Modele de paturi matrimoniale potrivite tipului tău de dormitor - ACAJU

Dormim, citim, medităm, ne jucăm cu copiii sau petrecem momente tandre cu partenerul iubit. Dormitorul este locul unde se petrece magia vieții. Amenajarea dormitorului este foarte importantă pentru obținerea unei stări de bine, pentru că vrem să fie oaza noastră de relaxare, de unde să ne încărcăm cu energie după o zi încărcată.

Pentru că patul este vedeta oricărui dormitor, ocupând nu doar locul central din punct de vedere fizic, ci și ca funcționalitate, alegerea modelului potrivit poate fi într-adevăr o adevărată provocare. Specialiștii în amenajări interioare recomandă să alegem patul pornind de la stilul de design care ne place.

Îți prezentăm 5 stiluri de amenajare a dormitorului și paturile matrimoniale potrivite pentru fiecare dintre ele, pentru a vedea care ți se potrivește cel mai mult:

 

  1. Pat matrimonial pentru dormitor în stil scandinav

Caracterizat prin simplitate, funcționalitate, minimalism, stilul scandinav a devenit extrem de apreciat în ultimul timp. Crearea unui dormitor în stil scandinav nu necesități abilități de design speciale, ci mai degrabă folosirea a cât mai puține elemente decorative, deoarece nordicii nu încurajează aglomerarea spațiilor. Când vine vorba de pat, confortul este pe primul loc în lista criteriilor de alegere. Patul matrimonial în stil scandinav trebuie să fie simplu, să aibă un design minimalist, să nu ocupe mult spațiu, de preferat în confecționat din materiale naturale precum lemnul și stofa, în nuanțe inspirate din natură.  

 

  1. Pat matrimonial pentru dormitor în stil clasic

Dormitorul în stil clasic este caracterizat de eleganță și rafinament care te trimite cu gândul la grandoarea unor epoci din trecut. În general, stilul victorian sau Art Deco sunt principalele surse de inspirație, stiluri care par a nu se demoda niciodată. Este genul de încăpere în care predomină patul matrimonial din lemn masiv, de dimensiune mare, cu baldachin sau cu tăblie mare la capul patului, eventual cu diverse elemente decorative complexe, precum sculpturile în lemn lucrate manual. Nuanțele lemnului sunt în general închise, predomină mahonul, nucul sau cireșul închis.

De asemenea, patul matrimonial specific stilului clasic poate fi tapițat în catifea, într-o culoare puternică precum vișiniu, verde sau albastru regal. Pentru că auriul este asociat cu

luxul și bogăția, și adaugă eleganță unei amenajări clasice, poate fi inserat în detaliile de mobilier sau în decorațiunile pentru pat.

 

  1. Pat matrimonial pentru dormitorul în stil modern

Dacă pentru dormitorul tău îți dorești accente moderne, primul pas de la care pornești sunt alegerea culorilor de bază ale mobilierului care de obicei sunt cele neutre, alb sau negru. Alegerea materialelor este mai puțin importantă, câtă vreme acestea respectă criterii ce țin de moda actuală, astfel poate fi fabricat din piele ecologică, MDF, pal sau pe structură metalică. În dormitorul modern atenția se îndreaptă tot asupra patului matrimonial care trebuie să fie funcțional, să aibă sertare pentru depozitare, eventual să conțină elemente futuriste sau high tech. Liniile patului sunt simple, suprafețe fine, fără detalii complicate, iar elementele de decor se bazează în general pe forme geometrice.

 

  1. Pat matrimonial pentru dormitorul în stil rustic

Așa cum îi spune și numele, stilul rustic se caracterizează prin elemente decorative simple, brute, naturale, cât mai puțin finisate, inspirate din natură. Tocmai de aceea, atmosfera emanată de un astfel de stil este foarte caldă, confortabilă, plină de farmec. Un dormitor decorat în stil rustic reprezintă refugiul perfect după o zi aglomerată, indiferent că vorbim de o casă pe pământ sau de un apartament.

Patul matrimonial este confecționat în general din lemn masiv sau dintr-un material cu note naturale de fibră de lemn sau din fier forjat. Nuanțele calde precum maro, cafeniu, bej sau crem sunt preferate în alegerea decorațiunilor pentru pat și în general în amenajarea dormitorului rustic. Pentru ca decorul dormitorului să reprezinte cât mai bine stilul rustic, se vor folosi elemente decorative cum sunt lenjeriile de pat cu broderii tradiționale, cuverturile din lână cu motive populare, pernuțe cu aplicații florale sau ciucuri, care imprimă locuinței căldura și confortul reprezentative stilului rustic.

 

  1. Pat matrimonial pentru dormitor în stil boho

Dormitorul în stil boho este cu siguranță o alegere excelentă pentru persoanele nonconformiste, care adoră să combine elemente din stiluri diferite, pentru a da camerei un aspect unic, cu mult farmec personal. Majoritatea dormitoarelor boho au un punct central, care de cele mai multe ori este patul. Structura patului boho hic trebuie să fie cât mai simplă, minimalistă, așadar optează pentru un cadru de pat matrimonial extrem de simplu, din lemn sau cu aspect similar lemnului.

Pentru a obține efectul bohemian, acea stare de libertate, originalitate și nonșalanță față de reguli stricte, personalizează-ți patul matrimonial astfel încât să nu pară tipul de pat fabricat în serie.

Dormitorul în stil bohemian trebuie să spună o poveste, așadar poți transforma patul matrimonial într-o adevărată operă de artă pictându-l sau imprimându-l cu autocolante cu diverse simboluri care te inspiră. Stilul boho chic este un stil eclectic, dezordonat în esență dar plăcut ochiului, specific artiștilor, care transmite dincolo de cuvinte pasiunile și idealurile posesorului.

Dormitorul trebuie să fie amenajat după personalitatea și după placul inimii tale pentru a te simți bine, indiferent de care sunt tendințele vremii. Dar, nu uita că înainte de toate un pat matrimonial trebuie să fie confortabil pentru a te va ajuta să te odihnești mai bine, să capeți energia de care ai nevoie pentru a face față unei noi zile!