Care este mărimea potrivită pentru patul din dormitor - ACAJU

Avem nevoie de confort în dormitor pentru că aici petrecem cam o treime din viață și tot aici venim zilnic pentru încărcarea bateriilor. Acestea sunt motive importante pentru ca acest spațiu să fie foarte bine gândit și organizat încât să permită o rapidă cuibărire într-un pat dormitor pentru binemeritata odihnă după oboseala zilei ce tocmai se încheie, dar și o bună dispoziție la trezirea de dimineață, către o nouă zi.

„Spațiul de dormit”, adică zona de odihnă și de refacere, este obiectul de mobilier în jurul căruia se amenajează dormitorul, iar pentru a fi confortabil acesta trebuie să aibă mărimea potrivită.

Ce „spațiu de dormit” alegem pentru dormitor

Pentru „spațiul de dormit soluții sunt paturile, simple sau duble, canapelele extensibile sau chiar colțarele, în funcție de dormitorul ce trebuie amenajat, de dimensiunile acestuia și de scopul pentru care este folosit.

  • Dormitorul matrimonial este amenajat în jurul unui pat de mijloc, numit pat dormitor. Patul matrimonial este cu siguranță vedeta oricărui dormitor, el putând fi constructiv și funcție de materialul folosit de mai multe feluri:
  • Patul din lemn este potrivit atât pentru spațiile casnice cât și pentru cele comerciale, aducând cu ele căldura materialului natural.
  • Patul tapițat este acel pat care are atât suportul de saltea, cât și tăblia de la capul patului tapițate, cu diverse materiale. Patul tapițat tip boxspring este format dintr-o bază solidă de lemn masiv pe picioare metalice, peste care este poziționată o structură mega confortabilă formată din doua saltele cu arcuri individuale de tip box springs de dimensiuni diferite, suprapuse, plus un topper.
  • Patul metalic este o categorie de mare succes, îmbinând clasicul cu modernul, este și confortabil și elegant.
  • Patul cu spațiu de depozitare este soluția pentru numeroase case, oferind posibilitatea de a avea un spațiu de depozitare suplimentar. Toată suprafața de sub saltea poate fi o imensă ladă de depozitare.
  • Un dormitor matrimonial de dimensiuni mai modeste poate fi amenajat cu pat dormitor gen „studio‟, pat matrimonial pus la colț, cu acces numai dintr-o laterală, care poate fi un compromis de succes.
  • Același dormitor matrimonial poate fi amenajat cu două paturi de o singură persoană, nelipite, ce permit ambilor parteneri coborârea din pat pe laterală.
  • Un dormitor matrimonial de dimensiuni reduse, poate fi amenajat satisfăcător folosindu-se canapele dormitor. Acestea se extind către înainte, prin deplasarea spătarului către în față, aceasta mișcare declanșând un sistem silențios de extensie.
  • Din lipsă de spațiu, un dormitor matrimonial poate fi amenajat cu succes folosindu-se un colțar extensibil, cel mai bine și cu ladă de depozitare.
  • Un dormitor pentru un adolescent va fi amenajat cu un pat dormitor de o singură persoană, chiar o canapea extensibilă sau un pat divan.
  • Patul suprapus este o soluție excelentă pentru camera a doi frați de același sex.

Împărțirea paturilor după dimensiuni

Dimensiunea paturilor se referă la suprafața spațiului de dormit, respectiv a celui alocat saltelei și de aceea trebuie să țineți cont și de câțiva centimetri buni în plus alocați ramei și tăbliei patului, în special dacă dormitorul nu este unul foarte mare. Este lesne de înțeles că se preferă un pat ceva mai lat, cu un spațiu de dormit mai amplu și confortabil, decât un pat îngust. Oricât de important este designul, somnul înghesuit nu încântă pe nimeni.

  • Lungimea standard a paturilor este 190 sau 200 cm, pentru persoane mai înalte se pot procura și paturi cu lungime de 220 cm. Acestea sunt dimensiuni la care se găsesc paturile și saltelele aferente lor.
  • Lățimea paturilor duble începe de la 140 și respectiv 160 cm, dimensiuni considerate standard pentru dormitoare de dimensiuni nu tocmai generoase.
  • Mai mari sunt lățimile „regale‟ de pat. Patul Queen-size are dimensiuni de 180/200 cm și poate fi încadrat și într-o cameră de dimensiuni medii, oferind un spațiu generos de dormit celor două persoane.
  • Patul King-size, care oferă un spațiu de dormit de 200/ 220 cm sau chiar mai mult. De cele mai multe ori acest tip de pat are și o înălțime ceva mai mare, în special în cazul mobilierului în stil clasic.

Pornind de la aceleași criterii paturile de o singură persoană au lățimi de 80/ 90/ 100 și 120 cm.

Ce dimensiune alegem pentru un pat dormitor

Există câteva principii de bază care ne vor forța să alegem patul care se potrivește cel mai bine spațiului de care dispunem în dormitor.

  • Trebuie să putem circula ușor prin încăpere, indiferent de mărimea dormitorului și a mărimii patului ales. Pentru aceasta se va aloca un spațiu de 75-90 cm lățime pentru zonele de acces și culoare prin care va trebui să vă mișcați prin cameră și de jur împrejurul patului. Zonele de trecere pe lângă mobilier este bine să la aveți de circa 90 cm, pentru a avea suficient spațiu unde să deschideți ușile și sertarele mobilierului complementar, iar în lateralele patului minimum 70-75 cm.
  • În dormitor regăsim unități de mobilier cu dimensiunile adaptate spațiului rămas după alegerea zonei de dormit.
  • Noptierele au un rol atât funcțional cât și un important rol estetic. Dimensiunile lor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, în cazul variantelor mari de noptieră care pot fi confundate cu o comodă. Nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei.
  • În cele mai reușite și impresionante amenajări de dormitoare dulapurile lipsesc, dar nu toți locuim în case atât de generoase încât să avem o cameră separată pe post de dressing. Un dulap de o mărime adecvată spațiului disponibil va găzdui piesele vestimentare, având o adâncime de cel puțin 60 cm în dreptul barei pentru haine, la care se mai adaugă 3-5 cm pentru circulația aerului.
  • În spațiile înguste este indicată alegerea unui dulap cu uși culisante pentru a ocupa mai puțin loc la deschidere.
  • Comoda oferă un prețios spațiu de depozitare. În dormitoarele mici, o comodă este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, fără să încarci spațiul din punct de vedere vizual și fiind mai îngustă și mai joasă.
  • Amenajarea poate fi îmbogățită cu o banchetă cu un design interesant, dacă spațiul permite.

Trebuie făcute măsurători foarte exacte, în urma cărora se va întocmi o schiță a camerei și se va încerca mobilarea dormitorului cu toate piesele de care este nevoie, dar fiind foarte stricți la spațiul alocat fiecăreia.

Nu se pot face compromisuri la dimensiunile patului și ale culoarelor de trecere din jurul acestuia și din cameră. Aceste principii se vor aplica la amenajarea atât a unui dormitor matrimonial cu un pat dublu sau o altă variantă potrivită spațiului de care dispunem, dar și unui dormitor de adolescent sau de copil. Pentru aceste din urmă cazuri se poate aplica amendamentul unor culoare de trecere în jurul patului ceva mai generoase ca dimensiuni.

Un dormitor este amenajat cu deosebire pentru confort, el trebuie să fie gândit pentru somn, odihnă și relaxare.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei