Mese extensibile - Soluția perfectă pentru spații mici - ACAJU

Limitarea spațiului este una din principalele probleme cu care ne confruntăm atunci când încercăm să punem în aplicare planurile de design pentru casa noastră. În consecință, pare normal să renunțăm la obiecte de mobilier care, în mod normal, ar trebui să existe, iar unul din primele obiecte care „dispar” din schemă este masa de sufragerie.

Chiar dacă zona de servit masa este un loc necesar într-o locuință, multe locuințe nu dispun de suficient spațiu pentru amenajarea unei zone de dining. Mai mult în viața de zi cu zi, toți suntem prea ocupați și în consecință grăbiți, luăm masa în oraș sau la serviciu și rareori membrii unei familii se mai adună seara în jurul mesei.

Amenajările interioare moderne - open space bucătărie cu living sau zona de dining – au rezolvat elegant problema spațiului conturând o zonă de dining, o masă cu scaune care stau în permanență acolo. Există însă soluții alternative la clasicul dinnig și pentru spațiile mici, fără să aglomerăm locul cu o mobilă care oricum nu s-ar încadra bine într-un ambient limitat.

Indiferent de mărimea casei tale, soluția, dacă nu ai un spațiu bine definit pentru o zonă de dinning, este achiziționarea unei mese extensibile. Experiențele din zilele de sărbătoare au demonstrat că una din soluțiile perfecte pentru casele și apartamentele mici este reprezentată de mesele extensibile, iar alegerea unui model pentru spații mici îți va permite să organizezi un loc de luat masa chiar și în bucătărie.

Mesele extensibile soluții funcționale și practice

Mobilierul flexibil, pliant, este soluția limitării date de spațiile mici, cel care poate să faciliteze organizarea modulară și funcțională a apartamentului și să păstreze impresia unui spațiu aerisit. Mobilierul multifuncțional este soluția perfectă pentru spațiile mici, o masă extensibilă poate fi soluția pentru o amenajare inteligentă și pentru economie de spațiu.

Mesele extensibile sunt extrem de practice și pot fi transformate, la nevoie, pentru ca toți oaspeții să încapă, evitându-se situațiile în care aceștia stau înghesuiți și într-o poziție incomodă. Acestea sunt concepute cu lateralele sau cu partea centrală mobilă, astfel încât dimensiunea să le poată fi mărită cu 30-90 cm în plus.

  • Pentru cazul în care ,deși nu ai suficient spațiu, îți dorești un produs destul de mare încât să acomodeze un număr mai mare de persoane, alege mesele extensibile, care se pot mări după cum dorești.
  • Mesele extensibile îmbină utilul cu plăcutul, oferă suficient spațiu pentru un număr variat de persoane și nu ocupă mult loc, atunci când nu ai nevoie de o masă mare. Deși volumul său este mic, utilizările sunt multiple, iar dacă îi adaugi şi scaunele potrivite, poate varia de la o măsuță de cafea până la o masă de sufragerie.
  • Masa extensibilă are caracteristica de a-și înjumătăți dimensiunile atunci când este închisă. Feroneria pentru mesele extensibile trebuie să fie una de calitate, pentru a rezista închiderilor și deschiderilor repetate. În plus, îmbinările nu trebuie să fie evidente, lucru pe care îl rezolvă accesoriile discrete pentru extensii de mese.
  • În general, astfel de mese sunt dotate fie cu „aripi ” pe părți, fie se împart în două jumătăți și primesc o parte în mijloc, însă, există și măsuțe extensibile care își pot modifica înălțimea. În felul acesta, dintr-o măsuță joasă de cafea, poți face o masă suficient de mare pentru a putea servi masa. O altă variantă, potrivită pentru persoanele care se mută des, sunt mesele cu picioare detașabile.
  • Poziționarea unei mese extensibile se poate face în prelungirea camerei de zi, ori a bucătăriei, sau chiar în aceeași încăpere cu living-ul, delimitându-l, de exemplu, prin altă culoare a pereților. Tendințele actuale așează zona de dining lângă bucătărie, de cele mai multe ori, spațiul fiind comun.

Masa extensibilă vedeta livingului

Un living – sufragerie, de dimensiuni mai modeste poate fi gestionat ca un living normal cu bibliotecă, canapea, fotolii și o zonă în care există eventual un dulap – comodă și o masă extensibilă strânsă, cu design plăcut cu sau fără scaune. În momentul în care trebuie să sărbătorești cu invitații, zona de relaxare se poate restrânge, iar zona de dining reamenajată.

Mobilierul flexibil, pliant, este cea mai bună soluție pentru spațiile mici, cea care poate să faciliteze organizarea modulară și funcțională a apartamentului. O masă este întotdeauna necesară nu doar pentru servitul alimentelor, dar și pentru o serie de activități de genul scrisului, organizatului actelor.

Fie că ai un loc special pentru luat masa, fie că vrei să așezi masa în living sau în bucătărie, o masă extensibilă bine aleasă poate deveni o vedetă pentru living-ul tău, mai ales dacă reușești să o integrezi în designul camerei. Alege să fie pe stilul casei tale, minimalistă, clasică, modernă sau vintage.

Stabilește mărimea și forma mesei extensibile

Alegerea unei mese extensibile poate fi o provocare dacă nu acorzi puțin timp înainte pentru documentare: dimensiunile livingului și a zonei în care vrei să o așezi, nevoile și mărimea familiei, materialele, forma și stilul livingului.

Mesele extensibile sunt soluția perfectă pentru orice spațiu. Mesele extensibile îmbină utilul cu plăcutul, oferă suficient spațiu pentru un număr variat de persoane și nu ocupă mult spațiu, atunci când nu ai nevoie de o masă atât de mare. Mesele extensibile sunt soluții alternative la clasicul dining, fără să fie nevoie să aglomerezi locul cu o mobilă care oricum nu s-ar încadra bine într-un ambient limitat.

Este foarte important să măsori în primul rând zona în care plănuiești să amplasezi masa și scaunele, deoarece vrei să te asiguri că este suficient spațiu atât pentru masă și scaune cât și pentru a îți permite să te miști lejer în jurul ei. Măsurătorile spațiului trebuie făcute raportându-te la dimensiunea pe care o are masa în momentul în care este întinsă complet. Spațiul minim care trebuie lăsat liber în jurul unei mese este de 90 cm, idealul fiind cuprins între 100-120 cm.

  • Mesele extensibile ovale sunt o variantă cu colțuri rotunjite a meselor dreptunghiulare. Se potrivesc în sufragerii spațioase, însă spre deosebire de mesele dreptunghiulare, acestea imprimă o atmosfera mai relaxată și mai puțin formală.
  • Mesele extensibile rotunde se potrivesc bine într-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creată fiind una caldă, prietenoasă și confortabilă. Mai mult, mesele rotunde sunt ideale pentru jocurile de masă sau de cărți pentru că facilitează accesul la piesele de joc. Dezavantajele, mai ales dacă masa are un singur piedestal, vin din faptul că își pot pierde cu ușurință echilibrul
  • Mesele extensibile dreptunghiulare sunt potrivite pentru sufrageriile mai lungi și înguste, fiind ideale meselor cu numeroși invitați. Sunt cele mai populare forme de masă, reprezentând masa perfectă pentru dining-ul oricărei familii, având atât atribute estetice cât și funcționale.

Mesele extensibile într-o bucătărie

Multă lume consideră că este mult mai ușor să servești și să strângi masa atunci când se află chiar în încăperea în care se prepară și se păstrează mâncarea, indiferent cât de mică ar fi încăperea cu pricina. Într-o bucătărie mică, totul trebuie să fie cât mai portabil și mai convertibil, mobila modulară, într-o continuă schimbare, a oferit și alte idei noi, conform cărora ne-am obișnuit să avem totul cât mai lipit de perete.

Cele mai compacte sunt mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie, de obicei sub blatul de lucru. Acestea pot fi extensibile și pliante în același timp. Este o soluție practică putând fi aliniată la perete, în cazul unei garnituri liniare, sau poate avea forma unei peninsule, caz în care bucătăria ar trebui să fie ceva mai lată.

Pentru bucătăriile mai mari se recomandă utilizarea unei mese extensibile pentru 4 – 6 persoane. În ceea ce privește forma, aspectul și materialele, putem spune că acestea depind foarte mult de stilul bucătăriei și, mai ales, de preferințele personale a fiecărei persoane.