Să locuiești într-o garsonieră este o provocare nu doar din pcunt de vedere al spațiului, ci și de design, pentru că e foarte dificil să incluzi într-o singură cameră mai multe zone separate. Cum putem găsi o soluție, având totuși nevoie de un pat garsonieră pentru odihnă, dar și de o zonă de socializare, mai ales dacă iubim întâlnirile cu prietenii? Deși să amenajezi un dormitor real poate fi imposibil într-o locuință cu o singură cameră, este totuși posibil să se creeze o zonă de pat privată care să atingă nivelul de intimitate de care avem nevoie, împreună cu un anumit stil creativ.
Ce reguli trebuie respectate pentru o amenajare reușită
Într-o garsonieră cu siguranță încerci să valorifici fiecare spațiu și obiect, iar orice decizie luată este extrem de importantă, fie că este privitoare la mobilier garsonieră, culori sau amplasarea acestuia.
- O greșeală des întâlnită în amenajarea unei garsoniere este tratarea spațiului acesteia ca pe o singură încăpere. Este de preferat ca atunci când gândești amenajarea garsonierei, indiferent cât de mic este spațiul, să încerci să-l separi în mai multe zone. de preferat, în zona de zi folosești mobilă garsonieră ce diferă de zona de noapte, se mai poate amenaja o zonă de dining și una de lucru. Chiar dacă zona de zi coincide cu cea de noapte, atunci când nu dormi, ai în vedere să transformi spațiul în living, strângând acel pat garsonieră sau canapeaua, adăugând pernele decorative și măsuța de cafea, astfel încât să nu ai impresia că ești într-un dormitor. Pentru a crea aceste zone separate, nu este necesară existența unor pereți. Divizarea trebuie să se facă vizual, în felul acesta, economisindu-se mai mult spațiu. Se folosesc ca elemente despărțitoare diferite piese de mobilier, precum o etajeră, o comodă sau chiar accesorii, covoarele fiind cele mai potrivite pentru a marca vizual o zonă.
- Este extrem de important ca în spațiile mici să folosești mobilier garsonieră multifuncțional, care să te ajute să maximizezi spațiul. Un taburet cu spațiu de depozitare în interiorul său, o măsuță de cafea care se transformă în masă de dining, o canapea extensibilă sunt doar câteva exemple de asemenea piese de mobilier garsonieră pe care trebui să le folosești într-o garsonieră.
- Perdelele și draperiile, pe lângă funcția lor principală, reușesc să confere senzația de înălțime unui spațiu. Pentru a obține acest lucru, prinde perdelele și draperiile în tavan, folosind șine metalice. În cazul în care dorești să optezi pentru galerii, încearcă să le montezi cât mai aproape de tavan, acestea vor atrage privirile și vor face ferestrele să pară mai mari. De asemenea, textilele nu trebuie să fie scurte. Dacă dorești să creezi senzația de mare și înalt, acestea ar trebui să atârne la aproximativ un centimetru de pardoseală.
Idei de separare a zonei de dormit de cea de socializare într-o garsonieră
Cea mai la îndemână soluție, dar nu și cea mai la accesibilă, patul rabatabil te ajută să scoți dormitorul din ecuație pe timpul zilei, rezultând mai mult spațiu în cameră și protecție a zonei de dormit. Un pat garsonieră rabatabil poate fi și canapeaua astfel rezolvându-se două probleme dintr-o singură mișcare. Patul rabatabil poate fi închis într-un dulap vertical, aflat în spatele canapelei, iar la extindere întinzându-se peste canapea. Piciorul patului fiind în poziția strâns un raft al dulapului.
Patul poate fi strâns și într-un dulap orizontal, care pe timpul zilei să fie zona de lucru pentru laptop, rafturile din jur când patul se deschide vor ține locul unor noptiere. un alt aranjament cu pat rabatabil poate fi realizarea unei strapontine suficient de înalte, unde să se amenajeze un bar sau o zonă de dining, de sub care să se extragă ca un sertar patul.
Poate cea mai grozavă soluție este un dulap bibliotecă în care să se instaleze și televizorul, dulap ce ar acoperi dulapul ce protejează patul rabatat și se află poziționat în fața canapelei. Biblioteca cu televizor este mobilier garsonieră ce poate glisa pe șine, micșorând spațiul din fața canapelei dar creând în același timp spațiu pentru extinderea patului. Televizorul care se poate roti în jurul axului vertical devine folosibil din pat. Pe peretele dintre pat și canapea se află dressingul, eventual un spațiu de lucru.
O soluție des întâlnită și foarte practică, deoarece spațiul de dedesubt poate fi ușor folosit pentru canapea, birou, sau chiar bucătărie, este patul suspendat, perfect pentru cei ce nu se tem să se lovească din când în când de tavan. Patul suspendat deasupra unui dulap dressing îți asigură și un loc de dormit, dar și spații de depozitare. Într-adevăr ai nevoie de o înălțime suficientă pentru amenajarea unui pat suspendat pe o platformă, pe când restul camerei poate să funcționeze ca un living. Canapeaua poate intra perfect sub un pat suspendat, iar spațiul din cameră va părea mult mai aerisit.
Suprafața unei garsoniere este în general mai mare decât a unui living tipic, astefel poți separa zona de dormitor de restul garsonierei prin intermediul unor uși glisante. Deși ele pot crea senzația de spațiu restrâns, sunt totuși o soluție bună de luat în considerare pentru a avea parte de intimitate.
Fie că este vorba de un semi perete, perete scund, de un perete decorativ sau de un simplu perete paravan, această soluție separă vizual dormitorul de restul interiorului și lasă lumina naturală să pătrundă în încăpere peste tot. Semi peretele sau peretele scund poate fi folosit ca stativ pentru diferite decorațiuni, iar peretele decorativ poate avea amenajat pe partea opusă zonei de dormit o zonă de birou sau dacă este la intrare zona de cuier oglindă, mereu necesară. Un paravan foarte de efect în asemenea amenajări poate fi unul sub formă de rafturi cu decorațiuni sau chiar unele amenajate ca bibliotecă. Ambele variante trebuie să nu fie foarte încărcate, transparența în această situație fiind de bun augur.
Probabil cea mai la îndemână, simplă și accesibilă soluție de separare a dormitorului de restul interiorului, într-o garsonieră, este folosirea unei perdele. Totuși, pentru un efecti vizual deosebit apelează la un material deosebit și un sistem de montare de calitate.