Cuvintele cele mai potrivite pentru a caracteriza dormitorul sunt ergonomie, relaxare, confort. De aceea, va trebui ca dormitorul tău să fie un spațiu practic, astfel încât să-ți poți depozita corespunzător toate lucrurile și să poți să-ți desfășori în voie rutina zilnică. Este important să știi ce piese de mobilier nu trebuie să îți lipsească din dormitor, pentru a îți amenaja un spațiu practic și eficient.
Scopul final al oricărei amenajări va fi să te reprezinte, să îți ofere confort și echilibru și acea stare de bine pe care o cautăm toți când ajungem acasă. Noptiera este acea piesă de mobilier specifică dormitorului, ce poate asigura atât intimitate cât și confort întregind ansamblul dormitorului. Rolul acesteia este atât estetic cât și funcțional, datorită aspectului practic oferit de posibilitatea păstrării la îndemână, cât mai aproape, de diverse obiecte pe timp de noapte, veioza, cărțile, o revistă, ceasul deșteptător, device-ul preferat și poate un pahar cu apă.
Sfaturi pentru confortul de la capul patului
Deși cu un spațiu de depozitare foarte mic, noptiera dă confortul acelor „nimicuri‟ de lângă tine și nu mai necesită „o ieșire de sub plapumă‟. Mărimea ei este în general funcție de lățimea căii de acces din jurul patului, pe ea găsim pe lângă o sursă discretă de lumină și telefonul mobil, ochelarii sau alte câteva nimicuri foarte necesare de care nu ne vom despărți decât în timpul somnului.
Noptierele de dormitor sunt piese de mobilier care se folosesc în asociere și depind de alte piese de mobilă. Așa cum măsuțele de cafea se aleg în funcție de canapea, scaunele se aleg în funcție de caracteristicile meselor, așa și alegerea acestor noptiere va fi în funcție de caracteristicile patului.
- Alegerea noptierei este în funcție de buget și de valoarea mobilierului, este indicat să mergi pe aceeași calitate pentru toate piesele de mobilier din cameră. Adică, dacă în dormitor ai mobilă dormitor de calitate, nu poți alege decât noptiere pentru pat, pe măsură.
- Alegerea stilului noptierei este în funcție de utilitatea acesteia și de ce vei pune pe ea. Fie alegi o noptieră în ton cu modelul de mobilă dormitor, fie mergi pe un stil contrastant pentru a da un plus de vigoare. O noptieră din sticlă ar putea fi prea pretențioasă și greu de întreținut, în timp ce una din lemn ar fi mai potrivită, mai ales cu un finisaj care să nu necesite curățare zilnică. Alege ceva care să aducă personalitate și să se impună în decorul din cameră.
- În privința materialelor, cele mai avantajoase noptiere de pat sunt cele fabricate din lemn deoarece sunt rezistente în timp și sunt foarte adaptabile, în sensul că pot fi asociate mai multor stiluri. Noptierele de pat din lemn au un aspect deosebit, sunt elegante și calitative, fiind recunoscute pentru longevitatea lor. Asemănător noptierelor din lemn sunt și noptierele din PAL si MDF cu diferența că sunt mai puțin rezistente în timp și mai puțin elegante, însă au un preț mult mai accesibil, mai ales cele din PAL. Noptierele metalice sunt apreciate, mai ales de iubitorii modernismului, pentru că scot designul unui dormitor din tiparele obișnuite. Acestea pot fi simple, sau în combinație cu alte materiale cum ar fi lemnul sau sticla.
- Asortează culoarea noptierei cu paleta coloristică din cameră, dar nu uita de faptul că nuanțele mai deschise reflectă lumina, în timp ce culorile mai întunecate o absorb. O noptieră albă, o noptieră din metal sau o noptieră de sticlă poate aduce în plus lumină în dormitor, în timp ce o noptieră de culoare neagră sau mai închisă are rolul de a închide camera. Te mai poți orienta și asorta noptierele cu tăblia patului sau, din contra, poți încerca un model diferit.
- Dimensiunile noptierelor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-90 cm lungime, sau chiar la 70-90 cm în cazul variantelor mari de noptieră, care pot fi confundate ușor cu o comodă, iar nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei. Există atât de multe tipuri de paturi si saltele, încât e greu să nimerești noptiera potrivită. Regula spune că trebuie să poți întinde mâna pentru a aprinde veioza și să poți lua cu ușurință ceva de pe noptieră atunci când stai în pat, de aceea nu trebuie să fie nici prea înaltă nici prea joasă.
- O noptieră bună este o noptieră pe care o poți utiliza confortabil și trebuie să fie cu câțiva centimetri mai înaltă decât patul (cu tot cu saltea).
- Așează noptiera la câțiva centimetri distanță de partea din spate a patului pentru a preveni orice coliziune accidentală atunci când dormi pe marginea patului.
- Pe lângă înălțime, lățimea și adâncimea noptierelor vor influenta eficiența lor și comoditatea cu care le vei utiliza. Pe o noptieră mică vei avea probleme de organizare a obiectelor pe ea și vei realiza că spațiul este insuficient.
- Modelele de noptiere sunt diferite, unele pot fi la fel precum o măsuța cu patru picioare, în schimb altele au sertare și poate chiar un spațiu mai mare cu ușă dedesubt. Important este să știi dinainte ce intenționezi să păstrezi pe noptieră sau înăuntru. Spațiile de depozitare sunt cu atât mai importante pentru dormitoarele mici, unde fiecare milimetru este esențial și vital. Alege o noptieră cu sertare multiple sau cu uși pentru a ascunde toate obiectele aflate la vedere, sau optează pentru o noptieră cu rafturi deschis pentru a-ți poziționa cărțile sau fotografiile cu persoanele dragi.
- Mobila nu mai urmează neapărat regula setului, piesele de mobilier nu trebuie să aibă aceeași culoare, părând, cel puțin aparent, că nu mai fac parte dintr-un set. Poți opta pentru două noptiere cu stiluri diferite (feminin / masculin) sau pentru un model de noptiere asimetrice, moderne, care să iasă în evidență printr-o culoare puternică sau, în cazul în care nu dorești să distragi atenția la patul statement, poți alege noptiere pe un ton neutru.
Dacă nu găsești noptiere potrivite în funcție de spațiul de care dispui, poți comanda unele personalizate mai comprimate. În cazurile când ai optat pentru varianta de două paturi înguste, poți opta doar pentru o noptieră cu o suprafață mai mare care poate sta foarte bine între cele două paturi, iar ambii parteneri pot beneficia de ea. Poți înlocui noptierele clasice cu niște rafturi sau polițe suspendate. Acestea sunt mult mai compacte și se vor potrivi ușor cu orice alt decor din cauza stilului minimalist. Plus că poate o parte din obiectele pe care le păstrezi lângă pat, și mai ales device-urile electronice, pot fi depozitate în orice altă cameră.