Cum integrăm imprimeurile geometrice în decorul casei - ACAJU

Designul în domeniul amenajărilor interioare se schimbă permanent, în funcție de trenduri. Motivele geometrice sunt din nou la modă, însă diversitatea de forme și culori reprezintă mereu o provocare pentru decor. Modelele geometrice pot oferi un aspect inedit și cu puternice ipostaze retro oricărei încăperi. Geometria în amenajare poate fi transpusă prin mai multe elemente, de la printuri la design de mobilier, la structura unui corp de iluminat.

Interesul într-un astfel de decor este continuarea unei tendințe care a fost inspirată de anii ’70, dar motivul formelor geometrice se reinventează în fiecare an. Anul acesta se bazează pe maximizarea imprimeurilor și pe forme asimetrice. Culorile vor fi mult mai îndrăznețe și modelele supradimensionate, ceea ce va oferi mai mult dramatism oricărui decor.

În 2019 formele geometrice sunt la modă, dar trebuie folosite cu moderație. Te poți baza pe acest trend datorită aspectului original pe care îl oferă spațiului. În plus, regăsindu-se sub toată paleta coloristică, imprimeurile geometrice oferă dinamică spațiului în care sunt plasate, conferă o căldură aparte și un plus de personalitate încăperilor care anterior au fost uniforme și monocromatice.

Una dintre principalele caracteristici ale acestei tendințe este faptul că se potrivește aproape cu orice stil sau design. Dacă vrei un look modern, alege o mobilă living sau elemente de iluminat cu forme geometrice distincte. Pentru o atmosferă mai moderată, aplică modelele geometrice pe covoare, pe dalele de pe podea sau încorporeză imprimeurile geometrice în casa ta adăugând câteva elemente decorative, precum perne deco, pături călduroase, o lenjerie de pat, draperii sau cuverturi cu forme geometrice. 

 

Tipuri de imprimeuri geometrice și stilul de design potrivit

 

Atunci când vrei culoare ori variație în decorul casei tale, cea mai simplă metodă este să folosești imprimeurile. Textilele sunt cel mai ieftin accesoriu, ușor de schimbat ori de câte ori dorești. Fie că vorbim de pături sau perne, acestea nu mai intră la categoria de accesorii, ci sunt un must have și trebuie să facă parte din decor.

Alegerea imprimeurilor este însă o mare provocare pentru că trebuie să decizi cum se potrivește culoarea, modelul și textura. Materialele textile se deosebesc între ele nu doar prin culoare, ci și prin compoziție și textură. Având la bază linii drepte, cercuri, dreptunghiuri și romburi s-au dezvoltat în timp mai multe tipuri de modele geometrice.

 • Argyle – Este un model scoțian, popularizat de casa de modă britanică, reprezentat de romburi colorate care se suprapun simetric cu linii care se întretaie tot în romb. Folosit inițial în industria modei, modelul a fost preluat și în designul interior, fiind asociat în principal cu obiectele sau camerele destinate barbatilor, mai ales atunci când culorile folosite sunt reci, neutre sau închise.
 • Pătrățele – Cele mai simple modele în carouri sunt pătrățele în două culori, dispuse precum tabla de șah. Se integreaza într-un decor elegant, modern sau tradițional, dar și în casele eclectice, unde sunt îmbinate mai multe stiluri. Când este în combinația alb / negru, scoate în evidență lemnul și elementele colorate, mai ales dacă sunt în stil vintage.
 • Gingham – Este cel mai des întalnit la fețele de masa, fiind compus tot din pătrățele, dar care par a fi trei culori diferite – două contrastante și a treia rezultată din combinarea lor. În roșu și alb, este modelul specific franțuzesc, materialele din acest fel fiind din bumbac ori alte fibre naturale și obținut inițial prin țeserea lui din fire de culori diferite.
 • Tartan – Unul din cele mai populare imprimeuri geometrice, provenit din Scoția, este format din carouri în care se suprapun pătrate sau dreptunghiuri compuse din dungi groase și dungi mai subțiri, în cel puțin trei culori diferite și cel mai adesea contrastante. Burberry a transformat un astfel de model în element de brand, fiind un semn al eleganței și luxului. Cel mai bine se potrivește unui decor clasic cu elemente englezești.
 • Chevron – Compus din dungi în zig-zag, în culori contrastante, este unul din cele mai vechi modele și este din ce în ce mai prezent în casele în stil modern.
 • Os de pește - Este obținut din dungi subțiri oblice, simetrice, fiind folosit adesea la instalarea parchetului masiv. În cazul textilelor, este obținut de regulă din țesătură cu fir gros, precum stofa. Este ușor de integrat într-un decor modern ori scandinav, datorită simplității liniilor.
 • Trellis - Este inspirat de gardurile metalice, fiind modern și clasic totodată, deci versatil. Este perfect pentru draperii și tapițerii.
 • Pepit – A fost consacrat în combinația alb – negru de celebra de Coco Chanel. Forma abstractă și atipică, face acest model potrivit pentru încăperile decorate în stil modern, contemporan.

 

Reguli de bază în folosirea imprimeurilor geometrice în decorul locuinței

 

Asocierea culorilor și texturilor poate avea efecte nemaipomenite asupra stilului de amenajare interior. Exista câteva reguli simple pe care le poți urma apentru a asocia imprimeurile. Înainte să te preocupe cum vor arata diferite imprimeuri împreună, este recomandat să alegi o paletă cromatică în care să se regăsească nuanțele care îți plac.

 • Dacă nu vrei să te complici prea mult, calea cea mai simplă și sigură de a asocia imprimeurile este să alegi un imprimeu colorat și să-l asociezi cu un fundal alb în întregime. Astfel vei crea un efect estetic plăcut. Cea mai simplă cale de a combina diferite tipuri de imprimeuri din punct de vedere cromatic este prin asocierea negru-alb, în proporții egale.
 • Atunci când folosești imprimeuri în decorul locuinței, încearcă să nu asociezi mai mult de 5 imprimeuri cu motive diferite. Cel mai bine, te poti limita la numai 3. Eventual, pentru a simplifica lucrurile, alege 3 imprimeuri diferite și folosește regula 60/30/10 în asocierea lor. 
 • Poți face asocieri de imprimeuri similare, dar în nuanțe diferite. Astfel, dacă ai ales un imprimeu geometric albastru, asociază-l cu un imprimeu geometric într-o altă nuanță de albastru. Motivele imprimeurilor se pot repeta. De exemplu, imprimeul covorului poate fi folosit și pentru alte accesorii sau piese de mobilier din încăpere. 
 • Poți folosi motive geometrice pentru unul dintre pereții camerei, tapițeria pentru canapele și fotolii, covor, rafturi, corpurile de mobilier sau pentru corpurile de iluminat, dar nu pentru toate acestea la un loc deoarece va ieși un haos. 
 • Atunci când folosești motive geometrice în designul de interior trebuie să alegi un element din camera care va juca rolul domninant și să hotărăști care va fi pattern-ul său, transformându-l în piesa de rezistență.
 • Dacă alegi canapeaua să joace rolul central, atunci nu folosi un covor cu motive geometrice. Dacă alegi ca peretele să aibă motive geometrice, atunci canapeaua din dreptul său trebuie să fie simplă și într-o singură culoare. Dacă ai ales o canapea cu motive geometrice, atunci pernele care decorează canapeaua nu trebuie să aibă și ele tot motive geometrice.
 • În cazul în care alegi pentru living un tapet cu forme geometrice, este recomandat să-l pui în valoare cu o mobilă clasică, într-o singură culoare. Pentru a evita aspectul încărcat, alege culori precum alb, gri sau negru.

 

Sfaturi pentru folosirea imprimeurilor geometrice

 

Textilele cu printuri geometrice precum lenjerii de pat, perne decorative, perdele, pături, covoare, sunt opțiuni îndrăznețe pentru case cu personalitate. Îmbinarea lor dă naștere la interioare eterogene, care suprind la fiecare pas și bucură privirea. 

Dacă îți plac imprimeurile geometrice și vrei să le folosești, indiferent ce imprimeuri alegi și ce produse, nu uita că printurile în general au rol de accent: sunt potrivite din loc în loc, nu pe toate suprafețele.

 • Indiferent ce produse alegi pentru a aduce trendul grafic în casa ta, acestea vor deveni centrul atenției și vor fi primul lucru care iese în evidență atunci când cineva intră în cameră. De aceea, alege produsele respective ținând cont de faptul că vor deveni vedetele camerei tale.
 • Dacă decizi să amesteci linii subțiri, linii groase, pătrate, romburi și cercuri, alege mai întâi o schemă de culori și rezumă-te la aceasta. Amestecul de forme geometrice va arăta bine dacă păstrezi pe cât posibil doar câteva culori. Dacă ai și prea multe forme, și prea multe culori, ochiul privitorului va obosi repede și, în loc să ai un interior relaxant și atent gândit, vei avea unul obositor, care pare făcut la întâmplare.
 • Pe lângă formele și culorile pe care le alegi, mărimea imprimeurilor este extrem de importantă atunci când decorezi. O lenjerie de pat cu cerculețe foarte mici va avea un alt efect vizual decât una cu cercuri imense. Dacă ai o cameră mică, alege imprimeuri de mărime mică, pentru că altfel încăperea va părea neîncăpătoare. Imprimeurile mari merg bine pe produse mari, de exemplu, o perdea cu linii subțiri, verticale, va da impresia că ai o casă mai înaltă.

Dacă îți plac mult imprimeurile geometrice, nu trebuie să te rezumi la imprimeurile geometrice de pe textile, le poți extinde și la obiecte cu printuri geometrice precum cutii sau coșuri de depozitare, vaze, rame foto sau obiecte de decor.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.