Dezordinea și haosul pot provoca stări de stres și anxietate, iar în zilele noastre este mai important ca oricând să-ţi creezi un spațiu calm şi paşnic, unde să te refugiezi după o zi grea şi unde să te reîncarci pozitiv pentru runda de ziua următoare. În afară de ritmul alert al fiecărei zile, de traficul intolerabil sau de grijile care te copleșesc, stresul și oboseala pot fi cauzate și de o o locuință prea aglomerată, unde nu te simți confortabil, care nu-ți stimulează creativitatea și în care niciodată nu reușești să păstrezi ordinea mai mult de câteva zile.
Cu alte cuvinte, un cămin al cărui design interior lasă pe ultimul loc confortul, nevoile și gusturile tale. Iar atunci când decorul propriei tale case te incomodează, în loc să te relaxeze, nivelul de stres crește. Dacă te simţi epuizat chiar şi după o noapte dormită în patul tău, e un indicator că trebuie să faci schimbări în stilul tău de viaţă dar și în locuinţa pentru a obține un spațiu mai relaxant.
- Păstrează în jurul tău doar obiectele care îți aduc bucurie
În fiecare casă sunt câteva zone „fierbinți“ unde se strâng lucruri care nu au un loc al lor ori de care nu mai avem nevoie. Facem periodic ceea ce numim ”curățenie generală”: spălat, curățat, aruncat sau donat haine și obiecte de care nu mai avem nevoie. Uneori e o corvoadă, alteori e relaxant, dar de cele mai multe ori rămânem cu impresia că trebuie să facem mereu curat. Dezordinea și aglomerarea de obiecte inutile ne afectează negativ starea de bine, productivitatea și capacitatea de a ne relaxa.
Recent, a căpătat o mare popularitate metoda Konmari, dezvoltată de Marie Kondo, organizatoare profesionistă, care ne spune că trebuie să păstrăm în jurul nostru doar obiectele care ne aduc bucurie. Ea crede că un spațiu organizat și ordonat ne transformă în persoane mai încrezătoare și ne dă energia și determinarea de a crea viața pe care ne-o dorim. Urmând această filozofie extrem de simplă, obținem o locuință ordonată, aerisită și, foarte important, care ne reprezintă întru totul.
- Alege piese de mobilier care se pot muta ușor și creează culoare de trecere
Organizarea este principalul beneficiu al feng shui-ului. Rearanjarea unei camere aglomerate este primul pas în amenajarea feng-shui, pentru că aglomerația provoacă blocaje energetice. Chiar dacă nu se va întâmpla ceva spectaculos după această schimbare, spațiul eliberat va crea oricum o ambianță mai plăcută. În plus, vei găsi cu ușurință anumite lucruri și-ți va fi mai ușor să te relaxezi.
De multe ori, nemulțumirile legate de amenajarea interioară a locuinței vin din faptul ca suntem limitați de spațiu sau de posibilitățile reduse de așezare a mobilierului. Pentru mai multă autonomie în spațiul tău personal și pentru a face mereu câte o schimbare, ar trebui să alegem corpuri de bibliotecă, canapele și fotolii moderne, ușoare, modulare sau flexibile, care se pot muta ușor în diverse configurații. Pentru acces facil în orice zonă ar trebui să avem grijă să lasăm culoare de trafic cât mai libere și suficient de largi pentru a nu ne simți stingheriți. Păstrează podeaua liberă, renunță la mobila voluminoasă și evită să montezi polițe, etajere și rafturi prea late în spațiile înguste, care ți-ar putea perturba mișcările.
- Aerisește zilnic încăperile
Deschide geamurile în fiecare dimineață și bucură-te de aerul curat care intră pe fereastră. Chiar dacă locuiești într-o zonă poluată, asta nu înseamnă că nu poți profita de beneficiile pe care le aduce aerul proaspăt în locuința ta. Încearcă un purificator de aer sau o lampă cu sare de Himalaya și vei simți imediat diferența. De asemenea, nu ezita să deschizi ferestrele dimineața devreme sau după ploaie: aerul infuzat cu ioni negativi dă o senzație de prospețime care îți va reda starea de bine.
- Folosește cât mai multe plante verzi pentru decor
Conexiunea cu natura are un rol esențial în viața noastră iar plantele reprezintă una din cele mai bune metode de a aduce o bucată din natură în interior, de aceea, în ultimii ani și designerii de interior ne îndeamnă să recreem în căminul nostru farmecul peisajelor naturale. Plantele au un efect pozitiv asupra psihicului uman, îmbunătățind atenția și reducând nivelul de stres. Ca urmare a energiei pozitive pe care o generează un spațiu împodobit cu plante, șansele de depresie asociată cu stres scad și ele simțitor.
Un ghiveci cu o plantă naturală poate adăuga instant o notă sofisticată ambianței și, în plus, împrospătează aerul pe care îl respiri. Plantele sunt frumoase, sunt decorative și sunt legătura noastră cu natura, și nu trebuie să fie neapărat cu flori, ci pot fi unele mai mari dar care să ne oxigeneze casele.
Poți integra foarte ușor plantele de apartament în orice stil de amenajare și în orice încăpere din locuința ta, insuflând prospețime și vitalitate spațiului. În plus, alese cu atenție, ghivecele pot fi elemente decorative pline de farmec. Dintre plantele cele mai recomandate și în același timp ușor de îngrijit fac parte: mușețelul, iasomia, lavanda, crinul păcii, rozmarinul, bambusul, ficusul, orhideea.
- Reglează lumina în dormitor
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru sănătatea ta. Pe lângă salteaua de pat confortabilă ai nevoie de o atmosferă propice relaxării și odihnei, atmosferă care depinde în mare măsura de controlul pe care îl ai asupra cantității de lumină care pătrunde pe fereastră.
Noaptea ai nevoie de întuneric pentru a te bucura de un somn odihnitor, așa că niște perdele și draperii opace sunt esențiale în camera unde dormi. Dar un dormitor prea întunecat în timpul zilei îți poate afecta negativ nivelul de serotonină, așa că asigură-te că perdelele pot fi date la o parte suficient cât să lase sa intre o cantitate mare de lumină naturală.
- Atenție la sursele de lumină
Sursele de lumină fluorescente sau prea puternice ne afectează negativ starea de bine și pot conferi spațiului în care trăim un aer trist, steril sau neprimitor. Adepții hygge, arta daneză de a crea intimitate și confort, ne sfătuiesc să dispunem strategic corpurile de iluminat în casă pentru a crea zone liniștitoare, eliminând tuburile fluorescente și becurile incandescente și mizând pe lumina naturală, pe lampadare și lumânări. Decorează-ți casa cu lămpi, veioze și aplice care să răspândească o lumină difuză, care nu intră în ochi și folosește lumânări pentru a crea o ambianță caldă și relaxantă.
- Deconectează-te de la device-uri, mai ales în spațiile dedicate odihnei
Este demonstrat că există multe legături între nivelurile ridicate de stres și verificarea repetată a telefonului sau folosirea altor device-uri. Așa că, atunci când ajungi acasă, încearcă să închizi uneori tot, chiar toate device-urile, mai ales în timpul somnului. Vei fi surprins de cât de liniștit te simți atunci când nu-ți mai verifici telefonul la fiecare cinci minute, eliberat de presiunea psihică, inconștient alimentată de noutăți și vei fi uimit cât de bine te vei odihni. Probabil că pentru unii, aceasta este cea mai grea soluție.
- Investește în confortul casei tale
O greșeală pe care o fac multe persoane atunci când își decorează casa este faptul că acordă mai multă atenție elementelor estetice și funcționale și uită complet de confort. Poate ai fost tentat de multe ori să alegi o piesă de mobilă doar pentru că arată bine și ai ignorat faptul că nu este destul de comodă.
În living, de exemplu, canapeaua este piesa centrală, care ar trebui să îmbine estetica și confortul. Este suficient să alegi un model de canapele și colțare pufoase, pentru a te bucura atât de confort, cât și de aerul luxos și modern pe care acestea îl pot aduce în casa ta. Iar în dormitor, patul trebuie să fie suficient de mare și de moale pentru a-ți asigura un somn odihnitor și liniștit, pe tot timpul nopții. Ai putea chiar să te orientezi către canapele / fotolii recliner pentru living, pentru mai multă relaxare, iar pentru dormitor către paturile boxspring care duc confortul și somnul la alt nivel.
- Înconjoară-te de materiale plăcute la atingere
Una dintre cele mai simple metode pentru a te simți instantaneu mai bine este să te înconjori cu materiale moi, confortabile, pe care sa îți facă plăcere să le atingi. Nordicii au chiar un cuvânt special (hygge) pentru a descrie starea de bine pe care ți-o dă statul într-un fotoliu confortabil, cu o pătură moale din lână, citind o carte bună, în timp ce te bucuri de o cană de cafea sau ciocolată fierbine.
- Transformă-ți baia într-un spațiu al relaxării
Există nenumărate moduri de a te răsfăța și relaxa la tine acasă, iar amenajarea băii este unul dintre cele mai eficiente, deoarece vei crea un spațiu special destinat acestor activități, un SPA la tine acasă. O baie fierbinte, o muzică în surdină, un raft cu cărți, arome îmbietoare, vor ajuta organismul să se relaxeze, să scape de energiile negative și să aibă mai multă energie. Îți mai trebuie bețișoare parfumate, prosope de baie moi, plante verzi (pentru mediul din baie sunt indicate ghivece cu aloe vera, cu asparagus, cu bambus, cu ferigă sau cu begonie), câteva lumânări, eventual o lampă cu sare de Himalaya, foarte bună pentru tratarea alergiilor, buna funcționare a sistemului respirator și circulator.