Cum alegi dimensiunea potrivită pentru patul din dormitor? - ACAJU

O zi bună începe cu seara de dinainte. Un somn odihnitor este esențial pentru ca ziua să înceapă bine. Cam o treime din viață o petrecem în dormitor, odihnindu-ne, acesta fiind camera de unde ne începem și ne terminăm ziua, motiv important pentru ca acest spațiu să fie foarte bine gândit, organizat și astfel amenajat încât să permită o rapidă cuibărire în pat pentru binemeritata odihnă după oboseala zilnică, dar și o bună dispoziție a unui start de dimineață, către o nouă zi. Un Pat Dormitor este primul lucru ce trebuie luat în considerare la amenajarea dormitorului. El reprezintă zona de dormit și de refacere.

Împărțirea paturilor după dimensiuni

Dimensiunea patului trebuie raportată la mărimea camerei. Paturile duble pentru dormitoarele matrimoniale se încadrează după dimensiune de obicei în lățimi de 140/160 cm și 190/200 cm lungime. Pentru persoanele mai înalte, există și paturi de 220 cm lungime. Aceste dimensiuni se referă la dimensiunea spațiului de dormit, respectiv a celui alocat saltelei și de aceea trebuie să țineți cont și de câțiva centimetri buni în plus alocați ramei și tăbliei patului, în special dacă dormitorul nu este unul foarte mare. Este recomandabil un pat dormitor ceva mai lat, cu un spațiu de dormit mai amplu și confortabil, decât un pat îngust cu noptiere late și frumoase. Oricât de important este designul, somnul înghesuit nu încântă pe nimeni.

După aceste mărimi clasice se trece la mărimile „regale" de pat. Patul Queen size are dimensiuni de 180/200 cm, putând fi încadrat și într-o cameră de dimensiuni medii, oferind un spațiu generos de dormit, pentru două persoane. Primul în top pat dormitor este patul King-size, care oferă un spațiu de dormit de 200/ 220 cm, rar mai mult. Pornind de la aceleași criterii paturile de o singură persoană au lățimi de 70/ 80, respectiv 90/ 100 și 120 cm.

În mod normal, înălțimea patului de la saltea până în podea este de 45 cm, ceea ce înseamnă ca în momentul în care veți sta în pat, pe una dintre laterale, la atingerea podelei genunchii vor fi perfect îndoiți. Multe paturi moderne pot avea înălțimi mai mici.

Patul sau „spațiul de dormit‟

Amenajarea „spațiul de dormit‟ din dormitor se poate face folosind paturi simple sau duble, canapele extensibile sau chiar colțarele. Alegerea de mobila dormitor se va face în funcție de dormitorul ce trebuie amenajat, de dimensiunile acestuia și de scopul pentru care este folosit.

  • Dormitorul matrimonial este amenajat în jurul unor paturi, de multe ori numite paturi matrimoniale, care sunt cu siguranță vedetele oricărui dormitor, acestea fiind în funcție de materialul folosit, de mai multe feluri:
  • Paturi din lemn - potrivite atât pentru spațiile casnice cât și pentru cele comercial. Aduc cu ele căldura materialului natural, putând fi un paturi clasice sau cu influențe moderne realizate din lemn și adesea pe picioare.
  • Paturi tapițate - formate dintr-o bază solidă de lemn masiv pe picioare sau nu, au atât suportul de saltea, cât și tăblia de la capul patului tapițate cu diferite materiale.
  • Paturi metalice - o categorie de mare interes, îmbinând clasicul cu modernul, construit în totalitate din metal, cu inserții de lemn, foarte confortabil.
  • Paturi cu spațiu de depozitare - soluție pentru numeroase case, oferind posibilitatea de a avea un spațiu de depozitare suplimentar, toată suprafața de sub saltea fiind o imensă ladă de depozitare.
  • Un dormitor matrimonial de dimensiuni mai modeste poate fi amenajat cu un pat matrimonial pus la colț, cu acces numai dintr-o laterală, gen „studio‟, ceea ce poate fi un compromis de succes, într-un stil clasic și confortabil.
  • Două paturi de o singură persoană nelipite, despărțite de o noptieră comună, ce permit ambilor parteneri coborârea din pat pe o laterală sau chiar două, funcție de lățimea dormitorului. Patul poate fi clasic sau cu influențe moderne, realizat din lemn sau metalic, pe picioare sau nu.
  • Un dormitor matrimonial de dimensiuni reduse, poate fi amenajat satisfăcător folosindu-se o canapea extensibilă, de 2 locuri, care se extinde către înainte, prin deplasarea spătarului către în față, creând aceeași impresie ca un pat matrimonial, din care se poate coborî pe ambele laterale. Dacă lipsa spațiului o cere, se poate alege soluția unei canapele de 3 locuri, care prin extindere creează ca un „studiou”, cu coborâre pe o singură parte,
  • Un dormitor matrimonial poate fi amenajat cu succes și folosindu-se un colțar extensibil care poate avea ladă de depozitare și va fi așezat în funcție de spațiul existent.
  • Un pat de o singură persoană este o alegere la îndemână pentru un dormitor pentru un adolescent. La amenajarea unui astfel de dormitor mai poate fi luată în considerare și varianta de canapea extensibilă sau chiar de un pat divan, din lemn sau metalic.
  • Paturile suprapuse sunt excelenta soluție pentru camera a doi frați de același sex.

Alegerea patului după dimensiuni

Un pat dormitor mare nu este cu siguranță și un pat confortabil. Ce este sigur însă este că un pat strâmt cu siguranță nu este confortabil. Aici trebuie avut în vedere atât dimensiunea utilizatorului cât și a dormitorului pentru a găsi dimensiunea ideală a patului.

Pentru a estima lățimea ideală a unui pat dormitor este recomandat ca ambii parteneri să se întindă în pat, unul lângă celălalt cu mâinile sub cap și cu coatele în exterior. Lățimea ideală este atunci când partenerii nu-și vor atinge coatele, iar între ei și între ei și marginea patului vor fi distanțe de cel puțin 10 – 15 cm.

Odată aleasă dimensiunea ideală pentru patul de care avem nevoie trebuie să vedem cum intră acesta în dormitor. Se măsoară foarte bine dimensiunea patului și pe o schiță foarte exactă a dormitorului se calculează în jurul patului un culoar de acces cu o lățime de 75 – 90 cm. Acolo unde există un dulap ale cărui uși trebuie să se deschidă sau o comodă cu sertare, lățimea acestui culoar trebuie să fie de 90 la 120 cm. Pentru acest motiv sunt considerate mai practice dulapurile de dormitor cu uși culisante.

Dacă încăperea nu permite să aveți un dressing separat trebuie să fixați cu mare atenție poziția dulapului pentru haine, știind că acolo unde este bara pentru haine, lățimea dulapului trebuie să fie de minimum 65 cm, 60 pentru a putea pune hainele și cam 3 – 5 cm pentru circulația aerului.

Noptierele vor avea lățimea exact cât este spațiul rămas liber la capul patului și adâncime de 45 – 50 cm, nivelul saltelelor fiind înălțimea ideală pentru ele.

În dormitor, o comodă poate fi o alegere foarte potrivită, fără a încărca spațiul din punct de vedere vizual, fiind destul de îngustă și de joasă, dar reprezentând un spațiu de depozitare foarte util.

Cum arată patul potrivit

Un pat dormitor trebuie să fie piesa centrală a dormitorului, pentru aceasta trebuie să fie achiziționat unul ce produce un impact vizual puternic, prin masivitate, prin forma tăbliei de la capul patului, prin stilul căruia îi aparține ca mobilier sau prin materialul din care este confecționat cadrul.

Ideal ar fi să se opteze pentru un pat matrimonial de dimensiuni cât mai mari, pentru a avea parte de toată odihna cuvenită. În afară de mărime ar trebui să se țină cont de înălțimea patului și că dimensiunea trebuie să fie proporțională cu cea a dormitorului.

Un pat mai mare îți oferă o odihnă mai bună, un confort sporit. În mod obișnuit, pe timpul unei nopți, cei mai mulți oameni își schimbă poziția de 60-70 de ori, deci mai mult loc între parteneri înseamnă un somn mai liniștit. Datorită dimensiunilor mari ale patului vei avea loc și pentru niște perne mari și pufoase. Un pat mai mare va ajuta la evitarea tensiunilor nocturne între parteneri, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.