Cum să schimbi rapid aspectul unei camere - ACAJU

Decorul pe care îl alegem pentru locuință reprezintă cea mai fidelă reflectare a personalității și a stilului de viață al unui individ. Există persoane conservatoare care adoptă un timp îndelungat același stil de decor pentru interior, dar există și persoane care au transformat activitatea de a-și schimba decorul locuinței într-o activitate relaxantă, un adevărat hobby. Între aceste tipuri ne încadrăm majoritatea dintre noi care ne-am dori câte o schimbare din când în când, să ne redecorăm spațiu pentru un plus de confort și culoare, dar avem și timpul și bugetul limitat.

Sigur că este plictisitor să intri în casă și să găsești lucrurile la fel, aceeași mobilă, același covor, același pat, aceeași lenjerie, aceeași masă, aceeași casă. Sparge monotonia și fă niște mici schimbări. Decorarea locuinței tale îți va schimba starea de spirit și va reîmprospăta atmosfera din camere. Un tapet interesant, vopsea sau accente colorate pot face diferența în casa ta. De asemenea, mobila pe care o ai, poate fi rearanjată în încăperile casei tale, acest lucru va oferi senzația de schimbare, iar cu puțină creativitate, poți obține combinații uimitoare.

Schimbări de decor cu piese de mobilier

Cea mai simplă și mai rapidă modalitate pentru reamenajarea decorului din casă și care poate schimba radical aspectul unei camere este reorganizarea pieselor de mobilier. Rearanjarea acestora va fi o transformare uriașă pentru că va trece un timp până te vei reobișnui cu noul loc al canapelei, bibliotecii sau măsuței de cafea. În plus, nu cheltuiești niciun leu, ci doar câteva ore și puțină muncă fizică. Mai poți repoziționa comoda TV și televizorul în altă parte a încăperii și șifonierul în cealaltă, poți schimba locul unei oglinzi sau poți schimba poziția măsuței de cafea si a fotoliilor. Totul cu condiția ca modul nou în care sunt poziționate piesele de mobilier să asigure o fluiditate camerei, să fie practic și simplu, simetria fiind mereu un criteriu care funcționează.

O altă modalitate mai comodă, dar rapidă și care implică acordarea unui buget, este înlocuirea unor piese de mobilier care și-au atins limitele, cu altele, sau pur si simplu achiziționarea de mobilier nou cu livrare rapidă. Cumpără un obiect cu ajutorul căruia să aduci un aer nou măcar într-una din camere.

Cele mai populare stiluri de amenajări interioare ale camerei de zi presupun două fotolii identice și o canapea, care împreună fac parte dintr-un set canapea și fotolii. Pentru că în ultimul timp designerii au încurajat trendul mix&match și integrarea în decor a unor piese disparate, dar complementare cu restul mobilierului, pentru o notă de originalitate, schimbă fotoliul. În acest caz cel mai bine ar fi să achiziționezi o piesă de mobilier „accent”, care să focalizeze toată atenția și să fie în același timp și confortabilă.

Aceste fotolii living „accent” vor înviora un spațiu cu o cromatică neutră, fără sa fie nevoie de renovare sau reamenajarea întregii încăperi. Un astfel de fotoliu nu trebuie să fie fidel stilului în care este amenajată încăperea și nici nu este rezervat zonei de socializare, poate integrat armonios în dormitor, în hol sau pe balcon. Poate fi folosit pentru a crea sau face mai confortabil colțul de citit sau ca element de legătură într-un spațiu decorat eclectic sau pentru a conferi personalitate unei camere decorate prea banal. Un fotoliu în stil neoclasic sau rococo își poate găsi locul pe hol, iar un fotoliu contemporan, Chippendale sau retro va scoate din anonimat orice decor. Un fotoliu confortabil eventual cu model floral Boho poate fi foarte util și în camera copilului, fiind folositor și părinților dar și musafirilor. Un fotoliu gri mai modern se va potrivi într-un design în stil urban ori industrial chiar, într-un living cu bibliotecă modulară ori cu mobila pe schelet metalic.

Dacă ți se pare totuși prea mult să cumperi un fotoliu nou, poți îmbrăca în altceva canapeaua ori fotoliul pe care le ai deja. Oricum încearcă să-ți redecorezi canapeaua. Caută niște huse elastice, care să se potrivească ușor pe dimensiunile pe care le cauți, sau comandă huse noi pentru canapea. Dacă vrei să începi prin a schimba ceva, adaugă un accesoriu canapelei tale. Chiar dacă unele canapele sunt deja ele mai încărcate, poți adăuga câteva perne decorative în nuanțe care să se potrivească sau o cuvertură interesantă.

Pentru a schimba atmosfera camerei, adaugă un element diferit ca stil, înlocuiește o piesă de mobilier într-o cameră de zi care are mobila din gama living clasic, cu ceva super-modern, cum ar fi măsuța de cafea, pe care o poți înlocui cu un taburet colorat. Sau într-un decor contemporan sau minimalist, creează o zonă relaxare în care pentru mai multă intimitate și izolare optează pentru un imens fotoliu englezesc, în care dacă te afunzi și te întorci cu spatele, prezența ta este greu de sesizat. Genul de scaun înaripat, winged, căruia nu îi va lipsi decât șemineul și tava cu ceai la ora 5.

Fă o schimbare la patul din dormitor. Poți să faci o schimbare mai mică și să-ți alegi un alt așternut sau poți face o schimbare mai evidentă. Dacă te-ai plictisit doar de decor nu trebuie să schimbi mobila sau patul, schimbă doar tăblia. Poți să o redecorezi DIY sau o poți înlocui cu una mai impresionantă prin formă, dimensiune, textură și culoare. Există magazine de mobila dormitor care comercializează tăblii de pat pe care le vând separat. O tăblie de pat poate transforma un dormitor banal și rece într-unul plin de stil. Lemnul poate fi înlocuit de materiale textile, mult mai confortabile, mai calde și mai plăcute la atingere.

Rearanjează scaunele. Schimbă scaunele elegante cu câteva dintre cele rustice din metal. Poți face acest lucru pentru a crea o atmosferă mai casual în sala de mese. Sau invers schimbă scaunele din zona de dining cu unele mai confortabile, eventual cu scaune tapițate.

Adaugă rafturi în bucătărie pentru a schimba puțin aspectul dar și pentru confortul tău pentru că îți vei crea mai mult spațiu de depozitare. Dacă ai o mobilă bucătărie care are și rafturi deschise îți vei permite schimbări rapide și ușoare ale decorului, alegând câteva obiecte de decor în culori aprinse, care vor schimba imaginea complet.

Personalizează-ți spațiile pentru altă atmosferă

O pată de culoare schimbă întotdeauna aspectul interior al unei încăperi. Dacă vrei să împrospătezi interioarele fără să investești prea mult, atunci accesoriile sunt prima opțiune pe listă. Covoarele, pernele, cuverturile, perdelele, veiozele, tapetul și alte elemente decorative, precum tablourile, aduc pete de culoare, creând accente de senzație în ansamblul unui decor.

Dacă vrei să faci o schimbare cu artă, este extrem de simplu, doar trebuie să alegi locul și elementele potrivite, de exemplu decorează un singur perete, „accent wall”. Alege un perete gol, care nu este ascuns de mobilă sau draperii și vopsește-l într-o culoare asortată cu cele care se găsesc deja în cameră. Este recomandat să se folosească nuanțe calde, vii care să aducă o stare de liniște dar în același timp nu te feri de culorile puternice, calde, roșu, portocaliu, fucsia, dacă sunt culorile tale preferate. Pentru că sunt în trend pereții decorați cu tapet, poți alege diferite modele de tapet, cu motive florale, stilizate, în dungi sau abstracte și poți îmbrăca un zid al încăperii în tapet vesel. Dacă după o vreme nu-ți mai place, poți înlocui simplu culoarea sau tapetul folosit.

Schimbările de decor făcute vor trebui puse în evidență și atunci schimbă draperiile și jaluzelele, astfel încât să lași să pătrundă cât mai multă lumină naturală în timpul zilei sau să poți crea o atmosferă intimă și confortabilă, la lăsatul serii. Alege niște draperii dintr-un material vaporos, curgător, așa cum este voalul, pentru un design șic și elegant. Materialele mai dure sunt mai rezistente, însă trebuie să iei în calcul că acestea sunt mai dificil de curățat.

Living-ul este unul din spațiile din casă unde poți monta de la lămpi suspendate, la aplice de perete, plus spoturi luminoase încastrate în pereți și lampadare de podea. Este o cameră unde vei avea nevoie atât de lumina rece, care te va menține alert, cât și de cea caldă, perfectă pentru o atmosferă destinsă. Poți reîmprospăta corpurile de iluminat cu noi achiziții sau poți monta câteva spoturi luminoase.

Schimbă-ți covorul conform cu noile achiziții și schimbări, alege un covor care să-ți definească frumos zona, într-o culoare care să se completeze armonios, nu numai culoarea zugrăvelii. Modelul și culorile covorului trebuie să se potrivească cu cel al huselor pentru scaune living sau fotolii în zona de living, cu tăblia patului și cu draperiile în dormitor. Un covoraș colorat plasat strategic în fața unui fotoliu sau sub o măsuță cafea va produce efectul de texturare a living-ului tău. Covoarele pot fi uni, folosind una din culorile existente în designul camerei, sau cu model, având grijă să nu încărcăm cu pattern-uri diferite. Foarte plăcute și de mare interes sunt motivele geometrice dar și dungile.

Alege un set nou de perdele care îi va oferi rapid unei încăperi un aer proaspăt, șic. Perdelele sunt accesorii care pot schimba întreg aspectul unui spațiu, dacă sunt utilizate potrivit. Pentru a nu risca să greșești atunci când alegi, optează pentru tonuri neutre. Acestea se adaptează mult mai ușor nuanțelor pe care le au mobila, parchetul și pereții. Pentru camerele mici e bine să optezi pentru culori deschise, care să creeze impresia de spațiu mai mare.

Pentru camerele mari, largi, poți opta și pentru nuanțe închise la culoare sau pentru tonuri puternice ori chiar pentru imprimeuri mai îndrăznețe.

Elemente extrem de vizibile într-o cameră în afara draperiilor sunt pernele decorative de pe canapele sau de pe paturi. Pernele sunt schimbări mici, facil de făcut dar cu efecte mari. Nimic nu adaugă mai multă veselie camerei decât câteva pernuțe aruncate „neglijent” pe mobilier. Dacă tapițeriile au modele colorate atunci alege perne uni, și invers. Trebuie să acorzi atenție materialelor folosite pentru a nu încărca foarte mult aspectul camere.

Pune accentul pe decorațiuni personale, acestea fiind o modalitate practică și surprinzătoare pentru a-ți pune amprenta asupra locuinței. Ramele cu fotografiile tale preferate, suvenirurile adunate din călătorii sau obiectele realizate manual de tine vor fi un punct de interes pentru toți prietenii tăi și îți vor da o stare de bine, incomparabilă cu cea obținută prin expunerea operelor altor artiști.

Actualizat la 18 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei