ușurință piesele componente ale amenajării. Alege să începi transformarea casei cu o curățenie zdravănă și amănunțită pentru a face casa să se simtă mai liberă, mai aerisită. Ia în considerare și acele colțișoare, unghere sau locuri în care pare să nu se potrivească absolut nimic, dar în care poți face mici aranjamente chic cu o plantă, un scaun sau o măsuță decorativă.

 

Nu ai nevoie de mult mobilier pentru a umple un spațiu, mai bine mobilier de calitate decât nimicuri și vechituri, la care e bine, poate, să renunți. Cu această ocazie poți ajusta și fluxul traficului prin camere. Mișcarea ar trebui să aibă un anumit sens, adică nu ar trebui să te învârți într-o cameră pentru a ajunge în următoarea, să nu te împiedici de anumite lucruri, și fără să te strecori pe lângă o masă.

Pentru același aspect aerisit care să pună în valoare stilul unei amenajări menține suprafețele pieselor de mobilier și ale podelei curate prin stocarea elementelor pe care nu le folosești zi de zi. Acest lucru este valabil în bucătărie cu aparatura electrocasnică care nu trebuie ținută la vedere dacă nu e folosită zilnic, cu articolele de toaletă în dormitor sau cu scaunele care sunt în plus.

Efectul unei trieri nemiloase pentru nimicurile depozitate pe rafturi va fi că vei face loc pentru alte obiecte de calitate care să-ți creeze iluzia de lux și eleganță. Ascunde, pliază, strânge, pune deoparte și stivuiește piesele de mobilier de mici dimensiuni, pe care le poți depozita chiar sub unele mai mari. Astfel vei crea spațiul aerisit unde să îți poți dezvolta creativitatea pentru noi ajustări.

 

Rearanjează mobila cu scopul de a echilibra vizual

 

După ce ai scăpat de tot ce era în plus, poți avea o viziune de ansamblu și poți începe să rearanjezi. Poți muta „greutățile” departe de intrarea în cameră și poți răspândi piesele masive în mod egal în jurul camerei pentru a crea spații vizuale mai echilibrate. Astfel, la intrarea într-o cameră în loc să vezi direct o piesă de mobilier greoaie poți merge pe varianta unui element ceva mai luminos, ceva foarte jos sau, pur și simplu, un loc gol. Chiar dacă este vorba de spații mici care au variante limitate de dispunere a mobilierului, merită să experimentezi.

 

Creează un punct focal

 

Orice obiect din casa ta trebuie ales cu grijă, iar sfatul designerilor este să te concentrezi pe câte o piesă de rezistență pentru fiecare cameră. Alege o vedetă și transform-o în punct focal pentru a ancora o cameră. Punctul focal ar putea fi o hotă mai specială în bucătărie, un șemineu în camera de zi sau o tăblie excentrică a patului, în dormitor. În living poate fi un fotoliu cu o tapițerie într-un model deosebit sau dintr-un material prețios sau poate fi o canapea într-o culoarea puternică, ce sparge monotonia cromatică din restul camerei. 

 

Ca să nu imprimi un efect de încărcare, este foarte important să ai câte o singură astfel de piesă pentru fiecare cameră. Permite celorlalte elemente să aibă și ele un rol, dar secundar. Nu toate elementele trebuie să aibă un rol principal, aceasta ar crea doar un evident zgomot vizual. Un set de canapea și fotoliu cu un pattern încărcat sau într-o nuanță foarte puternică va da senzația de aglomerare.

 

Punctul focal ar trebui să fie de sine stătător și foarte clar definit în fiecare cameră, cel mai bun loc pentru un punct focal fiind de obicei chiar vizavi de intrarea în cameră. O piesă de mobilier de excepție, indiferent de mărime, poate într-adevăr să ridice factorul de lux și să schimbe atmosfera întregii camere. Dacă bugetul nu îți permite o piesă mai mare, încearcă cu un scaun de lux sau o măsuță suplimentară specială. Poți face niște huse spectaculoase pentru scaunele la vedere, din blană sau catifea și cu o culoare mai inedită. O pernă dintr-un material luxos adăugată unui scaun existent poate schimba aspectul, așa cum poate face o piesă de artă de perete sau o piesă de decor, cum ar fi o vază sau o sculptură.

 

 

Folosește decorațiuni de efect

 

Rearanjează-ți tablourile și celelalte decorațiuni, eventual scoate-le pe unele sau adaugă altele. Încearcă să găsești o temă unificatoare, care să creeze un echilibru aproape perfect. Nu afișa o piesă care pur și simplu nu se potrivește, doar pentru că este de la străbunica, iar dacă totuși ții morțiș să o etalezi, găsește-i un nou loc, poate într-o altă cameră. La fel ca în vestimentație și în decorarea unei camere trebuie să știi când să te oprești.

 

La aranjarea decorațiunilor încearcă să variezi dimensiunile, cantitățile, proporțiile și scara. Rama supradimensionată a unei oglinzi va umple un perete mare și gol, în timp ce o colecție de scoici multicolore, nesemnificative în mod individual, va reprezenta o interesantă grupare pe un raft al bibliotecii. Piesele așezate în grupuri de trei și cinci fac aranjamentele mult mai plăcute decât numerele pare.

 

Dacă îți plac seturile de tablouri, realizează-ți propriul tău set, descărcând o imagine care îți place de pe internet. O imprimi într-o dimensiune mai mare și tai imaginea în trei bucăți pe care le înrămezi în trei rame foto identice. După care poți alinia tablourile astfel încât, ca dintr-un puzzle, să rezulte fotografia inițială.

 

Folosește accente de culoare

 

Albul este varianta câștigătoare pentru un decor luminos, la fel și bejul sau pastelurile. Dacă îți plac nuanțele mai puternice, rezumă-te la a le folosi pe un singur obiect sau pe un singur perete accent. Accentele de culoare și textură pot completa într-un mod sofisticat tonurile de gri, alb sau bej din cameră. Pentru a înviora amenajarea unui dormitor, vopsește un perete într-o culoare mai închisă și acoperă-l cu fibră de sticlă. Efectul texturat va da un aer intim și cald încăperii, dar, totodată, luxos. Te poți folosi de tapet cu model deosebit pentru a crea un perete accent.

 

 

Acordă atenție micilor detalii

 

Detaliile sunt cele care fac, de obicei, diferența între un mobilier spectaculos de lux și mobilierul obișnuit. Feroneria, garniturile, butoanele, mânerele, picioarele și alte caracteristici periferice primesc mai multă atenție în decorul de lux. Acestea sunt, de fapt, unele dintre cele mai simple moduri de modernizare a decorului. Cel mai rapid și ușor upgrade este să schimbi hardware-ul pentru dulapuri sau uși cu versiuni de calitate mai luxoase și pline de artă. Același lucru este valabil și pentru bazele și picioarele mesei, pe care le poți vopsi sau schimba cu unele metalice.

 

Iluminatul este cel mai simplu mod de a transforma un spațiu în lux

 

Cel mai simplu mod de a transforma decorul unei camere într-un design interior de lux este prin adăugarea de surse iluminare stand-out. Îți poți cumpăra un candelabru opulent sau orice alt corp de iluminat elegant care să creeze o atmosferă distinctivă și să ridice un spațiu de la obișnuit la luxos.

Poți adăuga straturi de lumină, crearea de umbre și efecte de lumină foarte contrastante având ca rezultat o iluminare foarte sofisticată. Alege un punct focal și, poate chiar și unul secundar, și evidențiază-le. Adăuga lumină ambientală generală și unele corpuri de iluminat mai mici, cum ar fi lămpi de masă, pentru a obține efectul scontat.

Perdele și draperii noi

 

Draperiile și perdelele pot fi un upgrade favorabil bugetului pentru a transforma un spațiu într-un design interior de lux. Generoase, lungi și bogate acestea sunt caracteristicile care vor face ca ferestrele să se simtă finite și luxoase. Alegerea perdelelor un pic mai structurate le poate face să se simtă mai personalizate. Detaliile mici, cum ar fi tijele și feroneria mai opulente și căptușeala fac ca aranjamentele pentru ferestre să devină elemente de lux.

 

Nu uita de plante

 

În fiecare încăpere ar trebui să ai o vază cu flori. Poți opta și pentru flori în ghiveci și in acest caz trebuie să optezi pentru flori ornamentale, ficus, filodendron, yucca, dracaena. Plantele se numără printre trucurile la care poţi apela pentru a face ca încăperea să fie intersantă. Le poţi grupa într-un colţ al camerei sau poţi să te foloseşti de rafturi pentru a le aranja mai uşor.