5 idei despre cum să-ți organizezi o grădină pe balcon - ACAJU

Te poți bucura de un adevărat rai cu verdeață chiar pe balconul apartamentului tău, indiferent cât de mare sau mic este acesta. Ai nevoie de puțină inspirație și de câteva obiecte care să dea culoare și veselie spațiului tău verde suprateran. Balconul este o extensie a casei tale care merită toată atenția ta, cu atât mai mult la început de primăvară când vremea caldă te îmbie să petreci timp afară la lumină și în aer liber. Pur și simplu, imaginează-ți cum este să te trezești dimineața și să-ți bei cafeaua aproape de cer, înconjurat de flori colorate, în adierea caldă a vântului. Nu-i așa că simți briza de vacanță?

Și chiar dacă nu ai pământul sub picioare, noi ne-am propus să te ajutăm să-ți transformi balconul într-o adevărată grădină urbană. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii gata de schimbare pentru că 3,2,1... Avem pregătite 5 idei fantastice de a aduce verdeața mai aproape de casa ta:

 

  1. Folosește ghivece suspendate, pentru a evita aglomerarea spațiului

O scară, un palet din lemn sau niște rafturi simple pot forma o adevărată grădină verticală. Montează pe pereții balconului tipul de ramă de ghivece care ți se potrivește în funcție de spațiul disponibil și viziunea ta estetică. Plasează ghivece cu flori de dimensiuni reduse, de la suculenți la cele curgătoare, precum mușcatele curgătoare, petuniile, iedera, tillansia sau ferigile cu rădăcini aeriene care îți vor asigura un decor verde bogat. Plasând pe verticală plantele vei lăsa locul liber pe podea pentru scaune, perne și măsuța de cafea. Ține cont doar de intensitatea soarelui pe balconul tău, deoarece există plante care tolerează bine soarele pe tot parcursul zilei, în timp ce altele preferă mai degrabă locurile umbrite.

 

  1. Alege mobilier de grădină funcțional

Primul lucru pe care nu trebuie să-l uiți când pornești la drum cu planul tău de transformare a balconului într-o grădină urbană este spațiul de care dispui. Poate că ți-ar plăcea un colțar generos din ratan cu perne pufoase, însă dacă balconul tău este mic atunci trebuie să reconsideri tipul de amenajare. Când spațiul este cel mai mare inconvenient, mobilierul de grădină minimalist este soluția cea mai bună.

Masă și scaune pliante care pot fi strânse rapid în zilele când vrei să usuci hainele la soare, perne mari sau fotolii puf dacă vrei o atmosferă modernă, tinerească sau chiar covoare pufoase și pături dacă îți place stilul boem și relaxat. De asemenea, cutiile de depozitare pot ține loc de măsuță, scaune sau suport de ghivece, dar pot ascunde în interiorul lor diverse obiecte precum rolele, mingiile copilului sau încălțămintea de iarnă, lucruri pentru care nu mai găsești loc în interiorul casei. Dacă ai la dispoziție o terasă de bloc generoasă atunci posibilitățile de amenajare sunt pe măsură, astfel încât te poți bucura de o mulțime de opțiuni de relaxare, de la zonă de grătar, minibar, până la șezlonguri de plajă.

 

  1. Decorează vesel și colorat

Poate că ți se pare că decorațiunile ocupă spațiul inutil, dar ghivecele decorative, felinarele, lumânările sau statuetele au avantajul de a colora atmosfera, de a transforma un loc banal într-unul cald și cu personalitate. Florile dau culoare unui balcon gri de bloc, dar dacă vrei ca grădina ta să-ți amintească de vacanță, să fie oaza ta de relaxare după o zi aglomerată în jungla urbană, atunci folosește-te de lumina lumânărilor, de culorile florilor, de scoicile care îți amintesc de mare, de clopoțeii de vânt sau susurul apei date de o fântână decorativă. Nu uita de corpurile de iluminat, așa cum sunt lămpile solare sau de o fântână decorativă cu aspect din piatră, cu panou solar.

 

  1. Refolosește sau recondiționează obiecte vechi

Dacă bugetul pentru amenajarea balconului nu este unul consistent, dar îți dorești totuși o grădină urbană, fă o analiză a lucrurilor din casă pe care le poți recondiționa și transforma în decorațiuni de exterior. De exemplu, cutiile metalice de conserve pot fi transformate în mici ghivece pentru flori, eventual le puteți vopsi sau aplica un material textil de efect, borcanele pot fi folosite pe post de candele pentru lumânări, sticle goale transparente pot fi umplute cu nisip, pietre pictate, flori uscate, mărgele și pietre colorate de la bijuterii vechi, paleții vechi pe care îi poți lua gratuit de la diverse magazine sau sertarele unui dulap vechi pot fi transformate în rafturi pentru ghivecele cu flori, o veioză veche poate fi folosită pentru a lumina balconul pe timp de seară, jucăriile de nisip ale copilului pot fi transformate în decorațiuni care te vor duce cu gândul la vacanță.

 

  1. Plantează ierburi aromate în jardiniere

Se spune că persoanele care iubesc mâncarea ar trebui să știe și de unde aceasta provine. Destul de greu în zilele noastre, dar cum toate au un început, ce spui să începi proiectul de amenajare a balconului cu jardiniere cu ierburi aromate. Busuioc, salvie, cimbru, cimbrișor, oregano, pătrunjel sau mentă sunt doar câteva dintre plantele care pe lângă scopul lor gastronomic îți pot decora balconul într-un mod deosebit. Poți începe proiectul de amenajare al colțului tău verde cu o listă de ierburi pe care le folosești cel mai mult la gătit. Partea grozavă la aceste ierburi este că nu sunt plante pretențioase, singurul aspect pe care trebuie să-l știi despre ele este preferința pentru lumină, deoarece unele preferă semiumbră, în timp ce altele pot sta o zi întreagă în bătaia soarelui.

Ai văzut cum balconul poate fi transformat într-un spațiu fermecător, o mică grădină urbană suspendată, indiferent de spațiul și de bugetul de care dispui. Deci, nu mai ai nicio scuză să te plângi de lipsa aerului, ia-ți o foaie de hârtie și un pix, și începe lista cu lucruri de făcut pentru ca mica ta oază de relaxare să devină realitate!