Dimensiuni pe care este obligatoriu să le cunoști ca să-ți amenajezi perfect dormitorul - ACAJU

Dormitorul este locul în care te relaxezi, te odihnești și îți reîncarci bateriile zilnic. Iar când acesta nu este pe atât de mare pe cât ți-ai fi dorit, orice proiect de amenajare se transformă într-o provocare. Vrei să ai suficient spațiu pentru toate piesele esențiale de mobilier dormitor, ai un anumit design preferat pe care vrei să îl pui în practică dar, în același timp, nu vrei ca la final încăperea să pară mică și aglomerată.

Înainte de a achiziționa mobila de dormitor, măsoară fiecare perete, fiecare fereastră și spațiu, astfel încât să poți alege mobila care se potrivește cel mai bine cu dimensiunile dormitorului tău. E bine să ții cont de aceste dimensiuni mai ales dacă spațiul nu este unul foarte mare și contează fiecare mp. Pentru a menține balanța între eficiență și confort, trebuie să folosești fiecare spațiu la capacitatea lui optimă.

Lasă spațiu de mișcare în cameră, pentru a putea deschide corespunzător ușa și ferestrele și nu îngrămădi piesele de mobilier, altfel vei încărca prea mult camera și vei crea o atmosferă sufocantă. Un aspect de luat în considerare atunci când vă amenajați dormitorul este modul în care aranjați mobilierul. Acesta trebuie dispus ergonomic astfel încât să aveți acces facil la obiectele din jur.

În afara patului obligatoriu într-un dormitor, celelalte unități care alcătuiesc mobila dormitor  care se regăsesc în mod curent în această încăpere pot fi adaptate spațiului care rămâne, deoarece oferta în ceea ce privește forma și dimensiunea este foarte variată, astfel încât să putem face o alegere potrivită a dulapurilor, comodelor, noptierelor, etc.

Dimensiunile patul, baza mobilei de dormitor

Patul este primul lucru ce trebuie luat în considerare la amenajarea sau reamenajarea dormitorului, acesta reprezentând soluția pentru „spațiul de dormit‟ și de refacere. De aceea contează mărimea acestuia, care trebuie raportată la dimensiunea camerei, precum și dorințele și așteptările noastre față de această piesă de mobilier de referință, care de cele mai multe ori devine punctul focal al dormitorului.

Ca să fim foarte exacți totul ar trebui să plece de la alegerea saltelei pentru pat, pentru că cel mai important lucru într-un dormitor este salteaua.

  • Paturile de două persoane pot avea saltele cu lățimea de 140 cm, 160 cm, 180 cm și 200 cm (inclusiv mai late realizate la comandă). Întotdeauna când alegi un anumit tip de saltea, trebuie să ai în vedere că patul, cadrul acestuia, va fi mai lat decât salteaua pe care o conține, deci va ajunge să fie cel puțin cu 10 cm mai lat decât aceasta.
  • Mărimea și stilul patului vor fi alese funcție de spațiul disponibil în dormitor, pentru că în jurul patului este nevoie să se circule ușor, asta însemnând culoar de 75-90 cm lățime, în zonele de trecere pe lângă mobilier este bine să aveți treceri de cca. 90 cm lățime, pentru a avea suficient spațiu pentru deschiderea ușilor și sertarelor mobilierului complementar. Dacă în aceeași cameră există și pat și dulap, distanța dintre pat și dulap este bine să fie de 80-90 cm (pentru acces la dulap, care de regulă are 60 cm lățime pentru ușile sale). Dacă ai dulap cu uși culisante, te poți descurca și cu o distanță între pat și dulap de 60 cm.
  • Înălțimea partenerului mai înalt, la care se adaugă cam 20 cm, va determina lungimea patului, de 200 sau 220 cm.

Aceste considerente ne vor influența în alegerea lățimii patului, dimensiunile patului matrimonial, referindu-se la spațiul de dormit, respectiv cel alocat saltelei, mărimea reală a patului implicând și cei câțiva centimetri buni în plus alocați ramei și tăbliei patului.

  • Paturile duble clasice pentru dormitoarele matrimoniale se încadrează de obicei în dimensiunea de 140/160/ cm și 190/200 cm lungime
  • Patul Queen-size are dimensiunea de 180/200 cm, acesta putându-se încadra și într-o cameră cu suprafață medie și oferind un spațiu generos de dormit pentru două persoane.
  • În topul clasamentului se afla patul King-size, care oferă un spațiu de dormit demn de un rege, respectiv de 200/220 cm. De cele mai multe ori acest tip de pat are și o înălțime ceva mai mare, în special în cazul mobilierului clasic.

 

Practic, când îți calculezi spațiul disponibil în dormitor, ia în considerarea dimensiunea patului astfel: saltea + 15 cm (de jur împrejur pentru cadru pat) + 60 cm pe trei laturi (mai puțin tăblia). Rezultă că un pat cu salteaua de 140 cm, dimensiunea reală, folosibilă a patului este de fapt de circa 2,75 lățime x 2,75 metri lungime, ca atare numai patul îți ocupă circa 7,5 mp. În funcție de acest aspect vei lua în considerare dacă ai loc pentru dulap (care are adâncimea de 60-65 cm minimum) sau nu. De asemenea, deși pare tentant să ai pat cu ladă sau cu sertare, ia în calcul cât loc de manevră ai pentru așa ceva, pentru că ajungi să nu ai loc să deschizi sertarele de sub pat sau să nu poți folosi lada patului.

Într-un spațiu limitat, mobila ar trebui să aibă exact dimensiunile potrivite. În afara situației fericite în care poți achiziționa un pat matrimonial, există și cazurile în care din lipsă de spațiu te vei limita la un pat de colț sau la 2 paturi twins. În acest caz unul dintre paturi va fi lipit de perete și despărțit de celălalt, eventual printr-o noptieră, ambii parteneri având astfel acces la coborârea din pat pe laterală. Paturile de o singură persoană au lățimi de 80/ 90/ 100 și 120 cm.

Un pat care nu are dimensiunile potrivite te va împiedica să dormi bine. În același timp evită să cumperi un pat prea mare, vei avea tendința de a te mișca mult în pat și, implicit, vei avea un somn agitat.

După ce hotărăști ce dimensiune va avea patul pe care dorești să-l achiziționezi, fă o schiță a spațiului marchează locul ocupat de pat și astfel începe să “construiești” varianta finală, notând niște repere care într-un final îți vor permite sa alegi celelalte piese de mobilier la dimensiunea ideală.

Dimensiunea dulapului sau dresing-ului

În cele mai reușite și impresionante amenajări de dormitoare dulapurile de haine lipsesc, dar din păcate nu locuim cu toții în case atât de spațioase încât să ne ofere o cameră separată pe post de dressing, iar singura soluție rămâne încadrarea unuia de mărime adecvată în spațiul disponibil, pentru a ne găzdui numeroasele piese vestimentare. Acolo unde spațiul permite amplasarea unui dulap de haine ceva mai mare nu uita să iei în calcul culoarele de trecere și spațiul necesar deschiderii ușilor batante și sertarelor.

În spațiile înguste este indicată alegerea unui dulap cu uși glisante, eventual pe un perete întreg. Un sistem de deschidere în plan paralel îți dă libertatea de a amplasa dressingul chiar în apropierea patului, fără să îți faci griji că nu îl vei putea deschide complet. Pentru a avea la dispoziție o bară de haine, un dulap trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 60 de cm, la care se mai adaugă și 2-3 cm care trebuie lăsați în spatele acestuia pentru circulația aerului. În rest, înălțimea și lungimea sunt condiționate de spațiul disponibil. O soluție eficientă pentru amplificarea vizuală a unui dormitor de dimensiuni mai mici este folosirea oglinzilor aplicate pe ușile dulapului.

Dimensiunile noptierele, elemente funcționale și estetice

Pune de o parte și de alta a patului noptiere cu câte o lampă pe ele, astfel încât ambii parteneri care dorm în pat să aibă acces la un spațiu de depozitare și la lumină.

Bine alese acestea vor aduce un plus de eleganță zonei de dormit și implicit patului, în special dacă acesta are un design modest. Ca și dimensiuni acestea pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, în cazul variantelor mari de noptieră care pot fi ușor confundate cu o comodă. În ceea ce privește înălțimea, ideal este ca noptiera să se oprească la același nivel cu salteaua, cu precizarea că dacă salteaua iese cu mult peste rama patului, iar aceasta este și ceva mai lată, este de preferat ca noptiera să se oprească la același nivel cu ea.

Dimensiunile comodelor, spațiul prețios de depozitare

Comoda în mod evident nu trebuie să lipsească dintr-un dormitor. Aceasta oferă un prețios spațiu de depozitare și de cele mai multe ori servește drept suport pentru televizor. În dormitoarele mici, o comodă de dormitor este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de dimensiuni mici, deoarece aceasta nu încarcă spațiul din punct de vedere vizual și nici nu ocupă foarte mult fiind mai îngustă și mai joasă.

Ca dimensiuni o comodă se încadrează undeva între 35 și 60 cm lățime și 90 și 140 cm lungime, iar în ceea ce privește înălțimea nu există standarde doar limite impuse de aspectul estetic. O comodă cu lățime mai mică poate fi mai înaltă, iar în cazul celor care se desfășoară pe lungime o înălțime de maxim 90-95 de cm ar fi suficientă. Dacă plănuiești să pui comoda într-un colț, asigură-te că poți deschide sertarele sau ușile.

Pe lângă piesele de mobilier de bază enumerate, îți recomandăm includerea unei banchete în decor pentru un look mai elegant, bineînțeles dacă spațiul permite. O altă piesă care poate “îmbogăți ” amenajarea este un demifotoliu sau un scaun de salon, ideale pentru „colțul de relaxare‟ din dormitor și eventual o mică măsuță de cafea.

Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei