11 trucuri geniale de depozitare pentru un dormitor bine organizat - ACAJU

Pentru că pandemia ne-a învățat să ne petrecem mai mult timp în casă și chiar a trebui să lucrăm de acasă, am învățat să petrecem mai mult timp cu familia, ceea ce a fost un avantaj. În același timp stând mai mult în același loc am început să vedem și defectele organizării casei noastre. O casă frumoasă, în care îți face plăcere să trăiești este o casă amenajată pe gustul tău și ordonată. În timp însă, în această locuință, se strâng foarte multe lucruri care nu mai încap pe nicăieri, dar nici nu pot fi aruncate pentru că cineva are sau va avea nevoie de ele și trebuie, bineînțeles, să le păstrăm undeva. 

 

Dormitorul ar trebui să fie strict cameră de relaxare, deci și cea mai ordonată încăpere din locuință. Dar și aici problemele apar când trebuie găsite spații de depozitare pentru o mulțime de lucruri, zona de dormitor fiind spațiul unde îți ții toate lucrurile personale, lucrurile de care ai nevoie zi de zi. Haine, lenjerii, bijuterii sau produse cosmetice, toate se găsesc în spațiul acesta intim. Pentru o atmosferă relaxată, dormitorul trebuie să aibă parte de un sistem de depozitare inteligent, care să nu fie la vedere și care să nu aglomereze inutil.

 

De la dulapuri pentru haine și rafturi, la comode și simple etajere, mobilierul pentru depozitare în din dormitoare te va ajuta să le oferi tuturor lucrurilor un loc propriu. Multitudinea de cutii și de coșuri depozitare, rafturi și sertare, ca soluții de depozitare în mobila de dormitor și personalizarea acestor spații vor crea acel spațiu care să îmbie la relaxare și odihna necesară după ziua de activitate.

 

  1. Paturi cu spații de depozitare

 

Paturile cu spații de depozitare sunt unele dintre cele mai banale trucuri, dar și printre cele mai bune. Un cadru cu sertare îți poate da la fel de mult spațiu de depozitare precum un dulap depozitare. O altă soluție este un pat tapițat cu ladă. Este ca și cum una din tăbliile patului a fost înlocuită cu dulap sau sertare de depozitare, devenind un spațiu extra de depozitare, excelent pentru păstrarea și organizarea practică a lenjeriilor de pat, plăpumilor, pernelor și altor obiecte voluminoase care ocupă spațiu și pe care nu vrem să le vedem în dressingul din dormitor.

Daca nu ai un pat cu spații de depozitare, este simplu să creezi tu spații de depozitare, din cutii din plastic, coșuri de depozitare sau chiar sertare.

  1. Folosește tăblia patului

 

Nu neglija suportul pe care îl poate oferi tăblia patului pentru a-ți așeza lucrurile. Există tăblii cu rafturi în comerț, dar o poți adapta și pe cea pe care o ai deja, astfel încât să obții un spațiu de depozitare practic pentru cărți, dar și tot felul de lucruri pe care nu le vrei la vedere prin cameră.

 

  1. Organizare inteligentă în șifonier

 

Cu o investiție minimă, poți profita la maximum de spațiile libere pe care le ai, mai ales de cele din jurul șifonierului existent. Organizatoarele de haine, cutiile și protecțiile de haine îți vor proteja mult mai bine hainele de praf și te vor ajuta să găsești întotdeauna ce ai nevoie. Poți folosi coșuri depozitare din plastic în care poți depozita șosete, fulare, eșarfe sau tricouri. Astfel, le vei avea depozitate pe categorii și nu va mai fi nevoie să cauți mult timp dimineața după ciorapii sau eșarfa dorită. Ordinea te va ajuta să economisești timpul, iar o cutie depozitare te va ajuta să economisești spațiul din sifonier. O altă idee este să folosești lateralele dulapului, sau un perete liber, pentru schelete de metal pe care să îți poți pune pe umerașe hainele pe care le folosești mai des.

 

  1. Accesorii de depozitare

 

Indiferent de cum e compartimentat un dulap depozitare, nu se va plia niciodată perfect pe nevoie fiecăruia. Îl poți adapta cerințelor tale folosind accesorii de depozitare care te ajută să optimizezi spațiul la maxim. Pentru șifonier există niște umerașe de care se pot agăța cam 9 umerașe pentru cămăși și bluze. 

După ce ai agățat toate bluzele pe umerașul suport se poate pune într-o a doua poziție, stând vertical, poziție în care economisește foarte mult spațiu. Pentru pantaloni există un suport care funcționează cam pe aceeași idee. Pe o bară care stă orizontal pentru că este agățată la capete de 2 cârlige există suporți pentru depozitare a 5 pantaloni. După ce au fost puși pantalonii, se scoate un cârlig de la un capăt și suportul se va așeza în poziție aproape verticală, economisind spațiu.

  1. Altfel de noptiere

 

În aproape toate incaperile de dormitoare există, lângă pat, cel puțin o noptieră pe care să îți poți pune o carte, telefonul, o lampă, ceasul deșteptător sau o ramă foto în care tu și partenerul tău zâmbiți fericiți, într-o poză de vacanță. Pentru un volum mai mare de depozitare putem alege o noptieră mini-turn dacă se potrivește cu stilul dormitorului, o noptieră comodă, o noptieră – măsuță de toaletă sau putem înlocui noptierele cu rafturi suspendate, montate pe perete, chiar deasupra tăbliei de la capul patului. Vor fi un loc bun de depozitare a cărților sau decorațiunilor.

 

  1. Comodă în loc de dulap

 

Dacă nu ai nevoie de un dulap depozitare pentru haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie și mărunțișuri. O comodă este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, fiind mai îngustă și mai joasă și nu încarcă vizual dormitorul, de multe ori chiar dându-i echilibru. În funcție de spațiu, dar mai ales de intențiile tale de depozitare ar trebui să evaluezi volumul comodei pentru a vedea cât spațiu de depozitare vei avea la dispoziție și cât de inteligent este compartimentată. 

Dacă plănuiești să pui comoda într-un colț, asigură-te că poți deschide sertarele sau ușile. În sertarele de la comodă se pot face câteva despărțituri verticale din placaj sau plastic, lenjeria sau ciorapii vor fi strânși înfășurați și așezați vertical între despărțituri, câștigând astfel spațiu mai mult.

 

  1. Banchetă cu spațiu de depozitare

 

De foarte multe ori o banchetă cu spațiu depozitare la capul de jos al patului, este bine venită, fiind un loc comod pentru dezbrăcarea sau îmbrăcarea hainelor sau depozitarea acestora pe timpul nopții. Este o adevărată pierdere de spațiu dacă la această banchetă nu se fructifică spațiul pentru depozitare care ar transforma-o în „ladă de zestre”, ideală pentru depozitat lenjerie de pat sau prosoape.

  1. Cutii și coșuri de depozitare

 

Pentru accesorii și diverse obiecte pe care le ții în dormitor poți folosi coșuri depozitare și cutii decorative pentru depozitare, pe care să le așezi ori pe șifonier, ori sub noptiere, dacă există spațiu liber sub acestea. Alege unele din lemn, răchită sau plastic, în culori ce se armonizează cu paleta cromatică a dormitorului, sau o cutie depozitare din fetru, a cărei textură aparte adaugă interes ambianței. Pentru pledurile pufoase și viu colorate pe care vrei să le păstrezi aproape și la vedere poți folosi niște coșuri din sârmă colorată.

 

  1. Rafturi pe pereți

 

Montează in dormitoare rafturi la înălțime pentru cărți și alte lucruri la care nu ai nevoie să ajungi foarte frecvent sau folosește-te de raftulețele moderne pătrate sau în zig-zag, care îți oferă posibilitatea de a îți așeza estetic tot felul de suveniruri și decorațiuni.

 

  1. Scaun otoman

 

Scaunele otoman elegante și practice îți oferă spațiu de depozitare suplimentar în interior, dar și pe taburet, unde poți sa îți pui haine sau alte obiecte. De asemenea, sunt arhisuficiente pentru a avea pe ce să te așezi în dormitor.

 

  1. Un dulap dormitor sau un dressing altfel

 

Cel mai ofertant spațiu de depozitare din dormitor este dressingul, mai ales dacă se poate amenaja ca spațiu separat de dormitor sau ca dulap depozitare în cadrul dormitorului. Dressingul din spatele patului matrimonial poate fi amenajat în cazul în care spațiul este suficient, mai ales dacă dormitorul este lung. Camera se poate împărți cu un perete paralel cu cel îngust, pe care ar sta capul patului. În spatele acestui perete va exista camera de dressing. Dacă este posibil se vor face două uși, pe fiecare parte a patului pentru acces. Va avea doi pereți mari pentru dulapuri, unul puțin mai mic cu lățimea ușii sau ușilor de acces

 

Dressingul din spatele patului cu perete fals se bazează pe aceeași idee, dacă nu a putut fi zidit un perete despărțitor. Un perete fals din rafturi înguste pentru pantofi sau accesorii poate închide un dressing în dormitor. Spatele acestui dulap va fi zugrăvit în stilul dormitorului. Peretele de fundal al dresingului va fi amenajat pentru depozitarea hainelor. Închiderea dresingului se poate realiza cu o draperie groasă sau cu un sistem de uși glisante cu oglindă spre interiorul dresingului.


Dressingul de pe peretele de intrare în dormitor este perfect realizabil acolo unde ușa de acces în dormitor este plasată în mijlocul unui perete suficient dezvoltat. Această ușă va fi încadrată de un dulap depozitare dormitor pe toată suprafața peretelui, împărțit pentru a depozita hainele atât pe rafturi, sertare sau bare pentru umerașe. Pentru o rentabilitate mai mare, acest dulap poate funcționa și neînchis cu uși sau draperii, condiția fiind o ordine desăvârșită.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei