Cum să decorezi camera de oaspeți - ACAJU

Indiferent dacă este sau nu perioada vacanțelor sau a sărbătorilor, musafirii pot apărea oricând la ușa ta. Chiar dacă îți place sau nu ideea de a găzdui în casa ta un prieten sau o rudă, pentru o zi sau mai multe, este bine să te gândești la un spațiu pe care să-l amenajezi în acest scop. Proiectarea unei camere pentru musafiri este o experiență interesantă care necesită o planificare atentă nu doar pentru că este un interior pe care nu îl decorezi exclusiv pentru tine, ci și pentru că e important să creezi un spațiu relaxant și confortabil, așa cum ți-ai dori să fii primit și tu în cazul în care ai fi musafir.

Camera pentru oaspeți trebuie să fie un loc liniștit, în care atmosfera să fie tihnită și odihnitoare. Nu e obligatoriu să te concentrezi foarte mult pe încadrarea într-un stil de design, te poți inspira din decorul celorlalte încăperi, dar indiferent de alegerea designului de interior nu trebuie uitat niciodată de confort și eleganță.

Dacă ești îndeajuns de norocos să ai acasă un colțișor, o cameră liberă, căreia i-ai atribuit rolul de cameră de oaspeți, oaspeții tăi se vor simți foarte bine pe parcursul vizitei, pentru că vor avea intimitatea pe care sunt obișnuiți să o aibă acasă. Simpla existență a unui camere destinate oaspeților nu va garanta însă și confortul lor. Nu trebuie să concurezi cu luxul unui hotel de 5 stele, dar poți să alegi câteva piese de mobilier și decorațiuni care să îi facă pe vizitatorii tăi să se simtă bine și să aștepte cu bucurie următoarea revedere.

Variante pentru camera de oaspeți

După ce decidem care va fi spațiul pentru camera de oaspeți și mai ales dacă acesta va fi exclusiv cameră de oaspeți sau în perioadele în care nu vom avea vizite prelungite vom folosi interiorul și în alt scop, vom ști cum să-l amenajăm, pentru că dacă spațiul e nevoie să fie multifuncțional îl vom amenaja în consecință. În funcție de dimensiunile camerei, dacă acestea sunt reduse vom urma regulile de decorare pentru spațiile mici, iar dacă din contră spațiul este mai mare vom rezista tentației de a folosi camera ca spațiu de depozitare suplimentar.

 • Dacă spațiul nu iți permite să oferi oaspeților tăi o cameră spațioasă, asigură-te măcar că vor avea la dispoziție un colț intim amenajat pentru ei. Un pat platformă, o veioză, câteva rafturi cu sau fără un televizor la dispoziție, plasate într-o încăpere restrânsă vor asigura minimul de confort pentru musafirii tăi. Folosește nuanțe pământii în selectarea mobilei pentru a crea o atmosferă mai relaxantă pentru musafiri. Poți amenaja o astfel de cameră într-un dressing sau în orice alt spațiu pe care obișnuiești să îl folosești rar.
 • O mansardă este locul ideal pentru o cameră de oaspeți. Este un loc liniștit, discret, departe de celelalte încăperi și care oferă numeroase posibilități de amenajare astfel încât oaspeții să aprecieze un design interior original. Dacă mansarda casei stă nefolosită, poți transforma o astfel de încăpere într-o generoasă cameră de oaspeți. Păstrează linii simple cu strictul necesar pentru nevoile de bază. Mobilează mansarda cu canapele extensibile în locul unui pat spațios de două persoane. Vei putea astfel să ii dai și o altă utilitate acesteia, după ce oaspeții tăi vor pleca. Unul-două fotolii și o măsuță cafea sunt binevenite în decor. În cazul în care membrii familiei vă vizitează des, amenajați și o baie pentru confortul întregii familii.
 • Dacă biroul tău de acasă este mai spațios poți să cazezi oaspeții ocazionali în acest spațiu. Au la dispoziție inclusiv un calculator, lucru care le crește gradul de confort. Va trebui să renunți însă la culorile sobre și să dai camerei un aspect mai primitor. Nuanțele de galben și portocaliu creează o atmosferă mai caldă în cameră. Un pat rabatabil, perfect integrat într-un dulap, este unul dintre aceste trucuri facile la care poți să recurgi pentru acele puține zile din an când casa e plină de oaspeți.
 • Dacă spațiul necesar pentru încă o cameră nu există, atunci trebuie să-l creezi. Separă o parte din spațiul din living, și adaugă un pat. Unul din modelele de canapele extensibile sau de colțare living în camera de zi este soluția ideală mai ales că aceste produse au un design deosebit și de obicei au și spațiu de depozitare. Canapeaua aleasă trebuie să fie flexibilă, detașabilă și în armonie cu restul mobilierului. Poate fi disponibilă în catifea, micro fibră, piele sau țesături, și în diferite culori. Aceste piese de mobilier practice se pliază perfect pe astfel de situații, răspunzând atât nevoilor de socializare din camera de zi, cât și celor de găzduire a unor musafiri. Cu o simplă mișcare o poți transforma într-un pat confortabil pentru oaspeți în care aceștia vor avea un somn liniștit pe parcursul nopții.

 

Living-ul poate fi o excelentă zonă de găzduire a musafirilor dacă renunți la mobilierul masiv care poate încarcă spațiul. O platformă de lemn înălțată pe podeaua camerei peste care așezi o saltea le va da vizitatorilor impresia că sunt într-o vacanță exotică. După plecarea acestora, salteaua și platforma pot fi înlăturate, camera revenind la destinația inițială.

 

Amenajarea camerei de oaspeți

Atunci când amenajezi camera de oaspeți, trebuie să ai în vedere principalul ei rol, confort și spațiu pentru musafirii ce rămân peste noapte.

Pentru ca aceasta să se transforme într-o oază de relaxare, începe cu zugrăveala pereților. Alege un ton delicat, culori neutre, precum bej sau ivory. Două treimi din cameră poate fi alocat acestor culori, restul se poate realiza în culori ce oferă energie, cum sunt cele pastelate, de exemplu tonul de verde pur, energizant. Poți folosi nuanțe pastelate de albastru sau verde, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier sau covoare.

Camera de oaspeți trebuie amenajată în primul rând practic. Poți să folosești, și chiar este recomandat, mobilier desperecheat, sau mobilă second hand, dar asta nu înseamna nici pe departe că vei face rabat de la confort și bun gust. Piesele de mobilier alese pentru camera de oaspeți trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a le oferi musafirilor tăi spațiu suficient pentru așezarea hainelor și lucrurilor din bagajul de călătorie.

În același timp, dacă încăperea are dimensiuni modeste, mobilierul ales nu trebuie să ocupe mult spațiu, ci să fie compact și funcțional. Oricum patul din camera de oaspeți este piesa centrală. Dacă nu dispui de spațiu suficient, nu e nevoie să optezi pentru paturi matrimoniale uriașe.

Mergi pe varianta a două paturi. Ai posibilitatea de găzdui și persoane care nu dorm împreună. O soluție foarte bună este un set de paturi dormitor twin care pot fi mutate cu ușurință pentru a se lipi și a se dezlipi, chiar dacă nu este nou-nouț, sau paturile nu fac parte din aceeași familie de mobilă. Evident că trebuie așezate în așa fel încât modificarea să se facă ușor. Chiar dacă folosești un pat cu scheletul din fier, sau altă somieră veche, pune întotdeauna saltele de duritate medie, pentru că majoritatea oamenilor preferă acest setup și nu uita de așternuturi frumoase, colorate și de calitate. Patul poate fi, altfel, și din categoria canapele extensibile.

Nu uita de spațiile de depozitare. Cel mai probabil oaspeții tăi vor avea bagaje, iar acestea trebuie poziționate în camera unde vor petrece noaptea, pentru a avea acces ușor la ele. Dacă oaspeții stau mai mult de o noapte, amenajează un loc în care pot să își pună hainele. Optează pentru dulapuri cu spațiu pentru umerașe și pentru comode dormitor. Acestea vor servi excelent ca spațiu de așezare a lucrurilor personale. Un mod inedit pentru amenajarea camerei de oaspeți este să înlocuiești tradiționalul dulap pentru haine cu un simplu suport pentru umerașe și să incluzi o comodă pentru hainele care pot sta împachetate. Astfel, încăperea va avea un aspect minimalist și modern.

Asigură-te înainte de venirea oaspeților că ai lenjerii de pat curate, proaspete și că poți să le oferi o pătură în plus sau două chiar în timpul verii. Poate fi rece pe timp de noapte și nu dorești să le fie frig. De asemenea, este bine să te asiguri că faci patul în mod corespunzător înainte de a ajunge musafirii, astfel încât totul să fie primitor și confortabil, iar oaspeții să se simtă bine. Adaugă câteva perne suplimentare la capul patului astfel încât camera să arate ca un refugiu odihnitor. O cuvertură care să acopere patul influențează stilul camerei, pentru o tentă clasică alege o cuvertură somptuoasă și strălucitoare, iar pentru un stil modern puțin boho, alege o cuvertură în culori stridente și vesele.

Pentru mai multă căldură și un aer mai primitor, pune câteva tablouri pe pereți și o plantă vie pe dulap. Pentru o înfățișare confortabilă păstrează stilul perdelelor și draperiilor cât mai simplu. Asigură-te că ai perdele sau jaluzele adecvate pentru intimitate și pentru a bloca lumina.

Camera de oaspeți este un loc util care până la urmă poate fi folosit de oricare din membrii familie tale, deși este destinat musafirilor. Se poate transforma ușor într-un spațiu de depozitare pentru diverse. Dacă nu ai nevoie tot timpul de un birou acasă (sau cameră de oaspeți ori loc pentru relaxare), secretul este să creezi un spațiu care să se adapteze ușor oricăreia dintre funcții. Important este ca atunci când urmează să ai musafiri să iei din timp jucăriile copiilor, echipamentele de fitness, precum și alte elemente, înainte ca musafirii să sosească.

Detaliile fac diferența

Aerisește întotdeauna camera înainte să vină oaspeții. Este important ca aceștia să beneficieze de aer curat pentru un somn odihnitor.

 • Folosește multe perne
 • Strict pentru dormit, o persoană poate fi mulțumită doar cu o pernă, unii preferă chiar să doarmă fără nicio pernă, dar alții... Plus că atunci când stai în pat și citești o carte, sau îți verifici mailul pe laptop sau te uiți la TV, cu cât mai multe perne, cu atât mai bine!

 • Pune cel puțin o noptieră
 • Când ești în vizită și dormi la cineva acasă, trusa ta de călătorie, încărcătorul de telefon, ceasul și toate accesoriile trebuie să își găsească loc într-o singură cameră, cea de oaspeți. Nu ar fi corect să îți împrăștii lucrurile prin toată casa gazdei. De aceea o gazdă bună își ajută oaspetele să fie organizat, punând una-două noptiere lângă pat.

  • Pe lângă plapumă pune la dispoziția celui care te vizitează și o pătură extra

  Nu suntem toți la fel de rezistenți la frig sau căldură. De aceea, e bine să echipezi camera de oaspeți cu o pilotă nu foarte călduroasă și o pătură care să țină bine de cald, variante care să mulțumească toate tipurile de oameni.

 • Iluminare lângă pat
 • Probabil ca musafirii tăi nu îți cunosc casa la fel de bine ca tine, care poți merge cu ochii închiși din sufragerie până în dormitor, fără să muți mobila prin casă. Plus că aceștia nu sunt obișnuiți cu felul în care sunt așezate lucrurile în cameră. De aceea, oaspeților le-ar fi de mare folos o lampă lângă pat, pe care să o poată stinge când sunt deja în așternuturi.

 • O pereche de papuci pufoși
 • O pereche de papuci specială doar pentru musafiri, îi poate face să se simtă chiar ca în vacanță! Papucii de casă sunt un obiect puțin costisitor, dar unul indispensabil pentru oaspeți. Poți alege o pereche care să se asorteze cu textilele din camera de oaspeți (covorul, draperia sau lenjeria de pat).

  Dacă vrei să fie camera și mai primitoare pentru oaspeți, pune un bol mic cu bomboane, pentru ca aceștia să se poată bucura de un deliciu dulce înainte de culcare.