Ce culoare alegi pentru patul din dormitor? - ACAJU

Galbenul elimină tensiunea nervoasă, albastru este odihnitor și se spune că tratează insomnia, nuanța lemnului transmite căldură și tradiție, în timp ce albul este indicat de terapeuți pentru a obține o stare de bine generală. Despre culoarea patului de dormitor este vorba și cum îți influențează starea de bine, ajutând chiar în ameliorarea unor probleme de sănătate.

Patul din dormitor este fără îndoială oaza ta de relaxare, locul unde te odihnești și îți încarci bateriile pentru o nouă zi. Dincolo de o saltea confortabilă care să îți asigure un somn liniștit, culoarea patului este important să fie aleasă pentru a-ți asigura o senzație de relaxare necesară pentru somn. De asemenea, culorarea patului din dormitor ar trebuie aleasă după criterii ce țin de stilul de design al dormitorului.

O luăm pe rând, trecem prin cele mai iubite stiluri de design interior în ceea ce privește dormitorul, îți spunem ce modele de paturi poți alege, ce culori se potrivesc conform stilului preferat și mai ales ce beneficii obții în funcție de culoarea preferată pe care te decizi să o alegi pentru patul din dormitorul tău.

 

Patul alb potrivit pentru dormitoarele mici - dormitorul în stilul contemporan 

 

Stilul contemporan de design interior deși este caracterizat în general de linii simple, fără multe detalii și decorațiuni, vine cu posibilități de amenajare nelimitate. În sensul că, stilul contemporan este greu de încadrat într-o singură tendință, fiind vorba de fapt de influențe aduse din mai multe stiluri. Inclusiv în cazul amenajării dormitorului în stil contemporan și de alegerea patului, posibilitățile sunt mari. Noi ne vom opri de această dată la patul alb specific stilului contemporan, modern, care este în tendințe de câțiva ani și vine cu o mulțime de plusuri în amenajarea dormitorului. 

În primul rând un pat alb oferă impresia de spațiu mai mare, luminozitate, de aceea este adesea recomandat dormitoarelor mici de apartament, orientate spre nord unde soarele pătrunde mai greu. De asemenea, alegând un pat alb indiferent că este confecționat din lemn masiv, piele sau tapițat, poți merge pe orice alte culori în amenajarea dormitorului, deoarece albul se asortează cu toate culorile și scoate în evidență alte culori sau decorațiuni de interior. Combinat însă cu elemente de decor gri sau bej, cum sunt decorațiunile de pat, vei obține o atmosferă rafinată, modernă.

 

Patul în culori tari, cu tapițerie textilă - dormitorul în stil vintage

 

Patul tapițat din stofă sau catifea este un „must have” în amenajarea dormitorului în stil vintage. Decorarea unui dormitor în stil vintage cu un pat matrimonial tapițat într-o culoare mai acidă precum bordo, albastru sau verde, în combinație cu lemn natur exprimă o opțiune stilistică foarte puternică. Romantic și confortabil în același timp datorită materialul moale, patul matrimonial tapițat albastru marin amintește de dormitoarele somptuoase ale regilor și conferă eleganță oricărui dormitor. Patul tapițat de inspirație vintage este o adevărată invitație la răsfaț și relaxare pentru că are acel farmec specific camerelor regale.

 

Patul din fier forjat - dormitorul în stil industrial

 

Mobilierul gri sau negru din fier forjat te duce în general cu gândul la masculinitate. Și când facem referire la patul din fier forjat lucrurile nu se schimbă foarte mult ci dimpotrivă te transpun într-o atmosferă steampunk, modernă, tinerească. Stilul industrial chic a început să câștige popularitate în amenajările interioare prin anii 2000. Tot atunci paturile metalice, cu grilaj din fier forjat, au început să-și facă tot mai mult simțită prezența în dormitoarele urbane ale tinerilor. 

Liniile simple ale patului din fier forjat în asociere cu alte piese de decor precum corpurile de iluminat sau măsuțele tip noptieră, în culori închise monocromatice, pot crea un aspect chic dormitorului tău în stil industrial. 

Pentru că din punct de vedere cromatic, nuanțele predominante stilului industrial sunt închise, patul din fier forjat gri poate fi asociat cu elemente de decor din lemn natur sau în nuanțe calde, cu plante naturale sau decorațiuni din sticlă. Este fără îndoială un stil potrivit persoanelor energice și nonconformiste. 

 

Patul din lemn masiv -  dormitorul în stil clasic, elegant

 

Cireș, nuc, mahon, fag sau stejar, nu contează nuanța lemnului atâta timp cât patul este confecționat din lemn masiv. Acest model de pat matrimonial este cea mai bună alegere când vorbim de amenajarea dormitorului în stil clasic, elegant. Este cunoscut faptul că stilul clasic impresionează prin piese de mobilier din lemn masiv, cu paturi cu structură masivă, tăblie înaltă, finisaje deosebite. Pentru că de cele mai multe ori acest modele de paturi matrimoniale din lemn au dimensiuni generoase sunt recomandate dormitoarelor mari, spațioase, care permit asocierea cu alte piese de mobilier din aceeași colecție. 

Trăsătura definitorie a stilului clasic este eleganța și rafinamentul, astfel toate elementele din dormitor trebuie să se lege între ele, să existe o coeziune stilistică între mobilier și decorațiuni. Nimic nu este ales la întâmplare, totul inspiră calitate, bun gust și rafinament. Pentru că nuanțele paturilor din lemn masiv sunt naturale acestea inspiră căldură și dau încăperii un aer primitor.

 

 

Patul în culori deschise, pastelate - dormitorul copilului

 

Dormitorul copilului este universul lui unde imaginația și creativitatea se împletesc și îi permit să viseze cu ochii deschiși. Când vine vorba de alegerea patului copilului probabil primul gând care îți vine în minte este acela că nu dispui de prea mult spațiu, mai ales dacă trebuie să amenajezi o cameră mică, așa cum sunt majoritatea celor din apartamente. Dar, există soluția să alegi o culoare care să ofere luminozitate și un model de pat care să-i dea copilului posibilitatea de a se juca. Așa că în privința culorii potrivite, alegerea cea mai inspirată este să mergi pe o nuanță deschisă, pastelată sau chiar pe alb. 

Dacă dormitorul este foarte îngust, poate o soluție ar fi să mergi pe o variantă de pat pentru o persoană tip canapea cu spațiu de depozitare. Dacă mergi pe o culoare deschisă, pastelată, sau așa cum spuneam pe nuanța alb, acest lucru îți va permite ulterior să te joci cu culori variate, alegând decorațiuni cu personaje de desenele preferate sau mergând pe o tematică anume, în funcție de pasiunea copilului sau de un sport pe care îl practică.

 

Patul negru - dormitor în stil modern 

 

Când vine vorba de amenajarea dormitorului, patul este elementul de mobilier care dictează în majoritatea cazurilor tipul amenajării. Iar, când vorbim de un pat negru, indiferent că ne referim la un pat confecționat din lemn masiv, pal sau piele, ori pat matrimonial sau pat pentru o singură persoană, este clar că vorbim de un element de decor de impact care impune alegerea celorlalte piese pornind chiar de la el. Un pat negru poate să întunece neplăcut un dormitor sau dimpotrivă poate să creeze un contrast senzațional între el și elementele din jur. 

De exemplu, stilul modern este caracterizat prin forme clar definite, elemente funcționale și culoare. Culoarea este un aceesoriu esențial într-o amenajare în stil modern, acesta fiind elementul care însuflețește și personalizează o amenajare. Un pat negru combinat cu elemente aurii sau crem transformă decorul într-unul de lux, rafinat și devine punctul central al dormitorului.

Culorile joacă un rol important în amenajarea oricărui dormitor, deoarece fiecare nuanță emană o anumită energie unică și poate avea impact asupra stării tale de spirit. Dar, chiar dacă patul este doar un element în amenajrea generală trebuie să ai în vedere de stilul general al amenajării și nu uita că totul trebuie să fie într-un echilibru cu preferințele personale.