Adaugă textură dormitorului prin colorarea tavanului - ACAJU

Un design elegant, echilibrat și confortabil în dormitor depinde de câteva dintre componentele sale. Patul este cel mai important element de mobilier al dormitorului, dar confortul și starea de bine nu depind doar de fermitatea saltelei pe care dormi. Iluminatul confortabil, schema de culori și proiectarea tavanului au demonstrat că pot transforma un dormitor banal într-unul cu stil și care să te reprezinte.

Tavanul este o zonă neexploatată la adevăratul sau potențial, maximul de decorare fiind până de curând alegerea unui candelabru spectaculos și vopsirea acestuia în clasicul alb. În ultimul timp acest spațiu s-a demonstrat că poate fi folosit la maximum pentru a aduce originalitate și magie în cameră. Cu nuanțe unice, vii și imprimeuri interesante poți transforma dormitorul sau living-ul într-un spațiu cu adevărat deosebit.

Tavanul, al cincilea element

Considerat drept al cincilea zid într-o cameră, plafonul necesită o atenție egală ca și pentru ceilalți pereți. De câte ori selectezi o culoare pentru pereții tăi, nu-l uita pe cel de-al cincilea, cel pe care vrând, nevrând îl privești toată noaptea, în momente mai mult sau mai puțin fericite. Tavanele colorate potrivit vor face spațiul să pară mai luminos, primitor, cald și cu totul deosebit.

Culoarea tavanului poate crea un efect vizual plăcut, mai ales dacă este în contrast cu ceilalți patru pereți. Tavanul de culoare deschisă este cel preferat de majoritatea, iar cei care vor să experimenteze decoruri noi pot alege și culori îndrăznețe și strălucitoare. Culoarea tavanului extinsă puțin și pe pereți poate face camera să pară mai scundă dar și mai confortabilă. De obicei se colorează doar un singur perete dar pentru un efect wow poți continua aceeași culoare și pe tavan, în plus alungești camera, care va părea mai înaltă.

Care sunt cele mai potrivite culori pentru tavan - Pentru dormitoarele mici, cele mai indicate sunt culorile deschise, dar poți alege să vopsești patru pereți în alb și tavanul într-un ton cât mai intens. Dacă vrei ca dormitorul să-ți confere senzația de calm și să îți alunge stresul de peste zi, mergi la sigur cu tonuri variate de bej și de maroniu deschis. Nuanțele de galben îți sugerează seninătate și liniște, albastrul este odihnitor, iar verdele palid te îmbie la somn profund.

Dimensiunea dormitorului are un rol primordial în stabilirea decorului pentru tavan. O cameră dreptunghiulară cu pereți drepți poate fi ușor împărțită în două secțiuni separate, cu tavan fals multi strat, luminat pe laterale. Un tavan de dormit la mansardă poate fi stratificat cu blocuri tăiate din lemn sau marmură pentru a face să pară mai mare și să aibă un flux de aer liber.

Cum evidențiem tavanul prin culori

Transformarea unei camere prin evidențierea tavanului va fi, desigur, pe măsura opțiunilor făcute. Dacă vrei doar închiderea sau deschiderea cu un ton-două a camerei atunci, schimbarea va fi una comparabilă cu reglarea intensității luminii. Dacă te interesează să obții mai mult de atât, atunci alegerile pe care le faci ar trebui să fie mult mai îndrăznețe, iar dacă nu îți place, la final nu va trebui să schimbi nimic altceva decât culoarea.

Totuși cel mai bine ar fi ca înainte de a opta pentru o culoare sau alta să îți pui câteva întrebări cu privire la efectul pe care vrei să-l obții. Vrei să dai adâncime încăperii, vrei să reduci din înălțimea ei, vrei să obții mai multă lumină, vrei să creezi o anume zonă de interes? Culorile reci creează senzația de depărtare, așa că pentru a conferi adâncime unei încăperi, tonurile reci pot fi cele mai potrivite. Pentru a reduce distanța, ideale sunt nuanțele calde. Chiar dacă nu ești un mare fan al culorilor neutre, atunci când vei stabili paleta potrivită pentru dormitor, va trebui să te gândești înainte de a alege între rece și cald.

Îmbracă pereții și tavanul în finisaje albe

Cele mai potrivite nuanțe pentru un dormitor, mai ales pentru unul mic, sunt nuanțele neutre, luminoase, pentru că acestea vor amplifica vizual spațiul și vor reflecta mai bine lumina naturală. De aceea, atunci când vine vorba de zugrăvirea tavanului, cei mai mulți dintre noi alegem culoarea albă. Alegerea este motivată de efectul acestei culori care din punct vedere vizual va face camera să pară mai spațioasă și mai aerisită indiferent de stilul ales pentru decorarea acesteia. Albul creează impresia de spațialitate, astfel că tavanele par mai înalte decât sunt în realitate.

Chiar dacă pereții și tavanul în nuanțe de alb cu subtonuri calde reprezintă soluția ideală într-o cameră mică, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să optezi pentru vopsea. Poți adăuga mai multă textură pereților cu ajutorul tapetului decorativ textil sau a panourilor decorative 3D.

Zugrăvește pereții și tavanul cu aceeași nuanță

Această variantă va face spațiul mult mai armonios, oferind dormitorului o senzație de nesfârșit. Vopsirea tavanului în aceeași culoare ca cea a pereților va crea o atmosferă intensă, cu o estetică unitară, intensificând în același timp acțiunea acelei culori. De exemplu, un dormitor zugrăvit în culori pastel va deveni și mai relaxant iar unul zugrăvit în culori vii de primăvară va deveni mai proaspăt și plin de viață.

Folosirea unei culori pe pereți și tavan, poate funcționa asemeni unui fundal pe care se profilează celelalte elemente de mobilier, creând un design unitar cu contraste plăcute. Această strategie îți poate oferi o paletă variată de nuanțe și culori, menite să încânte vizual, dar fără să fie afectate de schimbarea bruscă dintre suprafețe colorate diferit.

Zugrăvește tavanul într-o nuanță închisă și pereții în culori deschise

Tavanele închise la culoare vor crea o senzație de confort în plus, dar se pretează dormitoarelor spațioase și mari. Alt mare avantaj, culorile închise ascund defectele de construcție, precum tavane nu prea drepte, colțuri imperfecte sau mici protuberanțe ale pereților. Dacă ai impresia că un tavan închis la culoare dă o senzație de presiune, folosește un candelabru sau alte surse suplimentare de iluminat, sau poți alege un covor în nuanțe deschise.

Strategia perfectă în cazul acestei alegeri este folosirea pentru tavan a unei nuanțe cu 2-3 tonuri mai deschisă decât cea a pereților. Vei beneficia în continuare de atmosfera calmă și plăcută a unui spațiu unitar dar cu un accent în perceperea spațiului. Dacă ai un dormitor cu pereți înalți poți sa riști și să vopsești tavanul în nuanțe mai închise, mai intense decât pereții pentru că efectul de intimitate va fi păstrat.

Zugrăvește tavanul într-o culoare contrastantă

Vopsirea tavanelor într-o culoare complet diferită față de cea a pereților adaugă un plus de personalitate spațiilor. Un tavan de accent va da stil și o notă de originalitate oricărei camere. Cu această metodă vei putea adăuga culori vii scoțând din banal un dormitor sau din contră poți domoli un exces de culoare.

Atunci când alegi culoarea tavanului, este important sa ai grijă ca aceasta să se potrivească cu nuanța pereților, de exemplu dacă ai pereți albi în dormitor poți opta să decorezi tavanul cu un model inedit de tapet turcoaz, sau altă nuanță de albastru sau verde. Poți opta pentru un tavan roșu, dacă pereții sunt roz pal. Un tavan colorat poate căpăta mai multă textură printr-un finisaj cu o tehnică specială ce creează ape și zone lucioase oferind un contrast plăcut.

Alegerea texturii vopselei

În ceea ce privește nivelul luciului există mai multe tipuri de vopsele de acoperire interioară, lucioase, mate, semimate, mate în adâncime. Ca și compoziție, vopselele sunt identice cu excepția componentelor responsabile pentru luciu de suprafață. Pentru plafon cel mai bine este să alegi vopselele, variind de la nivelul semi-mat. Ele ascund perfect defecte mici în finisarea suprafeței, tuberculi, cavități, urme de unelte. Vopselele lucioase, dimpotrivă, subliniază toate defectele, făcându-le mai vizibile în lumina reflectată.

Dar acest lucru nu înseamnă că vopseaua lucioasă nu este potrivită, în multe cazuri ele permit obținerea unor efecte optice interesante și utile, de exemplu, creșterea vizibilă a dimensiunii unei încăperi, subliniind caracteristicile interesante ale designului arhitectural al casei. În plus, de obicei, vopselele lucioase sunt caracterizate de o rezistență ridicată la umiditate și sunt foarte convenabile la curățare, permițând utilizarea detergenților activi.

Cu ajutorul vopselei simple, puteți obține și acoperi decorații interesante, dar depinde și de metoda de aplicare și, bineînțeles, de structura și textura suprafeței însăși. Desigur, nu toate structurile decorative pot fi create cu vopsea simplă, de aceea a fost inventat vopseaua decorativă, cu care puteți crea, pe orice suprafață, imitații de lemn, catifea, mătase și multe altele.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.