Cum așezăm corect patul din dormitor pentru un somn dulce - ACAJU

Când amenajăm locuința, mai ales livingul, încercăm să aranjăm un spațiu care să ne reprezinte, dar în același timp să dea o impresie frumoasă și de confort nu numai nouă dar și celor care ne vizitează. În totală opoziție la amenajarea dormitorului trebuie să ne intereseze numai confortul și doar confortul celui sau celor care o folosesc. Una din cele mai mari probleme din domeniul designului interior, care implică dispute lungi și chiar interminabile, care implică o mulțime de persoane și personalități și care de multe ori aprind dispute serioase, se referă la unde se poziționează patul matrimonial în dormitor, cum se orientează și mai ales care sunt criteriile care conduc la alegerea respectivă. Ce este foarte sigur în acest moment este că nu există un spațiu universal în dormitor care să fie aprobat de toți experții în domeniu.

 

Ce spune teoria

 

Un lucru este cert şi evident, fie că este vorba de un pat de o persoană, un pat matrimonial simplu sau de paturi matrimoniale tapițate, că tăblii mari, un pat de dormitor trebuie aşezat astfel încât intrarea şi fereastra din cameră să rămână vizibile şi libere, iar camera să fie una confortabilă din toate punctele de vedere. 

 

Cum stabilim poziția patului

 

Cu toate acestea, când te vei confrunta la propriu cu poziționarea patului în dormitor vei înţelege cât de generale sunt recomandările enunţate de specialişti în legătura cu poziționarea unui pat matrimonial

Analizăm câteva mituri, câteva sfaturi şi sugestii de care ar fi bine să se țină cont pentru amenajarea unui dormitor confortabil şi totodată comod.

 

  • Capul patului ar trebui să fie amplasat pe peretele principal
  •  

    Nu întotdeauna se poate recurge la acest sfat deoarece locaţia unui pat dormitor depinde de configuraţia camerei şi a pereților de lângă uşă, poziţionarea corectă a patului în dormitor depinzând de proporţiile generale şi dimensiunea camerei. Dacă dormitorul este pătrat, patul este aşezat de-a lungul axei centrale. Dacă baza este un dreptunghi alungit, atunci camera ar trebui împărţită în zone.

    Dacă sunteţi norocoşii posesori ai unei camere mari şi armonios proporţionate, se recomandă ca locul corect al patului într-un astfel de dormitor să fie dat de aspectul de „insulă”, adică, în mijlocul camerei, scăpând de senzaţia de gol şi de lipsa mobilierului într-o cameră de dimensiuni considerabile.

     

    Locul patului în practica Feng Shui este strict definită ca fiind pe peretele principal. Există şi o oarecare rezervă, în spatele acestui perete nu ar trebui să existe ţevi de comunicare cu baia sau conducte de gaz. Chiar şi cei care nu sunt interesaţi de Feng Shui sunt de acord cu această afirmaţie deoarece apa care trece prin conducte, dacă nu „spală succesul”, atunci cel puţin împiedică un somn odihnitor.

    Peste tot în lume 63 - 73% dintre repondenţii consideră că patul trebuie pus „pe peretele principal”.

     

  • Din pat ar trebui să fie vizibilă uşa dormitorului
  •  

    În dormitor, elementul principal este patul, iar peretele pe care acesta este amplasat este întotdeauna cel de accent. Prin urmare, pentru o aranjare corectă a patului, atunci când priviţi spre dormitor din încăperea alăturată sau de pe hol ar trebui să vedeţi peretele de accent. În acest caz, patul este situat vizavi de intrarea în dormitor. Această opinie este confirmată şi de cercetările psihologice, fiind un reper în aranjarea corectă a patului, indiferent ca vorbim de paturi matrimoniale sau paturi de o persoană

     

    Prin urmare, deducem că oamenii vor să doarmă în siguranţă, adică patul trebuie aşezat la o distanţă considerabilă faţă de obiectele „nesigure”, ca uşa sau fereastra și amplasarea patului trebuie să-i ofere posibilitatea de a fi primul care observă ”agresorul”, fiind de preferat ca fereastra şi uşa să fie vizibile în acelaşi timp şi din acelaşi loc. Majoritatea persoanelor preferă să țină patul pe același perete cu ușa, deoarece acest lucru permite o vizibilitate mai scăzută din partea unui potenţial agresor și un alt plus al acestui aranjament este că lumina de la uşa deschisă nu îl va trezi pe cel care doarme.

     

  • Nu este indicat să dormi cu „picioarele spre uşă”
  •  

    Există o mulţime de explicaţii culturale pentru o astfel de viziune, care nu reprezintă neapărat o opţiune în amplasarea patului. Excepție se face în cazul ușii de la dressing. În practica Feng Shui picioarele celui care doarme nu pot fi niciodată puse spre uşă, aceasta fiind una dintre interdicţiile fundamentale. De asemenea, recomandările Feng Shui mai spun să evităm amplasarea unei oglinzi în faţa patului, montarea unui candelabru deasupra patului, sau a unor grinzi pe tavan.

     

  • Este necesar să orientaţi patul pe principiul punctelor cardinale
  •  

    Nu există o direcţie recomandată despre felul în care să aranjaţi patul în dormitor, şi nici experţi în câmpurile geomagnetice nu fac recomandări în acest sens. Sunt unii care declară că este chiar util să dormim cu capul îndreptat spre nord, orientându-ne în jurul polilor geomagnetici ai pământului.

    Recomandările generale privind modul de amplasare al unui pat în Feng Shui susține poziționarea patului funcție de punctele cardinale și numărul Kua. Acesta dezvăluie energiile potrivite ale fiecărei persoane, relevând dacă face parte dintre oamenii ce îşi extrag potenţialul energetic din zona răsăritului sau din cea a apusului. Un experiment a arătat că persoanele obosite dorm cu capul spre est, iar dacă seara oamenii sunt surescitați, în mod subconştient, îşi pun capul orientat spre nord.

    Cea mai benefica pozitie pentru amplasarea patului în funcție de punctele cardinale este cea spre sud-vest. În acest fel, se va putea beneficia de o cantitate perfecta de lumină pe timpul zilei care să nu deranjeze, evitând și dacă vântul bate dinspre nord.

     

     

  • Dacă aveţi o vedere panoramică de la fereastră, trebuie să orientaţi patul spre aceasta
  •  

    E de la sine înțeles ca oricine își dorește o vedere panoramică direct din pat, dar excepție făce doar dacă dormitorul este orientat spre sud sau sud-est şi patul este situat în apropierea ferestrei, atunci soarele va provoca un disconfort semnificativ. Se poate ca fereastra să fie acoperită constant iar ideea de a privi răsăritul își va pierde din frumusețe.

     

  • Poziţia cea mai corectă este cea care vă place cel mai mult
  •  

    Acest lucru pare a fi foarte adevărat, considerându-se că ceea ce îți place este mai bun decât orice practică gen Feng Shui sau alte coduri de reguli şi norme. Se spune că intuiția întotdeauna găsește locul cel mai plăcut din punct de vedere al energiei pentru amplasarea unui pat.

     

  • Poziția patului în funcție de structura dormitorului
  •  

    În funcție de celelalte elemente care fac parte din structura dormitorului, poti încerca să păstrezi spațiul din jurul patului cât mai liber. Aglomerația de obiecte face ca spațiul să pară mic și sufocant. Se poate așeza patul pe un perete, iar celelalte piese de mobilier să fie poziționate pe un perete opus sau pe doi pereti, creând cât mai multă distanță între pat și acestea, fără a înghesui totul într-un singur colț.

     

    Studiile spun că ne petrecem o treime din viață dormind, ceea ce înseamnă că e de înțeles de ce vrem să acordăm amenajării dormitorului o importanță specială. în ceea ce privește mobila de dormitor, patul este piesa principală, de aceea amplasarea lui trebuie făcută corect. 

    Adauga un comentariu

    Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.