Sari la continut
Cum stabilești corect proporția culorilor într-o cameră - ACAJU

Decorarea poate părea o activitate distractivă, mai ales pentru femei, cărora le place să mixeze și să potrivească nuanțe, dar pentru bărbați este un lucru serios, pentru că ei trebuie să aibă coordonate precise: cu ce încep, cu pereții sau pardoseala, cu ce asortez mobila, dar tapetul?

Cel mai bine e să ai un plan prestabilit, în care să știi ce tip de parchet, ce stil de mobilier și mai ales, ca punct de plecare, ce culoare este mai ofertantă pentru a o folosi pe pereți. Într-un final, utilizarea corectă a culorilor este cheia unui interior armonios, elegant și holistic.

Altă problemă este că puțini dintre noi își pot permite, și poate nici nu își doresc, să-și schimbe complet livingul cu fiecare tendință de culoare care vine și pleacă. Pentru a preîntâmpina acest neajuns, designerii ne recomandă să optăm pentru culori neutre de mică intensitate pentru lucrurile costisitoare sau mai dificil de înlocuit – mobilier, podele și ferestre, iar pentru celelalte elemente relativ accesibile, pereți, perne, covoare, decorațiuni... să mergem pe nuanțele preferate, dar și în vogă în acel moment.

Puțină teorie pentru mai multă practică

Teoria culorilor pornește de la modelul RYB și se bazează pe Cercul Cromatic este folosită în pictură, grafică, design interior, machiaj, crearea vestimentației și în general, în artă.

 • Culorile primare – RYB - , roșu, galben, albastru nu sunt create prin combinarea altor culori și au cel mai înalt grad de strălucire.
 • Prin combinarea culorilor primare în diferite proporții, vom obține culorile secundare: portocaliu, verde și violet
 • Din combinarea celor două, sau din combinarea a 2 nuanțe secundare, se obțin culorile terțiare: oranj roșcat, violet roșcat, indigo, turcoaz, verde gălbui, auriu. Cele 12 culori din cercul cromatic sunt culorile pure.
 • Culorile complementare sunt cele care se găsesc diametral opus pe cerc. Folosirea lor generează un contrast puternic, roșu-verde crud, violet-galben, portocaliu-albastru...
 • Culori analog sunt culorile vecine, cele care se găsesc una lângă alta pe cerc. Natura este plină de culori analog. Ele ajută la crearea unui design armonios și odihnitor pentru că trecerea de la o culoare la alta se face gradat.
 • Triadele de culori puse în compoziție dau impresia de echilibru. Sunt generate prin utilizarea a 3 culori egal depărtate pe cerc. Sunt ideale în design interior, pentru că se pot alege astfel încât să există o culoare care domină, o nuanță puternică și două mai blânde.
 • Mai există și alte combinații complicate, la care pot apela designerii calificați. La sfârșit putem obține toate nuanțele și culorile existente în natură.

Culorile și dialogul cromatic

Întotdeauna există o culoare preferată sau chiar mai multe, dar asta nu înseamnă să o folosim în exces într-o amenajare interioară. Vom obține doar monotonia unui decor plictisitor. Practic nici o culoare nu este urâtă, orice culoare poate genera armonie dacă este utilizată în combinația, cantitatea și calitatea potrivite. De aceea ar trebui să ținem cont de câteva reguli pentru o schema ideală în alegerea și dozarea culorilor într-o încăpere.

 • Prima regulă se referă la alegerea culorilor în funcție de destinația încăperii. Astfel, în spațiile de zi se pretează culorile calde și soft (de la roșu, galben la verde deschis, pe roata culorilor), iar în dormitor, cele reci (de la verde închis la albastru și violet). Cea mai bună opțiune dintre toate culorile pentru living este verdele, culoare odihnitoare pentru ochi și care poate reîmprospăta gândirea. O altă culoare potrivită pentru camera de zi este nuanța bogată de roșu, deoarece ajută la creşterea nivelului de energie și ajută la stimularea conversaţiei.
 • Cea mai importantă regulă se referă la „proporția de aur”, potrivit căreia trebuie să te concentrezi pe trei culori, pe care să le folosești în proporțiile 60/30/10. Aplicată corect îți va da răspunsul la întrebările de genul: cum să zugrăvesc pereții? în ce nuanță să fie draperiile sau ce esență de parchet să aleg?
 • Cel mai mare procent al formulei (60%) se referă la culoarea predominantă, o nuanță unificatoare care să încadreze tot. În cele mai multe cazuri, este vorba despre cea care va acoperi cei mai mulți pereți.
 • Culoarea secundară, complementară, prezentă în proporție de 30%, se referă elemente vizuale care să stârnească interesul. Se poate regăsi la mobilierul principal, la tapițerii sau la pardoseală.
 • Ultima valoare, de 10%, este culoarea de accent, complementară adițională, rezervată în principal accesoriilor decorative care dau strălucire (pernuțe, perdele, draperii, covoare, finisaje...). Uneori te poți limita doar la un singur accent de culoare, dacă acesta este suficient de mare și voluminos, cum ar fi o canapea.
 • În acest fel, culorile vor fi corect echilibrate și puse în valoare în același timp. Într-o schemă simplă, pereții ar reprezenta 60% din cameră, 30% tapițeria iar restul de 10% din cameră ar reprezenta accente precum aranjamente florale, vase decorative, etc.

  • Pe lângă cele trei culori din schema aleasă, poți folosi cu generozitate nonculorile (culorile acromatice) alb, negru, care pot fi adăugate oricărei combinații cromatice, fără a avea griji de compatibilitate. La fel și tonurile de gri, obținute de fapt din alb și negru, care nu sunt considerate culori și care nu-ți vor influența schema aleasă. Folosește versatilitatea griului, care are calitatea de a părea fie rece, fie cald și de a merge asortat cu tot felul de tonuri, de la pasteluri, la roz-aprins sau galben-citron. De asemenea, să nu uitați pentru mai mult echilibru de nuanţele neutre de bej, crem, maro, care nu vor intra în conflict cu armonia coloristică creată.
  • Indiferent de culoarea aleasă, este important ca trecerea de la o nuanță închisă la una deschisă, să fie făcută pe verticală. Practic, dacă vrei sa îți vopsești tavanul, alege în funcție de culoarea pereților, o nuanță mai deschisă. În acest mod, vei da impresia unei camere mai mari și mai spațioase, creând un contrast plăcut între pereți și tavan.
  • Nu folosi albul pentru spațiile mici pentru a le face să pară mai mari, dimpotrivă, scoate în evidență spațiile mici, folosind o culoare puternică pentru a le pune în valoare. Culorile deschise le vor face ușor de trecut cu vederea, în schimb, poți folosi culori deschise în camerele mari, pentru a evidenția cât sunt de spațioase.

  Schema ideală de culori

  Culorile dau atmosfera unei locuințe, alegerea unei scheme de culori pentru decorarea unei camere sau pentru întreaga casă, poate fi o acțiune dificilă. Cu atât mai mult cu cât trebuie luate în considerare toate elementele unei încăperi: pereți, tavan, pardoseală, uși, ferestre, mobilă și accesorii.

  • Schema odihnitoare monocromatică

  Se bazează pe Tint, Tone și Shade plecând de la o culoare cheie. Adică nuanță deschisă, care se obține adaugând alb în culoarea cheie, nuanța neutră care se obține adăugând gri în culoarea cheie și nuanța închisă care se obține prin amestecarea culorii cu negru. Cheia decorării cu o singură culoare care să se regăsească atât pe pereți cât și pe piesele de mobilier, este de a utiliza diferite nuanțe ale aceleiași culori. De exemplu dacă într-un living zugrăveala este verde deschis, canapelele ar trebui să fie verde închis, iar decorațiunile verde smarald. Este de asemenea o idee bună să amestecați texturi, de exemplu combinarea unei vopsele mate pentru pereți cu o lampă sau o masă lucioasă elegantă. Adăugarea texturii pe pereți sau pe tavan poate face ca livingul să pară instantaneu mai luxos.

  • Schema dinamică de culori complementare

  Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. Atenție la menținerea unui echilibru între cele două culori și care nu trebuie expuse pe suprafețe foarte întinse, pentru ca atmosfera să nu devină obositor de antrenantă.

  Designerii de interior recomandă ca proporţiile culorilor complementare să fie 80/15/5. Cel mai mic procent îl ocupă culoarea cea mai intensă, aceasta fiind folosită doar ca accent. Celelalte două, cu o prezenţă mai mare, nu trebuie să fie foarte intense sau aprinse.

  • Portocaliu și albastru este o combinație veselă, favorita designerilor. Un perete tapetat este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea modernă pentru a crea un impact maxim. Canapeaua poate fi portocalie și tapetul albastru sau invers. Folosiți un covor sau o perdea într-o nuanță analogă pentru un finisaj elegant.
  • Galben și violet, cu condiția să le păstrezi departe de nuanțele primare, vor compune o cameră de zi dramatică și vibrantă. În nuanțe mai pastelate cum ar fi lavanda și galbenul deschis, sunt un adevărat deliciu vizual și sunt perfecte pentru un living minimalist, cu o canapea într-un stil retro care impresionează cu eleganța atemporală.
  • Când te gândești la roșu și verde încearcă întotdeauna să descoperi tonurile pe care natura ni le pune la dispoziţie și deci caută soluția în care roșul strălucește fără a fi obositor. Mergi pe combinația roz profund și un verde viu, un zmeuriu proaspăt, cuplat cu alb mai murdar și cu măr verde spre smarald și vei obține perfecțiunea. O canapea roșie se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă verde închis și un perete de un verde stins.

  Culorile complementare se pot combina cu toate tonurile de gri, care vor crea un echilibru cromatic rafinat.

   

  • Schema relațională – culori alăturate

  Este schema cel mai des folosită în design, crează o atmosferă relaxantă mai ales într-o cameră aglomerată cum este un living. Se pot folosi culorile vecine de pe roata culorilor, sau o culoare primară și diferite nuanțe ale culorii în relație cu ea.

  • O combinație de albastru, albastru-violet și violet poate fi o sugestie de amenajare, care oferă liniște și un strop de elegantă spațiului.
  • Roșul, roșu-portocaliu și portocaliu aduc o explozie de energie și dinamism pentru orice spațiu. Accentuează detaliile textile cum ar fi tapițeria, covorul sau pernele decorative. Lasă pereților în fundal,  neutru de crem sau bej pentru a balansa decorul.
  • Un alt mix interesant este cel dintre albastru, verde-albastru și verde, care ne aduce mai aproape de natură, de organic. Un fundal alb va scoate în evidență frumusețea acestei scheme cromatice.
  • Verde, verde-galben și galben reprezintă o variantă vie, caldă, primăvăratică. Nuanțele și tonurile pot varia. În restul camerei poți opta pentru nuanțe mai deschise, mai stinse pentru a echilibra ansamblul.

  Mai multă practică și mai puțină teorie

  • Ține cont de impactul culorilor, pentru că acestea primesc semnificații în funcție de ceea ce reprezintă ele pentru fiecare din noi. De exemplu, roșu poate reprezenta focul, albastru - cerul sau marea, galben - soarele, cafeniu și verde - copacii. Dacă vrei o camera care să inspire energie, viață, alege nuanțe de roșu și galben; dacă preferi o atmosferă liniștitoare, alege tonuri mai supuse, precum albastru și maroniu.
  • Lemnul este considerat o culoare neutră și poate fi exclusă din formula magică 60/30/10. Adică, pardoseala din lemn nu o lua în calcul, însă covorul sau alte piese de mobilier și accesoriile situate pe podea, sunt obligatorii. Se pot ignora și pereții albi sau tavanele, ușile albe sau ramele geamurilor dacă sunt în culori neutre etc.
  • Pentru accente de culoare într-un interior se folosesc diverse obiecte decorative și accesorii: vaze, perne, rame foto, covoare sau cuverturi. Cu toate acestea, accente pot fi și unele piese de mobilier precum fotoliile, scaunele sau măsuțele de cafea, mai rar canapelele (aici contează dimensiunea).
  • Un interior neutru este cel mai avantajos pentru că poți schimba accentele după dispoziție, în funcție de sezon sau sărbători. Toamna poți adăuga accente de portocaliu și roșu; iarna, nuanțe de bleu și albastru; primăvara, tonuri pastelate; iar vara mult verde.
  • Cu cât sunt mai puține accente de culoare, cu atât acestea vor ieși mai mult în evidență, atrăgând atenția asupra sa și a obiectelor care îl înconjoară.
  • Albul merge cu orice. Pereții și canapelele albe merg la orice și animă spațiul. Un tablou colorat și câteva perne în culori vii pot da viață unui living alb.
  • Promovat intens de amenajările scandinave care se definesc de multe ori prin combinații monocrome, griul în diferite nuanțe poate fi soluția nesperată pentru decorul unei camere; de la gri foarte deschis pentru pereți până la un gri-șobolan sau gri-cărbune pentru canapea. Dar și un un accent de galben va atrage toate privirile musafirilor.

  Concluzia ar fi să mergi pe instinct, dar să nu uiți de regulile de bază, pentru a crea o ambianță armonioasă și confortabilă.

  Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

  Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

  MAGAZINELE ACAJU

  Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

  MODALITATI DE PLATA

  Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

  GARANTIE SI SERVICE

  Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

  LIVRARE SI MONTAJ

  Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

  Telefon: 0311 300 290
  Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
  Expediere in 24h la articolele in stoc
  Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
  Deschidere Colet 24H
  Retur Gratuit Timp de 14 Zile
  Restituirea Banilor a Doua Zi
  Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
  Pana la 10 rate fara dobanda