Amenajări interioare în stil scandinav: sfaturi și modele de design - ACAJU

Prin simplitate, eleganță, naturalețe și funcționalitate, stilul decorativ scandinav este unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară, permițând piese de mobilier nefinisate, nuanțe deschise, abundență de țesături și stofe naturale. Scopul principal al designului scandinav, care implică modele frumoase și produse de calitate, este îmbunătățirea vieții cotidiene și crearea unei relații între elementele de design și natură.

Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice și stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică și ușor de adaptat. Tocmai din aceste motive amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opțiune din ce în ce mai atractivă și mai populară. Stilul scandinav e tot mai îndrăgit din câteva motive simple: se adresează locuințelor cu spații restrânse, are o cromatică odihnitoare estetic, vine cu soluții de modularitate și este accesibil persoanelor din toate categoriile sociale.

 

Sfaturi pentru amenajări autentice în stil scandinav

Este o plăcere să realizezi o amenajare în stil scandinav, nu cam cât ai spune “hygge” dar poți transforma cu ușurință orice încăpere creând un spațiu aerisit și luminos în care să te poți relaxa și să-ți poți organiza mai bine obiectele personale. O casă în stil nordic înseamnă să profiți de ceea ce există deja (mobilă veche, tocuri din lemn...) și să aduci elemente simple, naturale, care să completeze look-ul inițial, având grijă ca totul să fie scăldat de lumină naturală şi să emane căldură, prospețime și ordine. Cheia succesului este dată doar de câteva elemente: simplitatea, petele de culoare date de decorațiuni, abundenţă texturilor naturale și mobilierul minimalist.

 • Lumina naturală, poate cea mai importantă în designul scandinav, trebuie să inunde spațiul interior, de aceea e bine să alegi perdelele şi draperiile cu texturi diafane şi în tonuri pastelate. Corpurile de iluminat pot fi şi suspendate, în general folosindu-se veioze, aplice, lampadare cu abajururi din sticlă sau pânză, dar și candelabre bogate.
 • Lumina poate fi îmbunătățită de existența suprafețele reflectorizante. De aceea, pentru încăperile în deficit de lumină naturală sunt recomandate piesele de mobila lucioasă, oglinzile și chiar lipsa covoarelor pentru a oferi ocazia gresiei cu efect de porțelan sau parchetului laminat să reflecte lumina.
 • Interioarele scandinave au de obicei pardoseală din lemn, în tonuri deschise, în toate încăperile, cu excepția băilor, iar covoarele cât toată suprafața podelei nu au fost niciodată populare. Dacă totuși nu vrei să renunți la idee, alege unele mai mici dar centrate, astfel încât să cuprindă principalele piese de mobilier.
 • Pentru a păstra impresia de ordine, simplitate și spațiu aerisit, fără a renunța la obiectele și lucrurile necesare, optează pentru multe spații de depozitare, pentru a ascunde tot ce nu trebuie afişat. Proiectează-ți dulapuri superioare până în tavan și pune multe sertare, cutii şi suporturi în interior. Înlocuiește băncuța din balcon cu o cutie de depozitare pe care să pui o saltea şi perne decorative. Folosește-te de spațiul de sub pat și prinde ustensilele de bucătărie pe o bară prinsă de perete sau cu un suport magnetic de perete.
 • Pentru mai multă culoare, accesorizează obiectele mai mari care ar trebui să bifeze culorile stilului scandinav, gri, alb, crem, bej, bleu, cu cele mai mici care să aducă accente de culoare: perne cu model indian colorat pe o canapea gri, o vază colorată pe un blat de lemn deschis sau un corp de iluminat din cupru într-o cameră cu pereți albi. Dacă vrei mai mult dinamism în cameră, amestecă texturile. Pune pe canapea perne din piele întoarsă şi catifea, așează neglijent o pătură din lână colorată pe un colț al ei, folosește o blană pe podea lângă pat.
 • În privința finisajelor, lemnul este folosit pentru pereți, tavane, dulapuri și mobilier. Sunt preferate tonurile calde găsite ale lemnului de tec și stejar, dacă este folosit pinul, este adesea gri închis cu un ulei special care reduce tonurile de galben. De asemenea, vopseaua lavabilă albă este deja un element comun al stilului. Geamurile triplu stratificate, termoizolațiile pentru pereți și acoperișuri, panourile solare, sistemele de încălzire prin tehnologii care folosesc energie geotermală sunt elemente înglobate în modul de construire al caselor nordice.
 • Acest stil minimalist promovează filosofia “less is more”. Accesoriile sunt de obicei reduse pentru a evita aglomerația. Se poartă foarte mult ilustrațiile și mesajele înrămate expuse în galerii personale, pe pereți, dar şi obiectele metalice, din cupru sau fier.

 

Modele de design în stil scandinav

Designul scandinav este modern și intim, foarte prietenos cu nevoile de relaxare și confort ale omului. Este tineresc și proaspăt prin soluțiile de modularitate și multifuncționalitate, și este inspirat de atmosfera unei familii complete, cu accent pe tinerii căsătoriți și pe cuplurile cu mulți copii. Pentru a realiza acest lucru, designerii s-au concentrat pe crearea unor piese cu mobilier, corpuri de iluminat, textile, accesorii și obiecte utilitare de zi cu zi.

Piesele se îmbină cu ușurință, grație acestui stil lipsit de elemente decorative inutile. Formele sunt geometrice, dreptunghiulare și circulare, clasice, dar fără să pară îmbătrânite. Ceea ce face acest stil ușor de recunoscut este abilitatea de a concepe piese de mobilier din combinații neașteptate: scăunel cu treaptă, oglindă cu sertar integrat, fotoliu cu taburet, masă cu sertare.

 

Elementele cheie pentru stilul scandinav

Materialele naturale cum ar fi piatra decorativă, lemnul,fierul forjat, sticla, pielea și inul sunt folosite în majoritatea interioarelor de acasă, iar adăugarea lemnului în cantități aproape egale cu cele de alb, ajută la crearea unei case confortabile și primitoare.

 • Lemnul se poartă cât mai natural în interioarele de inspirație nordică, nu se tratează cu baiț pentru culoare și, de cele mai multe ori, nici cu lacuri lucioase pentru finisare. Acestea sunt înlocuite cu soluții de tratare care nu modifică aspectul lemnului, dar îi conferă rezistență. Se remarcă esențele de lemn natural în nuanțe deschise, deseori vopsite în alb, folosite atât la confecționarea pieselor de mobilier cât și la placarea pardoselilor sau decorarea pereților.
 • Designul scandinav utilizează adesea lemn presat în forme, materiale plastice, aluminiu anodizat sau emailat și oțel presat. În ajutorul cantităților impresionante de alb vin elementele decorative sau piesele de mobilier din sticlă: măsuțe de cafea, rafturi sau etajere.
 • Pentru o amenajare autentică, poți completa decorul cu o sobă din fier forjat, de obicei cilindrică și de culoare neagră, denumită godin, un alt element specific locuințelor din țările nordice. Acesta poate fi amplasat atât în living cât și în dormitor sau în bucătărie.
 • În toate casele amenajate în stil scandinav există șeminee originale din construcție, poziționate într-un colț al camerei, locuri pentru citit, podele din lemn vopsite în alb, neacoperite de covoare şi lustre avangardiste atârnând din tavan. În locul șemineelor clasice îmbrăcate în ceramică smălțuită cu modele în relief, o alternativă ar fi șemineul sau soba din teracotă, în nuanțe deschise. Decorul cu șemineu poate fi completat de lemnele de foc, stivuite în locuri special amenajate ori în coșuri de nuiele împletite.
 • Cheresteaua poate fi integrată oriunde este posibil, în pereți (ca panouri de perete), pe tavan (cu bârne și căpriori la vedere), pe podea, în piesele de mobilier și accesorii – pentru o notă de căldură adăugată interiorului.

 

Mobilier de inspirație scandinavă

"Scandinavii și-au câștigat faima de creatori de mobilier așa cum elvețienii au făcut-o în orologerie." Există câteva obiecte care au devenit populare, scaunele Eames, masa rotundă, corpurile de iluminat în formă de anghinare sau canapelele anilor ‘60, zvelte sau capitonate.

Mobilierul simplu, ușor de manevrat și întreținut, minimalist si multifuncțional, cel mai adesea în nuanțe de alb, crem sau bej este specific temei nordice. Piesele de mobilier trebuie să ocupe cât mai puțin spațiu, oferind totodată maximum de confort. Din punct de vedere al designului, acestea vor avea linii cât mai simple, putând fi accesorizate cu ușurință prin adăugarea câtorva elemente decorative de efect. Liniile cursive sunt folosite începând de la arhitectură și până la mobilier. Scopul lor este de a da camerei senzația de unitate între elementele care o alcătuiesc.

 • Stilul scandinav este un stil sociabil, de aceea, în living-urile nordice veți întâlni întotdeauna o canapea confortabilă pentru prieteni, perne colorate şi mobilier care nu se demodează. Aceste canapele sunt spațioase fără să pară masive și au forme simple, geometrice, ce le fac ușor de integrat atât atmosferei de living cât și celei de bucătărie. Pentru că stilul scandinav iubește funcționalitatea, modelele extensibile de canapele vor fi prima alegere, mai ales dacă numărul membrilor familiei, obiceiurile casei sau vizitele musafirilor determină necesitatea unui loc suplimentar de dormit.
 • Cromatica canapelelor ar trebui să fie într-o paletă de culori pastelate sau nuanțe de gri. Îmbracă canapeaua cu perne pentru a crea un refugiu cald și relaxant dar și un loc cu aer tineresc. Pentru o injecție de culoare, poţi merge pe nuanțe de violet și vișiniu cu motive tradiționale scandinave. Fotoliile au un look modern, dar duc cu gândul la stilul vintage, prin cromatică și forma spătarelor.
 • Tot pentru o socializare maximă poți adăuga o masă de dimensiuni mari și scaune, cât mai multe scaune, scaune living, scaune tapițate, scaune bucătărie. Savurarea timpului petrecut într-o companie bună, cu o conversație plăcută accesorizată cu feluri de mâncare delicioase, este un lucru care ajută la sporirea bunei dispoziţii. Mesele nu sunt niciodată simple mese, vin cu sertare integrate, indiferent că vorbim de mese dining sau măsuțe cafea.
 • La fel de simple, ordonate şi concise, soluțiile de stocare în casele scandinave sunt practice şi simplu de configurat. Stilul nordic e caracterizat printr-o mulţime de rafturi şi spaţii de depozitare, de obicei din lemn natural. O depozitare eficientă este, în general, cheia creării unui interior aerisit și spațios, mai ales în stilul scandinav. Dacă este posibil, mergi pe varianta  mobilei încastrate care va da casei un aspect mai simplificat, ordonat şi plăcut.

 

Dulapurile moderne cu liniile simple sunt piesele de mobilier indispensabile într-o locuință. Aceste dulapuri păstrează ideea de simplitate și funcționalitate extinsă, multe dintre acestea fiind confecționate din lemn deschis la culoare, pentru a nu încărca vizual camera în care sunt puse. Dulapurile pot fi chiar multifuncționale, existând modele cu agățătoare stil cuier pe partea exterioară sau cu diferite alte suporturi.

Soluțiile practice de stocare sunt elemente ce există din abundență și ele sunt completate de rafturi și etajere, în linii concise, ordonate și  practice.

Dintr-un decor autentic scandinav nu lipsesc modelele de vitrine pentru living care conferă un look chic locuinței. Confecționate din lemn sau alte materiale naturale, care contribuie în mod semnificativ la organizarea spațiului, dar și la afișarea într-un mod plăcut a obiectelor decorative, ramelor foto, cărților sau a colecțiilor personale. În funcție de cât de spațioasă este locuința, puteți alege rafturi ce se amplasează pe suprafețe plane sau etajere suspendate.

Când vine vorba despre descrierea stilului scandinav cuvântul de ordine este utilitatea. Stilul scandinav se definește prin îmbinarea inteligentă de elemente, fără a supraîncărca decorul cu elemente inutile și stridente. Orice nu este de necesitate majoră ar trebui să fie depozitat sau ascuns, orice ai face nu aglomera casa cu mobilă, chiar dacă aceasta se potriveşte perfect în decor.