Home cinema în living: de ce tip de mobilă avem nevoie pentru a crea spațiul perfect - ACAJU

Conceptul de home cinema în living se referă la aranjamentul interior în propria casă, cu sunet și imagine apărut după evoluția televiziunii și a sistemelor audio, cu filme 3D plus sunet spațial. Oamenii încep să se orienteze către vizionări sau audiții la standarde demne de cinema chiar in livingul de acasă. În această situație și în mod special în această primăvară când foarte mulți dintre noi am fost nevoiți să stăm acasă a redevenit foarte importantă amenajarea unui home cinema în living.

 

Cum alegi mobilierul potrivit pentru home cinema în living

 

Elementele principale pentru crearea unui home cinema în living sunt ecranul, fie de televizor cu diagonală foarte mare, fie de proiector și sistemul de sunet. În funcție de bugetul alocat, se obține un confort vizual și acustic în care vom urmări filmele sau serialele preferate. Chiar dacă sistemul de difuzare este de înaltă calitate doar o poziție bună și confortabilă în fața ecranului poate contribui la adevărata plăcere a vizionării. Aceasta este asigurată de confortul mobilierului cu care este amenajată zona de home cinema in living.

 

  • Fotoliul de relaxare cu recliner este echipat cu un mecanism cu recliner cu 3 trepte de confort, mecanism cu o acționare simplă, mecanică, care îl transformă într-un loc de relaxare ideal pentru vizionarea filmelor. Sistemul recliner vă oferă posibilitatea de a transforma fotoliul într-un fel de pat. Sistemul recliner constă într-un mecanism de rotire, care a fost proiectat astfel încât să poată fi folosit cu ușurință, fotoliul se poate extinde în partea sezutului, oferind astfel un plus de confort pentru picioare, iar spătarul se poate înclina pe spate.
  • Canapeaua cu recliner de două sau trei locuri, are același sistem de reglare a scaunelor din margine în poziții foarte convenabile setând suportul pentru spate, pentru cap, pentru sezut și pentru ridicarea picioarelor, obținându-se astfel un confort maxim asemănător celui dat de un pat. În cazul unei canapele de trei locuri cu recliner, locul din mijloc, care practic nu are brațe pe lateral nu are posibilitatea de reglarea poziției.
  • Fotoliul tip șezlong living poate fi folosit la rândul lui pentru a sta în fața ecranului de asemenea într-o poziție foarte relaxantă, aproape ca în pat. Un fotoliu de relaxare, chiar dacă ocupă ceva mai mult loc decât un fotoliu cu recliner, nu este mai puțin comod decât acesta, ba chiar este mai ieftin. Nu are posibilitatea de a se pune într-o poziție normală și deci nu poate fi folosit decât în poziția de relaxare.
  • Comoda de televizor poate fi o piesă separată sau poate fi corpul de bază al bibliotecii, este impropriu numită „de televizor” pentru că depinde de aranjament, televizorul poate sta pe ea sau poate fi fixat pe perete deasupra ei cu un braț specializat. Comoda este practic suportul tuturor sculelor ce alcătuiesc sistemul video. Tot aici se pot depozita filmele și discurile puse în ordine.
  • Masuțele de cafea trebuie să fie cât mai mici, pentru a economisi spațiu și a fi suport doar pentru mici obiecte gen ochelari, pahar sau telecomandă. De preferat este să nu ocupe foarte mult loc și să poată fi poziționate în laterala fotoliilor, pentru o utilizare mai comodă.

Caracteristicile amenajării unui home cinema în living

 

Dimensiunea spațiului disponibil și dimensiunea ecranului pot dicta o anumită distanță de poziționare a locurilor, numărul acestora și dispunerea lor. Distanța față de ecran și unghiurile din care priviți către acesta vă afectează în mod direct experiența vizuală. 

Trebuie să vă bazați pe următoarele reguli:

 

  • O vizualizare optimă înseamnă să nu îți ridici capul la mai mult de 15 grade, iar unghiul de deschidere pe orizontală să se încadreze în 40 de grade.
  • Pozitionează canapelele la o distanță de minim 2 m de ecran, în funcție desigur și de diagonala acestuia, însă pentru un ecran cu o diagonală de peste 100 cm se poate vorbi chiar despre 3m.
  • Dacă încăperea are dimensiuni reduse, sfatul nostru este sa alegi mai întâi canapelele/ fotoliile și apoi să stabilești diagonala ecranului care să ofere o vizualizare optimă.
  • Deși canapelele și fotoliile home cinema vin într-o gamă largă de materiale, culori și texturi, trebuie să alegi cu atenție fără a omite factorul funcțional care amintește că tapițeria trebuie să fie rezistentă la murdărie și să se curețe ușor.
  • Nu uita că dacă materialul tapițeriei este moale și pufos va deveni și fonoabsorbant.
  • Un loc cu spătar ridicat va poate aduce un plus de confort pentru gât, dar în același timp poate distorsiona sunetul, mai ales dacă difuzoarele se afla în spate.
  • Mobilierul robust este pentru un grad sporit de confort și o durată lunga de utilizare.

 

Modele de amenajare a unui home cinema în living

 

  • Poate una din cele mai frumoase amenajări de home cinema în living este cea în care se folosește o „canapea rotundă” poziționată la cica 2 m de ecran și care are în fața ei o masă – otoman joasă, pe care se pot ține atât telecomenzile cât și picioarele în timpul vizionării. Pe spatele canapelei vor fi fixate rafturi pe spătar pentru depozitarea de cărți, discuri sau fotografii.
  • Amenajarea cu unul sau două rânduri de fotolii cu recliner este aproape clasică. Dacă spațiul o permite în spatele ultimului rând de fotolii se poate poziționa o masă de bar cu câteva scaune care vor permite prin înălțimea lor o vizionare excelentă când bei ceva la bar.
  • Un careu închis dintr-un colțar și o canapea cu o măsuță de cafea în mijloc poate fi un alt aranjament foarte des întâlnit și ușor de realizat. Și în acest caz, pe latura cu mai mult spațiu se poate poziționa o masă de bar cu scaunele aferente mentru a mări numărul celor ce vizionează filmul.
  • Un rând de șezlong living despărțite de mici măsuțe utilitare, așezate pe raze în fața ecranului reprezintă un aranjament simplu și foarte comod pentru vizionarea unui film în familie.


Cu siguranță mobilierul potrivit pentru amenajarea home cinema-ului trebuie să fie minimal și să nu creeze probleme de vizibilitate a ecranului și nicio barieră în calea propagării sunetului. În felul acesta, în funcție de locul avut la dispoziție se va amenaja un rând sau două de locuri din care să fie văzut confortabil ecranul folosind o canapea, un colțar, un fotoliu de relaxare sau un șezlong living, una sau mai multe măsuțe de cafea. Nu vor fi folosite dulapuri voluminose decât în spatele locurilor de stat, poziționându-le pe laterale există posibilitatea să se modifice în rău acustica.