Vitrina în living: cum alegi mobila pentru un dining modern - ACAJU

Un living modern este definit de formele minimaliste, de funcționalitate și de finisaje simple, în care mobilierul nu trebuie să fie nici încărcat, nici o explozie de culori, pentru că poate deveni obositor din punct de vedere vizual. Termenul de living este la modă și are semnificația de cameră de zi unde socializezi cu familia sau prietenii, unde citești ceva sau te relaxezi în fața televizorului sau a tabletei, unde îți inviți apropiații la masa de sărbătoare, sau când spațiul o permite amenajezi barul unde să servești un pahar cu vin. 

Spre deosebire de acum câteva decenii când termeni precum dining, living sau cameră de zi nu apăruseră încă și în mijlocul sufrageriei trona o masă mare de mijloc, astăzi sufrageriile au devenit dininguri dar funcția a rămas aceeași. Totuși, astăzi există o distinctie clară între spațiul destinat relaxarii și socializarii - livingul sau camera de zi - și spațiul pentru luat masa - diningul sau sufrageria. Indiferent de configurația locuinței, între cele două zone există o delimitare netă și fiecare este amenajată într-o manieră specifică, iar într-un living modern, caracterizat în principal de funcționalitate, mobilierul va face diferența.

Zona de dining din sufragerie are de obicei, pe lângă masă și scaune, un spațiu de depozitare suficient de mare pentru obiecte de decor precum bibelouri, statuete, sau sticle de vin, ori chiar mici obiecte electronice, o alegere inspirată fiind clasica vitrină de living. Având un rol decorativ, dar și funcțional, vitrina atrage privirile și poate întregi designul interior al camerei. 

Achiziționarea unei noi vitrine pentru living îți poate da bătai de cap dacă nu măsori spațiul și nu realizezi ce stil se potrivește cu restul mobilierului din încăpere. De asemenea, trebuie să te decizi și asupra tipului de construcție a vitrinei și la ce vrei să o folosești.

 

Utilitatea vitrinei în living

 

În afară de estetică, vitrina este importantă și ca spațiu de depozitare pentru zona de dining. Astfel, vei avea posibilitatea să îți etalezi colecția de veselă și seturile de porțelan sau alte obiecte valoroase și fragile, dar și să depozitezi veselă, tacâmuri, pahare, fețe de masă, pe care să le ai la îndemână în cazul în care folosești zona de dining. Alegerea se dă între opțiunile cu polițe, etaje, rafturi, dulapuri și sertare, care permit sortarea și etalarea anumitor obiecte decorative în așa fel încât să îți exprimi personalitatea, dar să păstrezi și curățenia. 

Indiferent de forma și stilul sau dimensiunile mobilierului, îți va fi util să te asiguri că ai suficiente locuri de depozitare corespunzătoare nevoilor tale. Cel puțin trei rafturi sunt foarte utile pentru un articol de dimensiuni mici, în cazul variantelor mai robuste existând un număr mai mare, de cel puțin șase rafturi.

 

Poți lua o decizie și în ce priveste numărul de uși pentru vitrina din living, putând alege între opțiuni cu o ușă (de obicei pentru vitrinele mai mici) pe care le poziționezi într-un colț al camerei, cu două deschizături (posibil a fi amplasate și pe centrul unui perete, dar și în lateral) sau chiar cu trei uși, care reprezintă adevarate piese de rezistență, având adesea și cele mai mari dimensiuni. 

Poți alege chiar o vitrină living tip bar pentru living, unde vei ține pahare, tăvi de servire și băuturi alcoolice de marcă, precum vinuri, whiskey sau coniac.

 

Dimensiuni pentru vitrina perfectă

 

Întotdeauna este important să măsori spațiul pe care dorești să îl mobilezi pentru a ajunge la o concluzie în ceea privește designul și dimensiunile potrivite pentru vitrina living, mai ales că aceasta este totuși o piesă opțională pentru zona de dining. Pentru o cameră mai mică, va fi mai potrivită o piesă de tip soldat sau una suspendabilă pe perete, cu o singură ușă sau două, care să nu ocupe mai multe de 1 metru în lățime. Astfel, nu vei ocupa prea mult din spațiul deja limitat. 

 

Pentru livingurile spațioase, unde ai nevoie de mai mult loc pentru depozitare, poți alege un corp de mobilier mai mare, care se poate întinde și pe 2 metri lungime și unde vei avea nu doar o vitrină frumoasă, cu mai multe rafturi, dar și sertare sau alte tipuri de spații de depozitare. 

Alternativ, utilizarea unei vitrine pe colț în sufragerie poate deschide spațiul rămas liber și astfel te vei putea mișca fără restricții, dar vei câștiga și un loc în care să îți depozitezi diverse mărunțișuri decorative într-o cameră mai mică.

 

 

Tipuri de vitrine pentru living

 

Vitrina pentru living verticală - soldat sau coloană - are de obicei dimensiuni reduse, punând la dispoziție un spațiu îngust și înalt, împărțit pe mai multe rafturi, având o singură ușă de sticlă sau lemn și sticlă, uneori dispunând în partea inferioară și de sertare. Este vitrina living ideală pentru spații restrânse, putând fi poziționată într-un colț al camerei.

Variantele suspendate de vitrine necesită găurirea peretelui spre a putea fi amplasate, asă că va fi nevoie și de puțin efort și de unelte. Fiind agățate deasupra altor articole precum un dulăpior, va fi mai ușor de făcut curat sub acestea mai ales că nici nu trebuie mutate de fiecare dată. Majoritatea sunt formate din mai multe etaje poziționate unul peste celălalt, oferind diferite spații de depozitare. Alt avantaj este că datorită modului de montare, nu există restricții în ce privește amplasarea lor în cameră, stând la fel de bine și pe colț, și în centru.

Seturile de vitrine sunt variantele cele mai mari pentru sufragerie, putând include în partea inferioară o comodă pe care poți pune un televizor sau alte obiecte, spațiul cu rafturi și geam fiind poziționat într-o parte a ansamblului. Pot avea o ușă sau mai multe, abundă în dulapioare, rafturi ascunse și multiple locuri în care să depozitezi obiecte decorative sau mărunțișurii de care ai nevoie. Astfel de vitrine living sunt foarte elegante și pot avea un loc central într-un living spațios.

 

Materiale pentru vitrine living

 

Cele mai utilizate materiale în realizarea mobilierului modern sunt PAL-ul și în special MDF-ul, care datorită proprietăților sale și nenumăratelor posibilități de prelucrare, este preferat de designeri pentru a obține acele suprafețe curate și foarte bine definite, mate sau lucioase, în culori uni sau finisaje care imită fibra lemnoasă uniformă. Feroneria trebuie să treacă și ea testul durabilității.

  • Alegând o mobila tip vitrină din lemn, te asiguri că faci o investiție pe termen lung, deoarece rar se întâmplă ca materialul acesta să se degradeze. Se dovedește extrem de durabil, având și un aspect foarte plăcut, cele mai comune fiind plăcile din lemn masiv, de nuc, pin sau stratificate. Prețurile variază în funcție de esență, situându-se însă spre limita de sus a categoriei de preț.
  • Mobila din PAL este cea mai ieftină, asa că vei găsi numeroase modele de vitrine pentru sufragerie la prețuri bune. Plăcile de PAL sunt mai sensibile, putându-se deteriora la expunerea la soare și umiditate, existând și urme de uzură. 
  • MDF-ul imită lemnul, la fel ca și PAL-ul, fiind însă mai rezistent și mai durabil, lucru ce duce la un preț de achiziție mediu. Rămâne însă sensibil într-o oarecare măsură la efectul factorilor de mediu.

 

Stilul vitrinei într-un living modern

 

În orice living cu stil, vitrina devine un punct focal, de aceea e important ca stilul acesteia să fie în concordanță cu celelalte piese de mobilier. Cele mai comune sunt opțiunile moderne, contemporane, clasice sau industriale, care dau un plus de imagine ambientului. Este mai simplu să alegi un stil de vitrină living care să se potrivescă cu restul încăperii decât să decorezi încăperea întreagă în funcție de alegerea vitrinei.

Esența stilului modern constă în utilizarea formelor geometrice de bază, a liniilor simple și drepte, situându-se undeva la mijloc între stilul minimalist și cel contemporan, împrumutând din aspectul aerisit al spațiilor minimaliste și căldura celor contemporane. Mobila living modernă are linii mult mai blânde și aproape că lipsesc liniile drepte, mai puțin colțuroase, are în general fronturile lucioase, dar există și finisaje mate care pot accentua stilul modern al unui living. Iluminarea tip led, adaugată în corpurile cu polițe de sticlă, oferă intimitate. Scopul unui living modern este să creeze un spațiu plăcut, dar și să ofere locuri de depozitare pentru diverse obiecte și accesoriile necesare.

O vitrină de living modernă ce imită lemnul arată bine pe un fundal deschis la culoare, în tonuri naturale. Modelele de vitrine living moderne sunt în special cele făcute cu elemente de cherestea de stejar iar modelul cel mai popular este cel cu vitrină în partea superioară și două sertare în partea de jos. 

Foarte versatile sunt vitrinele cu finisaje din lemn blond spre alb, care se potrivesc în multe posibile combinații de stiluri. Poți alege o variantă de mobilier modular, caracteristic stilului modern, pe care să îl transformi în funcție de situație. 

Stilul modern implică simplitate în fiecare element decorativ, inclusiv mobilierul care de multe ori este creat din metal și sticlă. Sticla devine unul dintre materialele de bază în designul modern datorită numeroaselor sale atuuri, cel mai important fiind faptul că amplifică lumina naturală, dând naștere unui decor luminos și pozițiv. 

Această caracteristică face ca obiectele de decor sau elementele arhitecturale din sticlă, ca de exemplu o masă futuristă cu blat de stică sau o vitrină living făcută în întregime din sticlă, să fie foarte potrivite pentru spațiile mici, precum apartamentele de bloc, pe care le transformă în locuri mai luminoase, mai spațioase și mai moderne.