Zona de relaxare pentru copii: cum creezi un colț de citit în living - ACAJU

Zona de living își extrage semnificația din nevoia ancestrală de socializare, iar amenajarea unui living este o reflexie a gusturilor și personalității celor cel îl locuiesc. Ideile de amenajare se definesc prin evidențierea formelor cu modele de mobilă living modernă și aerisită cu accente în tendință. Livingul este acel spațiu privilegiat care subordonează texturile, lumina și culoarea astfel încât să devină oaza de bucurie a locuinței. Ambientul unei locuințe depinde în mare măsură de povestea pe care o țese livingul, acesta fiind „sufletul” casei, locul cel mai animat, unde prind contur conversațiile amicale, poveștile despre politică, terapiile sportive sau jocurile de societate.

 

Relaxarea și odihna au rolul lor în viață. De aceea, când ai în minte amenajarea unui living, nu uita și de relaxare. Zona de relaxare în living este foarte importantă și pentru tine, cât și pentru familia ta. Dacă îți place să citești, dedică o zonă din cameră pentru un colț de citit. Acest colț de citit va fi și mai mult folosit de copilul tău în perioada ce urmează pentru că a început vacanța și probabil că va prefera să citească cu voi toți împrejur, decât să stea singur în camera sa.

 

De ce avem nevoie într-o zonă de relaxare

 

Zona de relaxare în living este amenajată în jurul canapelei, a măsuței de cafea și a televizorului, mobilă living foarte comună, dar care nu este specifică unui colț de citit, mai ales când se așteaptă să fie folosit cu precădere de un copil.

 

Un colț de citit nu se caracterizată ca având multe piese de mobilă living, ci se caracterizează prin faimoasa pereche de piese de mobilier, fotoliu și lampadar. Fotoliu trebuie să fie foarte comod, preferabil nu foarte mare, nu foarte strident, potrivindu-se cu restul tipului de amenajare. Lampadarul ar trebui să îndeplinească cam aceleași condiții. Depinzând foarte mult de mărimea livingului și de spațiul disponibil, în acest colț de citit mai poate apărea o mică măsuță, care făcând pereche cu fotoliu poate fi joasă sau de înălțime mai mare. Locul mesei, în funcție de amenajarea livingului poate fi înlocuită de un raft sau chiar un mic dulăpior, în care să poți ține pe lângă carte și câte ceva pentru notițe, o ceașcă de cafea sau un pahar de suc.

Un colț de citit, chiar dacă urmează stilul întregului living ar putea fi ușor personalizat, mai ales ca fiind în special amenajat pentru copil. Trebuie să fie cât mai confortabil cu putință. Dacă poate fi amenajat lângă fereastră, pentru a se profita pe timpul zilelor lungi de vară de lumina naturală, ar fi mult mai bine. Se poate adăuga tot aici un pic de natură, o plantă de ghiveci cu mult verde.

 

Cum creezi un colt de citit în living

 

  • Colțul de citit într-un living mic poate fi amenajat nu prin aducerea unui fotoliu sau unui scaun în plus, ci prin simpla poziționare a unui scaun din setul colțarului sau al canapelei și plasarea unui lampadar în proxima apropiere. Unele din aceste lampadare sunt dotate cu un suport gen măsuță fixat pe stativ, ceea ce ar economisi spațiu, oferind loc pentru o pune carte. Dacă nu vă convine formula, cu destul de multă ușurință veți găsi o etajeră sau un dulap mic deschis cu care să realizați amenajarea.
  • Colțul de citit de lângă fereastră poate fi un aranjament ideal mai ales că este relativ departe de televizor, este cu aport de lumină naturală pe parcursul zilei. Dacă fereastra este normală poate fi foarte ușor de aranjat o zonă pentru cărți aici și chiar o măsuță. Orice plantă în zonă va crea un sentiment de bine. În cazul unei ferestre până la podea, poate că nu mai este nevoie de plantă. Pentru că se poate întîmpla să se citească după apusul soarelui, poate trebuie gândit și la o lampă.

  • Colțul de citit poate fi amenajat cu mare succes lângă corpurile de bibliotecă, chiar dacă poziția nu convinge de la început. Chiar și într-o zonă nu foarte spațioasă, unul sau două pufuri foarte comode pot fi chiar mai mult decât un alint. Pot permite chiar și un mic somnuleț de după amiază. Apropierea de bibliotecă ne scutește de nevoia rafturilor, iar lampadarul dacă nu se poate încadra poate fi ușor înlocuit de o lampă sau veioză, așezată în bibliotecă.
  • Colțul de citit de lângă bibliotecă, un fel de echivalent al căsuței din copac, este posibilă și de mare efect lângă o bibliotecă ce acoperă întreg peretele. Aceste biblioteci au de obicei în bază corpuri dulap, peste care sunt multe corpuri cu rafturi. Pe un corp cu dulap se amenajează o banchetă, prin simpla acoperire cu o pernă sau o salteluță foarte subțire. Deasupra acestei banchte se elibereazâ rafturile, în așa fel încât să se creeze un spațiu liber înalt, astfel încât să poți sta în șezut sau chiar să ridici picioarele, pentru a citi cât mai comod. Pe fundalul raftului se poate fixa o oglindă pentru a avea impresia de spațiu mai mare sau chiar un fototapet care să creeze impresia unei ferestre luminoase. Iluminatul poate fi creat cu ajutorul unei aplice sau a unui lampadar, adus în imediata apropiere.
  • Colțul de citit într-un decor scandinav sau minimalist poate fi realizat cu unul sau două scaune fotoliu, cu perne sau tabureți pentru a ține picioarele mai sus, cu o masă mai înaltă între ele. Pe masă va sta foarte bine o lampă, care va înlocui practic lampadarul.
  • Un colț de citit creat în jurul unui șezlong cu siguranță va fi foarte comod, mai ales că implică existența unui living spațios și cu siguranță va fi loc pentru o zonă cu rafturi pentru cărți și un lampadar care luminează din spate. Numai lipsa spațiului face ca acest aranjament să nu fie primul în lista preferințelor.
  • Fotoliul cu recliner sau mai ales un fotoliu cu masaj se pretează suficient de mult ca fotoliu living și să se amenajeze un colț de citit în jurul lui, chiar dacă sunt greu de armonizat cu restul designului din living. 

 

Pentru aceste soluții trebuie să existe un anumit spațiu, existând varianta de a fi ocupat de la altă piesă de mobilier living, de care e neapărat nevoie. Zona de relaxare în living trebuie să dispună de suficient spațiu pentru a crea condiții de destindere și recreere.