Canapea verde în living: când natura este cea mai buna sursă de inspirație - ACAJU

Stilul de design interior din ultimii ani este în mare parte despre conceptul de a trăi conectat cu natura. Este un trend despre tot ce înseamnă eco, bio, în armonie cu mediul înconjurător și care drept consecință în designul interior, dezvoltatea designului biofilic / botanic. Astfel, nu e de mirare că piesele de mobilier par din ce în ce mai mult desprinse din mediul natural. Și de asemenea nu ne miră faptul că mulți aleg o canapea verde în living, un dormitor din lemn natur sau travertin sau marmură pentru decorarea băilor.

 

Unul dintre spațiile în care natura pare tot mai mult prezentă este livingul, deoarece este deopotrivă camera pe care o asociem cu relaxarea, confortul și întâlnirile cu familia sau prietenii. Astfel, pentru un design cât mai relaxant, piesele de mobilier living sunt inspirate din natură, un trend care pare că nu se va demoda niciodată. 

Cafeniul lemnului de esență tare și a solului mănos, verdele crud al ierbii, albastrul limpede al cerului, turcoazul oceanului, gri-ul intens al stâncilor sunt nuanțe care creează o stare de echilibru psihic și vor da livingului o atmosferă relaxantă și liniștită, pentru că ne mențin în contact cu natura. 

Aceste culori sunt ideale pentru mobila din living, accesorii decorative sau chiar pentru culoarea pereților. Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine. Dacă vrei să faci din living un spațiu modern și plăcut, fără să zugrăvești pereții în culori tari, alege o canapea verde pentru un plus de bună dispoziție și o senzație revigorantă.

 

Culoarea verde și efectele ei benefice

 

Culoarea din cameră ne poate influența starea de spirit, comportamentul și gândurile. Impactul pozitiv al verdelui asupra psihicului uman îl face potrivit pentru amenajarea interiorului diverselor încăperi ale unei case. Una dintre cele mai relaxante culori ale spectrului cromatic este culoarea verde, culoarea naturii, care ne energizează și contribuie la combaterea stresului și a oboselii. 

Verdele și multele nuanțe de verde oferă senzația de prospețime și de apropiere de natură. Potrivit principiilor cromoterapiei, verdele îmbunătățește vederea, echilibrează tensiunea arterială și facilitează deconectarea nervoasă și odihna. Nuanţele deschide de verde sunt asociate cu renaşterea, primăvara, tinereţea în timp ce nuanţele închise induc linişte şi pace. Îmbinând proprietățile înviorătoare ale galbenului și cele relaxante ale albastrului, verdele e considerat drept cea mai naturală și plăcută culoare, fiind asociată cu natura vie și relaxarea.

Într-o schemă simplă, pereții ar reprezenta 60% din cameră, 30% tapițeria, iar restul de 10% din cameră ar reprezenta accente. Practic culoarea secundară, complementară, prezentă în proporție de 30%, se referă la elemente vizuale care să stârnească interesul și în cele mai obișnuite cazuri acestea pot fi canapelele de living. Alegerea în decorul casei a unei canapele verzi, poate fi considerată „măsura” ideală, atât cât trebuie pentru a păstra echilibrul proporțiilor.

 

Cum asortezi o canapea verde în living

 

Indiferent de stilul de decorare pe care îl vei aborda pentru living, alegerea unei canapele îți poate da startul de care ai nevoie, urmând să achiziționezi celelalte piese de mobilier living și decorațiuni, în funcție de designul, culoarea, dimensiunile și forma acesteia. Alegând o piesă de mobilă cu puternic impact decorativ așa cum este o canapea verde, nici nu te vei plictisi, nici nu va fi atât de dificil de asortat și vei dovedi și o atitudine ecologică. 

Componenta chill pe care o aduce verdele în viața noastră plină de stres este esențială. Un living a cărui vedetă este o canapea verde este un loc de refugiu bine meritat după o zi întreagă petrecută în zgomot și contra cronometru. 

 

 

Culorile potrivite în amenajare sunt şi culorile potrivite în natură. O atmosferă tonică şi prietenoasă se poate obţine combinând nuanţe de verde cu albastru, galben cu portocaliu, pe o podea naturală, gresie sau parchet în tonuri cafenii. 

  • Galbenul, culoare primară caldă, face spaţiul să pară mai luminos şi mai mare, iar împreună cu verdele, îți va da senzaţia că te afli în natură.
  • Alăturând verdele cu albul vei obține una dintre cele mai proaspete și plăcute combinații cromatice. Ca să poți folosi cu succes cele două culori în decorul casei tale și să obții un interior plin de prospețime, încearcă să te orientezi spre o nuanță mai deschisă de verde, chiar dacă și cele închise arată bine în combinație cu alb. 
  • Verdele mentă este o culoare cu care poți să te joci și să obții efecte îndrăznețe, mai ales atunci când e folosită cu măsură, de ex. o canapea verde mentă poate imprima unui living zugrăvit în alb o notă veselă. Poți asorta perdelele sau abajurul unei veioze cu verdele canapelei. 
  • O combinație la fel de reușită pentru un decor rafinat și elegant, este o canapea verde smarald sau o canapea verde închis, într-o compoziție în asociere cu crem, bej deschis sau cafea cu lapte. 
  • O canapea verde închis va arăta foarte bine într-un living în care domină nuanțele deschise de verde sau în care pereții au nuanța albastru păun. 
  • Una din cele mai reușite, discrete și plăcute combinații este cea compusă din verde și gri. Griul versatil, chiar cameleonic, dacă este culoarea majoritară într-un decor va scoate în evidență o canapea verde, indiferent de nuanța verdelui și de modelul canapelei. 
  • Pentru că ambele provin din natură, lemnul masiv alăturat diverselor nuanțe de verde va contribui la crearea unui decor primitor, plăcut și deosebit de relaxant. O canapea verde va fi pusă în evidență în asociere cu lemnul și toate nuanțele lui. 
  • În aceeași idee alege verdele în calitate de culoare de accent, o canapea verde într-un living decorat în tonuri de maro: maro închis, bej sau cafea cu lapte. Sau asortează canapeaua și fotoliile în nuanțe de verde pal cu măsuța de cafea și biblioteca de culoare maro. Indiferent dacă îți place verdele-măr, sau verdele-avocado, fie că alegi o canapea oliv sau verde crud ca iarba de primăvară, un covor în nuanțe de gri sau maro o vor face sa iasă cu adevărat în evidență.
  • Verdele salvie este culoarea pentru o atmosferă relaxantă de proaspăt și natural. Aplicată pe perete, aceasta culoare va crea un efect seducător de căldură. Pentru o atmosferă cu mai multă personalitate nu trebuie evitate nici tonurile intense, mai închise, de tipul verde măsliniu închis. Aceste tonuri moderne se potrivesc perfect cu accesoriile metalice mate date de cupru sau bronz, iar mobilierul din lemn te va ajuta să echilibrezi amenajarea prin textura și prin culoare. 

 

Folosind culorile analog în amenajarea unui spațiu se poate obține un design plin de armonie, întrucât trecerea de la o culoare la alta se va face treptat și discret, fără să deranjeze vizual. Culorile analog pe spectrul cromatic în imediata apropiere a verdelui sunt albastrul, turcoazul, galbenul și desigur nuanțe variate de verde, de la cel mai deschis, până la cel mai închis. 

 

Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. Când te gândești la roșu și verde încearcă întotdeauna să descoperi tonurile pe care natura ni le pune la dispoziţie și caută soluția în care roșul strălucește fără a fi obositor sau prea aluziv la Crăciun. 

 

O canapea verde diluat se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă roșu aprins și un perete de un gri pal. Plus că pentru un echilibru cromatic rafinat, toate culorile complementare se pot combina cu toate tonurile de gri. 

Plantele de interior sunt dovada vie că verdele se potriveşte în orice décor, dar în cazul mobilierului, covoarelor şi decoraţiunilor, anumite combinații arată mai bine decât altele. Probabil de aceea designerii asociază nuanţele deschise de verde cu decorurile moderne, în timp ce verdele în nuanţe mai închise este asociat în general cu decorurile clasice, tradiţionale.

 

 

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.