Aer mai curat în interiorul casei: cum elimini substanțele toxice din locuință - ACAJU

În general, în toate locuințele sunt substanțe toxice. Pe unele le cumperi în mod intenționat cu scopul de a curăța casa, altele se acumulează în mod natural din cauza mai multor factori. Pe lista produselor care produc substanțe cu potențial toxic pot fi incluse lejer: materialele de construcție, produsele de curățat, imprimanta, obiectele plastice folosite la gătit, mobilierul, covoarele și alte obiecte aparent neînsemnate, chiar și praful.

 

Expunerea pe termen lung la tot tot felul de chimicale, praful care se adună zi de zi, radiaţiile venite din electronice şi electrocasnice, bacteriile care adoră să îşi facă sălaş pe unde nu te aştepţi, toate acestea afectează starea de sănătate. De aceea, din când în când, este nevoie să faci „detoxifierea” casei, pentru a elimina toxinele și astfel să generezi o stare de bine pentru familie. Foarte important este mediul în care trăiești și care trebuie să beneficieze de o atenție sporită, iar eliminarea substanţelor toxice din locuinţă se impune dacă îţi doreşti un stil de viaţă sănătos.

 

Este suficientă doar o curățenie temeinică a casei?

 

Purificarea locuinţei nu se referă doar la o curăţenie temeinică ci şi la o serie de activităţi care ar trebui să devină obişnuinţe, cu scopul de a elimina din casă substanțele toxice.

 

 • Folosește „detergenți” naturali
 •  

  Când vorbim despre curăţenie, ne gândim la o serie de detergenţi chimici, care pe lângă faptul că ne curăţă locuinţa de substanţe nocive, conţin chimicale care vor fi inhalate şi vor afecta cu timpul nu doar sistemul respirator, ci întregul organism. E timpul să schimbăm detergenţii chimici cu ingrediente naturale care nu ne afectează sănătatea şi care curaţă la fel de bine.

   

  O soluţie din oţet alb, bicarbonat de sodiu şi apă caldă va curăţa şi dezinfecta gresia şi faianţa. Oglinda şi ferestrele pot fi curaţate cu apă şi suc de lămâie, iar mobilierul din lemn şi podelele pot beneficia de lustruire cu ulei de măsline care are şi efect antistatic. Apa oxigenată este foarte bună pentru înlăturarea mucegaiului. Petele de pe covoare sau mobilă pot fi scoase cu amidon de porumb care după ce acționează va fi înlăturat cu apă minerală. Uleiurile esenţiale adăugate în soluţiile de curăţat, nu doar oferă un miros proaspăt ci au şi proprietăți antibacteriene. Folosirea ingredientelor naturale pentru curăţare, nu doar că vă protejează sănătatea, ci te ajută să faci şi economie.

 • Curaţă încălţămintea
 •  

  Ştim cu toţii că nu este tocmai igienic să mergi încălţat prin casă. Sute de mii de microbi şi bacterii sălăşluiesc fericite pe talpa încălţărilor, dar cele periculoase stau de obicei în interiorul lor. Dacă tot suntem la neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă, atunci ar trebui să asigurăm şi pantofilor o curăţare temeinică şi bineînţeles să optăm pentru o soluţie fără chimicale.

   

  Interiorul pantofilor poate fi curăţat cu o combinaţie de oţet de mere şi apă în proporţie de 1: 5. Cu ajutorul unui burete de vase înmuiat în amestec şi stors foarte bine se va şterge încălţămintea. Mirosul deranjant poate fi înlăturat cu bicarbonat de sodiu pe care îl putem presăra pe timpul nopţii în interiorul pantofului. Încearcă să cureți încălţămintea zilnic, mai ales pantofii sport. Branţurile de obicei sunt detaşabile și pot fi schimbate la o lună, în funcţie de frecvenţa cu care porţi pantofii. De asemenea, pantofii trebuie depozitați într-un loc care beneficiază de aerisire.

   

 • Foloseşte odorizante de cameră naturale
 •  

  Neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă presupune şi un parfum plăcut de sezon care să se împrăştie prin toată casa. În locul odorizantelor chimice din comerț folosește odorizantele de cameră făcute la domiciliu cu uleiuri esențiale, alcool și apă. Ne putem prepara parfumul dorit din ingrediente naturale care nu ne vor distruge sistemul respirator.

   

 • Elimină praful de casă şi respiră sănătos
 •  

  Substanţele toxice din multitudinea de chimicale folosite se regăsesc de foarte multe ori în praful de casă care se depune non-stop pe diverse suprafeţe, iar televizorul sau calculatorul sunt adevăraţi magneţi pentru praf. Eliminarea substanţelor toxice va însemna şi eliminarea prafului fără alte soluţii grele. Trecerea regulată a unui prosop de microfibră peste suprafeţe şi aspirarea cu un filtru HEPA vor minimaliza riscul de expunere la praful de casă care chiar ne poate provoca alergii urâte.

  O altă soluţie este achiziţionarea unui purificator de aer care va contribui şi el la îndepărtarea prafului şi la diminuarea poluării casei. Ia în calcul şi faptul că aparatele de ventilaţie trebuie curăţate de praf în mod frecvent.

   

 • Aerisește frecvent, chiar de mai multe ori pe zi
 •  

  Deschide ferestrele pentru a îmbunătăţi simţitor calitatea aerului din locuinţă. În fiecare zi ferestrele ar trebui deschise atât dimineaţa cât şi seara. Aerul proaspăt îți va revigora şi va înlocui aerul poluat din încăpere care este generator de oboseală şi dureri de cap. O locuinţă neaerisită corespunzător este un micro-climat ce favorizează diverse boli, infecţii, viroze.

   

 • Mizează pe verde
 •  

  Plantele de interior sunt o adevărată sursă de sănătate şi nu în ultimul rând de împrospătare a locuinţei. Acestea nu sunt doar pentru un decor energizant al casei ci şi pentru filtrarea aerului din încăperi. Multiple substanţe chimice toxice, inclusiv benzenul, formaldehida, tricloretilena și amoniacul din aer, sunt filtrate eficient de anumite plante verzi de interior. Ficusul, filodendronul, feriga sau dracaena sunt ideale pentru neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă. Alte plante care purifică aerul îmbâcsit de fum de ţigară sau unde electromagnetice sunt cactusul, palmierul Areca, iedera sau Crinul Păcii. Aerul uscat este şi el îmbunătăţit, plantele reuşind să menţină un nivel optim de umiditate al încăperilor.

   

 • Regândeşte depozitarea alimentelor
 •  

  O nutriţie adecvată este cheia sănătăţii, dar depozitarea alimentelor în condiţii improprii aduce adesea contrariul. Pentru a nu suferi modificări ale calităţii, produsele alimentare trebuie păstrate în condiţii optime. În primul rând asigură-te că frigiderul şi congelatorul sunt perfect funcţionale, iar temperatura poate fi reglată. Frigiderul trebuie curăţat în mod frecvent pentru a nu favoriza multiplicarea bacteriilor.

  Ţine cont şi de faptul că alimentele din frigider trebuie acoperite. Pentru stocarea alimentelor folosiți numai recipiente din sticlă, ceramică, email sau oţel inoxidabil.

   

 • Optează pentru alimente organice
 •  

  Elimină orice alimente pline de E-uri. Pentru că tot suntem la capitolul eliminare de substanţe toxice, este indicat să folosești numai alimentelor organice. Optează pentru produse preparate acasă sau pentru cele neprocesate sau modificate genetic. La urma urmei, sănătatea stă adesea în farfurie.

   

 • Atenţie la apa potabilă
 •  

  De cele mai multe ori, apa potabilă de la robinet nu este chiar atât de sănătoasă precum am crede. În aceste condiţii, un filtru de apă devine necesar dacă dorim neutralizarea substanţelor toxice. Îmbunătăţirea calităţii apei de la robinet este esenţială pentru un organism sănătos.

   

 • Bucătăria trebuie să beneficieze de o curăţare mai amănunţită
 •  

  În bucătărie, nu este esenţială doar curăţenia. În afară de recipientele de plastic bucătăria mai dispune de tigăi din teflon, un alt material dăunător care ne contaminează alimentele oricât de util ar fi la gătit. O opţiune pentru teflon este ceramica, dar şi fonta. Detergentul de vase este iarăşi o sursă de chimicale toxice care, oricât am limpezi vasele, va rămâne totuşi pe acestea. Se poate opta însă pentru un detergent de vase bio care în plus nu atacă pielea. O variantă de astfel de detergent este cea formată din o jumătate de litru de apă, 4 lămâi, cinci linguri de oţet de mere şi sare de mare. Pentru un parfum plăcut se poate adăuga un ulei esenţial. O altă variantă este curăţarea vaselor cu apă caldă şi bicarbonat de sodiu care are şi efect anti-bacterian.