Descoperă noi teritorii: transformă terasa de afară într-un mic living - ACAJU

Toată lumea știe cât de plăcut și sănătos este să te bucuri de aer și de soare, câtă energie îți poate fi oferită de o oră petrecută în afara celor patru pereți ai locuinței, chiar și când lucrezi. Nu numai copiii, dar mulți dintre cei mari ar sta numai afară, tot timpul. În acest an special când nu este foarte clar cum vom face concediile de vară sau dacă vom mai pleca și unde, amenajarea unei terase devine foarte importantă, cu condiția ca ea să existe.

Este de datoria noastră de a descoperi noi soluții de relaxare și de a face o amenajare terasă în prelungirea livingului dacă aceasta este la bloc, sau a crea un teritoriu de tranziție între living și grădină dacă putem face o amenajare terasă la curte. Se au în vedere terase mai mari sau mai mici, grădini de același fel, mari sau mici, într-un cuvânt fiind foarte important orice petic de iarbă unde putem sta la soare.

 

Nu este niciun secret că în aer liber mintea omului funcționează mai bine și corpul se relaxează, ceea ce înseamnă că dispoziția generală se îmbunătățește. Când vorbim de amenajare terasă putem fi în una din cele două situații de rezolvat, să vorbim despre o terasă la bloc sau de o terasă la casă.

 

Mobilier pentru livingul… de afară

 

Indiferent dacă amenajăm o terasă la bloc în balcon sau că amenajăm terasa unei case cu curte sau foișorul din grădină, putem crea un adevărat living cu piesele de mobilier potrivit, însă trebuie să ținem cont că acestea trebuie să fie:

  • ușoare;
  • rezistente la acțiunea razelor de soare;
  • rezistente la vânt și ploaie;
  • potrivite ca dimensiune pentru spațiul de care se dispune;
  • cu o cromatică ce se potrivește cu restul elementelor;
  • suficient de trainice pentru a suporta greutatea celor mari din familie;
  • confortabile.

 

Printre cele mai populare variante este mobila de grădină sau terasă din ratan sintetic, care este ușoară, care nu mucegăiește, care are un aspect natural plăcut și este foarte rezistentă. Lemnul, mai ales cel vopsit este și el potrivit, dar va trebui să fie protejat împotriva umidității.

 

Amenajarea unei terase la bloc

 

Primul pas în amenajarea unui spațiu de relaxare în oraș, la bloc, este să înțelegem ce ne dorim cu adevărat și cum vom folosi terasa. Poți gândi acest spațiu doar pentru a lua cafeaua la aer sau pentru a sta la soare dimineața sau mai mult pentru a culca copilul la umbră, în aer liber. Astfel, vei avea nevoie de un hamac confortabil sau de mobilier de terasă pentru a prelungi livingul în afara spațiului existent în interior.

 

  • Terasa de bloc în prelungirea livingului
  •  

    Poate fi una din cele mai fericite situații existente, ideal fiind ca peretele dinspre terasă să fie sau să poată fi amenajat ca un perete de sticlă care să se deschidă foarte larg sau în totalitate atunci când vremea permite și vara o cere. Foarte important să știm că amenajarea unei terase implică în primul rând existența a două zone, a căror pondere depinde de dorința proprietarului, fiind vorba de zona umbrită și cea însorită, orientarea terasei având și ea contribuția sa. 

     

    O soluție relativ facilă este folosirea unei umbrele de terasă. Această umbrelă pentru a fi eficientă trebuie să aibă o suprafață mare, ceea ce o face vulnerabilă la vânt, mai ales în cazul furtunilor de vară cu dezvoltări rapide și violente. Dacă se permite, pentru a nu deteriora arhitectonica blocului s-ar putea construi un acoperiș prins într-o structură solidă și încadrată în designul general, care la rândul lui ar fi și un suport perfect pentru a fixa plante pe balcon. 

    O altă soluție mult mai bună decât umbrela ar fi o pergolă, care nu numai că este mult mai elegantă, dar fiind și retractabilă dă impresia de eleganță, fiind foarte practică și eficientă pentru umbrirea zonei. În funcție de spațiul disponibil, nu uita că vor exista multe jardiniere și ghivece de diferite dimensiuni, vei putea amenaja o măsuță în jurul căreia vei plasa mobilier de terasă din ratan sau din lemn în cazul unui living modern sau clasic. Dacă livingul este amenajat în stil scandinav sau minimalist se vor putea alege corpuri de mobilier simple, fără ornamente, eventual unele cu dulapuri de depozitare pentru perne când vremea este ploioasă și trebuie să ne ferim. 

     

    Dacă hotărâm prelungirea livingului pe terasă în același design, poți alege chiar o canapea obișnuită din material textil, dar de dimensiuni mici, și să decorezi cu ornamente și lampadare, scaune metalice rabatabile și chiar șezlonguri. o astfel de canapea etse indicată dacă balconul poate fi închis pe timp de furtună sau dacă folosești o husă impermeabilă de protecție.

    Pardoseala poate fi nu numai din gresie sau mozaic, dar și podea de exterior din iarbă artificială și / sau lemn. Pentru relaxare variantele sunt multiple în funcție de locul disponibil, de la balansoar sau canapea, până la hamac. 

     

  • Terasa pe bloc
  •  

    Dacă vorbim de o terasă pe bloc sau de un spațiu mult mai mare, în primul rând trebuie să ai în vedere zona de umbrire, dacă folosești plante, se pot amenaja chiar vase stil ghiveci cu diametru mare. În funcție de pereți și de stâlpi existenți se poate amenaja o pergolă sau o construcție gen foișor cu acoperiș. 

     

    Este important să existe o zonă de dining, care eventual să cuprindă și un dulap pentru vase și un grătar, pentru că aici nu poate deranja vecinii, și zona de relaxare cu o canapea sau un colțar terasă, scaune sau șezlonguri în jurul unei mese unde se poate bea și cafeaua sau juca diverse jocuri de societate. În cazul unei bune etanșeizări a acoperișului ne putem gândi și la mici bazine pentru apă pentru cei mici. Foarte important în acest caz este să asigurăm o balustradă înaltă sau supraînălțată de 100 sau 150 cm.

     

  • Terasa vilei
  •  

    O astfel de amenajare terasă este în general gândită în prelungirea exterioară a livingului, având legătură directă cu acesta delimitarea fiind făcută cu uși mari din geam. Diferențele fată de o amenajare terasă la bloc apar din extinderea spațiului amenajat și folosirea de pământul existent din apropiere, pergola putând în acest fel să fie și un bun suport pentru plante agățătoare, ca iedera sau trandafirii, care pe lângă aspectul estetic oferă și umbră. Și aici puteți lua în calcul nu numai mobilier de terasă clasic, ci mobilier de living multifuncțional, fotolii sau șezlonguri, dar și la dulapuri de depozitare.

     

     

  • Terasa din spatele casei
  •  

    De obicei această terasă este de fapt un semi foișor, unde nu întotdeauna modalitatea de acoperire este fixă. De foarte multe, aici merge pe mobilier de terasă, cât mai simplu și mai ușor, dar foarte comod, multifuncțional, care să poată fi strâns cu ușurință și stivuit. Acest spațiu este dedicat atât ca zonă de joacă a copiilor, de plajă și relaxare ușoară până la prânz, cât și ca zonă de dining umbrită, ca spre după amiază să devină din nou zonă de relaxare.

     

    Pe una sau două laturi cu siguranță acest tip de terasă este închisă cu gard viu pentru a avea o oarecare intimitate dar și pentru a proteja de vânt. Nu este exclus ca ferit de acest gard viu să nu avem și o mică zonă de cooking împreună cu un grătar. Chiar dacă grădina este foarte aproape, ghivecele cu plante mari sunt bine venite printre piesele de mobilier de terasă.