Cum scăpăm de acarieni: Sfaturi utile pentru a elimina acarienii din casa ta - ACAJU

Nu înseamnă că dacă nu-i vedem, nu există. Aproape invizibili pentru ochii noștri, acarienii de praf de casă au dimensiunea de aproximativ 0,2 - 0,3 mm. Au opt picioare, precum păianjenii, căpușele și alți membri ai familiei arahnidelor. Acești acarieni se găsesc peste tot în mediul în care trăim, cei care afectează în mod obișnuit oamenii trăiesc adesea în covoare, mobilier și saltele. 

Ei se găsesc și în spațiile comune frecventate de oameni, cum ar fi holuri sau scări de bloc. În afară de faptul că provoacă reactii alergice la persoanele sensibile, acarienii sunt inofensivi, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui eliminați în timpul operațiunilor de curațenie la domiciliu. Studiile au demonstrat că aproximativ 20% dintre persoane sunt alergice la acarienii ce se gasesc inclusiv in diferite piese de mobila.

Simptomele alergiei la acarieni

Patul este spațiul predilect al acarienilor. În somn creem mediul perfect pentru acarieni: este întuneric, temperatura saltelei este în creștere, iar aceștia migrează la suprafață pentru a se hrăni cu celulele moarte ale pielii. În acest proces, acarienii lasă în urmă alergenii, care pot provoca reacții alergice persoanelor sensibile. 

Particulele de excremente şi proteinele corpului acarienilor pot provoca oamenilor sensibili reacţii alergice (alergii la praf). Alergiile la acarieni se manifestă prin simptome specifice răcelii, precum strănut, secreții nazale apoase, senzație de mâncărime a ochilor, nasului și gâtului, congestie nazală, tuse, senzație de presiune la nivelul feței, tulburări de respiraţie și astm bronşic. Unele reacţii alergice la acarieni, cum ar fi simptomele astmatice, pot fi extrem de grave, punând în pericol chiar viaţa persoanei în cauză.

Sfaturi pentru prevenirea creării unor condiții favorabile de înmulțire a acarienilor

1 gram de praf poate conține până la 20.000 de acarieni, iar o femelă poate depune până la 10 ouă pe zi, deci practic trăim printre și suntem înconjurați de acarieni. Acarienii adoră locurile întunecate, calde și umede, preferate fiind salteaua, pernele și pilota, numai majoritatea saltelelor de uz casnic conțin aproximativ 2 milioane acarieni în saltea.

Înainte de să ne întrebăm cum scăpăm de acarieni ar trebui să știm ce măsuri putem lua pentru a nu crea condiții favorabile de înmulțire a acestora. 

În primul rând trebuie avută grijă ca, în case, umiditatea aerului să fie menţinută sub un anumit nivel, de aceea este necesară aerisirea zilnică a camerelor, lăsând uşile și ferestrele deschise.

  • Păturile și saltelele trebuie scuturate şi aerisite, pentru a înlătura umezeala, care favorizează și apariţia ciupercilor și pentru a limita înmulțirea de acarieni în saltea.
  • Pernele și plăpumile trebuie cât mai des spălate; pe lângă acestea aşternuturile de pat ar trebui schimbate şi curăţate mai des, înlăturând astfel resursele de hrană ale acarienilor. Pernele nu trebuie să conțină pene, ci material sintetic și cel mai bine sa fie hipoalergenice.
  • Dacă se aspiră și se curăţă casa în mod regulat, particulele de excremente şi produsele năpârlirii pot fi reduse. 
  • Evită să mături, folosește aspirator cu punga colectoare de hartie sau și mai bine, cele ce colecteaza praful în recipiente cu apă.
  • Optează pentru covoare mici, care se pot curăța ușor și care îți dau posibilitatea să speli cu ușurință parchetul.
  • Achizitionează instalatii de aer conditionat cu filtre HEPA, ce trebuie periodic curățate și înlocuite la intervalul de timp menționat de producător.
  • Evită să aduni, pe cât posibil mai ales în dormitor, obiecte ce au potențial mare să colecteze mulți acarieni - pături, covoare, mochetă, jucării de pluș, cărți multe, aparatura electrocasnică, tapet sau orice alte ornamente de decor ce pot colecta praful. Persoanele, care sunt alergice la acarieni, ar trebui să înlăture preventiv toate materialele textile, ce ar putea servi drept habitat al acarienilor, şi să renunţe la lucrurile pe care se depune uşor praful și care se curăţă greu, precum jucăriile de pluş.
  • Pentru oamenii alergici există de asemenea aşternuturi speciale, ce nu permit înmulţirea acarienilor.
  • Învelește saltelele, pernele și pilota în mai multe huse, cu țesătura deasă, care să nu permită acarienilor să iasă ușor din aceste obiecte mari colectoare de praf. Dacă ești sensibilizat la acarieni, merită facută investiția în huse speciale antiacarieni. Aceste huse există și în varianta pentru perne și pilote.

Combaterea acarienilor

  • Acarienii sunt distruși doar prin fierbere sau îngheț. Spală la temperatură ridicată așternuturile, pilota și cuverturile de pat. Acarienii mor la temperatura de 60 de grade Celsius. Periodic, chiar este indicat să le dezinfectezi cu produse speciale pentru eliminarea bacteriilor. O altă variantă, se pune lenjeria de pat sau păturile într-o pungă ermetică pe care să le ții în congelator 48 de ore. Temperatura scăzută va omorî atât bacteriile cât și acarienii. Apoi pune lenjeria de pat la spălat la temperatură ridicată.
  • Curăță salteaua de la pat, canapeaua sau fotoliile, cu soluții speciale, de calitate. Curățarea periodică a saltelei poate fi extrem de eficientă în lupta cu acarienii. Poți presăra o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe saltea pentru câteva ore, iar apoi să o cureți cu ajutorul unui aspirator. Acest proces de curățare profundă a saltelei o dată pe lună poate ajuta la menținerea unui pat curat și reîmprospătat. Pentru eficiență în eliminarea maximă de acarieni în saltea sau acarieni de lemn, apelează la ajutor profesionist, eventual la companiile care se ocupă cu eliminarea acarienilor.
  • Înlocuiește pernele o dată la doi ani și, dacă ai posibilitatea achiziționează perne din material antibacterian și antialergic.
  • Dacă ai posibilitatea achiziționează un aspirator cu filtre de aer HEPA, capabile să oprească expulzarea acarienilor prin circuitul de aer al aspiratorului.
  • Combaterea pe căi chimice a invaziei de acarieni se face cu ajutorul acaricidelor. Folosirea acestora trebuie repetată odată la trei luni, pentru a obţine rezultate durabile.
  • Combaterea în paralel a ciupercii de mucegai Aspergillus repens, de care au nevoie acarienii pentru predigerarea hranei, este posibilă prin intermediul fungicidelor.

Substanțele acaricide trebuie folosite cu precauție iar daca ești astmatic nu le folosi de loc. Daca ești nevoit, alergic fiind, să faci curățenie, poartă masca de protecție, batic sau orice altceva care să îți protejeze parul, schimbă hainele dupa efectuarea acestei operațiuni și spală-ți tegumentele expuse la praf. Copiii alergici nu trebuie să stea în casa nici în timpul operațiunii de curățenie și nici 1-2 ore după încheierea ei.

Actualizat la 13.12.2023 de Iulian Acatrinei