S-ar putea să crezi că designul bucătăriei tale este realizat odată ce mobila bucatarie este instalata și electrocasnicele sunt conectate, dar pentru un design cu adevărat finisat al bucătăriei va trebui să acorzi mai multă atenție și detaliilor. De obicei într-o bucătărie folosești pereții pentru cât mai multe corpuri de mobilier bucatarie sau diverse electrocasnice și nu rămân prea mulți pereți liberi de decorat.
Totuși pentru că petreci destul timp în ea și nu ești adeptul unui aspect minimalist, pereții goi sunt plictisitori și ar fi important să personalizezi bucătăria conform stilului și personalității tale. Poți profita ușor de orice suprafață goală și să creezi ecrane captivante care vor îți vor uimi oaspeții chiar mai mult decât preparatele tale. Pune-ți amprenta și demonstrează-ți creativitatea cu un perete liber din bucătărie, folosește diverse decorațiuni și schimbă aspectul bucătăriei tale.
1. Creează un perete accent
Dacă ai un perete gol cu care dorești să fii creativ, de ce nu folosești tapetul pentru a crea un perete accent? Căută un tapet care să se potrivească stilului bucătăriei tale și să completeze celelalte culori prezente.
Atunci când îți alegi tapetul, ia în considerare dimensiunea peretelui pe care dorești să îl acoperi. Scalează modelul pentru că nu se potrivește un model repetitiv mic care să arate prea ocupat pe un perete mare și nici un model la scară largă care să copleșească un spațiu mic. Caută modele tematice pentru bucătărie, luminoase și moderne.
Poți crea un perete accent cu un simplu strat de vopsea cu o culoare îndrăzneață care va adăuga impact spațiului sau pentru o imagine rustică crează un perete din lemn, eventual cel cu ușa. Poți alege o nuanță de lemn potrivită cu blaturile de la dulapuri sau cu lemnul de la polițe bucătărie sau etajere bucătărie.
2. Rafturi suspendate
Dacă preferi o amenajare deschisă, cu vesela și accesoriile la vedere, cea mai bună variantă de depozitare o reprezintă rafturile montate pe perete. Sunt simplu de făcut, costă mult mai puțin decât un dulap și au avantajul că vei găsi imediat orice cauți. Vei avea nevoie de un „proiect” (o schiță), de șine de perete, console de îmbinare, rafturi, dibluri... Pe aceste etajere bucătărie poți depozita borcane decorative cu diverse alimente, sticluțe frumos ornamentate cu condimente, colecția de farfurii sau căni. Le poți etala separat aparent „întâmplător” sau poți dubla spațiul stivuindu-le una peste alta având grijă să nu se răstoarne și greutatea să fie distribuită uniform.
3. Expoziție de farfurii și căni
Nu este nevoie să îți ascunzi porțelanurile preferate în dulap. Poți să-ți expui vasele și platourile moștenite sau de colecție, pe perete sau deasupra dulapurilor. Vei elibera un spațiu de depozitare și te vei putea bucura de acele piese „numai de sărbători” pe tot parcursul anului. Acest decor va arăta grozav în zona de luat masa, în designul zidurilor dintre ferestre, în nișe și pe pervazuri, sau le poți aranja pe polițe bucătărie înguste pe care le construiești pe unde găsești locuri libere pe pereți dupa ce ai instalat mobila bucatarie.
4. Suport pentru oale și tigăi
Dacă ai o colecție incredibilă de vase și tigăi strălucitoare de cupru, de exemplu, folosește-le când nu gătești și expune-le pe perete pentru a oferi un pic din patina unor vremuri trecute. Poți să achiziționezi o bucată de lemn și niște cârlige metalice filetate pe care apoi să le înșurubezi în lemn. Aplică un lac de protecție peste suprafața lemnului, iar apoi fixează suportul de perete cu ajutorul șuruburilor. Poți să pui bara de lemn orizontal sau vertical, sau poți să pui mai multe bare una sub alta, mai ales dacă ai mai multe obiecte pe care vrei să le expui.
5. Perete din tablă de scris
Când te hotărăști pentru un perete tablă pe care poți lăsa și diverse mesaje, primul pas este să decizi cât de mare ai nevoie să fie. Poate ai doar spațiu pentru o tablă mică încadrată și agățată pe perete. Sau poate ai un perete mare pe care îl poți transforma într-o tablă cu lungimea și lățimea de câțiva metri. Poți folosi tabla pentru mesaje între membrii familiei, pentru ToDo list, pentru rețete, ca listă de cumpărături, sau poate pentru a planifica meniul familiei pe zile. Este un mod de decorare care poate fi actualizat zilnic de tine și membrii familiei.
6. Verde în bucătărie
Dacă poți pune câteva etajere bucătărie în locuri mai luminoase, le poți folosi pentru a aduce natură în bucătărie. Vei adăuga puțină viață spațiului cu plante suspendate sau jardiniere montate pe perete și umplute cu ierburi Cele mai potrivite plante pentru bucătărie sunt cele aromatice, de care te poți folosi și pentru a-ți condimenta mâncărurile cu arome proaspete.
7. Tic-Tac în bucătărie
Ceasul pentru bucătărie ar trebui să fie considerat nu numai un detaliu elegant, ci și o achiziție practică. Fiind la îndemână, te va ajuta la detectarea minutelor în timpul gătitului unei rețete complicate. Ceasurile cu modele originale și creative sau copii ale unor modele cu istorie cunoscută vor fi alegeri care vor da unicitate bucătăriei tale.
8. Tablouri decorative
Dacă dorești un decor unic în bucătăria ta, poți atârna pe pereți diverse tablouri, cu condiția ca acestea să fie protejate de sticlă, pentru a putea fi curățate de efectele gătitului. Poți alege tablouri bucătărie în uleiuri pentru bucătăria clasică, imagini abstracte pentru stilul scandinav, fotografii alb-negru pentru stil pop art, botanice pentru stilul provence.
Este important și modul de grupare, dar și forma compoziției. Ai putea alege una sau două piese mari care ocupă singure un întreg perete. Sau ai putea avea mai multe piese mici care creează un perete de galerie. Dacă ții cont de faptul că aceste tablouri bucătărie trebuie să fie proporționale cu peretele, atunci pentru o atmosferă relaxată cea mai bună opțiune de expunere este cea haotică.
9. Mesaje inspiraționale
Diverse inscripții și litere tridimensionale sunt considerate a fi un decor de perete foarte original și îți permit să creezi accente frumoase de designer în cameră. Dintre acestea, puteți adăuga cuvinte și propoziții care poartă un anumit mesaj filosofic, potrivit dupa tipul de mobila bucatarie.
10. Autocolante de vinil
Dacă pereții din bucătăria ta sunt simpli și dorești să actualizezi frecvent decorul fără a cheltui foarte mulți bani și efort, alegerea este autocolantul de vinil. Acesta poate fi lipit fără dificultate și poate fi ales în funcție de imaginația ta și în ton cu tematica bucătăriei.
Este important să fii creativ cu decorul bucătăriei tale și să combini mai multe din opțiuni pentru a crea un decor unic. Ai putea avea picturi, artă înrămată, un spațiu mic în tablă, câteva plante, cuvinte inspiraționale, ustensile de bucătărie și chiar etajere. Aranjează piesele pentru a crea ceva care arată ca fiind aleatoriu, dar este de fapt un afișaj atent planificat.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei