Vitrina, piesa de mobilier mereu în tendințe - ACAJU

De la un an la altul moda se schimbă, iar designul de mobilier nu face excepție. În acest an, mobilierul multifuncțional este foarte apreciat, mesele cu sertare pentru depozitare pot avea funcționalitate dublă, ca spațiu de luat masa și spațiu de lucru, iar paturile cu sertare pot avea și rol de comode. Multe dulapuri moderne, parte dintre ele având vitrine au un rol esențial în amenajarea încăperilor dintr-o locuință.

Combinațiile de piese de mobilier diferite sunt acceptate în 2020. Se pot combina în living scaune cu canapelele sau două canapele diferite, cu țesături variate și modele diferite dar care se completează. 

 

Vitrina, piesa de mobilier care a supraviețuit în timp

 

În timp ce moda înlocuiește unele piese de mobilier cu unele mai practice, cu design modern, altele rezistă ca atare, păstrându-și forma și funcția pentru care au fost create. Vitrina face parte din piesele de mobilier care au trecut testul timpului, regăsindu-se și astăzi în foarte multe locuințe. Modelul clasic, întâlnit în casa bunicilor, este astazi demodat și aproape dispărut, însă nevoia de a depozita colecții, obiecte de artă sau lucruri de interes ce doresc a fi expuse de proprietar, au dus la apariția de variante moderne pentru vitrina sufragerie, independente sau integrate în biblioteci și alte corpuri de mobilier.

 

Vitrina este prevăzută de cele mai multe ori cu uși de sticlă, pentru a împiedica depunerea prafului pe obiectele expuse și pentru o mai ușoară vizualizare. Tot pentru o mai bună prezentare vitrina sufragerie are peretele de fundal acoperit cu oglindă, iar spoturi luminoase evidențiază pisele expuse.

 

Vitrina există într-o mare diversitate de modele și culori. În mare parte realizată din lemn, poate folosi pentru laterale și combinații de lemn sau metal cu sticlă. Pentru rafturi și uși, sticla este cel mai des folosită, dar sunt și vitrine care au aceste componente din lemn. Vitrina din living este prevăzută cu partiții multiple care oferă o aranjare armonioasa a elementelor. Atât modelul de vitrină, materialul din care aceasta este făcută cât și culoarea, trebuie să vină în completarea decorului încăperii.

 

Unde poți folosi vitrina în amenajare

 

Indiferent de locul în care vrei să o așezi, o vitrină modernă îi va conferi încăperii un design elegant și autentic.

 

  • Există vitrine moderne pentru hol în care poți etala micile decorațiuni sau suvenirurile adunate în timp.
  • Poți opta pentru vitrine de living în care să așezi obiectele tale preferate (suveniruri din călătoriii sau cupe și diplome), care îți vor însenina fiecare zi și îți vor aduce aminte de locuri frumoase vizitate sau de momemnte speciale din viață.
  • Dacă ai un loc rămas liber în zona de dining, o vitrină cu clasicul argintar, va îndeplini atât un rol practic cât și unul decorativ, oferind spațiu de depozitare și acces rapid la vasele necesare.
  • În bucătărie aceste piese de mobilier sunt potrivite pentru a expune cele mai frumoase seturi de cești sau pahare, sau vase colecționate din diferitele zone vizitate.

 

Vitrina din living, pentru decorațiuni și suveniruri

 

Spaţiul în care primeşti musafirii sau te relaxezi alături de o carte bună după o zi de muncă merită toată atenţia ta. În living, vitrina are rol decorativ, dar şi funcţional, fiind de regulă o piesă importantă de mobilier pentru că atrage toate privirile celor care intră în cameră, mai ales dacă are un design inedit. Sunt recomandate vitrine din lemn masiv, în nuanțe naturale, perfecte pentru a depozita obiecte decorative, colecții diferite sau articolele sportive cu autograf.

Vitrina sufragerie este de obicei integrată în unul sau mai multe corpuri de bibliotecă, nu mai mare de unul sau două rafturi. Foarte important este ca în cazul în care mobilierul nu este perfect simetric în living nici vitrinele să nu păstreze simetria. Iar pentru că în living lumina nu este foarte intensă, pentru vizualizarea obiectelor prezentate se poate folosi oglinda de fundal sau o lumină locală de accent.

 

Pentru un aspect inedit, poți opta pentru vitrinele suspendate, expuse ca piese de sine stătătoare. Mărimea vitrinei trebuie să fie aleasă cu grijă, în funcție de mărimea exponatelor. Pe o asemenea vitrină în living etalarea poate continua și în exteriorul corpului de mobilier.

 

În ceea ce priveşte livingul, avem nevoie de regulă de un spaţiu de depozitare destul de mare pentru obiecte decorative și mici colecții, a căror importanță cel mai bine este înțeleasă de proprietari. Pentru că este important ca livingul să fie plăcut din punct de vedere estetic şi amenajat conform nevoilor, o alternativă la vitrina din bibliotecă poate fi și vitrina comodei.

 

Comoda trebuie să fie îndeajuns de spaţioasă, să aibă un finisaj elegant, să poată fi integrată în spaţiul de care dispui într-un mod armonios şi să se îmbine cu designul camerei, culoarea pereţilor şi a altor piese de mobilier.

 

Vitrina de pe hol, un plus de strălucire și lumină

 

Despre vitrina de pe hol se poate discuta numai în cazul unui hol spațios sau a unei colecții foarte importante care nu a avut loc în altă zonă a casei. Un dulap cu vitrină este destul de greu de aranjat aici, în primul rând datorită spațiului în general insuficient. 

 

Mult mai bine se poate integra în designul holului o comodă cu vitrină sau un set de două sau trei vitrine suspendate. Foarte important în acest caz este iluminarea elementelor din vitrină pentru a deveni vizibile.

 

Vitrina din dining, spațiul ideal pentru veselă

 

Vitrina din dining este piesa de mobilier în care este așezat setul de porțelan sau cel de pahare care sunt folosite de obicei la mesele festive ale familiei. Pentru că în alte vremuri argintăria era o componentă importantă a acestei vesele, vitrina și astăzi poate primi numele de „argintar”. 

 

Vitrina din dining poate fi de multe ori folosită și pentru etalarea sticlelor cu vinuri mai deosebite ale familiei. Toate aceste dulapuri cu vitrine din zona de dining pot avea sertare în care se depozitează vesela și tacâmurile ce sunt folosite în mod curent la mesele din familie, dar pentru că nu sunt de colecție nu sunt expuse.

 

Vitrina din bucătărie, locul perfect pentru colecțiile de cești și căni

 

În bucătărie, vitrinele expun seturi frumoase de veselă provenite de la bunici sau cumpărate din diferite zone vizitate, seturi care nu numai că fascinează proprietarii prin designul avut , dar prezintă și o importantă încărcătură sentimentală. 

 

Nu este nimic neobișnuit să etalăm în vitrina din bucătărie câteva piese de ceramică sau porțelan, într-un spațiu mai puțin comun și într-un mod mai neobișnuit, dar care să ne facă nu numai plăcere dar să și arate bine.


Cu siguranță, este de înțeles că vitrina nu are sens în intimitatea dormitorului, unde mobila este pentru relaxare și odihnă și unde spațiile de depozitare au alte scopuri.