Saltea de pat de 5 stele: Ghidul cumpărătorului inteligent - ACAJU

Un somn liniștit și odihnitor este tot ce ai nevoie pentru ca diminețile să fie excelente, pentru a te trezi bine dispus și cu chef de a lucra la oricare din proiectele pe care le ai pe listă. Spunem că un pat confortabil ne face somnul lin, dar de fapt ne gândim la saltea, cea care stă pe somiera fixată pe cadrul de lemn sau metal și care formează ceea ce numim generic pat. 

 

De fapt, pentru un somn plăcut și de calitate contează enorm ce saltea de pat avem, pentru că una bine aleasă poate să-ți bucure fiecare zi și să-ți facă nopțile mult mai odihnitoare.

 

  • O saltea trebuie să aibă exact dimensiunile patului și ale somierei acestuia pentru a nu se mișca, iar somnul tău să fie odihnitor.
  • O saltea de pat trebuie să fie foarte confortabilă, să te simți bine pe ea când te întinzi și astfel să te poți relaxa.
  • O saltea de pat trebuie să ofere suport coloanei vertebrale și să o protejeze, să nu fie nici foarte tare pentru a o forța super-cambrată, dar nici moale pentru a curba coloana excesiv. O saltea bună înseamnă o saltea de pat care să ofere o susținere uniformă corpului, corect distribuită în funcție de presiunea pe care o exercită părțile acestuia pe suprafața ei.
  • O saltea este bine să fie dintre modelele anti-alergice şi care sunt tratate împotriva microorganismelor.

 

Ce urmărim la o saltea bună

 

Salteaua de pat este alcătuită dintr-un nucleu care susține corpul și o matlasare care acoperă nucleul.

  • Nucleul asigură susținerea corectă a coloanei vertebrale și permite mușchilor să se relaxeze complet. Este ca o cutie realizată din arcuri, latex sau spumă, care va avea diferite construcții, în funcție de soluțiile găsite pentru a susține această greutate, putând fi mediu fermă, fermă sau foarte fermă. Calitatea structurii elastice este cea care influențează calitatea susținerii spatelui.
  • Matlasarea asigură confortul imediat pe care îl simțim când ne întindem în pat. Senzația de confort poate fi de scufundare, moale sau tonică și depinde de calitatea, grosimea și structura materialelor folosite.

 

Ce dimensiune de saltea de pat vom alege

 

Pentru a determina dimensiunile saltelei trebuie să se țină cont de câte persoane vor dormi pe ea în același timp și de mărimea camerei. Nu trebuie neglijată nici înălțimea persoanei. Pentru paturile de o singură persoană, cea mai populară alegere este o saltea cu lățime de 90 cm. În funcție de dimensiunile camerei dar și de greutatea persoanei care va folosi salteaua se poate alege un model cu lățimea între 70 și 120 cm.

 

Saltelele duble pentru dormitoarele matrimoniale se încadrează după dimensiune de obicei în lățimi de 140 și 160 cm. După aceste mărimi clasice se trece la mărimile „regale‟ de pat. Patul „Queen-size” are dimensiuni de 180/200 cm iar patul „King-size” are o lățime de 220 cm. Ca lungime, cele mai multe saltele au mărimi standard de 190 sau 200 cm, pentru comenzi speciale se pot face și lungimi de 220 cm. Pentru copii există lungimea de 180 cm.

 

 

Tipologiile saltelelor de pat

 

  • Saltelele cu arcuri sunt construite pe îmbinări de arcuri pentru elasticitate și susținere sporită. Există numeroase tipuri de construcții pe arcuri care pot afecta susținerea și performanța unei saltele.
  • Saltele de latex sunt fabricate din latex natural sau sintetic. Latexul tinde să fie un material mai greu și mai scump, care tinde să fie mai rezistent decât multe alte spume existente pe piață.
  • Saltele cu spumă sunt fabricate din mai multe straturi de spumă a căror specificații pot varia în funcție de producător. O saltea cu spumă constă dintr-o bază de spumă pentru susținere optimă și unul sau mai multe straturi superioare menite să aducă mai mult confort, straturi fabricate din spumă cu memorie sau un alt tip de spumă cu efect asemănător.
  • Saltelele hibrid includ elemente de spumă cu memorie, arcuri și/ sau latex. În mod normal, o saltea hibrid este prevăzută cu un strat de spumă cu memorie, latex sau un tip de spumă asemănător pe partea superioară a miezului cu arcuri. O astfel de saltea oferă atât beneficiile unei saltele cu arcuri, cât și pe cele ale unei saltele cu spumă. Avantajele și dezavantajele unei saltele hibrid țin în mare parte de materialele folosite.

 

Ce grad de fermitate trebuie să aibă salteaua de pat

 

Gradul de fermitate al unei saltele de pat este influențat de tipul ei de construcție:

 

  • Saltelele cu arcuri pocket și cele cu spumă cu memorie au grad de duritate medie și moale;
  • Saltelele cu arcuri normale au grad de duritate medie și tare;
  • Saltelele din latex și cele din spumă poliuretanică au un grad de duritate medie și tare.

 

Ca reguli generale, modelele de saltele pat prea moi nu sunt recomandate, fiind dăunătoare pentru aproape orice utilizator, iar cele dure sunt folosite doar în cazuri specifice recomandate de medic.

 

Care este grosimea adecvată unei saltele de pat

 

Saltelele sunt disponibile cu grosimi de 15, 20, 23, 25 și chiar 27 cm. O persoană cu cât este mai grea, cu atât are nevoie de o saltea de pat mai groasă: Când ne referim la partea de susținere a saltelei, orice tip ar fi ea, grosimea ei trebuie să fie de cel puțin 15 cm. O saltea mai subțire decât necesarul pentru greutatea unei anume persoane va fi prea tare și incomodă, mai ales pentru cei care dorm pe o parte. Dacă se preferă o saltea tare, indiferent de greutate, o saltea subțire este varianta bună indiferent de poziția în care se doarme. Grosimea unei saltele poate influența capacitatea de susținere a greutății corpului. Pentru saltelele cu arcuri se recomandă un minimum de 22 cm grosime, iar pentru modelele fără arcuri, doar din latex sau spumă grosimea saltelei ar trebui să fie de minim 15 cm.

 

Cum alegem salteaua în funcție de poziția în care dormim

 

Poziția de somn este un criteriu foarte important în alegerea saltelei.

 

  • Persoanele care dorm pe spate au nevoie de o saltea cu o duritate medie spre mare deoarece aceasta va susține cel mai bine corpul într-o poziție naturală care nu suprasolicită umerii sau zona lombară.
  • Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de saltele medii sau moi spre medii. Salteaua trebuie să-i permită corpului să se scufunde mai mult, obținând astfel o coloană vertebrală dreaptă și un gât susținut orizontal în poziția corectă.
  • Persoanele care dorm pe burtă au nevoie de cele mai tari saltele pentru a împiedica curbarea exagerată a coloanei și pentru a evita tensionarea suplimentară a gâtului și șoldurilor. În plus, o saltea prea moale folosită astfel va da o senzație de sufocare atunci când pieptul se scufundă prea mult în suprafața textilă. Țineți cont însă că dormitul pe burtă este nerecomandat deoarece este dificil să menținem coloana într-o poziție anatomic corectă în acest caz.

 

Tipuri de saltea optime pentru persoanele cu greutate

 

  • Saltelele din spumă cu memorie sunt deosebit de potrivite pentru persoanele cu greutate, cu cât este mai grea o persoană, cu atât mai bine se va mula salteaua pentru a susține corpul, sporind gradul de confort, eliminarea dureriilor, inclusiv cea de spate, și reducerea punctelor de presiune. Persoanele cu greutate ar trebui să aleagă o saltea din spumă cu memorie cu un strat de susținere de cel puțin 18 cm și o grosime totală de minimum 23 cm.
  • Saltelele din latex sunt rezistente, durabile și dense, permițând unei persoane cu greutate să aleagă o saltea relativ subțire fără a renunța la confort. Latexul se comprimă, ceea ce duce la crearea de adâncituri, iar persoanele cu greutate sunt susceptibile a lăsa astfel de adâncituri, care pot îngreuna mișcarea pe saltea și ridicarea de pe ea.
  • Saltelele cu arcuri sunt mai puțin rezistente, arcurile slăbindu-se și saltelele devenind incomode. În același timp, persoanele cu greutate vor fi deranjate mai mult decat persoanele normale de zgomotorul pe care arcurile îl produc. Persoanele cu greutate probabil că ar trebui să cumpere o saltea cu un număr mare de arcuri, care să aibă un grad ridicat de rezistență și susținere.

 

Alte caracteristici ale saltelei de pat

 

  • Husa exterioară detașabilă este prezentă la unele modele de saltele și după detașare se poate curăța la o spălătorie chimică.
  • Față vară-iarnă este o altă funcție ce apare la unele saltele, fața pentru vară oferă o mai bună circulație a aerului prin intermediul butonilor de aerisire de pe laterale, iar fața de iarnă este mai călduroasă datorită izolației sporite.
  • Tratament împotriva acarienilor apare la saltele de pat de calitate care sunt tratâte împotriva apariției acarienilor, ciupercilor și a mucegaiului.

 

Garanția saltelei

 

Durata de garanție a unei saltele spune multe despre calitatea ei și despre rezistența ei la uzură. Saltelele bune, de calitate vin de regulă cu o garanție de 10 ani. Ca și reper se recomandă ca salteaua pe care o alegi să aibă minim 5 ani garanție.

 

Ești în căutarea unei saltele de pat de calitate, pentru nopți fericite? Pe Acaju.ro vei găsi o gamă mare de saltele de pat de diferite dimensiuni, cu un raport optim calitate preț.