Birou integrat în living: productivitate și design modern în propria casă - ACAJU

Atunci când locuim într-un apartament de bloc, spațiul nu este niciodată suficient de generos pe cât ne-am dori și de cele mai multe ori, ne dorim o cameră în plus. Am vrea încă un dormitor pentru copii, un dormitor pentru musafiri sau poate o încăpere în care să amenajăm o cameră de joacă sau să o transformăm în dressing, însă un spațiu în care să amenajăm un birou este cu siguranță una dintre ultimele opțiuni pe lista noastră. Dar, ne place sau nu, amenajarea biroului acasă a ajuns în ultimul timp de foarte mare necesitate. 

În ultima perioadă, foarte mulți angajați au fost nevoiți să rezolve problemele și sarcinile de serviciu din confortul spațiului personal. Amenajarea biroului acasă este soluția actualelor vremuri și este foarte important să găsești acel spațiu mic pentru biroul de acasă, în care să poti face organizarea biroului pentru stilul tău de lucru, deoarece îți poate influența activitatea profesională și productivitatea. Biroul de acasă sau spațiul de lucru, este foarte important pentru cei ce lucrează de acasă, fiind un loc în care creativitatea și productivitatea trebuie să ajungă la cote maxime. Indiferent cât timp petreci la biroul de acasă, întreaga săptămână de lucru sau doar câteva ore, acest loc trebuie să fie confortabil și primitor pentru a-ți face munca mai eficientă. 

Trebuie totuși să găsești o soluție elegantă în spațiul de care dispui, fără a-i deranja pe ceilalți din familie prea mult. Organizarea biroului trebuie făcută fără prea multe investiții în mobilă de birou și nu va fi un loc prea spațios, doar cât să avem loc de laptop și ceva spațiu pentru cele câteva acte la care lucram, eventual o imprimantă, totul trebuind să fie bine organizat și ordonat.

 

Livingul, locația ideală pentru biroul de acasă

 

Amenajarea unui spațiu de lucru, adică biroul de acasă, înseamnă crearea unui loc personalizat, organizat și confortabil, unde să nu se țină seama doar de argumente de ordin estetic ci mai ales de aspectul funcțional, aceasta având un impact major asupra calității muncii.

Biroul de acasă nu trebuie amplasat neapărat într-o cameră separată. În majoritatea apartamentelor, birourile sunt încorporate în cadrul unei camere (living, dormitor, bucătărie) sau într-un open space. În funcție de spațiul de care dispui, poți amplasa mese de birou mai mari sau mai mici, dar cel mai important este să găsești amplasarea potrivită. Cea mai adecvată încăpere este living-ul, iar una dintre cele mai ingenioase modalități de a amenaja un birou integrat în living aici este încadrarea acestuia în mobilierul de living. 

 

Secretul unei astfel de amenajări este proiectarea zonei de lucru astfel încât, în momentul în care înlăturăm scaunul și cele câteva obiecte specifice activității de birou, prezența acestuia să fie aproape insesizabilă. Mobila de living versatilă te ajută la amenajarea unui living în care oricând să poți lucra de acasă ca de la un veritabil birou. 

  • Cea mai comodă variantă este poziționarea unui birou pe capătul mobilierului, indicat fiind să alegi latura orientată către geam, pentru a beneficia de lumina naturală.
  • De asemenea, alege zona cea mai îndepartată de culoarele de trafic din cameră, pentru a putea beneficia de o oarecare intimitate care îți va permite să te concentrezi asupra a ceea ce ai de făcut.
  • Alege o lampă de birou cu un design interesant, evită-le pe cele clasice. O altă soluție pentru iluminarea acestui spațiu ar fi spoturile încastrate în corpurile de mobilier superioare, dacă acestea există.
  • Acordă o atenție deosebită și scaunului. Optează pentru un scaun de dimensiuni mai mici, dar cu cu un design aparte, nu foarte excentric, pentru a nu atrage atenția excesiv, iar dacă îți dorești o soluție ceva mai discretă în acest sens, poți opta pentru un taburet care va putea fi împins cu ușurință sub birou lăsând spațiul liber.
  • Pentru a-ți desfășura activitatea într-un mod cât mai comod, este bine să ai la dispozitie în apropiere și o zonă de depozitare cu unu sau două sertare, care să găzduiască papetăria și oricare alte obiecte specifice activității de birou.
  • Ca dimensiuni, o lățime minimă de 50 cm ar fi suficientă pentru a beneficia de un blat de lucru comod și care să nu iasă prea tare în afara celorlalte piese care fac parte din ansamblul de mobilier. Indicat este să optezi și pentru un material cu o lățime mai mare pe partea de cant, pentru a obține un aspect masiv și elegant.

 

Design modern pentru un birou integrat în living 

 

Indiferent cât de mult suferim de lipsa de spațiu mai mult ca sigur ca vom gasi un loc în living care să nu fie mobilat și în care să amplasăm biroul de acasă.

 

Biroul poziționat în spatele canapelei

 

Va avea sertare pe o parte, iar până la colțul canapelei vor putea fi amenajate rafturi sau dulapuri de aceeași înălțime cu biroul, care să nu depășească sub nici o formă înălțimea spătarului canapelei. Sursa de lumină va trebui aleasă cu grijă pentru a putea fi folosită atât ziua cât și seara, și să poată fi bine direcționată pentru a nu deranja pe cei ce folosesc restul livingului.

 

Biroul de acasă din colțul camerei

 

Un colț din living, aparent nefolosit, poate fi soluția pentru amenajarea unui birou integrat în living. Fie că este o masă de colț pe care o vom folosi ca birou, fie că este vorba de un pupitru mai vechi pe care îl vom fixa în perete sau vom amenaja un blat pe post de birou, câștigul este enorm. Niște rafturi suspedate pe perete sau niste fișiere murale ne vor ajuta să depozitam din rechizite și documente. 

 

Singura problema la această idee de amenajare pentru biroul de acasă este lumina. Oriunde va fi pozitionat colțul nostru, chiar luminat fiind, noi stăm cu spatele la lumină și lumina naturală nu va ajuta prea mult. Dacă blatul nu este prea mare înceacă să nu folosești o lampă de birou pentru că ocupa mult loc, este de preferat o lampă suspendată sau una prinsă pe perete.

 

Biroul rabatabil din living

 

Poate cel mai spectaculos, dar totodată și cel mai profesional din punctul de vedere al execuției este un birou integrat în living din comodă. O variantă este comoda al cărui sertar de sus este la o înalțime potrivită și va fi transformat în blat de birou, masa se culisează ca un sertar normal. Poziția poate fi ori în living ori în dormitor, depinde unde este poziționată comoda.


Biroul din bibliotecă

 

Este poate cea mai corespunzătoare variantă, estetic dar și deosebit de comodă pentru amenajarea unui birou integrat în living de la care să poți lucra de acasă. Este vorba despre un dulap cu deschiderea ușii prin rabatare în față, aflat la înălțimea standard de 80 cm de la pardoseală, înălțime standard pentru orice birou. Ușa dulapului va funcționa astfel ca o masă rabatabilă pe care se poate lucra cu ușurință la laptop sau chiar și scrie. În interiorul dulapului pot fi „ascunse” toate ustensilele de birotică și papetărie.

 

Biroul la masa din living

 

Masa mare din living este foarte potrivită pentru amenajarea zonei de birou în living, mai ales dacă nu este folosită pentru a lua masa zilnic, ci doar pentru evenimente în familie. Ca să-ți fie mai ușor să ai totul la îndemână poți așeza în apropierea ei un dulap tip raft, în care să instalezi imprimanta sau alte documente necesare pentru lucru. Biroul astfel creat poate fi foarte comod mai ales dacă este folosit cu un scaun adecvat de birou.

 

O cameră separată doar pentru biroul de acasă înseamnă libertate completă în alegerea mobilierului și a decorațiunilor, dar din păcate nu întotdeauna este posibil, mai ales dacă vrobim de un apartament la bloc. Dar, din fericire mobila de living din prezent este atât de diversă și variată încât permite foarte ușor amenajarea unui spațiu de lucru.


Cu părere de rău putem spune că lucru de acasă a devenit ceva foarte obișnuit în ultima perioadă și foarte mulți angajați din toată lumea rezolvă problemele și sarcinile de serviciu din confortul spațiului personal. Biroul de acasă este soluția actualelor vremuri și este foarte important să-l amenajezi în funcție de stilul tău de lucru și bineînțeles de spațiul de care dispui în locuință.