Ce să pui în spatele unui pat - ACAJU

Dormitorul este una dintre puținele camere din locuința unde din motive de intimitate, îți poți exprima stilul și personalitatea fără să-ți faci griji de influențele din lumea exterioară. Dacă te gândești de ceva vreme să schimbi ceva prin dormitor și încă nu te poți hotărî ce anume, cel mai ușor și mai ieftin dar cu cel mai mare efect este să decorezi peretele din spatele patului, obținând astfel un perete accent. Poți obține un efect dramatic prin creativitate, te poți limita sau poți decora tot peretele din spatele patului.

Ideea de decorare a zonei patului s-a păstrat în timp, dar i-au fost aduse multe îmbunătățiri. Designerii au încercat prin mai multe metode să scoată în evidență piesa principală din dormitor, patul de dormitor, fie printr-un design deosebit al acestuia, fie cu ajutorul unei lenjerii confortabile de calitate sau cu accesorii dintre cele mai inovative. Tăbliile de pat continuă să se regăsească printre preferințele designerilor, în special cele capitonate. Pe lângă faptul că pot acoperi un perete gol, tăbliile pot completa din punct de vedere estetic amenajarea dormitorului.

Tăblia de pat un must have al ultimilor ani

Pentru că patul este locul din casă unde te relaxezi și te odihnești, acesta trebuie să fie și cel mai confortabil loc din casă. Tăblia de pat are rolul ei bine definit în dormitor. Nu numai că protejează peretele de uzură, oferindu-ne un plus de confort atunci când sprijinim pernele pentru a lectura o carte, dar și un rol estetic deseori ignorat. O tăblie de pat poate transforma un dormitor banal și rece într-unul plin de stil.

Poate de aceea, unul dintre cele mai populare trendurile de design interior este reprezentat de paturi dormitor cu tăblie tapițată. Începând cu anul 2017, paturile dormitor au devenit mai atrăgătoare datorită tăbliilor de pat tapițate, personalizate, cât mai mari și mai elegante, care înlocuiesc popularele cadre sau tăblii de pat din lemn. Lemnul este înlocuit de materiale textile, mult mai confortabile, mai calde și mai plăcute la atingere.

Practic, dacă te-ai plictisit doar de decor nu trebuie să schimbi mobila sau patul, schimbă doar tăblia. Poți să o redecorezi sau o poți înlocui cu una mai impresionantă prin formă, dimensiune, textură și culoare. Unele magazine care comercializează mobilă dormitor, au și tăblii de pat pe care le vând separat.

Sau dacă ești adeptă DIY, poți să-ți confecționezi chiar tu o tăblie deosebită cu care sa-ți înfrumusețezi dormitorul. Aceasta poate fi din lemn natur, din lemn pictat, din placaj, din fier forjat, tapițată, sau oricum îți imaginezi tu ca îți pui cel mai bine în valoare decorul. În tendințele ultimilor ani, moda DIY ne-a demonstrat că prin recondiționarea unei piese vechi cum ar fi o ușă din lemn, o ramă veche... se pot crea tăblii de pat inedite cu un aer vintage. Cei mai îndemânatici pot realiza chiar și picturi pe aceste piese din dormitor. Important este să fie suficient de mare cât să îmbrace o parte a peretelui de la capul patului.

 

Efecte speciale pentru peretele din spatele patului

În cazul paturilor fără tăblie, peretele din spate pare adesea prea gol dacă doar patul și noptierele se află poziționate în dreptul său. Și chiar dacă patul are o tăblie dar este destul de joasă, poate merită cu imaginație și creativitate să încerci să dai viață peisajului gol de pe peretele din spatele patului.

  • Cu ajutorul tablourilor și fotografiilor înrămate poți înfrumuseța absolut orice încăpere, iar dormitorul cu atât mai mult. Dacă vrei să personalizezi peretele de la capul patului, alege câteva dintre cele mai frumoase amintiri din viața ta și a familiei tale , imprimă-le și apoi înrămează-le în rame asortate mobilierului din dormitor și agață-le deasupra patului, pe perete. Poți alege rame de aceeași formă și dimensiuni, dar pentru un efect Wow cu cât mai diferite cu atât mai bine. Sau poți crea un panou compus din mai multe poze.

Poți agăța două tablouri simetrice sau un tablou deosebit mai mare. Poți folosi o grupare de trei elemente: trei tablouri sau trei poze înrămate, dispuse în linie dreaptă sau în orice combinație în funcție și de mărimea ramelor. Orice ai alege, ai grijă să nu poziționezi rama prea jos ca să nu o poți atinge cu perna.

  • Practice, utile și în același timp frumoase sunt rafturile și polițele montate pe peretele de deasupra patului. O soluție excelentă mai ales dacă ai un dormitor mic, care nu-ți permite câte o noptieră în lateralele patului. Vei îmbina esteticul cu funcționalul și vei obține o “tăblie” supradimensionată cu toate lucrurile de care ai nevoie la îndemână: câteva carti, două veioze, telecomenzile pentru device-uri (dacă ai unele în cameră) și eventual două - trei fotografii frumos înrămate.
  • Un efect deosebit poate fi creat de un baldachin care are puterea de a transforma radical aspectul unui dormitor. Nu este o investiție greu de realizat mai ales dacă nu confecționezi un baldachin clasic. Este suficient să fixezi cu stil o pânza vaporoasă de tavan și să o lași să “curgă” pe peretele de la capul patului.​​
  • O abordare clasică și sofisticată pentru amenajarea zonei de dormit este să alegi o tăblie joasă, o ramă de baldachin din metal neagră și un perete alb și gol. Folosește un material precum inul și vei obține un aspect relaxat, asemenea unui desen pe o coală albă de hârtie.
  • Sau poți adăuga în compoziția tăblie și baldachin, un tablou abstract și plin de culoare.
  • Pentru un aspect teatral, în cazul unei tăblii capitonate cu formă extravagantă, ne putem folosi de panouri sau lambriuri de lemn. Acestea pot fi vopsite într-o culoare închisă, iar o decorațiune mică și de culoare contrastantă sau două veioze cu schelet metalic vor nuanța amenajarea dramatică. Frumusețea lemnului este greu de combătut. Câteva scânduri verticale din lemn deschis la culoare pentru un stil cu influențe nordice într-un decor preponderent alb, și iată că ai obținut tăblia patului fără prea mare efort.
  • O nișă special creată în perete de-a lungul patului poate fi o soluție pentru când ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare în dormitor și nu ești sigur ce ai vrea să pui pe peretele din spate. O nișă îți asigură depozitarea ideală pentru câteva obiecte decorative, iar dacă te plictisești de ea o poți acoperi cu o tăblie de pat sau chiar cu un tablou.

 

  • Fără să te gândești la carpetele demodate cu Răpirea din serai, textilele agățate pe perete sunt foarte folosite în amenajările interioare. Efectul obținut depinde foarte mult de calitatea, textura și imprimeul acestora. Aproape oricărei piese de mobilier i se poate îmbunătăți aspectul prin “îmbrăcarea” cu o cuvertură, o tapițerie, o husă. Nici pereții nu fac excepție și ei pot fi la fel de bine “împodobiți” cu fel de fel de țesături. Este o idee decorativă potrivită stilului scandinav, boho chic sau oriental. Pentru stil rustic sau cu influențe africane poți agăța pe peretele de la capul patului o blană naturală.
  • Dacă ai o fereastră deasupra patului, asta nu înseamnă că opțiunile îți sunt limitate. Poți asorta o draperie imprimată cu fețele de pernă și vei obține un rezultat spectaculos.
  • Pentru un efect Wow și pentru mai multă originaliate pune-ți în valoare suvenirurile deosebite cu care te-ai întors din călătorii. Dacă nu sunt prea voluminoase le poți etala pe o etajeră special montată sau le poți, pur și simplu agăța pe perete.
  • Apelează la culoare creând un perete accent care să îți transforme total dormitorul. Alege o nuanță care sa fie în aceeași gama cromatica cu restul camerei dar cu câteva tonuri mai închisa. Sau ai putea să obții din vopsele colorate o tăblie desenată. Totul e să fii cât mai creativi.
  • După ce a fost considerat demodat o perioadă mare de timp, tapetul pare că este din nou la modă. Tapetul poate aduce un aer de eleganță și rafinament în dormitorul tău și are avantajul că se potrivește oricărui stil, în funcție de imprimeul ales. Una dintre cele mai populare idei este să tapetezi doar peretele din spatele patului. Un pat tapițat va arata cel mai bine pe un perete cu tapet, pentru ca împreună vor crea un punct de interes, care poate fi completat cu ajutorul unui candelabru sau a unui abajur elegant amplasat deasupra. Poți lua în considerare și stickerele sau fototapetul.
  • Panourile decorative 3D sunt o inovație arhitecturală și de design interior care oferă a treia dimensiune unui perete prin utilizarea MDF-ului ca material texturat și vopsirea electrostatică ca soluție de finisaj estetic volumetric. Efectul estetic este maxim.

Amenajarea dormitorului nu trebuie să se rezume niciodată la mobila de dormitor, pat, noptiere sau dulap de haine. Chiar dacă aici îți petreci majoritatea timpului dormind, ai nevoie de un decor care să te reprezinte și să îți transmită o stare de bine, iar elementele menționate mai sus pot cu ușurință să îți schimbe perspectiva amenajării unui dormitor.