Camera Copilului: Amenajare completă, sfaturi și idei - ACAJU

 

Amenajarea unei camere pentru copii este un lucru care trebuie tratat cu seriozitate, deoarece este un proiect în continuă evoluție. Practic, pe măsura ce copilul înaintează în vârstă, corpul acestuia crește, în plus își schimbă preferințele, gusturile muzicale și hobby-urile. Așadar, dacă te întrebi cum să amenajezi camera copilului, ți-am pregătit o mulțime de sfaturi despre cum să creezi cel mai frumos univers pentru copilul tău. 

 

Diferitele stiluri decorative ale camerei unui adolescent diferă atât de sexul acestuia cât și de preocupările lui, dacă este sportiv sau cântăreț, preocupat de fashion sau de science fiction. În timp ce băieții se îndreaptă către un univers imaginar, cu personaje din filme, fetele pun mare accent pe alegerea culorilor preferate. 

 

Reguli de bază în amenajarea camerei copilului

 

Pentru orice copil, camera reprezintă locul său personal, special, spațiul de odihnă și refugiu, dar și tărâmul unde imaginația prinde viață cu ajutorul jocurilor și jucăriile. De aceea, este necesar respectarea anumitor reguli de bază în amenajarea camerei copilului

 

  • Alege mobilier modular. Atunci când vorbim de camera copilului, automat ne referim la eficientizarea spațiului. Pentru că în camera unui copil este nevoie de mai multe zone separate (spațiu de dormit, de învățat, de joacă) alegerea unui mobilier modular devine o opțiune de luat în seamă. Mobilierul trebuie ales și aranjat în așa mod încât să ofere acces facil la obiectele din jur, să aibă spații de depozitare și să nu aibă colțuri ascuțite sau elemente decorative care mai mult încurcă. Poate cel mai important element din camera copiilor este patul. Un somn odihnitor este un factor important în dezvoltarea fizică și mentală a copilului, de aceea patul trebuie ales cu mare atenție. Cele mai multe dintre modelele de paturi copii au dispozitive de ajustat înălțimea saltelelor și o balustradă mobilă pentru un acces mai ușor. Cele două opțiuni pe care le ai în ceea ce privește materialul sunt lemnul și fierul, ambele materiale fiind la fel de bune.
  • Adaptează dimensiunea pieselor de mobilier la dimensiunile camerei. Pentru adulți, mărimea patului este un element important, dar în camera unui copil, mai ales dacă vorbim de un copil mic, spațiul de joacă este mult mai important. Așadar, alege mai degrabă un pat divan de o persoană sau o canapea extensibilă, pentru a lăsa mai mult loc pentru joaca pe covor.
  • Planifica bine înainte de a cumpăra. Înainte de a cumpăra piesele de dormitor copii, măsoară și analizează toate opțiunile posibile. Caută cât mai multe idei despre cum să amenajezi camera copilului și alege-o pe care care corespunde cel mai bine cu spațiul disponibil, bugetul și stilul dorit. 
  • Compartimentează corect spațiul. În camera copilului, alege un decor simplu, care să nu obosească, dar care să-i ofere suficient spațiu de joacă, zonă de învățat, un pat confortabil pentru odihnă și spații de depozitare pentru jucării, rechizite, haine etc.
  • Optează pentru paturi suprapuse. În cazul în care vorbim de o cameră comună pentru doi frați sau chiar mai mulți copii, soluția optimă constă în alegerea unor paturi suprapuse cu dimensiuni de 90-200 cm,  cu scări, cu trepte, cu bare laterale pentru siguranță, amplasate lângă perete, pentru a economisi spațiu.
  • Alege mobilier cu spatii de depozitare. Pentru a păstra ordinea și un spațiu cât mai aerisit, mobila pentru copii este bine să aibă cât mai multe spații de depozitare, cu o compartimentare cât mai bună.
  • Include hobby-urile copilului în amenajarea camerei. Camera copilului trebuie să poarte amprenta acestuia, indiferent de vârsta pe care o are. De la primele desene simpatice, până la decorațiuni cu eroii favoriți din desene animate, în amenajarea camerei copilului trebuie să se regăsească acele lucruri care îi plac.
  • Include copilul în procesul amenajare și decorare.Fiind vorba de camera copilului, acesta trebuie să-și spună părerea cu privire la amenajarea ei. Permite-i copilului să-și expună propriile lor argumente în ceea ce privește decorarea spațiului, ajută-l să-și creeze un mediu în care să se simtă confortabil.

Amenajarea camerei copilului: 6 criterii de care să ținem cont

 

În amenajarea camerei copilului, se pornește de la stabilirea funcționalităților dormitorului și compartimentarea spațiului. Să creezi un spațiu confortabil în camera copilului, care în general este cea mai mică încăpere a apartamentului, înseamnă să dai dovadă de multă creativitate și imaginație, dar și să încerci să înțelegi nevoile și așteptările copilului la vârsta pe care o are. Dar, în același timp trebuie să recunoaștem, camera copilului este cea mai versatilă cameră din apartament. 

 

Dacă în dormitor și living se înlocuiesc din când obiectele uzate, în camera copilului totul se modifică la fiecare doi trei ani, odată cu creșterea acestuia atât ca vârstă, cât și fizic. Este simplu să înțelegi cum ar trebui amenajată camera copilului dacă te proiectezi în lumea lui și te lași inspirat de nevoile specifice etapei de dezvoltare în care se află. Pentru că nevoile lui se vor schimba odată cu vârsta, la fel și în privința aspectului camerei, ar trebui să ții cont de acest considerent și să-ți simplifici munca, având în vedere că această amenajare este un proiect de durată. 

 

 

Iată sfaturile noastre cu privire la amenajarea camerei copilului, ținând cont de fiecare etapă a dezvoltării sale și de spațiul de care dispui:

 

1. Amenajarea camerei în funcție de tipul de locuință

 

  • Apartament. Spațiul pe care îl ai la dispoziție este cu siguranță mic, întotdeauna fiind ales dormitorul cel mai mic pentru camera copilului. Mobila de copii trebuie aleasă pentru a nu aglomera spațiul, la fel și mobila multifuncțională. Paturile înalte sunt o soluție inteligentă de salvare a spațiului, întrucât zona de sub pat poate fi utilizată pentru a amenaja un birou, un loc de joacă sau spațiu de depozitare. Dacă ai doi copilași care împart aceeași cameră, modelul de pat supraetajat clasic nu va aglomera inutil spațiu, lăsând mai mult loc pentru alte activități. Trebuie ținut cont de paleta cromatică folosită pentru a nu „îngusta” spațiul. Vopsirea pereților și alegerea de mobilier copii în nuanțe neutre va da impresia unui spațiu mai larg și mai aerisit. Adaugă caracter prin folosirea petelor de culoare, fie că e vorba de tapet camera copilului, perdele, perne decorative, covor sau alte elemente de decor. Dar este de preferat să mergi pe designuri mai simple, care să nu încarce camera.
  • Casă.Mai mult spațiu înseamnă libertate sporită în amenajare. Poți alege un pat mai mare, iar dacă ai doi copii și vrei ca ambii să împartă aceeași cameră, în locul paturilor suprapuse poți opta pentru două paturi de o persoană, astfel fiecare își poate personaliza colțul după bunul plac. Profită de faptul că ai o încăpere mai mare și că mobila de copii va sta mult mai lejer pentru a încuraja și inspira creativitatea copilului, alimentând diferitele pasiuni și hobby-uri ale micuțului tău.
  • Mansardă. Poate este cea mai dorită locație în imaginația copiilor, fiind o locație particulară, ce dă frâu liber imaginației, plus că dă impresia că este mai greu de urmărit. Înclinarea pereților și forma neconvențională a încăperii care ar putea să-i deranjeze pe adulți va fi primită cu mult entuziasm de micuți, care vor vedea dormitorul din mansardă drept un loc magic de poveste. Mobila de copii pentru dormitorul din mansardă trebuie să fie practică, comodă și versatilă, în culori deschise, ce măresc vizual spațiul și cresc luminozitarea. Patul mai jos, fără picioare, va da impresia unei încăperi mai largi.

 

2. Amenajarea camerei în funcție de dimensiuni

 

  • Cameră mare. Visul oricărui copil este fără îndoială să aibă o cameră mare, în care să aibă cât mai mult spațiu de joacă. Însă, chiar și așa, un spațiu mare poate fi foarte ușor aglomerat cu mobilă masivă sau mult prea încărcată cu lucruri inutile de care copilul nu are nevoie. Profită de spațiul mare mai degrabă pentru a lăsa spațiu de mișcare și joacă, și alege doar elementele importante de mobilier. 
  • Cameră mică. Într-un dormitor mic, spațiile de depozitare devin foarte importante, așadar alege cu atenție dulapuri copii. Pentru a economisi spațiul este foarte important ca ușile acestor dulapuri să fie glisante și nu batante. O variantă foarte economică din punct de vedere al spațiului folosit într-un dormitor mic, dar destul de rar folosită este cea a ușilor ce se pot rula, acestea fiind uși ce nu necesită spațiu suplimentar la deschidere. În cadrul spațiilor de depozitare, sertarele sunt foarte folosite. Chiar dacă la deschidere ocupă suficient spațiu sertarele sunt des folosite pentru că pot fi folosite în variate poziții, în treptele scărilor, sub saltelele paturilor sau chiar în noptierele acestora. De asemenea, într-un dormitor mic, utile sunt birouri rabatabile. Acestea pot rabata de pe perete sau din interiorul unui dulap sau bibliotecă, ca un sertar sau pe vechiul principiu al uși rabatabile de scrin. Chiar dacă soluția unui scaun rabatabil ar ocupa mai puțin loc, cred că un scaun normal pentru birou ar fi mai comod. O bună organizare în dormitorul copiilor înseamnă folosirea fiecărui colț al camerei și căutarea soluțiilor celor mai eficiente pentru organizarea lucrurilor.

 

3. Amenajarea în funcție de forma camerei

 

Pentru că patul și șifonierul ocupă cea mai mare parte a dormitorului, se va ține cont de forma camerei în amplsarea acestora, pentru a eficientiza cât se poate de bine spațiu disponibil:

 

  • Camera pătrată. Într-o cameră pătrată, în mod normal patul se pune pe mijloc pentru a echilibra vizual spațiul, dar vorbind de un pat de copil, probabil cea mai bună variantă este să fie plasat la perete. Astfel , se folosește spațiul disponibil în partea opusă pentru un dulap mai mare și pentru birou. 
  • Camera dreptunghiulară. Dacă, pe lângă faptul că este dreptunghiulară, camera copilului este și îngustă, atunci o variantă potrivită ar fi alegerea unei canapele extensibile. În zona ferestrei, deasupra caloriferului se poate monta biroul copilului. În cazul în care există posibilitatea ca hainele copilului să fie depozitate în altă parte, se va opta pentru un stender pentru umerașe și a unui dulap înalt cu rafturi, cu adâncime mică, pentru cărți și rechizite.

 

 

4. Amenajarea camerei pentru mai mulți frați

 

Amenajarea unei camere pentru copil este o treabă foarte serioasă, o adevărată provocare, care cere imaginație și claritate în idei, fiindcă trebuie adaptată perfect nevoilor celui mic, dimensiunilor spațiului și gustului părinților. Când această cameră va fi folosită de doi copii provocările se multiplică de mai mult de două ori. Pentru a avea succes în acest proiect trebuie găsit echilibrul perfect între funcționalitate și estetic, cunoscând că mediul în care crește și se dezvoltă un copil va influența evoluția viitoare.

În altă ordine de idei, creșterea celor doi va necesita o remodelare a camerei care să țină seama de schimbările biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau înclinații artistice. 

 

 

Amenajarea și decorarea unei camere împărțite de doi copii poate fi dificilă, însă dacă ai grijă să împarți frățește spațiul și să ții cont de preferințele fiecăruia, cei mici vor conviețui frumos de-a lungul copilăriei. Atunci când amenajezi dormitorul copiilor, optează pentru piese de mobilier economice sau practice, pentru a eficientiza cât mai bine spațiul de care dispui, și asigură-te că decorul împrumută din personalitatea fiecărui copil în parte.

 

  • Amenajarea „în oglindă” reprezintă o împărțire a camerei cu mobila dormitor copii cu piese de mobilier care să difere eventual doar prin culoare, având aceleași forme, volum și funcții, dispuse de o parte și de alta a unei axe de simetrie imaginare a camerei. Poți alege câte un pat de o persoana cu ladă de depozitare, așezate de-o parte și de alta a camerei. La fel sunt dispuse simetric și dulapurile pentru lenjerie, prosoape, jucării și hăinuțe. Mobila copii trebuie totuși dispusă astfel ca fiecare copil să aibă intimitatea spațiul său. Această amenajare este foarte folosită în cazul în care frații sunt de vârste apropiate, paturile fiind adaptate înălțimii copiilor.
  • Amenajarea cu paturi supraetajate este varianta care cu siguranță face o economisire și eficientizare de spațiu într-un dormitor, în plus distrează foarte mult beneficiarii. O așezare a unui pat supraetajat pe un singur perete este indicată în dormitoarele mici pentru că permite folosirea celorlalți pereți pentru plasarea unui dulap de haine și a unui birou. 
  • Amenajarea cu pat supraetajat și un pat separat pe podea este ușor de folosit în cazul unei diferențe mari de vârstă între frați, când cel mare dintre frați este spre adolescență. O soluție viabilă poate fi un pat suspendat deasupra unui dulap sau a unui birou pentru fratele cel mic și un model din gama paturi tineret pentru adolescent. Patul cel mare poate, foarte bine, să fie încadrat într-un spațiu de depozitare cu dulapuri sau rafturi.
  • Amenajarea cu paturi suprapuse reprezintă varianta excelentă într-un dormitor foarte mic. Patul suprapus nu ocupă mult spațiu, partea de dedesubt pliindu-se în fiecare dimineață pentru a permite mai mult spațiu de joacă.

 

5. Amenajarea camerei în funcție de particularitățile copilului

 

  • Fată sau băiat. Diferitele stiluri decorative ale camerei unui adolescent diferă atât de sexul acestuia cât și de preocupările lui, dacă este sportiv sau cântăreț, preocupat de fashion sau de science fiction. În timp ce băieții se îndreaptă către un univers imaginar, cu personaje din filme, fetele pun mare accent pe alegerea culorilor preferate. Tot mai multe variante de mobilier tineret sunt făcute pentru a face față celor trei funcții majore ale camerei unui adolescent, acelea de dormitor, cameră de studiu și cameră de distracție. Etajerele pentru cărți și cd-uri pot fi suspendate deasupra canapelei sau a unui colțar pentru relaxare, citit sau jucat, aceste elemente diferențiază camera unui adolescent de a unui școlar. Amenajarea camerei unui adolescent este înainte de toate un mod de exprimare, iar posterele, afișele, tapetul, fotografiile și desenele fac parte din felul lor de a-și defini personalitatea. Preferatele pentru o cameră mică sunt paturile de o singură persoană care le dă senzația de maturitate și le crește încrederea în sine. În funcție de spațiul disponibil din camera adolescentului pot fi alese paturi tineret sau chiar un set complet de mobilă tineret. 

 

6. Cum amenajezi camera copilului în funcție de vârsta acestuia

 

Trebuie să fii deosebit de atent la cum amenajezi camera copilului, pentru că ea este singura ce „crește” odată cu cel mic, cu pretențiile și imaginația lui. Va trebui chiar să-i ceri părerea când vei alege din nou un tapet pentru camera lui. Nu este suficient să pui la punct o ambianță confortabilă, sigură și pe placul celui mic, ci trebuie să găsești acea configurație care-ți permite să îmbunătățești și să actualizezi decorul fără prea mari eforturi.

  • Camera pentru bebeluș. Acest spațiu trebuie să fie o cameră caldă, primitoare, liniștitoare, în care domnește o atmosferă magică. Patul va fi ales cât mai jos, să aibă toate marginile rotunjite și aceste margini să poată fi ridicate când copilul va sta în picioare în pat, fără a putea să cadă. Centrul camerei va fi păstrat liber, putându-se așeza aici un țarc de joacă sau un balansoar. Se vor alege elemente de mobilier de dimensiuni și înălțimi mici, cât mai puține sertare și dulapuri, un mobilier copii cât mai simplu, care folosește protecție din silicon pentru muchiile ascuțite sau colțurile de la mobila de copii. Culorile sunt în nuanțe pastelate, calde, care calmează și relaxează. Lumina lămpilor trebuie să fie caldă, nu foarte puternică și să permită creerea de jocuri și figurine.
  • Camera pentru preșcolari. În această perioadă din viață camera copilului este pentru somn și joacă. Patul care a înlocuit patul de bebeluș poate fi o mașină, un vapor sau un castel cu baldachin. În cameră își mai poate găsi utilitatea o ladă pentu „ascuns‟ jucării, împreună cu o măsuță sau birou, cu scaunaș, pentru colorat și o etajeră pentru cărți și caiete. O tablă pe perete și un șifonier micuț au și ele loc. Important este locul de joacă creat în mijlocul camerei, un cort sau un castel, dar la aceste vârste fragede foarte importantă este și siguranța copilului.
  • Camera pentru școlari mici, între teme și joacă. Dacă patul cu siguranță rămâne același, acum trebuie să apară în camera copilului un birou și un scaun de birou, cât mai ergonomice și care eventual să poată fi înălțate odată cu creșterea copilului. Dacă șifonierul nu este o mare problemă trebuie să existe o bibliotecă cu rafturi, sertare în care să fie depozitate rechizitele școlare și papetăria. Chiar dacă o parte din jucării dispar acestea încă au locul lor în cameră. Eroi desenelor animate sunt încă pe tapetul camerei copilului alături de alfabet și numere.
  • Camera pentru școlari mari. Depozitarea jucăriilor nu mai este o problemă prea mare, deoarece jucăriile nu mai fac parte din dorințele școlarului mare. Interesul este îndreptat către calculator și alte gadgeturi, astfel atenția se concentrează către birou, șifonier încăpător pentru haine la modă, biblioteca cu multe sertare și rafturi, sau patul care poate fi și suspendat deasupra biroului, pentru a câștiga mai mult spațiu în cameră. Pereții vor avea hărți, care familiarizează școlarul cu geografia și istoria, dar vor începe să apară și posterurile, mai ales cu sportivi, vedetele de muzică sau film vor mai aștepta un an sau doi.
  • Camera adolescentului. Preocupările liceanului se reflectă cu siguranță și în stilul decorativ al camerei. Chiar dacă nu a participat în totalitate la alegerea pieselor de mobilier, stilul decorativ al camerei unui adolescent depinde atât de genul acestuia cât și de preocupările lui. Șifonierul capătă o altă dimensiune. Etajerele pentru cărți și cduri pot fi suspendate deasupra canapelei sau a unui colțar pentru relaxare, citit sau jucat, aceste elemente diferențiază camera unui adolescent de a unui școlar. Trebuie să existe loc și pentru produsele de îngrijire personală dar și pentru micile secrete care sunt foarte importante la vârsta asta. Amenajarea camerei unui adolescent este înainte de toate un mod de exprimare, iar posterele, afișele, tapetul sau fototapetul, fotografiile și desenele fac parte din felul lui de a-și defini personalitatea.

 

Cum alegi mobilierul potrivit pentru camera copilului

 

Dilema multor părinți cu doi copii în momentul amenajării locuinței este dacă să aibă fiecare camera lui sau să împartă un singur dormitor. În funcție de acest lucru, părinții decid ce mobilă dormitor copii trebuie achiziționată.

În funcție de dimensiunea dormitorului, dacă este posibil, se poate scoate și organiza în altă parte a casei ori dulapurile de haine ori zona de lucru, fiind foarte dificil să grupezi în aceași cameră, pentru doi copii diferiți, pat, birou, dulap și să mai existe și loc de joacă.

 

Pentru menținerea unei atmosfere destinse și lipsite de probleme este indicat să nu existe televizor în această camera pentru a nu crea conflicte și tendințe de separare între frați.

Spațiile de depozitare, în general sunt rafturile, dar mai ales dulapurile. Pentru a economisi spațiul este foarte important ca ușile acestor dulapuri copii să nu impună spații foarte largi, de aceea este foarte important ca ușile, pe cât posibil, să fie glisante. Rar folosite, dar foarte economice din punct de vedere al spațiului folosit într-un dormitor sunt ușile roluite, care nu necesită spațiu suplimentar la deschidere.

În cadrul spațiilor de depozitare, sertarele sunt foarte folosite, în variate poziții, chiar dacă la deschidere ocupă suficient spațiu. Ele pot fi așezate în treptele scărilor, sub saltelele paturilor sau chiar în noptierele acestora.

 

 

Piese de mobilier necesare în camera copilului

 

Camera copilului are nevoie de intimitate, de suficient spațiu pentru joacă și desigur un minim necesar de mobilier. Este destul de dificil de rezolvat pentru că niciodată nu este o încăpere suficient de mare, mobila din camera copilului nu are niciodată suficient spațiu de depozitare, iar pentru asigurarea unui confort minim suficient la intervale nu foarte lungi de timp trebuie schimbat mobilierul odată cu creșterea în vârstă și dezvoltarea copilului. 

Cu siguranță perioadele de dezvoltare și preocupările specifice acestei perioade vor influența direct ce fel de mobilier pentru camera copilului este necesar și chiar la ce piese se poate renunța, ca fiind nefolositoare. Este necesar ca mobila din camera copilului sa fie adaptată nevoilor acestuia.

 

Piese de mobilier pentru camera copilului mic

 

Ideal pentru o cameră de bebeluș este mobilierul cu piese inteligente, care cresc odată cu copilul. Iată ce piese de mobilier sunt necesare în camera copilului:

 

  • Pătuțul este cea mai importantă piesă de mobilier din camera bebelușului și trebuie ales în funcție de planurile de viitor. Pătuțul poate fi făcut din lemn, plastic sau din fier. 
  • Uneori sunt folosite minipătuțuri, findcă ocupă loc puțin, sunt mobile și se pot legăna. Sunt de folosit însă doar până bebelușul începe să se ridice, apoi devenind nesigure.
  • O variantă mai sigură și de lungă durată sunt paturile evolutive, care sunt o investiție pe termen lung și se folosesc și după etapa „bebeluș”. Pot fi folosite în siguranță din primele luni de viață, până la stadiul de preșcolar. Au dispozitiv de ajustare a înălțimii saltelei, precum și o balustradă laterală mobilă pentru acces mai ușor.
  • Există și pătuț transformabil pentru bebeluș, 4 în 1, ce are dulăpioare și rafturi, sub o masă de schimbat, și trece la pat junior, noptieră cu sertare, masă de lucru și etajeră cu roți pentru depozitare.
  • Masa de schimbat este foarte importantă în primele luni de viață, atunci când nici condiția fizică a mamei nu este refăcută complet, fiind foarte importantă să-i ușureze cât mai mult activitatea. Masa de schimbat este un ajutor pentru mămică dar și un joc foarte comod pentru bebeluș. Este indicat să fie una încorporată cu rafturi și sertare pentru a realiza micul confort al schimbării copilului și care să te ajute ulterior, dupa ce va crește cel mic, să depozitezi lucruri.
  • Șifonierul sau dulapul cu uși este principalul spațiu de depozitare din camera copilului. În funcție de mode, dulapul poate avea și rafturi și sertare, în așa fel ca să permită o bună organizare a obiectelor de depozitat, hăinuțe, încălțăminte și accesorii. Foarte multe au sub spațiul acoperit de uși, două sertare foarte încăpătoare, spațiu ideal pentru a ține o parte, cel puțin din jucării.
  • Fotoliul pentru alăptare este o altă piesă care nu are voie să lipsească din camera copilului, indiferent dacă este sub forma unui balansoar sau nu, pentru a asigura un alăptat corect și confortabil.

 

Acestea sunt piesele mobilier camera copii cu adevărat necesare. În funcție de mărimea spațiului existent în cameră mai pot fi încadrate și alte piese de mobilier precum o masă de lucru pentru a ordona copilul și a-l învăța să „mâzgălească” la masă sau o ladă pentru a „ascunde” și mai multe jucării. În același sens al optimizării spațiului existent, fotoliul pentru alăptare nu este obligatoriu să fie depozitat în camera copilului, mai ales după primele luni de viață.

 

Piese de mobilier necesare în camera școlarului

 

Numărul pieselor de mobilier pentru camera școlarului sunt cam aceleași ca și în cazul copiilor mai mici, depind doar dimensiunile. Patul cu noptieră, șifonierul și comoda sunt importante. Dar, în plus este necesară o bibliotecă cu rafturi și dulapuri, unde să poată încăpea alături de jucării și carțile adaptate vârstei copilului, precum și rechizitele și cărțile de școală. Masa de lucru trebuie să fie mai înaltă pentru o poziție corectă la scris și mai mare odată cu apariția computerului.

 

  • Patul este bineînțeles piesa principală din camera juniorului, fie că este sub formă de caleașcă sau buburuză pentru o fetiță sau mașină ori rachetă pentru un băiețel. În funcție de dorința fiecăruia, patul poate fi cu saltea mai mică pentru 2 la 8 ani sau variantă pentru o vârstă ce merge până la 12 ani.
  • Șifonierul având 2 sau 3 uși, trebuie să permită depozitarea hainelor și încălțămintei nu numai pe rafturi și în sertare, dar de acum este nevoie și de spațiu pentru haine așezate pe umerașe.
  • Comoda este depozitarea în sertarele sale nu numai a jucăriilor dar și a cărților și rechizitelor necesare unui preșcolar.
  • O banchetă cu spațiu de depozitare este de asemenea foarte necesară în camera copilului.
  • O masă de lucru cu scaun unde poate copilul preșcolar să deprindă poziția corectă de stat la birou pentru scris și citit este de asemenea obligatoriu de avut în camera celui mic. Este de preferat ca aceste piese de mobilier să fie set și funcție de preferințele copilului să aibă imagini cu eroi preferați.

Accesoriile în această cameră devin mai multe în funcție de sexul și preferințele copilului, cu ornamente și lămpi, desene și chiar plase pe pereți. Orice alte piese de mobilier dacă au loc și nu înghesuie prea tare locul sunt binevenite, dar sub nicio formă nu sunt necesare.

 

Culorile din camera copilului

 

Cu ajutorul culorilor deschise, în special alb, spațiile mici par mai aerisite și camera mai mare. Poți alege nuanțe pastel de verde deschis, galben, violet, roz, bleu sau nuanțe neutre din gama crem sau nude. Nuanțele tari de roșu, portocaliu, galben stimulează mintea și energizează corpul. Aceste lucruri sunt benefice pentru capacitatea de a învăța și pentru perioada de joacă, dar nu și noaptea. Ar trebui să creezi un colț pentru joacă și teme, și să alegi acolo să pictezi peretele într-o nuanță vioaie

Nu se recomandă nuanțele tari în camerelor copiilor mici și energici, din cauza stării de agitație pe care o poate determina, cauzând lipsa de atenție a copilului în activitățile sale. Oți folosi nuanțe tari în mici detalii, precum decorațiunile.

 

 

Elementele negre se folosesc foarte rar în design-ul de interior al camerelor pentru copii. Este o culoare puternică care dă senzația de obscuritate și trebuie folosită cu moderație în amenajările interioare. Poate genera depresie și diminuarea energiei copiilor.

 

Decorațiuni și surse de iluminat potrivite pentru camera copilului

 

Mediul înconjurător este unul din factorii importanți ai educației copilului. La vârstă mică, el asimilează multe cunoștințe din mediul său, imaginile vizuale și auditive din acest spațiu având o importanță deosebită în dezvoltarea memoriei și imaginației.

Decorarea spațiului este o etapă esențială și trebuie să ținem seama de toți factorii care duc la o creștere și dezvoltare armonioasă, vârstă, spațiu, lumină, căldură, culori, mobilier, utilitatea lucrurilor din jur, satisfacerea nevoii de joacă, într-un cuvânt: un mediu plăcut și sigur.

 

 

Chiar dacă orice părinte își imaginează camera copilului ca pe un tărâm de basm, desprins din povești, spațiul trebuie decorat cu atenție, fără a se aglomera inutil. În primul an de viață, decorul ar trebui să fie cât mai simplu, un tapet în nuanțe odihnitoare, o lustră cu o formă simpatică și câteva rame cu fotografii sunt mai mult decât suficiente. După primul an de viață, când copilul explorează foarte mult,  decorațiunile la care copilul ajunge ar trebui eliminate, de exemplu o veioză poziționată la nivelul copilului. Jucăriile și desenele făcute de micuț pot deveni decorațiunile perfecte pentru camera unui copil mic. 

Odată cu primii ani de școală, în camera copilului pe lângă jucării, apar decorațiuni educative care să-i stimuleze copilului dorința de învățare și cunoaștere. Astfel, în decorul camerei pot apărea: un glob pământesc, o hartă, o tablă magnetică sau de plută, o lampă de birou și diferite cutii de depozitare.

Nu uita să-i dai voie copilului să aleagă propriile decorațiuni pentru camera lui, cu atât mai mult dacă vorbim de un adolescent. Astfel, acesta poate să-și aleagă draperia camerei, un tablou sau poster, statuete sau obiecte de decor din pasiunile sale.

 

 

Caracteristici ce țin de siguranța copilului 

 

Responsabilitatea părintelui este să-i creeze copilului un mediu prielnic de dezvoltare, care înseamnă atât susținerea preferințelor copilului și stimularea încrederii în sine, dar mai ales asigurarea unui mediu sigur din pucnt de vedere al sănătății.

 

Chiar și în camera copilului pot exista pericole pentru copil, mai ales dacă vorbim de un copil mic, care a început să meargă în picioare și să exploreze. Iată așadar la câtevae aspecte de care este bine să ții cont: 

 

  • Ancorează corespunzător mobilierul de perete, inclusiv noptierele și comoda, folosind sistemele de fixare și prindere recomandate de producator ori de către un specialist;
  • Montează sisteme de siguranță pentru prize, dispozitive de blocare a ușilor și sertarelor, cât și pentru uși și ferestre;
  • Acordă atenție specială în alegerea podelei pentru a nu fi prea alunecoasă sau optează pentru un covor pe toată suprafața camerei;
  • Temperatura optimă în camera copilului trebuie să fie menținută între valorile de 20-22 de grade în orice anotimp;
  • Menține o umiditate potrivită (între 40-60%) în dormitorul copilului. O umiditate prea uscată (sub 40%) predispune la uscarea mucoaei nazale și favorizarea infecțiilor respiratorii, în timp ce o umiditate prea mare (peste 60%)  duce la apariția mucegaiului și ciupercilor. 
  • Sursele de lumină artificială intensă sau în număr mare nu își au locul în camera copilului. De asemenea, în camera unui copil mic evită să plasezi o veioză sau un lampadar de podea la care copilul poate ajunge.
  • Folosește vopsele ecologice și materiale naturale, cât mai puțin sintetice. Alege o saltea de pat de calitate, din materiale hipoalergenice, precum și lenjerii de pat din bumbac.

 

Marele secret în amenajarea camerei copilului este menținerea unui mimim de obiecte de mobilier pentru copii, de dimensiuni adaptate, funcționale și comode, spații libere cât mai multe, un design destins și vesel, pentru a crea o atmosferă primitoare și reconfortantă.