Spațiul fizic înseamnă, totodată, și spațiu mental, mediul în care trăiești poate influența destul de mult modul în care te simți. Anumite spații îți dau energie și te fac să te simți optimist, iar altele te apasă pur și simplu și îți dau un sentiment de tristețe nemotivată. Poți amenaja bucătăria pentru a te simți mai vesel când gătești, poți decora living-ul pentru a fi un spațiu mai primitor și mai relaxant, sau îți poți aranja dormitorul pentru un somn odihnitor.
Lucrurile dintr-un spațiu nu trebuie să te apese, trebuie să ai loc suficient să respiri. Dacă te trezești dimineața prost dispus și neodihnit, după un somn agitat, dacă imaginea casei tale nu corespunde nevoilor tale de confort, vei crea o atitudine negativă care îți va tăia procente bune din nivelul de energie din ziua respectivă. Optimismul este cel care îți încarcă bateriile și te ajută să te bucuri de viață. Casa trebuie să fie o reflexie a ta care să-ți influențeze în bine starea de spirit, somnul, ideile și să-ți stimuleze creativitatea și bucuria interioară. Un mobilier pe gustul nostru, dulapuri încăpătoare, așa încât să ne organizăm spațiul cât mai bine, o canapea confortabilă, un pat și o saltea de calitate, pot să aducă o îmbunătățire simțitoare în întreaga energie din casă.
Compatibilitatea amenajării cu personalitatea noastră
Psihologii sugerează alinierea decorului cu toate simțurile umane, culoare, formă, linie, textură, sunet și miros, toate acestea influențându-ne comportamentul, starea de spirit, eficiența în comunicare și în rezolvarea unor probleme. Pentru că îți petreci mare parte a timpului tău acasă, spațiul care îl definește nu trebuie decorat la întâmplare, după noile tendințe la modă sau doar ghidându-te după preferințele pe care le ai, ci și după nevoile tale reale.
Percepția vizuală este cel mai important factor al psihicului uman. Atât forma obiectelor din jur, cât și culoarea acestora, ne influențează starea de spirit și, pe termen lung, comportamentul și personalitatea. În ceea ce privește formele, se recomandă ca acestea să fie utilizate în opoziție cu temperamentul fiecărei persoane. Un copil hiperactiv, o persoană energică sau colerică ar trebui să fie înconjurată de forme și structuri calme și neutre. Prezența liniilor ascuțite și a colțurilor induce limite, îngustează orizontul și imaginația copiilor, în vreme ce liniile curbe reduc anxietatea și dau senzația de libertate, stimulând creativitatea. Folosirea formelor curbate, în loc de unghiuri ascuțite, cu margini dure, în ceea ce privește blaturile de bucătărie, mobilierul, tejghelele sau dulapurile; toate acestea te vor ajuta să îți stimulezi sentimentele de mulțumire și de bunăstare.
Nu întotdeauna efectul senzației vizuale este în concordanță cu cel al senzației tactile. De exemplu, o canapea de piele pe care ți-ai dorit-o și arată bine în locuința ta, s-ar putea să nu-ți mai placă la un moment dat pentru că materialul din care este realizată nu ți se mai pare confortabil sau nu îți dă libertate de mișcare. Materialele utilizate ne pot transmite o anumită stare de spirit în concordanță cu o perioadă a anului, de aceea texturile groase și pufoase îți plac mai mult iarna, pentru senzația de căldură și intimitate, în timp ce vara îți vei dori mătase și suprafețe cât mai fine și reci. De aici și nevoia de schimbare a decorului, un decor monoton te poate face să te
Aglomerarea de lucruri și mobilă provoacă stres și odată ajuns acasă în loc să te relaxezi ai impresia că stresul nu se mai risipește niciodată. Toate obiectele care îți aglomerează living-ul și dormitorul îți dau o stare de neliniște, care amplifică stresul. Un living decorat ordonat și aerisit cu ajutorul piese de mobilă funcționale și confortabile, te va inspira zi de zi și îți va conferi pur și simplu o stare de bine.
Pentru un somn odihnitor nu este de ajuns o saltea confortabilă, dacă nu ai acordat atenție cromaticii din cameră. Nuanțele puternice duc la un somn agitat și, fără să-ți dai seama, te fac să te simți mai mereu obosit și lipsit de vlagă.
Lipsa luminii poate duce la diminuarea concentrării, lucru de care îți dai repede seama în momentul în care nu te poți concentra de loc când lucrezi acasă. Nici prea multă lumină, nici prea puțină, cheia stă în alternative, în afara corpului de iluminat din mijlocul tavanului, folosește o lampă de birou sau un lampadar, așa încât să controlezi mai bine nivelul de luminozitate.
Lipsa personalizării casei, lipsa obiectelor de decor cu valoare sentimentală, nu îți dau sentimentul de acasă din momentul intrării pe ușă.
Elemente și caracteristici pentru alegerea mobilierului
Elementele de mobilier din casa ta îți afectează puternic starea de spirit în fiecare zi de aceea când alegi elementele și accesoriile de mobilier pentru locuința ta, trebuie să acorzi o mare atenție stilului, culorilor, mărimii și formei acestora, pentru a te asigura că se potrivesc în spațiul în care le vei așeza.
Stilul mobilei alese, alături de culoarea acesteia, poate influența cel mai mult modul în care te simți. Indiferent de stilul ales, acesta va avea un impact direct asupra dispoziției tale. Spre exemplu, designul contemporan este definit de liniile drepte și de finisajele netede, care creează o vibrație răcoritoare și ajută la echilibrarea emoțiilor. Stilul eclectic, însă, se concentrează asupra senzațiilor de unicitate și de energie pozitivă pe care le transmite.
Cromatica influențează starea generală, dar și felul în care se poate simți o persoană. Nuanțele neutre, albul, cremul, griul, tonurile naturale ale diferitelor esențe de lemn pot crea spații spectaculoase prin prisma jocului de lumini și culori introdus în încăperea respectivă. Dar pentru a ieși din banalitate nu trebuie să uitam nici de accentele de culoare care oferă dinamism unei camere: un strop de galben, de oranj, de albastru saturat sau chiar un accent de negru.
Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunile mobilierului, precum și forma și dimensiunea camerei în sine. Trucul este de a combina culorile preferate într-o mixtură agreabilă. Culorile puternice îți dau energie pozitivă, culorile pastelate te liniștesc și te relaxează. Prea multe culori diferite într-o singură cameră pot crea un haos și așa va fi și în mintea ta. Dacă vrei să te relaxezi după o zi grea la serviciu, îți recomandăm să aduci albastrul în dormitor și în baie. Galbenul îți dă o energie explozivă și este o culoare potrivită pentru bucătărie, unde îți începi ziua cu micul dejun. Prin folosirea culorilor potrivite veți fi și mai conectați cu spațiul în care locuiți.
Modul de aranjare a elementelor de mobilier îți influențează starea de spirit atunci când pășești în camera respectivă. Dacă încăperea este mică, iar elementele de mobilier sunt așezate foarte aproape unele de altele, imaginea te va sufoca. Însă, dacă spațiul este suficient pentru a te mișca în voie prin cameră, încăperea va părea intimă, confortabilă și foarte călduroasă. Dacă este foarte spațioasă camera, așează suficiente elemente de mobilier, pentru a nu părea nemobilată și neprietenoasă.
Linia pe care merge designul mobilierului pentru living ar trebui să fie una cat mai simplă, minimalistă. Se pune mult accent pe geometrie ca formă integrată în decor. Tendința actuală este de a integra biblioteci realizate din module care, în funcție de dispunerea lor, să poată modifica la un moment dat imaginea ansamblului. Unități cu rafturi deschise care delimitează vizual corpuri încastrate care nu încarcă spațiul, sunt câteva idei în tendințe și cu efecte spectaculoase. Fiecare element în sine are importanța lui în amenajarea living-ului. Nimic nu trebuie ales la întâmplare. Piesele trebuie să comunice între ele, de la confortul canapelei, la eleganța discretă a draperiilor, la impactul corpului de iluminat și funcționalitatea mobilierului, toate acestea redau o amenajare în care ne simțim bine fiindcă ea ne reprezintă.
Dintre toate camerele, dormitorul este una dintre cele mai importante din casă, pentru că îți influențează somnul. Ar trebui să fie bine aerisit și luminat, fără lucruri inutile și într-o culoare liniștitoare, de preferință deschisă și să îți dea o stare de bine. Alege paturi mari cu tăblii capitonate, care îți vor oferi nopți liniștite, dar și dulapuri încăpătoare care te vor ajuta să îți menții un dormitor aerisit și ordonat
E important ca, la câțiva ani, să mai schimbi din mobilă sau să așezi altfel piesele prin casă. Acest lucru îți stimulează creativitatea, aduce un suflu nou, te vei simți ca într-o casă nouă. Poate fi obositor să muți mobila, să faci ordine sau să achiziționezi un covor nou, însă, contează enorm. Scapă de mobilierul greoi, piesele masive de mobilier sunt excelente dacă ai multe lucruri de depozitat, dar îți dau o stare de agitație. Te sufoci într-o cameră plină cu mobilier. Poate fi destul de dificil să înlocuiești mobilierul masiv și vechi, cu piese moderne și aerisite, însă merită efortul. Alege piese de mobilier deschise la culoare și adaugă o pată de culoare, un covor verde, un tablou colorat pe perete, perne colorate pe canapea etc.