10 aspecte importante când te uiți după saltele de pătuțuri - ACAJU

Somnul este vital pentru copii și mai ales pentru bebeluși, având un impact direct asupra creșterii, dezvoltării și sănătății celor mici. Cu cât copilul este mai mic, cu atât trebuie să doarmă mai mult. Din acest motiv, când cauți saltele de pătuțuri pentru bebeluși trebuie s-o alegi pe cea care îi oferă susținerea și confortul necesar, pentru că bebelușul își va petrece foarte multe ore din zi și din noapte dormind. Alege cu mare grijă o astfel de saltea de pătuț pentru că poate influența sănătatea copilului. 

 

Din multitudinea de saltele pătuțuri existente pe piață trebuie să o alegi pe cea care să-l ajute pe cel mic să aibă o postură sănătoasă în timpul somnului, să aibă o suprafață adaptată ritmului său de creștere și să îi ofere copilului un mediu curat și sănătos în care să doarmă.

 

O saltea pentru bebeluși este la fel de importantă ca și patul, de aceea este recomandat să fie achiziționate împreună pentru a se potrivi cât mai bine. Orice spațiu rămas liber între saltea și lateralele patutului constituie un posibil pericol de sufocare. Riscul de sufocare crește și dacă salteaua nu este fermă, cele moi se pot adapta ușor formei capului și feței copilașului, mărind riscul de sufocare.

 

Tipuri de saltele pentru pătuțuri de bebeluși

 

Există trei tipuri de saltele pătuțuri pentru bebeluși, cu spumă, cu arcuri sau pe bază de fibre naturale, iarba de mare și popularul cocos. Toate aceste tipuri de saltele, dacă sunt de calitate, își vor păstra forma și vor oferi suport excelent bebelușilor și copiilor mici. 

 

  • Saltelele cu spumă, de cele mai multe ori poliuretanică, sunt cele mai ușoare având între 3 și 6 kg, față de cele de fibre naturale ce ajung ușor la 8 kg sau de cele cu arcuri care au între 8 și 15 kg. Chiar dacă nu o ridici toată ziua bună ziua, trebuie să o scoți la aerisit la o săptămână sau două, așadar poți lua în considerare că un plus îl au saltelele cu spumă. Salteaua cu spumă este mai puțin elastică și nu poate fi folosită ca trambulină pentru evadare din pătuț odată ce copilul este îndeajuns de mare pentru a sări. Saltelele cu spumă sunt cele mai ieftine, majoritatea au acoperire PVC, făcându-le ușor de întreținut. Dezavantajul major al acestor saltele este că vor contribui la apariția transpirației copilului în zilele călduroase de vară. O saltea de minimum 8 la 10 cm grosime va susține corect corpul copilului în timpul somnului. Există variante de saltele cu spumă prevăzute cu găuri de ventilare, pentru a preveni transpirația și formarea bacteriilor iubitoare de mediu umed.
  • Saltelele cu arcuri deși mult folosite anterior, au devenit în prezent mai greu de găsit în magazinele care comercializează articole de puericultură pentru bebeluși și copii mici. Sunt realizate din arcuri acoperite cu un strat de spumă peste care se așază o husă din bumbac sau PVC. Aceste saltele sunt mai scumpe decât varianta pe bază de spumă poliuretanică.
  • Saltelele cu fibră naturală de cocos reprezintă recomandarea de ultimă oră a medicilor. Salteaua cu fibră naturală este formata dintr-un strat interior de fibră de cocos acoperit cu latex, rezistent la umezeală, si o husă din bumbac organic. Este un produs realizat din componente naturale, astfel că grija ca bebelușul va petrece mult timp așezat pe un suport din materiale sintetice este spulberată. Fibra de cocos este dură, ceea ce înseamnă că salteaua își va păstra forma vreme îndelungată, aerul circulând cu ușurință printre fibrele de cocos, astfel salteaua nu necesită orificii pentru ventilare. Dezavantajul major al saltelei de cocos îl reprezintă prețul care este mai mare decât în cazul variantelor cu spumă sau arcuri.
  • Saltelele din latex sunt saltelele din cauciuc natural, cu propietăți antibacteriene, cu un sistem de circulația aerului foarte igienic.
  • Saltelele care combină tipurile prezentate anterior sunt mult utilizate astăzi, producătorii folosind huse de protecție din material antiperspirant, antibacterian, antialergic, opțiuni mai mult decât binevenite în condițiile în care mulți copii suferă de astm. Husa poate fi ușor îndepărtată și spălată la mașina de spălat la o temperatură de 60⁰ C, ideală pentru a distruge bacteriile și acarienii, deși prețul va fi mult mai mare decât în cazul huselor simple.

Aspecte importante când alegi o saltea pentru pătuțul bebelușului

 

  1. Mărimea saltelei trebuie să fie similară cu a patului. Dacă poți strecura două degete între saltea și laterala patutului, înseamnă că salteaua este prea mare și poate constitui un pericol. În ceea ce privește grosimea saltelei, se recomandă un maximum de 13 cm.
  2. Fermitatea. Salteaua prea moale înseamnă pericol de SIDS (Sindromul Morții Subite la Sugari) sau sufocare. Așază mâna în mijlocul saltelei și presează cu putere, apoi îndeparteaz-o. Dacă revine rapid la forma inițială și nu se adaptează formei mâinii tale, este ceea ce cauți. Medicii recomandă achiziționarea celei mai dure saltele, chiar dacă ție ți se poate părea tare, deoarece copilul se va adapta fără probleme. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac părinții este să aleagă salteaua care li se pare lor cea mai moale și confortabilă, însă cu cât e mai fermă salteaua cu atât este mai bună pentru copil.
  3. Gradul de impermeabilitate. Acum găsești cu usurință saltele cu mai multe straturi impermeabile, care sunt recomandate de producători pentru că nu permit bacteriilor să se dezvolte în salteaua pătuțului.
  4. Husele detașabile din bumbac pot fi spălate ușor și la temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că nu-ți vei mai face griji în legătură cu acarienii, care provoacă alergii.
  5. Protecția antimicrobiană este dată de acele saltele care sunt tratate cu substanțe specifice antimicrobiene și antimucegai. Întreabă vânzătorul dacă salteaua aleasă are aceste calități.
  6. Calitatea materialului din care este confecționată salteaua dar și husa, este un criteriu foarte important. Bebelușul are pielea foarte sensibilă și s-ar putea irita ușor dacă salteaua este numai plastic și burete de proastă calitate.
  7. Ventilația. Trebuie verificat dacă salteaua are orificii laterale de ventilare pentru a permite aerului să circule prin umplutura saltelei. O saltea ventilată va fi mai puțin mirositoare dacă are destule orificii care permit mirosurilor să circule prin interiorul ei. Gândește-te numai câte scutece murdare va „suporta” pe durata de utilizare. Nu este cazul saltelelor din fibre naturale, unde aerul circulă în mod natural printre firele de iarbă sau cocos.
  8. Salteaua din spumă trebuie să fie cât mai densă. Întrucât nu toți producătorii afișează densitatea pe ambalaj, este bine să știi că o saltea densă este o saltea mai grea. Salteaua obișnuită cântărește în jur de 3.5-4 kg, însă cele cu memorie, care sunt dintr-un poliuretan foarte dens, pot ajunge și la 10 kg. Dacă salteaua nu este suficient de elastică, în timp ce dorm, greutatea bebelușilor va lăsa o amprentă în saltea, ceea ce ar putea pune destul de multe probleme atunci când bebelușul ar vrea să-și schimbe poziția.
  9. Salteaua cu arcuri are fermitatea dată de numărul arcurilor conținute. Este recomandabil să alegi o saltea cu 135 la 150 de arcuri de calibru 15.5 sau chiar mai mic.
  10.  Certificarea. Toate saltelele trebuie să fie omologate, iar cele din fibre naturale trebuie certificate pe baza Standardului Global pentru Textilele Organice.

 

Când vine vorba de alegerea unei saltele de pătuț pentru copilul tău suntem convinși că vei alege ce este mai bun pentru ca startul în viață să fie unul extraordinar!