Mutarea într-o casă nouă reprezintă un moment important atât în viața personală cât și a familiei, de multe ori îndelung așteptat, care ne face să fim foarte entuziaști, dar care este un proces solicitant și adesea anevoios. Entuziasmul mutării nu trebuie să vă facă să dați năvală, fără nici o logică, în aducerea de lucruri și mobilă de-a valma în noua locuință. Mutarea trebuie să fie organizată încă de dinainte de a începe împachetarea tuturor lucrurilor iar noua locuință trebuie să fie pregătită 100% să vă găzduiască. Nu uitați că și vechea locuință trebuie lăsată în condiții omenești.
Organizarea teancului de acte necesare pentru noua locuință într-un dosar bine ordonat
- O secțiune cu actele de proprietate de la noua locuință.
- O secțiune cu actele sau copii după actele de la vechea locuință.
- O secțiune cu documente bancare dacă ați făcut credit, care ține toate actele împreună, în caz că le solicită creditorul sau vreun furnizor.
- O secțiune cu facturi și garanții, utile când vrei să schimbi ceva ce ai realizat că nu se potrivește sau care are un defect de execuție/proiectare.
- Dosare individuale pentru fiecare furnizor, în cazul în care apelezi la o firmă specializată în mutări sau construcții, pune într-un dosar toate documentele ce țin de relația cu aceasta, putând fi mai ușor de urmărit și controlat.
- Pune un orar actualizat al planului de lucrări, de livrări și de plăți în activitatea cu terți.
- O secțiune cu facturi și contracte cărora să le ții mai ușor evidență, atât pentru vechea casă cât și pentru noua casă.
Trebuie să mergi la Primărie și Poliție pentru a depune formularele de schimbare de domiciliu. Trebuie să te duci la administrația financiară pentru a anunța că ai schimbat domiciliul fiscal. Nu uita să actualizezi cartea de identitate, permisul de conducere, datele la bancă, datele la compania de asigurări, de telefonie mobilă, gaze, apă, electricitate, furnizorii de internet și televiziune prin cablu.
Asigură-ți casa nu numai cu polița obligatorie, ci și cu una suplimentară.
Securitatea locuinței
Dacă noua casă nu este echipată cu un sistem de securitate, poate iei în considerație un astfel de sistem, eventual schimbă încuietorile dacă locuința este preluată de la alt proprietar.
Verificarea instalațiilor, remedieri și finisare
- Se verifică instalația electrică, de încălzire sau de apă, toate acestea însemnând lucrări cu spargeri de pereți și refacere a acestora.
- Se verifică cu simț de răspundere dacă aveți suficiente ferestre de vizitare pentru instalația de apă și în poziții corespunzătoare, pentru ca lucrările ulterioare să nu însemne spargeri de placaje sau faianță.
- Se vor verifica scurgerile în baie, toaletă și bucătărie, precum și panta de scurgere spre acestea, dacă este necesar se va reface panta la placarea pardoselii.
- Caloriferele trebuiesc verificate, iar dacă locuința a mai fost locuită anterior, trebuie scoase și curățate de eventualele depuneri. De depuneri se verifică și țeava de la coloana principală la calorifer, pe tur și retur, pentru că se poate colmata în timp.
- Aerul condiționat trebuie instalat iar cel moștenit trebuie verificat, dar totodată trebuie curățate și verificate intrările și ieșirile din perete, precum și traseul de scurgere al condensului.
- Se vor verifica dacă există sau se vor face acolo unde nu sunt toate legăturile la apă și canalizare pentru toate electrocasnicele ce vor fi folosite. Chiar dacă nu le procurați de la început, este bine ca instalația de alimentare și evacuare să fie amenajată deja.
- Modificările interioare, însemnând repoziționarea de uși interioare și pereți, vor fi făcute în urma consultării și analizării cu specialiști responsabili dacă lucrarea este posibilă și se va obține aprobarea pentru lucrare de la forul tutelar.
- Împreună cu toată familia se va hotărî designul fiecărei camere în parte.
- Se va alege parchetul pentru fiecare cameră, tapetul sau zugrăveala, dar și paleta cromatică a fiecărei camere.
Curățenie la vechea locuință
- Desparte-te de toate lucrurile de care nu ai nevoie.
- Împachetează lucrurile pe care le păstrezi, în cutii etichetate.
- Sortarea lucrurilor înainte de împachetare va face despachetarea mai eficientă.
- Piesele de mobilier ce vor fi păstrate pentru noua locuință se vor desface pe cât posibil și vor fi ambalate pentru mutare.
- Se va păstra în casă doar strictul necesar până la mutare.
- Se va face curățenie.
Curățenia de casă nouă
- Începe printr-o curățenie generală care să curețe mizeria ce se acumulează până la mutare, în general de la executarea diverselor lucrări de amenajare sau reparații.
- În bucătărie, după terminarea amenajărilor și finisajelor se vor face chituirile, care trebuie să asigure lucrările atât estetic cât și funcțional, lăsând cât mai puține posibilități de ascundere a intrușilor.
- Baia și toaleta trebuiesc curățate, placate cu gresie și astupate rosturile acestora. Dacă situația și culoarea acestora o cere se vor trata rosturile, prin ceruire și lustruire, împotriva murdăririi.
- După fixarea obiectelor sanitare se vor face finisajele și chituirile finale.
- Una din toalete va fi cu siguranță ultima care va fi curățată, trebuind să fie aruncată într-o canalizare apa cu care s-a făcut curățenia în celelalte încăperi.
- Observați dacă locuința se confruntă cu problema insectelor dăunătoare și mai faceți o dezinsecție înainte de a aduce lucrurile.
Ia casa în primire
- Este momentul să organizezi locuința și să faci măsurătorile exacte și să stabilești cu precizie ce mobilă vei pune în locuință și unde va fi poziționată fiecare piesă.
- Poziționează piesele de mobilier și verifică încă odată dacă nu au fost zgâriați pereții, remediază eventualele accidente.
- După organizarea locuinței și după ce a-ți îndepărtat pe deplin praful este momentul fixării perdelelor, draperiilor și jaluzelelor.
- Vor fi făcute toate găurile ce fixează diferite obiecte pe pereți.
- Vor fi mutate cutiile cu lucruri împachetate și vor fi poziționate în camerele unde vor fi descărcate.
- Dacă prietenii se oferă să te ajute nu-i refuza.
- Mută piesele de mobilier și piesele mai grele cu firme de profesioniști, nu cu prieteni binevoitori. Ai șansa să rămâi atât cu mobila cât și cu prietenii întregi.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei