Curățarea saltelei și a pernelor trucuri, sfaturi și soluții - ACAJU

Fiecare dintre noi vrea să aibă o locuință curată, lipsită de acarieni. A avea grijă de sănătatea familiei tale și a ta înseamnă să creezi condițiile pentru a trăi într-un mediu curat, bine aerisit, fără praf sau alergeni. Locuința se menține ca un mediu sănătos printr-un program de curățare periodică a tuturor lucrurilor din gospodărie, funcție de cât de ușor acestea pot deveni probleme pentru cei din locuință.

In categoria de obiecte mai greu de curățat intra si categoriile de perne si saltele. Cu toate acestea, este foarte important să le sterilizăm corect, deoarece dormim pe ele. Deși cearceafurile și fețele de pernă le pot proteja, trebuie să învățăm cum să le dezinfectăm.

Curățarea și îngrijirea saltelei

Chiar dacă pare de necrezut, deși sunt obiecte deosebit de voluminoase, saltelele de pat sunt unele dintre obiectele din casă cel mai ușor de curățat, iar curățarea lor, o dată la șase luni este foarte importantă în menținerea unui mediu curat și sănătos în locuință. Oricare dintre saltele bine întreținute ne vor asigura mai multă odihnă, confort și mulți ani de vise frumoase.

Salteaua de pat poate să se păteze, poate să mucegăiască sau/și să păstreze mirosuri neplăcute. Curățarea corectă a saltelei implică să scapi de acarieni și mirosurile neplăcute, sau de bacterii și de mucegaiurile periculoase.

  • Aspiră pe partea superioară a saltelei, folosind un atașament de tapițerie, pentru a îndepărta praful din interiorul saltelei.
  • Îndepărtează petele prin ștergerea de sus în jos a suprafeței cu o cârpă înmuiată în apă rece în care ați pus puțin șampon de tapițerie. Ai grijă, însă, să nu uzi salteaua pentru că umezeala formează mucegai și deteriorează căptușeala.
  • Întoarce salteaua pe fața a doua și aspiră bine pentru a trage din interior praful și alergenii.
  • Presară cu o sită fină bicarbonat de sodiu pe toată suprafața saltelei, lasă-l să acționeze câteva ore și apoi aspiră cu atenție. Poți încerca să cureți salteaua și cu dispozitivul cu aburi. Curățarea cu aburi îți va permite să scoți petele existente, cât și să dezinfectezi zona. Asigură-te că totul este uscat, la nevoie folosește un uscător de păr pentru a fi sigur că este totul uscat.

Pentru îngrijirea și protecția saltelei folosește o protecție de saltea care să absoarbă transpirația și să preia murdăria, împiedicând-o să ajungă la saltea. Este subțire și simplu de spălat la mașină, fiind recomandat să o speli cam de 6 ori pe an și să o înlocuiești la 2 sau 3 ani. Folosește o saltea „top” deasupra saltelei și vei avea mai mult confort. Trebuie să iei în considerare faptul că o saltea „topper” are durata de viață mai mică decât salteaua, trebuie înlocuită mai des și durata ei de viață variază în funcție de greutatea persoanei care o folosește.

Sfaturi pentru întreținerea corespunzătoare saltelei

  • Asigură-te că salteaua și somiera sunt instalate corect. Salteaua trebuie să stea pe o suprafață perfect netedă și neînclinată altfel salteaua se va deteriora.
  • Respectă instrucțiunile și recomandările producătorului și te vei asigura că întreținerea saltelei se va face în modul cel mai adecvat și ca vei dormi confortabil cât mai mult timp.
  • Saltelele din arcuri, din spumă și „topurile” ar trebui să fie întoarse de 3 sau 4 ori pe an. Este important să întorci salteaua și de pe o față pe alta, și cu partea de sus în jos, acest lucru împiedicând salteaua să își schimbe forma în funcție de anatomia persoanei care o folosește.
  • Aspiră salteaua cu regularitate pentru a avea o saltea curată, fără praf și acarieni, folosește aspiratorul pe toată suprafața saltelei.
  • Nu pune salteaua pe o suprafață care nu îi permite aerisirea, neventilată și pe dedesubt, umezeala nu va putea să fie eliminată. Salteaua cu arcuri trebuie pusă neapărat pe o somieră pentru ca apa condensată să poată fi eliminată.
  • Aerisește salteaua periodic, deoarece acarienii se dezvoltă în medii umede, iar o saltea umedă va fi vulnerabilă. Aerul curat te scapă de acarieni.
  • Evită cuverturile de pat fiind foarte important să lași o perioadă salteaua neacoperită, astfel încât umezeala din timpul nopții să fie eliminată și salteaua să se aerisească.
  • O altă regulă de bază în întreținerea saltelei este aceea de a nu îndoi salteaua atunci când dorești să o transporți sau să o cureți deoarece acest lucru poate provoca deteriorări serioase. De asemenea, nu o transporta ținând-o de mânerele cu care este prevazută, acestea fiind realizate doar pentru a potrivi salteaua pe baza patului sau pe somieră, nu pentru a susține toată greutatea ei.

Scapă de petele de pe saltea

  • Petele de sânge sau de urină de la animalele de companie se șterg cu un detergent organic, care să descompună proteinele, respectiv acidul uric din țesătură. Nu folosi apă caldă pentru că va dizolva murdăria și o va ajuta să intre mai adânc în țesătură.
  • Amestecă o parte apă rece cu două părți bicarbonat de sodiu și tamponează zona cu pata. După ce clătești bine locul, lasă să se usuce bine, sau chiar folosește un uscător de păr pentru a te asigura că nu rămâne umezeală în saltea.
  • Petele de urină și mirosurile neplăcute se scot cu bicarbonat, oțet și apă, dar și un detergent pentru suprafețe cu bicarbonat și aromă de citrice poate fi foarte util.
  • Dacă salteaua a mucegăit, trebuie să o lași câteva zile să se usuce la soare. Poți grăbi procesul cu o aerotermă sau un uscător de păr, dar ai mare grijă să nu se supraîncălzească țesătura. Amestecă alcool cu apă călduță și folosește un pulverizator pentru întreaga suprafață. Lasă să se usuce bine, apoi mai poți folosi și un dezinfectant obișnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.

Curățarea și îngrijirea pernelor

Durata de viață a pernelor variază în funcție de calitatea lor și felul în care sunt întreținute. Cearșafurile și fețele de pernă ar trebui spălate o dată pe săptămână, iar pernele, în interiorul cărora se dezvoltă ciuperci ce atrag acarienii și pot cauza alergii, trebuiesc spălate o dată la 3-6 luni. Mașinile de spălat rufe se contaminează foarte ușor cu bacterii de la lenjeria de corp sau prosoapele de bucătărie. Înlătură germenii prin spălarea acestora separat, în apă fierbinte la 50-60⁰C și înălbitor, aceasta fiind singura modalitate de a steriliza și rufele și mașina de spălat.

  • Pernele ar trebui scuturate zilnic pentru a menține densitatea și elasticitatea umpluturii.
  • Nu aspira și nu bate pernele pentru a evita stricarea umpluturii.
  • Dacă pui o pătură pe pat pentru protecție, s-ar putea aplatiza, pernele deoarece umezeala poate înlocui golurile de aer. Pentru a păstra calitatea umpluturii, atunci când le speli poți pune în mașină câteva mingi de tenis sau mingi pentru spălare, care vor împrospăta umplutura.

De ce trebuie spălate pernele

Atunci când speli pernele le prelungești durata de viață. Penele și fulgii din produsele cu umplutură naturală se adună la un loc în timp și se aplatizează, ceea ce va face ca perna să fie mai subțire și va reduce volumul umpluturii. Dacă le vei spăla cel puțin o dată sau de două ori pe an, umplutura va reveni la forma inițială.

Pe de altă parte, spălarea la intervale prea mici de timp va cauza uzura inutilă a pernelor, de aceea este recomandat să le speli de două ori pe an. Spală-le la mașină la 60 de grade, pentru a elimina organismele vii care se pot aduna în umplutură și acarienii.

Spălarea pernelor cu umplutură naturală sau din fibre

Spălarea acestora îți va lua ceva timp, așadar rezervă-ți mai multe ore și asigură-te că respecți instrucțiunile de spălare de pe eticheta produselor.

  • Asigură-te că pernele nu au găuri prin care umplutura poate ieși în timpul spălării.
  • Spală pernele individual în mașina de spălat, fără alte haine.
  • Folosește un detergent fără enzime, deoarece un detergent obișnuit cu enzime poate distruge calitatea penelor și fulgilor naturali, prin eliminarea grăsimii naturale a acestora, care crește gradul de izolare termică a penelor și fulgilor. Pentru produsele cu umplutură din fibre poți folosi un detergent obișnuit.  
  • Spală la o temperatură de 60 de grade și încheie spălarea cu un ciclu ușor de uscare.
  • Usucă perna împreună cu două sau trei mingi de tenis sau mingi de spălat. Prin lovirea pernelor în timpul centrifugării, acestea vor ajuta la distribuția uniformă a umpluturii, evitând astfel ca toată umplutura să se adune într-un singur loc.
  • În timpul uscării la mașină, scoate perna din cuva mașinii de spălat și scutur-o o dată la 15 – 20 de minute. Astfel vei distribui uniform umplutura.
  • Asigură-te că perna s-a uscat complet înainte de a o folosi. Dacă o usuci afară, în aer liber, nu o pune în lumina directă a soarelui, pentru că soarele poate subția materialul și se poate rupe.

Dacă ai o pernă din latex, aceasta poate fi spălată normal la mașina de spălat și uscată la 1000 rpm. Perna trebuie să stea în permanență în husa ei.

Dacă ai o pernă din spumă cu memorie, atenție are nevoie de îngrijire specială, este foarte delicată: apa, detergenții tradiționali, frecarea și agitarea din timpul programului de spălat al mașinii vor deteriora materialul. Perna din spumă cu memorie nu se spală în mașina de spălat, nu se pune în uscătorul de rufe și nu se folosește apă pentru curățare. Achiziționează-ți o husă de pernă impermeabilă. În felul acesta nu vei mai avea de ce să îți faci griji în privința petelor plus că poți să speli husa ori de câte ori este nevoie.

Dacă vreți să îți păstrezi locuința strălucind de curățenie, săptămânal praful trebuie șters și aspirat, iar zilnic trebuie aerisit, funcție de temperatura de afară și nivelul de praf din zonă, iar pentru curățarea și igienizarea saltelelor și pernelor cel mai bine ar fi să apelezi la serviciile unei firme de curățenie.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei