Modele diverse de noptiere. Clasic, modern sau neconvențional, ție care ți se potrivește? - ACAJU

Noptiera este clar piesa de mobilier specifică dormitorului, ce poate asigura atât un efect estetic deosebit, mai ales dacă amplasăm o veioză, cât și confort dacă ne gândim exact la utilitatea de a avea aproape un loc pentru a ne pune cartea sau paharul cu apă. În ciuda dimensiunilor sale compacte, noptiera este o piesă de mobilă extrem de utilă într-un dormitor. Așa cum menționam, pe o noptieră putem pune  cartea sau ceasul, dar poate găzdui și medicamente, ochelarii, ba chiar și telecomada sau telefonul mobil. 

 

Noptiere pentru dormitor: ce stil alegem?

 

Alegerea stilului noptierei se face în funcție de stilul dormitorului în general, cât și de utilitatea acesteia. Designul unui dormitor poate fi clasic, retro, vintage sau modern iar noptiera conturează atmosfera amenajării. Fie alegi modele de noptiere în ton cu modelul de mobilă dormitor, mai ales de caracteristicile patului matrimonial, fie mergi pe un stil contrastant pentru a da un plus de vigoare. O noptieră din sticlă de exemplu ar putea fi prea pretențioasă și greu de întreținut, în timp ce una din lemn ar fi mai potrivită, mai ales cu un finisaj care să nu necesite curățare zilnică. 

 

Într-un dormitor amenajat în stil clasic cel mai probabil se vor potrivi noptiere din lemn masiv, care să adauge un plus de stil și de eleganță spațiului unde te odihnești. Poți opta și pentru un model din PAL care să aibă o nuanță apropiată de cea a lemnului natur. Pentru un plus de eleganță, modelele robuste de noptiere pentru dormitor clasice pot avea un aspect vintage obținut prin antichizarea placajului din care a fost confecționată. O noptieră clasică este modelul tipic pătrat, considerat o opțiune tradițională pentru orice cameră. Poate fi realizată într-un stil clasic sau în alte versiuni moderne diferite. Acest model va arăta excelent în aproape orice dormitor.

 

Dacă nu găsești modele de noptiere potrivite în funcție de spațiul de care dispui, poți comanda unele personalizate mai comprimate. În cazurile când ai optat pentru varianta de două paturi înguste, poți opta doar pentru o noptieră cu o suprafață mai mare care poate sta foarte bine între cele două paturi, iar ambii parteneri pot beneficia de ea.

 

Dacă dormitorul este decorat în stil modern, s-ar putea să preferi o noptieră metalică, sau din MDF. Modelele de noptiere pentru dormitor metalice sunt apreciate, mai ales de iubitorii modernismului și minimalismului, pentru că scot designul unui dormitor din tiparele obișnuite. Acestea pot fi simple, sau în combinație cu alte materiale cum ar fi lemnul sau sticla.

 

Noptiera suspendată este o alegere ideală dacă ai o cameră mică unde fiecare centimetru de spațiu este important. Fiindcă se montează pe perete, spațiul de sub noptieră va fi liber. Aici poți să pui un coș pentru extra depozitare sau teancuri de cărți și reviste. Se potrivește în dormitoare amenajate în stil clasic și minimalist, dar poate fi integrată cu ușurință și în alte tipuri de decor.

 

Tipuri de noptiere: asortat sau neconvențional?

 

Noptiere cu spațiu de depozitare

 

Dacă ai dormitorul mic, unde fiecare centimetru este esențial și vital, optează pentru modele de noptiere cu spațiu de depozitare. Poți alege noptiere pentru dormitor cu un sertar, sau mai multe, cu spațiu mare dedesubt, cu ușa sau nu. Important este să știi dinainte ce intenționezi să păstrezi pe noptieră sau înăuntru. Alege o noptieră cu sertare multiple sau cu uși pentru a ascunde toate obiectele aflate la vedere, sau optează pentru o noptieră cu rafturi deschise pentru a-ți poziționa cărțile sau fotografiile cu persoanele dragi.

 

Noptiere mix & match

 

În ultimii ani mobila nu mai urmează neapărat regula setului, piesele de mobilier nu trebuie să aibă aceeași culoare, părând, cel puțin aparent, că nu mai fac parte dintr-un set. Poți opta pentru două noptiere cu stiluri diferite (feminin / masculin) sau pentru un model de noptiere asimetrice, moderne, care să iasă în evidență printr-o culoare puternică sau, în cazul în care nu dorești să distragi atenția la patul statement, poți alege noptiere pe un ton neutru, doar cu model diferit.

 

Noptiere neconvenționale

 

O altă tendință în ultimul timp este că, tot mai multă lume alege să înlocuiască clasicele modele de noptiere cu alte mici piese de mobilier sau obiecte care pot suplini funcția acestora: măsuțe, polițe, cufere, scări, scaune, cutii Renunță la clasicul duet al seturilor de noptiere cu piese similare și lasă-ți imaginația să zburde, alegând obiecte atipice, care să joace rolul de noptiere pentru dormitor.

  • Dacă îți plac decorurile în stil modern sau industrial alege drept noptieră o ladă din lemn cu aspect brut, va fi suportul potrivit pentru cărțile preferate. Pentru echilibru ompletează decorul cu detalii din același registru: o aplică cu abajur metalic, un ceas de perete sau niște așternuturi în culori neutre. 
  • Dormitoarele amenajate în stil eclectic sau cu influențe vintage pot beneficia de prezența magică a unui cufăr clasic. Suficient de solid pentru a oferi susținere și cu o suprafață generoasă, cufărul are și avantajul spațiului pentru depozitare, înlesnindu-ți organizarea dormitorului.
  • Pentru un aer proaspăt în dormitor poți adăuga în decor o piesă care să spargă cromatica liniară. Un taburet viu colorat este soluția cea mai avantajoasă, iar alăturat patului, acesta poate deveni o noptieră de efect. O astfel de alegere poate fi armonizată cu succes de o a doua noptieră-taburet, de preferat de dimensiuni și formă diferite.
  • Pentru mai mult șarm și nonconformism, alege o măsuță de cafea pliabilă, în locul unei noptiere banale. Aceasta nu încarcă vizual zona de lângă pat, oferă suficientă libertate de mișcare, iar uneori poate fi suport pentru micul dejun dintr-o dimineață târzie. Poți accentua alegând o măsuță în culori puternice, ce contrastează plăcut cu tonurile folosite cu precădere pentru fundal. Pentru mai mult dinamism, poți chiar alege multe măsuțe joase, obligatoriu în tonuri diferite, cu forme variate și pe care le vei distribui în număr diferit diferit. 
  • Un scaun obișnuit poate înlocui oricând o noptieră, mai ales modele din lemn cu un design neobișnuit sau poți să folosești mai multe scaune de diferite dimensiuni.


Dacă dormitorul tău este mic poți înlocui clasicele noptiere pentru dormitor cu niste rafturi sau polițe suspendate. Acestea sunt mult mai compacte și se vor potrivi ușor cu orice alt decor din cauza stilului minimalist. Plus că poate o parte din obiectele pe care le păstrezi lângă pat, și mai ales device-urile electronice, pot fi depozitate în orice altă cameră.