Amenajare bucătărie: 5 idei și sfaturi pentru amenajarea bucătăriei tale - ACAJU

În decursul istoriei bucătăria a evoluat modificându-se în funcție de schimbările alimentare și comportamentale ale omului. Bucătăria tradițională utilizată doar pentru prepararea și servirea meselor, a devenit un concept învechit. Amenajarea bucatariei depinde foarte mult de rolul pe care aceasta o are pentru tine. Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcută, mai ales acum când sunt la modă open space-urile, iar bucătăria a preluat câteva din atribuțiilae camerei de zi. Devenită spațiu de socializare în zilele noastre, bucătăria revendică acum și standarde de stetică, pe lângă cele ce țin de funcționalitate. Bucătăria este numită și „inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei, alături de familie și de o cină delicioasă.

 

 

 

În decursul istoriei bucătăria a evoluat modificându-se în funcție de schimbările alimentare și comportamentale ale omului. Bucătăria tradițională utilizată doar pentru prepararea și servirea meselor, a devenit un concept învechit. Amenajarea bucatariei depinde foarte mult de rolul pe care aceasta o are pentru tine. Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcută, mai ales acum când sunt la modă open space-urile, iar bucătăria a preluat câteva din atribuțiilae camerei de zi. Devenită spațiu de socializare în zilele noastre, bucătăria revendică acum și standarde de estetică, pe lângă cele ce țin de funcționalitate. Bucătăria este numită și „inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei, alături de familie și de o cină delicioasă.

 

Cu toții ne dorim o bucătărie confortabilă, funcțională, plăcută și ușor de întreținut, indiferent de stilul pentru care optăm: clasic, scandinav sau modern. În această idee, spațiul trebuie să fie cât mai practic și mai comod, iar bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care trebuie să le aibă.

 

Amenajarea locuinței în funcție de stilul locuinței

 

Bucătăria trebuie să fie complet funcțională, să îți ofere destul spațiu pentru a te putea mișca în voie și să aibă un aer primitor, personalizat după gustul tău. Tocmai de aceea, în amenajarea bucătăriei trebuie să ții cont în primul rând de spațiul disponibil:

 • Bucătăria de la apartament. Într-un apartament, spațiul folosibil este destul de restrâns, datorită stilului de compartimentare și conceptului de construcție. Așa că, dacă îți dorești ca timpul petrecut în bucătărie să fie cât mai plăcut și util, asigură-te că ai toate condițiile necesare creării unor delicatese culinare. Înainte de a începe să amenajezi bucătăria locuinței tale cu piese de mobilier și electrocasnice, fă o schiță care să te ajute să îți împarti spațiul utilizabil cât mai bine, pentru a avea cât mai mult loc de mișcare.
 • Bucătăria de la casă. Amenajarea unei bucătării pentru o casă la curte, de cele mai multe ori, necesită un timp mai mare pentru finalizarea proiectului, decât cea pentru un apartament la bloc. Dar, totodată, bucătăria de la casă îți oferă posibilitatea unui spațiu generos care îți permite depozitarea tuturor ustensilelor, fără să afecteze spațiul de lucru sau de mișcare în interiorul ei.

Amenajarea bucătăriei în funcție de dimensiune

Cu siguranță dimensiunea este importantă, dar amenajarea unei bucătării deosebite ține mai mult de cât de bine o organizezi. Indiferent de mărime, o bucătărie poate să fie atât practică, dar și foarte cochetă:

 

Amenajarea bucătăriei mici

 

 • Este esențial să îți  faci o schiță foarte bine conturată, înainte de a face orice investiție în piesele de mobilier, utilități și electrocasnice;
 • Atunci când ai la dispozitie un spațiu de dimensiuni reduse, este important să fii organizat, încercând să maximizezi fiecare centimetru utilizabil;
 • Dacă locuința nu dispune de o cămară, axează-te doar pe elementele minim necesare de care ai nevoie, optând pentru o abordare minimalistă, alegând corpuri de mobilier care să încorporeze electrocasnicele, ori care să aibă multiple funcții de utilizare sau care pot fi strânse foarte ușor, precum o masa pliabilă.
 • O bucătărie mai mică nu înseamnă neapărat o bucătărie mai puțin funcțională. Nu trebuie să renunți la electrocasnicele care îți sunt necesare. Măsoară spațiul disponibil și căută un aragaz care să corespundă dimensiunilor existente. Aragazul poate fi, de asemenea, înlocuit cu o plită și un cuptor pe care le poți monta separat, în funcție de designul mobilierului. Astfel, sub plita încastrată în blatul de lucru poți proiecta un dulap cu sertare, iar cuptorul poate fi integrat într-unul dintre dulapuri.

Amenajarea bucătăriei mari 

 

 • Pentru pasionatii artei culinare, o bucatarie de dimensiuni cat mai mari este ideală, deoarece aceasta le permite o desfășurare mai bună a activității, având oportunitatea de a monta și integra în design orice ustensilă și aparat electrocasnic de care au nevoie, fără a fi nevoiți să le aducă frecvent dintr-un alt spațiu de depozitare.
 • Un spațiu generos îți permite să plasezi în bucătărie și locul de pregătit mâncarea, și accesoriile (inclusiv mașina de spălat rufe), dar și să amenajezi un loc special pentru luat masa sau chiar spațiu pentru work from home. De aceea, este bine dacă spațiul îți permite să separi cele două zone, cel de gătit de cel de luat masa;
 • O bucătărie spațioasă îți permite plasarea unei insule, eventual pe roți sau pliabilă, are poate suplimenta spațiul de lucru, la nevoie. De asemenea, adaugă elemente suplimentare de depozitare (un raft deschis, polițe, o etajeră pentru lădițele cu fructe și legume).

Amenajarea bucătăriei în funcție de spațiu

 

În funcție de spațiul disponibil și forma camerei înainte să optezi pentru un anumit model de mobilier pentru bucătărie ar trebui sa iei în considerare respectarea unor distanțe și dimensiuni cu privire la spațiul de lucru existent, care pot preveni accidentele și accentuarea oboselii în bucătărie. Deplasarea rapidă prin bucătărie este esențială atunci când prepari masa plus că trebuie ca toți membrii familiei să se poată simți cât mai confortabil. Acestea sunt câteva reguli de bază:

 

 • Lasă 40 cm de spațiu liber între aragaz și frigider, respectiv 60 cm între aragaz și chiuvetă, în acest fel, nu riști să împroști apă pe aragaz sau să stropești chiuveta cu ulei încins.
 • Folosește corpuri suspendate de 92 cm înălțime și câștigi 30% spațiu de depozitare.
 • Pentru eficientizarea hotei trebuie lăsați 65 cm între plita și hotă, sau 75 cm dacă arzătorul este cu gaz.
 • Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă acesta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Pentru calcularea înălțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie să fie de 10-15 cm.
 • Când fixezi corpurile suspendate este important să te asiguri că înălțimea la care le montezi iți permite să lucrezi liber pe blatul de bucătărie. O greșeală de evitat este montarea corpurilor suspendate aproape lipite de tavan, pentru că în timp, există riscul formăarii de condens și mucegai.

Amenajarea bucătăriei înguste

 

Într-o cameră de mici dimensiuni se potrivesc piesele cu linii simple, nu foarte mari, care să umple spațiul în mod corespunzător. Înainte de a cumpăra mobilier suplimentar, încearcă sa decorezi spațiul cu piesele esențiale de mobilier, pentru a nu încărca prea mult camera. În categoria mobilă bucătărie vei găsi seturi și corpuri de mobilier separate, din care poți alege pentru a-ți personaliza bucătăria.

 

Organizarea este primul pas pentru amenajarea corectă a unei bucătării înguste. Dacă stai la bloc mai mult ca sigur ai probleme cu spațiul insuficient, mai ales dacă ai o bucătărie îngustă. Nu este chiar forma ideală pentru o bucătărie, dar cu câteva idei și cu măsurători precise, poți amenaja cu bun gust și un spațiu lung și îngust. Secretul constă în alegerea unui mobilier potrivit, iar aici ai două opțiuni: poți să accentuezi forma încăperiii sau să încerci să o ascunzi.

 

În primul caz, poți plasa blatul de bucătărie, chiuveta și frigiderul de o parte, iar dulapurile de bucătărie și aragazul de cealaltă parte. Între cele două corpuri de mobilier va rămâne un culoar îngust, pe care îl poți scoate în evidență dacă decorezi cu o gresie într-o culoare aprinsă.

 

Dacă vorbim despre o bucătărie cu lățimea considerabil mai mică decât lungimea, aceasta poate fi mobilată parțial, pe o singură latură longitudinală, în cazul în care dimensiunile nu permit mai mult. Dacă este suficient de amplă pentru două rânduri de corpuri mobilă bucătărie, se poate opta pentru mobila de tip galerie pe ambele laturi.

 

Dacă vrem să maschezi forma bucătăriei cea mai potrivită este amenajarea în forma de L, completată cu unul din modelele de mese extensibile, pe peretele opus zonei de lucru. O variantă la masa extensibilă ar fi un bar îngust și înalt. Mobilierul nu trebuie să încarce camera, trebuie să lași spațiu suficient între chiuvetă/ plită/ frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului.

 

Pentru toate elementele de design optează pentru culori deschise, care să nu încarce vizual spațiul. Mobilierul ar trebui să fie și el într-o nuanță deschisă – bejul, galbenul deschis, o nuanță deschisă de verde, sunt alegeri excelente.

 

Amenajarea bucătăriei spațioase

 

O bucătărie spațioasă nu este numai o cameră cu dimensiuni mari, ci una care trebuie organizată eficient pentru a te bucura de tot spațiul disponibil, în cel mai eficient mod.  Compartimentarea trebuie gândită foarte bine în cazul unei bucătării mari, ca să ai suficiente spații de depozitare, potrivite alimentelor și vaselor de gătit, dar și plasate ergonomic, astfel încât să nu cauți o tigaie 10 minute și s-o descoperi într-un sertar imposibil de deschis, dupa ușă.

 

Amenajarea bucătăriei open space

 

Amenajarea livingului și a bucătăriei într-un spațiu comun a ajuns să fie o idee extrem de populară în ultimii ani, datorită faptului că încurajează socializarea și conexiunea cu prietenii și familia atunci când pregătești masa. Este o opțiune tot mai des întâlnită atât în casele noi, dar și în apartamentele vechi, unde proprietarii aleg să renunțe la uși sau să spargă din pereți pentru o bucătărie open space, în stil american.

 

Principalul avantaj al acestei amenajări, în afara funcționalității este versatilatea unui astfel de spațiu, care poate fi adaptat oricărui stil de design. Este un design foarte practic, care structurează întreaga locuință și îi conferă un aer de continuitate și un aspect spațios. În al doilea rând o astfel de bucătărie open space mărește vizibil spațiul, sporește luminozitatea și te lasă să te desfășori în voie, transformând bucătăria într-un spațiu care favorizează socializarea.

 

Dacă spațiul disponibil în bucătărie este suficient opțiunea de bază este insula și achiziționarea unor scaune bar aranjate pentru micul dejun sau o banchetă atașată insulei pentru momentul cinei, încorporând astfel în bucătărie spațiul pentru mâncat. O insulă sau un bar pentru micul dejun poate funcționa și ca spațiu de stocare sau ca zonă pentru luat masa în timpul zilei.

 

Pentru amenajarea unei bucătării open space trebuie să urmezi câteva sfaturi: alege culori și texturi asemănătoare pentru ambele încăperi, plasează o masă care să lege bucătăria de living, alege culori ce generează contraste puternice. Evită discontinuitățile și optează pentru placări pe suprafețe extinse și fronturi largi ale dulapurilor din bucătărie. Aparatele electrocasnice încastrate, hota geometrică compactă și tavanul cu spoturi inserate sunt opțiuni evidente

 

Stiluri de amenajare a unei bucătării

 

Bucătăria, locul aromelor pline de savoare și gusturilor apetisante, a mâinilor dibace și alinturilor culinare, merită un răsfăț în ceea ce privește designul ales, care să o transforme într-un loc stilat, cu mult bun gust în care să-ți facă plăcere să poposești.

 • Stilul modern. Majoritatea bucătăriilor moderne urmează formele geometrice, liniile curate și elementele minimaliste. Polițele deschise, sertarele culisante, rafturile dreptunghiulare, peninsulele care separă open space-urile se regăsesc în aceste bucătării. Sertarele maximizează utilizarea spațiului, făcând posibilă utilizarea tuturor zonelor, chiar și a celor mai puțin accesibile. Dacă bucătăria este mai mică, atunci se vor evita corpurile suspendate cu geamuri și vitrine la vedere și se vor prefera modelele mai simple. Electrocasnicele încorporabile și performante sunt recomandate pentru că permit economisirea timpului, spațiului și o întreținere mai facilă, aspecte apreciate de societatea contemporană.

 • Stilul rustic. Stilul rustic este ideal pentru o bucătărie de familie, cu o atmosferă caldă și primitoare. Folosește texturi naturale, culori neutre inspirate din natură (tonuri de maro și verde) și autenticitatea detaliilor pentru o amenajare ca o oază de liniște și frumusețe naturală. Materialele fac diferența într-o bucătărie rustică, așadar alege piese de mobilier din lemn, cu un design solid, dar confortabil și completează amenajarea cu accesorii din același registru natural. Accentele din metal, piatră, materialele textile simple, brodate sau croșetate se vor combina perfect în crearea unei bucătării rustice.
 • Stilul minimalist. Culori neutre, precum alb, negru sau gri domină bucătăriile minimaliste. Simplitatea este cea care caracterizează interiorul, astfel pereții sunt vopsiți în alb. Mobila dintr-o bucătărie minimalistă are forme simple, geometrice. Fronturile acesteia, care sunt într-o culoare uniformă, sunt finisate de obicei cu un luciu puternic. Dacă vrei o notă de dinamism, punctează cu câteva accesorii într-o culoare tare. Accentele metalice și strălucitoare precum robinetul modern al chiuvetei și mânerele nu lipsesc dintr-o bucătărie minimalistă. 
 • Stilul clasic. Amenajarea bucătăriei în stilul clasic reprezintă o alegere perfectă pentru persoanelor care iubesc trecutul și doresc să aducă o parte din aerul boem de altădată în propria bucătărie. Stilul clasic se caracterizează prin rigurozitatea formei, prin dorința de conservare a confortului frumos de altădată, prin respectarea unor reguli care s-au păstrat de mai bine de un secol de la apariția stilului. O prejudecată des întâlnită este aceea de a asocia stilul clasic cu un decor învechit. Nu trebuie să cumperi mobilier vintage pentru a amenaja bucătăria în acest stil, decât dacă tu dorești asta. Stilul clasic denotă eleganță și rafinament și este apreciat drept un stil de amenajare care nu apune niciodată și care se reinventează mereu.
 • Stilul vintage. Înainte de toate, se pot folosi piese noi de mobilier, dar stilizate și patinate precum unele vechi. Pot fi obiecte cumpărate din magazine sau unele recondiționate de tine – uneori este suficient să le adaugi ceva cu-loare sau să le decorezi motive moderne.  În bucătăriile vintage predomină culorile pastelate, pe alocuri, îmbogățite cu accente tari. De obicei, podeaua este realizată din lamele vopsite în alb, dar și din parchet triplustratificat. Încălzirea prin podea este de fapt singura soluție pentru lemn.

 

Amenajarea bucătăriei în funcție de formă: dreptunghiulară, pătrată și pe colț

 

Bucătăria dreptunghiulară

 

O bucătărie dreptunghiulară este de cele mai multe ori o bucătărie lungă și îngustă mai ales dacă vorbim de cea de bloc. Probabil că soluția cea mai bună ar fi să așezi frigiderul, chiuveta și aragazul în linie, de-a lungul aceluiași perete, ceea ce nu este, de fapt, un lucru rău, pentru că te ajută în procesul de gătit, având totul la îndemână. 

Dacă vorbim de o bucătărie dreptunghiulară spațioasă, atunci varianta amenajării bucătăriei poate fi cu mobilierul în formă de U, care înseamnă folosirea fronturilor de lucru amplasate pe trei pereți. Dacă există și o fereastră pe unul dintre cei trei pereți, este recomandat să amplasezi chiuveta în dreptul acesteia, aragazul pe o latură și frigiderul pe cea de-a treia latură. Plita sau aragazul trebuie să fie așezate în partea opusă frigiderului, dar mai aproape de chiuvetă.

 

Bucătăria pătrată

 

O bucătărie pătrată este dificil de realizat dacă vorbim de un spațiu mic. Dar, chiar și așa în orice bucătărie amplasarea cuptorului, a chiuvetei și a frigiderului este esențială, iar în bucătăria pătrată cu atât mai mult, așadar pornește de la plasarea acestor obiecte foarte importante. Amenajarea bucătăriei pătrate cu insulă pe centru se recomandă pentru bucătăriile de mari dimensiuni. Avantajul acestei amenajări este că se poate aplica și în bucătăriile “open space” și în plus conferă spațiului o notă deosebită. Dezavantajul este că necesită amenajări speciale, utilitățile trebuie duse acolo unde este nevoie de ele, mai ales dacă vorbim de amplasarea chiuvetei pe insulă.

Bucătăria pe colț sau în forma literei L

 

Bucătăria în formă de L – sau bucătăria pe colț – este o tipologie extrem de versatilă de amenajare și se potrivește atât în spațiile generoase, dar și pentru spațiile mai mici, în care orice altă modalitate de amenajare ar însemna pierdere de spațiu. Sunt bucătăriile cele mai ușor de amenajat, fiind și cele mai funcționale. 

 

Într-o astfel de bucătărie în formă de L, mobilierul este poziționat pe doi pereți apropiați, care au o muchie comună. De obicei, acest stil de plasare a mobilei presupune existența unei încăperi cu o latură mai lungă, preferabil de minimum 3 metri. Această lungimă îți va permite să utilizezi cât mai eficient toată funcționalitatea mobilierului și a echipamentelor situate în el. 

Deși pare destul de simpul de amenajat, cea mai mare provocare este gestionarea spațiului în funcție de obiceiurile și preferințele fiecăruia. Spațiile de depozitare, uscătorul de vase, mașina de spălat vase, chiuveta, restul de electrocasnice, spațiul de lucru, totul trebuie să fie amenajat într-o armonie perfectă astfel încât procesul de lucru să fie simplu pentru cel care va găti în această bucătărie.

 

Cu ajutorul mobilei de bucătărie în formă de L, putem configura binecunoscutul „triunghi” de lucru, extrem de ușor și de eficient. Regula presupune așezarea celor trei piloni principali ai bucătăriei (chiuveta, frigiderul și aragazul) astfel încât liniile imaginare care le unesc să formeze un triunghi cu laturile cuprinse între 4 și 8 metri, în funcție de spațiul existent. În acest fel, te vei bucura de o funcționalitate impecabilă a bucătăriei, mobila de bucătărie care se desfășoară pe două laturi ajutându-te să realizezi acest lucru.

 

Această bucătărie este ergonomică și spațioasă, datorită formei triunghiulare care se potrivește foarte bine circuitului productiv. Totul este la îndemână, iar spațiul de lucru este generos. Încearcă să poziționezi frigiderul și spațiile de depozitare la baza ”L”-ului împreună cu plita, iar în vârful ”L”-ului plasează chiuveta și, eventual, mașina de spălat vase. 

 

Culori potrivite pentru bucătărie

 

Culorile joacă un rol foarte important, astfel încât orice bucătărie indiferent de stilul ei și trebuie să armonizeze plăcut paleta de culori folosită pe pereți, cu cea a mobilierului sau a electrocasnicelor. Culorile închise (nergu, brun sau gri închis) pot fi folosite pentru a anima designul unei bucătării mari, dar acestea sunt contraindicate pentru spații mici, deoarece creează senzația unui spațiu mai mic decât în realitate. Este preferabilă utilizarea lor pentru zona de jos a mobilierului, sub nivelul blatului de lucru, pe zona din fața insulei de lucru sau limitată la zona dintre blat și corpurile suspendate, în zona chiuvetei sau aragazului. De asemenea petele de culoare pot fi date de alegerea unor scaune bucătărie colorate.

 

Culorile folosite în amenajarea unei bucătării mici trebuie să contribuie la crearea senzației de spațiu larg și aerisit. Așadar, atât pentru nuanța pereților, cât și a mobilierului și decorațiunilor, alege nuanțe deschise precum: alb, crem, gri deschis etc. Atât în ceea ce privește finisajele, cât și pentru obiectele de mobilier din bucătărie se vor folosi cât mai multe culori deschise care vor reflecta lumina naturală.

 

Începe prin a zugrăvi tavanul în alb deoarece albul ajută la amplificarea spațiului și dă senzația că încăperea este mai mare. Poți opta și pentru combinații cromatice între alb, galben auriu, culoarea untului și tonuri de bej, crem sau maro. 

 

Dacă ai decis pentru un stil de amenajare vintage sau boho chic, atunci o alternativă îndrăzneață care va face diferența este și faianța în culori pale, precum galben, verde sau bleu pastel. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași nuanță, iar spațiul va căpăta profunzime și se va mări vizual. Albul este, de departe, una dintre cele mai bune alegeri în decorarea și amenajarea unei bucătării mici. Dar, dacă ești o fire mai energică și nu te identifici cu o bucătărie albă, poți încerca un contrast dinamic, așadar alege cu încredere o bucătărie roșie sau albastră.

 

Amenajări interioare ale bucătăriei în funcție de materialele folosite pentru finisaj

 

Finisajele pentru pereți și podea sunt esențiale într-o bucătărie, indiferent de stilul sau dimensiunea ei. Soluția cea mai bună și mai convenabilă este să alegi același tip de dușumea pentru toată bucătăria: 

 • gresia – este rezistentă, foarte ușor de întreținut și se pot alege cele mai diferite modele care să personalizeze bucătăria și să fie în perfect acord cu stilul adoptat, indiferent care este acesta;  
 • parchetul – trebuie să fie stratificat și rezistent la apă, la care se adaugă o bună izolație care trebuie montată sub el, dar este varianta care oferă o eleganță aparte bucătăriei și poate avea modele rustice, pentru o încăpere amenajată tradițional, sau moderne;
 • piatra naturală – este una dintre cele mai frumoase alegeri, fiind, însă, mai scumpă și se pretează pentru o amenajare luxoasă. 

În ceea ce privește variantele pentru pereți, faianța este cea mai bună opțiune în zona aragazului, chiuvetei și a blatului de lucru, pentru că este ușor de curățat și foarte rezistentă. În niciun caz nu îmbrăca toți pereții bucătăriei în faianță, ci optează pentru vopseaua lavabilă care este mai aspectuoasă și ușor de întreținut. Este inspirat să integrezi spațiul de lucru cu zona în care este faianță, iar aceasta să completeze plăcut detaliile pieselor de mobilier. 

 

De asemenea, în funcție de tipul de amanajre al bucătăriei ține cont ca:

 

 • plăcile montate vertical creează impresia de înălțime, cele pe orizontală alungesc, cele mici fac spațiul mai mare, vizual, iar cele mari, îl reduc; 
 • plăcile pătrate se pot monta în diagonală și vor lăsa impresia unui romb, cu aspect diferit; 
 • culoarea faianței se alege în funcție de suprafața totală care trebuie îmbrăcată; 
 • se pot combina plăci de culori diferite, dar maximum trei culori, iar combinațiile reușite sunt cele care conțin culori complementare (alb cu negru, crem cu maro).

Idei de amenajări cu adiții suplimentare

 

Într-o bucătărie open space, amenajarea unui bar este perfectă, acesta delimitând elegant perimetrul dintre cele două camere, având totodată rolul de fi folosit ca spațiu de depozitare suplimentar sau loc de luat masa.

 

Amenajarea unei bucătării cu insulă este, probabil, visul multor persoane. E normal, doar acest tip de bucătărie apare cel mai des în filmele americane și în emisiunile culinare. Dar dacă nu dispui în bucătăria ta de un spațiu liber în centru de 2-3 metri pătrați, probabil  că insula nu e o idee tocmai practică.

 

Insula de bucătărie poate deveni și masă de bar atunci când chemi prietenii în vizită, sau locul preferat al copiilor pentru a lua micul dejun, așa că trebuie să iei în considerare și amplasarea unor scaune pe latura care nu este orientată către triunghiul de lucru. 

 

Nu contează cât spațiu ai la dispoziție, unde este amplasat frigiderul sau ce formă are încăperea destinată gătitului din locuința ta: cu recomandările potrivite, vei putea amenaja o bucătărie frumoasă și eficientă, indiferent de circumstanțe.