7 idei creative de a decora livingul cu plante de interior - ACAJU

Schimbarea rapidă a tendințelor de design în amenajările interioare a dus la un moment dat la renunțarea la plantele de interior, fiind considerate a fi demodate și nepotrivite. În ultimii ani, din fericire, lumea a înțeles că plantele de interior sunt unul dintre elementele care pot transforma un interior într-un cămin cald și primitor și au reînceput să le cumpere și să le folosească în ambientul locuințelor.

 

Reîntoarcea la natură, este unul din trendurile anului 2019 și anilor ce vor urma, deoarece într-o lume puternic tehnologizată se va pune accent tot mai mult pe ideea de a trăi conectat cu natura, spre tot ce înseamnă eco, bio, în armonie cu natura și cu un impact redus asupra acesteia. În design interior dragostea pentru tot ce înseamnă viață a dus la dezvoltarea designul biofilic / botanic, care se axează pe preluarea, în mediul construit, a unor aspecte și elemente ale naturii care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a vieții moderne, pe scurt, la integrarea naturii în arhitectură.

 

Prezența plantelor de interior este cel mai important aspect important al designului biofilic. Decorative, naturale, pline de viață și având nevoie de atenție și îngrijire, plantele își pot găsi cu ușurință locul în orice living. Folosirea plantelor, poate da complexitate unei scenografii spațiale, poate îmbogăți o paletă generală de materiale naturale folosite într-o compoziție spațială, de exemplu un perete din piatră naturală, o masă din butuci și mai mulți copăcei decorativi sau ghivece cu plante. Dincolo de faptul că înveselesc atmosfera și aduc viață în peisaj, plantele sunt și o preocupare plăcută, trebuie udate, curățate, îngrijite și contribuie la sentimentul de apropiere cu natura și mediul înconjurător.

 

Deși plantele pot fi folosite în orice încăpere, fără excepție, cele mai mari beneficii le obții atunci când le utilizezi în decorarea livingului. Aici ai suficient spațiu pentru a pune în practică orice idee, iar faptul că îți petreci marea parte a timpului tău liber în living înseamnă că te vei bucura din plin de avantajele pe care ți le oferă plantele de interior. În plus plantele de apartament se potrivesc de minune atât într-un living modern amenajat în stil minimalist, scandinav sau industrial, cât și într-unul clasic, rustic sau retro.

 

  1. Perete vegetal decorativ 

 

Dacă îți plac plantele, dar nu ai suficient timp pentru a te ocupa cum trebuie de îngrijirea lor, o soluție îndrăzneață, dar folosită de tot mai mulți designeri, este crearea unui perete de accent verde, cu ajutorul unor licheni conservați decorativi. 

 

Mușchii de interior pot fi integrați în numeroase modele de design și diverse geometrii care vor personaliza spațiul și îți vor surprinde vizitatorii. Cu siguranță acest element, atât de pronunțat, va deveni centrul de interes al amenajării tale. Marele lor avantaj este că nu va fi nevoie să îi uzi, să îi tunzi sau să te asiguri că primesc suficientă lumină naturală, lumina necesară putând fi asigurată și de o sursă artificială. Mai mult, lichenii nu atrag praful și pot fi montați inclusiv pe piese de mobilier sau corpuri de iluminat, astfel că îți poți folosi creativitatea pentru a crea un design cât mai ieșit din comun.

 

Mușchii îmbunătățesc calitatea aerului din încăpere și pot avea un rol important în ameliorarea unor probleme respiratorii, în special a celor cauzate de poluare sau praf. Nu necesită prea multă întreținere, fiind nevoie doar să nu creezi un aer foarte uscat în încăpere.

 

  1. Rafturi cu plante

 

Plantele verzi au puterea de a transforma orice spațiu din locuințele noastre și de a crea o atmosferă mai luminoasă, animată și spectaculoasă. Pe lângă aspectul estetic, acestea joacă un rol extrem de important în menținerea unei calități optime a aerului din casă și în reducerea poluării.

 

Mulți dintre cei care își doresc să integreze plantele în decorul locuinței nu știu, adeseori, de unde să înceapă, dar dacă nu îți dorești un design foarte complicat cu plante, atunci cea mai simplă soluție, dar cu efecte spectaculoase, ar fi să folosești un raft de înălțime medie, pe care să îl umpli apoi cu ghivece cu plante. Pentru a le integra într-un decor rustic poți folosi niște lădițe din lemn în care să pui câteva ghivece cu flori.

 

Poți alege specii de înălțimi și dimensiuni diferite, astfel încât să obții un element decorativ cât mai interesant. Singurul detaliu pe care va trebui să îl iei în calcul este amplasarea raftului. Acesta trebuie să stea într-un loc în care să beneficieze din plin de lumina soarelui, astfel încât plantele să se dezvolte armonios.

 

Dintre plantele de interior cu aspect wow dar și ușor de îngrijit sunt orhideele, azaleele, plantele suculente, cactușii, limba soacrei / sansevieria. Nu uita, însă, că există plante care te pot relaxa nu doar datorită aspectului lor, ci și datorită caracteristicilor excepționale. Plantele aromatice sunt extrem de benefice în orice spațiu. Pe lângă întrebuințările lor gastronomice, ele sunt plante lipsite de pretenții ca și îngrijire și pot fi surprinzătoare din punct de vedere estetic.

 

 

  1. Ghivece colorate în stil eclectic

 

Un colțișor verde în living va face ca spațiul să pară mai primitor și va împrospăta atmosfera. Ghivecele în culori diferite pe principiul mix and match, pot crea mai mult dinamism în livingul tău. De exemplu, niște ghivece albe, de înălțimi diferite, cu ornamente sau detalii în relief vor face un contrast într-un mod cât se poate de interesant cu verdele plantelor și pot crea un colț de verdeață estetic și primitor. 

 

  1. Plante în vase transparente

 

Dacă nu vrei să pierzi prea mult timp îngrijind plantele, poți opta oricând pentru o amenajare modernă, cu plante care nu necesită nici pământ, nici aer. Câteva plante aerofite, gen Tillandsia pot înveseli orice decor fie și slab iluminat sau foarte mic. Acestea pot reprezenta elementul surpriză în amenajarea ta, le poți atârna în vase transparente chiar deasupra mesei de dining, ca un candelabru natural, sau le poți încorpora în diferite obiecte decorative.

 

  1. Plante verzi de talie mare

 

Plantele dau o notă personală și în plus pot adăuga adâncime unui living mic. Verdele de exemplu, atunci când este pus într-un colț, poate păcăli ochiul creând impresia de spațiu virtual într-un simplu colț anost. Plantele merg foarte bine în colțuri și în fața sau în spatele unor piese de mobilă living (mai ales canapele sau colțare), dând un sentiment de unitate și sens oricărui aranjament.

 

Un ghiveci de dimensiuni impresionante, amplasat chiar lângă colțarul din living, joacă rolul unei decorațiuni de tip „statement” și va arăta impunător în orice locuință. Alege un exemplar ușor de întreținut, cum ar fi un ficus, yucca, limba soacrei, diverse tipuri de palmieri sau arbori norocoși, brad de camera sau un filodendron. Sunt plante deloc pretențioase și ușor de întreținut, care se simt bine în atmosfera unui apartament. Dacă vrei un arbust cu aspect mai exotic, poți opta pentru un lămâi, un smochin-liră sau o plantă calathea. 

 

  1. Ghivece suspendate lângă pervaz

 

Ghivecele suspendate sunt decorul perfect pentru interiorul locuinței tale. Dacă nu ai suficient spațiu în living pentru ghivecele cu plante, atunci poți lua în calcul varianta suspendării lor. Este indicat să alegi plante curgătoare sau bogate, dacă vrei să creezi un decor inedit. 

Poți folosi niște sfori colorate pentru a le conferi mai multă stabilitate, dar și un aspect estetic mai interesant. Dacă le agăți lângă pervaz, vei face economie de spațiu, iar plantele vor beneficia din plin de lumina solară. Ai însă grijă ca ghivecele să nu fie în bătaia soarelui pe timpul verii, astfel încât plantele să nu se usuce sau să se ardă.

 

  1. Floarea de la fereastră, un truc simplu și practic

 

O plantă într-un apartament, ca și la birou, îți poate aduce multă bucurie fiind elementul care îți reamintește de existența vieții în afara zidurilor, dar și datorită stropului de culoare pe care îl poate aduce spațiului tău, plus aerul purificat de care vei beneficia. Poți așeza câteva ghivece cu flori pe pervazul ferestrei sau poți chiar să amenajezi câteva polițe pe care să așezi cât mai multe ghivece mici care vor da un aspect deosebit oricărei încăperi.

 

Suporturile pentru flori pot să devina elemente decorative excelente pentru interior dacă știi cum să le folosești și să le pui în evidență, oferind stilului de design interior mai multă personalitate proprie. 

 

Oricare ar fi locul pe care îl preferăm, la un moment dat, simțim nevoia de a ne reconecta spiritul cu natura, ca sursă de energie și vitalitate, mai ales după o zi de muncă prelungită ne dorim să evadăm, să ne detașăm de stresul cotidian. Dacă ești pasionat cu adevarat de plante și le aduci la interior, automat vei trăi mai sănătos, aerul pe care îl respiri fiind mult mai curat si vei respira mult mai ușor.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.