Amenajarea dormitorului poate fi cea mai importantă amenajare în cadrul locuinței, pentru că acesta este destinat relaxării și odihnei, fapt pentru care necesită o atenție specială. Aici ne încărcăm bateriile, aici organismul se reface, se vindecă, analizează și asimilează informațiile de peste zi și se pregătește pentru următoarea zi. Dacă dormitorul nu este o încăpere prea spațioasă, spațiul poate reprezenta o provocare în această amenajare. Fiind o încăpere destinată odihnei și relaxării, trebuie să îi acorzi o atenție deosebită atunci când vine vorba de alegerea mobilierului, paletei cromatice și stilului specific.
Alegerea obiectului de mobilier în care te odihnești este foarte important atât pentru sănătatea ta pe termen lung, cât și pentru starea de spirit și productivitatea ta zilnică.
De ce să alegi o canapea extensibilă în dormitor?
Teoretic vorbind, o canapea de dormit extinsă îți oferă tot spațiul de care ai nevoie pentru a te odihni, iar în versiunea strânsă, înlătură orice urma a orelor petrecute dormind, pregătind locuința pentru oaspeți și perioada din zi în care ești activ. O canapea pentru dormit este foarte des folosită în amenajarea livingului, unde este pe post de pat de forță majoră, este nelipsită în amenajarea garsonierelor și este folosită cu precădere la dormitoarele copiilor, dormitoare ce ocupă în general camerele mai puțin spațioase și prin folosirea lor se creează mai mult loc.
Canapea de dormit poți folosi și într-un dormitor de oaspeți, pe care vrei în rest să îl folosești ca birou. Chiar dacă canapeaua extensibilă este una din piesele cele mai des folosite în amenajarea locuințelor, ideea de a amenaja dormitorul adulților cu o astfel de piesă de mobilier este destul de rară. Pentru un dormitor în care să te odihnești ai de ales între un pat clasic sau, atunci când suntem într-o situație foarte specială, un dormitor cu canapea extensibilă pentru că spațiul este deosebit de mic.
Ce este bine de știut despre o canapea de dormit
O canapea de dormit este concepută pentru a arăta bine, a oferi susținere pe suprafață mică, atât la nivelul șezutului, cât și al spătarului și pentru a rezista uzurii. Atât segmentul orizontal, cât și cel de susținere a spatelui sunt confecționate din spumă poliuretanică, mai dură decât materialele folosite pentru saltelele de pat și mai puțin adaptabilă la forma corpului. Din acest motiv, dormitul pe canapea înseamnă de cele mai multe ori treziri frecvente în timpul nopții, pentru a găsi o poziție mai confortabilă, un somn prea puțin odihnitor, agitat și trezirea cu senzație de jenă sau chiar durere musculară. Nu îți vom spune că toate produsele de acest tip sunt nerecomandate pentru dormit, deoarece exista modele de canapele care folosesc structura similară saltelelor relaxa și sunt astfel produse pentru a asigura potrivirea perfectă a celor două segmente atunci când sunt extinse, anulând acel efect de spațiu liber sau denivelare pe mijloc. Ele sunt însă ceva mai scumpe pentru că sunt concepute anume pentru a diminua această diferență de confort dintre cele două tipuri de obiecte de mobilier.
Un dormitor cu canapea extensibilă este de evitat mai ales dacă mecanismul extensibil este de tip click-clack sau sertar, pentru că în acest caz unul din parteneri va sta lângă perete.
Dormitorul adulților amenajat cu canapea extensibilă
Dacă amenajăm un dormitor cu canapea extensibilă ne aflăm cu siguranță în situația unui dormitor puțin spațios, iar alegerea pieselor de mobilier trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a avea un balans perfect între comoditate și utilitate.
- Pentru că va fi acționat zilnic, una din condițiile principale în alegerea canapelei extensibile va fi soliditatea constructivă a mecanismul de extensie și fiabilitatea acestuia. Este important să alegi o canapea rezistentă, care dispune de o structură solidă, indiferent dacă este realizată din lemn sau din metal. Atât spătarul, cât și șezutul este important să nu fie nici foarte moale, dar nici prea rigid, ci să fie confortabil.
- O cameră lungă și îngustă va obliga la alegerea unei canapele de trei locuri, care se va extinde pe lățime, de-a lungul peretelui. Pe peretele opus, cu siguranță va fi dulapul de haine.
- Forma și dimensiunile camerei, ceva mai pătrățoase, vor duce la alegerea unei canapele extensibile de două locuri, ce se extinde în lungime, spre mijlocul camerei dacă aceasta nu va atinge dulapul fixat pe peretele opus.
- Această alegere, a canapelei extensibile și a felului ei de extindere, este deosebit de importantă pentru evaluarea spațiului real de care se dispune la culcare și a confortului existent.
- Pentru a maximiza spațiul de depozitare, dulapul de haine poate ocupa singur peretele lung al camerei sau dacă spațiul o permite, poate fi amenajat în formă de „L”, pe doi pereți. În acest caz canapeaua extensibilă va fi poziționată pe peretele rămas, între ușă și fereastră. O comodă pentru lenjerie poate ar mai putea încăpea sub fereastră sau la o extremitate a canapelei, în această situație jucând și rolul de noptieră.
- Spațiu foarte limitat sau criterii estetice pot duce la alegerea soluției cu dulapul care încadrează canapeaua extensibilă. Chiar dacă acest design place, înseamnă o importantă pierdere a spațiului de depozitare.
- În cazul în care livingul este folosit și ca spațiu de lucru pe timpul zilei pentru o parte din familie, amenajarea dormitorului cu o canapea extensibilă, o mică măsuță cu lampadar și chiar niște rafturi cu ceva cărți, îl pot transforma într-un ideal loc de relaxare pentru o altă parte a familiei. Ocazional poate fi chiar un loc de primire pentru unul sau doi musafiri.
- În cazul în care din dormitor a fost separat cu un perete un dresing care să rezolve spațiul de depozitare și locul rămas este la limită pentru amenajarea unui pat, folosirea unei canapele extensibile poate deschide și înviora mica cameră creată.
- La oricare din aceste amenajări trebuie să ții seama și de efectul pe care îl aduce lumina artificială, fiind vorba de un dormitor. Lumina principală nu trebuie să fie prea intensă, în funcție de designul ales, lumina locală, materializată probabil prin aplice va fi foarte importantă.
Indiferent de ce spațiu dispui, trebuie să amenajezi în funcție de nevoile pe care le ai. Pentru a nu deveni un spațiu anost, în care să nu-ți mai placă să-ți petreci timpul, este nevoie să eliberezi încăperea de tot ce nu-ți este folositor. O cameră mai liberă dă senzația de spațiu. Dormitorul trebuie să răspundă scopului pentru care a fost amenajat, nevoilor tale, pentru a-ți crea confortul zilnic și să-ți dea senzația de prietenos.