Dă un upgrade living-ului cu plante mari și îndrăznețe - ACAJU

Fiecare an aduce cu sine o altă atmosferă, iar decorul din casă trebuie să creeze un aspect cât mai primitor. Culorile acestui an preferate de designeri sunt nuanțele vii, vesele: coraiul, albastrul, verdele, galbenul sau portocaliul. Accesoriile nu trebuie nici ele ignorate; ele echilibrează culorile deja existente și aduc natura în casă fie prin culori (de exemplu, prin nuanțe pământii sau de verde închis), materiale (lemn sau mici obiecte din lut) sau prin introducerea ghivecelor din lemn cu plante opulente.

Un rol important este acordat plantelor naturale, care reprezintă nu doar o sursă de oxigen în decor, ci fac parte din design. Elementele decorative prețioase și plantele naturale vor fi elementele-vedetă în interioarele acestui an. O casă arată bine când dă o stare de confort celor care locuiesc în ea, plantele și florile sunt o soluție simplă pentru a însufleți orice încăpere și sunt un element esențial pentru decorul interior. Atunci când ai plante de cameră în locuința ta este ca și cum ai fi mai aproape de natură, iar acest lucru va face din orice casă, acasă.

Avantajele plantelor de apartament

Plantele de cameră sunt elemente de decor preferate nu numai din cauza esteticii proaspete și plăcute, dar și pentru că au numeroase beneficii pentru sănătate și stare de spirit. Acestea contribuie semnificativ la obținerea și păstrarea unui aer curat în interior, prin eliminarea poluanților și a toxinelor, dar și prin reglarea umidității din atmosferă.

 • Reîmprospătează si purifică aerul, pentru că în timpul fotosintezei plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen, unul dintre elementele care țin corpul uman în viață.
 • Beneficiile plantelor au fost demonstrate în numeroase studii cognitive, psihologice și sociale. Printre cele mai importante beneficii se numără: reducerea nivelului de stres, depresiei și anxietății, îmbunătățirea stării de spirit, creșterea respectului de sine.
 • Plantele de apartament sprijină procesul de gândire, îmbunătățind funcțiile cognitive și anume concentrarea și memoria.
 • Lupta împotriva simptomelor de răceală și gripă, ameliorând tusea, durerile în gât, oboseala etc. cu până la 30 %, datorită potențialului plantelor de a crește nivelul de umiditate și de a contribui la diminuarea cantității de praf din încăperi.
 • Îmbunătățesc calitatea somnului, producând oxigen pe timp de noapte în dormitor.
 • Grăbesc vindecarea pacienților bolnavi sau aflați în recuperare.
 • Cresc nivelul de productivitate și capacitatea de asimilare a informațiilor cu până la 20%.
 • Emană parfum natural, de aceea dacă vrei ca locuința ta să aibă un miros proaspăt și plăcut în permanență, ai putea înlocui odorizatele de cameră pline de chimicale, cu plante care emană parfum plăcut. Unele dintre cele mai parfumate plante de apartament sunt: gardenia, mușcatele, eucaliptul, floarea pasiunii, begoniile, orhideea.

Fă loc naturii în living

„Greenery” sau verde crud, culoarea anului 2017 aleasă de Pantone, se va regăsi mai mereu în casele noastre, chiar si in prezent. Și într-adevăr, s-a remarcat o creștere în popularitate a culorii verde, atât pentru pereți, cât și pentru elementele de mobilier și accesorii. Verdele este o culoare asociată în primul rând cu natura, cu frunzișul și iarba. Exprimă prospețime, tinerețe, optimism atunci când este folosit în nuanțe vii, sau eleganță și sobrietate atunci când se utilizează tente închise de verde. Verdele este cea mai odihnitoare și relaxantă culoare pentru om. Verde merge bine cu auriu și cu galben, combinație în care îți dă senzația de bogăție și eleganță. Tot verdele suportă bine nuanțele de maro închis, orice fel de gri și bleumarin și tânjește după oricât de mult alb, combinație care face spațiul să respire și aduce aer proaspăt.

Un living care se concentrează pe culoarea verde este un loc de refugiu bine meritat după o zi întreagă de obicei petrecută în zgomot și contra cronometru. Un proprietar de sufragerie care alege verdele drept culoare care dă tonul își face sieși și celor din jur un serviciu. Dacă ai și o atitudine ecologică, verdele se potrivește cu atât mai bine.

Anul acesta designerii de interior te îndeamnă să recreezi în căminul tău farmecul peisajelor naturale. Un ghiveci cu o plantă naturală, poate adăuga instant o nuanță sofisticată ambianței și, în plus, împrospătează aerul pe care îl respiri. Plantele sunt frumoase, sunt mereu decorative și sunt legătura noastră cu natura, și nu e neapărat să fie cu flori, ci pot fi unele mai mari dar care să ne oxigeneze casele. Forma frunzelor, culoarea frunzelor și florile joacă un rol atunci când vorbim despre plantele moderne de interior.

Când prin living sunt răspândite cu generozitate plante voluminoase și înalte și dacă beneficiezi și de lumină naturală din belșug, vei simți probabil că locuiești într-o grădină. Living-ul îți oferă o paletă mai largă de opțiuni de amenajare. Pe verticală, o plantă înaltă poate să fie punctul de interes a întregii încăperi. Pe de altă parte, suprafețele orizontale, cum sunt mesele, măsuțele de cafea sau banchetele, pot fi display-ul ideal pentru o mică expoziție de plante cu diferite înălțimi. Pentru a le pune în evidență, poți alege ghivece simple, din diferite materiale și texturi, de la ceramică, ciment și tablă, până la textile.

Dacă ai spațiu, poți opta pentru arborele de drago (ajunge până la 40-50 cm în înălțime) sau arborele de cauciuc, vedetele anului în materie de plante de interior. Pereții vii sunt tot mai des întâlniți în casele celor care iau în serios termenul de „casă eco”, zona tapetată de plante putând constitui elementul-surpriză al unui living pe care îl transformă radical.

Plante, mereu plante

Conexiunea cu natura are un rol esențial iar plantele reprezintă una din cele mai bune metode de a aduce o bucată din natură în înterior. Cu toate că uneori sunt greu de întreținut (cine nu a omorât o plantă fie din neglijență, fie din prea multa atenție?!?), plantele nu ar trebui să lipsească din locuința noastră.

Fiecare dintre aceste plante are o frumusețe aparte, dar și proprietăți remarcabile în purificarea aerului, așa că le poți folosi în toate camerele din locuința ta. Se recomandă ca la fiecare 8 metri pătrați ai casei să existe câte o plantă, la o înălțime a camerelor de 2,5 metri, ceea ce înseamnă că într-un living obișnuit ar trebui să existe două-trei flori în ghiveci.

 • Una dintre cele mai populare și îndrăgite plante de apartament, ficusul reușește o să îmbunătățească cu brio calitatea aerului din casă. Frunzele mari și lucioase ale acestuia nu sunt numai estetice, ci au și proprietatea de a absorbi mai multe substanțe toxice periculoase care se regăsesc în aerul din locuințe, emanate de mobile, covoare sau produse de curățenie, ca benzenul, tricloretilena și formaldehida.
 • Feriga și filodendronul purifică aerul, dar contribuie și la sporirea umidității în casele în care aerul este uscat, prin procesul de transpirație.
 • Dracaena este foarte utilă în purificarea aerului, în special atunci când renovați casa și folosiți vopsea industrială, adezive, diluanți și alte produse industriale pentru zugrăvirea casei. Are rolul de a absorbi, în proporție de aproape 90%, substanțele volatile și benzenul. Sunt plante care cresc repede și formează un frunziș bogat.
 • Iedera absoarbe nu doar substanțe precum benzenul, tricloretilena, toluenul sau formaldehida, dar și-a dovedit eficiența și în combaterea poluării electromagnetice, prin absorbția undelor provocate de aparatura electronică și electrocasnică din casă.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.