Perete accent în living, cum îl decorăm atractiv - ACAJU

Realizarea unui perete accent nu presupune eforturi mari și este în același timp o modalitate rapidă de a revitaliza decorul casei. Peretele accent este cel care va avea o altă culoare sau textură decât restul pereţilor din încăpere, atrăgând astfel atenţia asupra sa sau asupra unui element decorativ asociat acestuia. Acest truc de amenajare este unul foarte simplu, mai ales cu gama largă de materiale ce pot crea un perete accent.

 

Ce este un perete accent și ce rol are în designul unei camere

 

Realizarea unui perete accent reprezintă scoaterea în evidență în diverse maniere a unuia dintre pereții unei încăperi. De regulă, el este vopsit într-o culoare puternică sau are aplicat un model de tapet deosebit, care sparge monocromia dată de culoarea celorlalți pereți.

Un perete accent poate scoate în evidență un detaliu arhitectural, poate fi elementul distinctiv al unei încăperi sau poate fi pur și simplu un mod de a adăuga puțină culoare și dinamism într-un decor altfel tern.

 

Peretele accent se potrivește oricărei încăperi dintr-o casă, de la un perete placat cu piatră naturală în baie, trecând printr-un perete cu tapet aplicat în holul casei sau un perete accent vopsit în culoarea preferată în dormitor, acest artificiu estetic poate fi pus în practică în orice încăpere. Cu siguranță nu trebuie abuzat de acest perete accent în fiecare încăpere, deoarece poate deveni obositor sau poate da senzația de incoerență în designul casei.

 

Pentru că livingul este o încăpere foarte importantă în economia locuinței, în același timp fiind și cea mai reprezentativă, cartea de vizită a casei, aici un perete accent este foarte bine venit, mai ales că este una din camerele mai spațioase dar aerisită, nu foarte sufocată de multe piese de mobilă living

 

Stiluri de design interior și tipuri de perete accent

 

Peretele accent poate fi integrat cu succes în orice tip de design interior, atâta timp cât utilizăm materiale și tehnici în acord cu restul stilului de decorare al casei. De exemplu, într-un decor rustic un perete accent din panouri de lemn cu aspect brut este foarte potrivit, la fel cum un perete decorat cu un tapet vintage se va potrivi de minune unui asemenea stil. Într-un decor minimalist, un perete accent realizat din piatră naturală ar putea fi exact elementul care conferă personalitate decorului. Un perete accent decorat cu cărămidă aparentă poate merge fără probleme unei camere cu design industrial.

 

Alegerea peretelui care devine perete accent

 

Această alegere nu are reguli prea clare, totul depinzând de cum vrei la final să arate încăperea. Poate fi peretele din fața ferestrei, care va fi evidențiat cel mai mult de lumina naturală, la fel de bine cum poate fi peretele din fața ușii de intrare în living pentru a-l pune în evidență de cum intrăm în încăpere.

 

Există totuși câteva recomandări generale care amintesc că este de preferat ca pe peretele accent să nu existe mobilă sau aceasta să nu fie voluminoasă și să ocupe foarte puțin din perete. Nu se accentuează peretele cu fereastra pentru că nu se vede foarte clar și mai este și parțial acoperit de perdele, draperii și a alte elemente de acest tip. Alegerea peretelui pe care este poziționată canapeaua este o alegere fără greșeală. Dacă aranjamentul canapelei și fotoliilor este distanțat de perete, o soluție de succes poate fi ca peretele accent să fie cel pe care este fixat televizorul.

Stabilirea modului de realizare a peretelui accent

 

Existe nenumărate moduri prin care se poate realiza un perete accent, acestea depinzând de multitudinea materialelor existente pe piață:

 

Vopsirea – într-o singură culoare sau în mai multe culori, culori mate ca restul pereților sau lucioase. La fel de bine poate funcționa un joc de culori atât lucioase cât și mate.

 

Placarea – cu piatră, cărămidă sau lemn. Varietatea acestor placări este practic nelimitată dacă ținem cont de materiale, culoarea lor și forma pe care o putem folosi. Totul ține de imaginație și buget.

 

Aplicarea unui tapet – este de asemenea o alegere dintr-o multitudine de variante, ținând seama de materialul din care este făcut tapetul, hârtie, pânză sau plastic, dacă este repetitiv sau este fototapet. Nu mai amintim de numărul culorilor dar nici de numărul mare al materialelor imitate. Fototapetele la rândul lor pot fi reprezentate de fotografii, reproduceri ale unor lucrări de artă mai mult sau mai puțin cunoscute sau un grafitti.

 

Aplicarea unui colant sau sticker de perete – materiale la rândul lor foarte diverse și cu modele geometrice, florale sau tematice.

 

Utilizarea unor decorațiuni – amplasarea unor tablouri, a unor fotografii sau pictarea direct pe perete, amplasarea unor decorațiuni 3D pe perete, din diferite materiale, precum ipsos, polistiren, polistiren cu rășină, plută, plută cu rășină sau carton presat.

 

Perete de accent din muşchi – este o tendință actuală pentru că se pot aranja în foarte multe moduri, în timp rămân la fel de frumoși și nu necesită prea multă întreținere, fiind nevoie doar să nu creezi un aer foarte uscat în încăpere.

 

Alegerea culorilor pentru peretele accent al livingului

 

Pentru că rolul peretelui accent este ca acesta să iasă în evidență, trebuie colorat într-o culoare puternică, cu nuanțe complet diferite de restul încăperii. Culoarea peretelui accent trebuie să fie ori unică, ori în aceeași nuanță cu alte elemente decorative. 

 

Nu este recomandat să avem prea multe culori puternice în aceeași încăpere și să realizăm un perete accent complementar culorii din restul camerei. Peretele accent trebuie să fie într-o nuanță opusă ca intensitate față de restul nuanțelor din cameră. 

 

Într-o încăpere decorată în alb, un perete accent burgundy sau albastru închis este o alegere excelentă. În schimb, într-o cameră dominată de culori închise, peretele accent trebuie să fie într-o nuanță cât mai deschisă, pastel. Peretele accent trebuie să atragă atentia, fără să încarce camera. Dacă în încăpere ai aplicat un tapet cu un model încărcat, mărunt, peretele accent ar trebui să fie uni. Culoarea și modelul peretelui accent nu trebuie să obosească ochii, ea trebuie să fie un element diferit fată de restul, dar care să se afle în echilibru și în acord cu restul încăperii.

 

Perete accent trebuie să fie un element de bun gust și care să adauge mai mult farmec, dar și originalitate locuinței și să se completeze cu mobila din casă, fie că vorbim de mobila din dormitor sau de mobila living.