De ce trebuie să ținem cont când alegem ușile de interior - ACAJU

Alegerea ușilor este o etapă foarte importantă și deloc ușoară în momentul în care îți amenajezi locuința. Atât ușa de la intrare, cât și ușile de interior trebuie selectate după criterii funcționale și decorative. Ușile de interior sunt mai mult decât o carte de vizită sunt ca niște milestone-uri pentru stilul de design ales și pentru personalitatea casei tale.

Interiorul unei locuințe se amenajează în mai multe etape, care sunt strâns legate unele de altele. Imediat după turnarea șapei se stabilesc golurile de uși. Din acest moment trebuie să te gândești la modelul și stilul de uși și trebuie să alegi furnizorul de uși. Este bine să știi că fiecare brand are anumite standarde în privința dimensiunilor.

Nu este suficient ca ușa de interior să fie aleasă doar având în vedere criteriul estetic, o ușă bună fiind aceea care întrunește mai multe condiții, de la calitatea finisajelor, până la izolare fonică și termică, siguranță și bineînțeles funcționalitate. Cea mai bună ușă de interior este cea cu un stil care nu se demodează și care se potrivește estetic cu restul casei, dar trebuie să îndeplinească și toate criteriile legate de funcționalitate. Și cum celelalte elemente de decor și accesorii ale casei pot fi schimbate mult mai ușor, ar trebui ca accentul pus pe calitate să fie pe uși, tâmplărie și pe parchet, acestea nefiind atât de comod de schimbat precum este mobila, covoarele sau alte obiecte decorative.

Stilul ușii

Pe lângă clasicul model de ușă, astăzi există mai multe variante care se pot sau nu implementa într-o locuință în funcție de arhitectura acesteia și de preferințele, necesitățile sau imaginația proprietarului.

  • Ușa de interior tip panou este cel mai comun tip de ușă, denumirea fiind consecința modului de construcție. Aceste uși sunt construite din panouri sau bucăți de lemn masiv care sunt unite astfel încât să se formeze o ușă pătrată sau dreptunghiulară. Cel mai adesea designul acestor uși include și zone reliefate din lemn, iar unele uși includ panouri din sticlă.

Această metodă de construcție a ușii este considerată cea mai bună din mai multe motive. În primul rând, construcția din panouri de lemn individuale, blochează tendința lemnului de a se modifica în dimensiune în condiții oscilante de umiditate. Celălalt motiv este legat de posibilitatea integrării de inserții din sticlă, atunci când se încurajează pătrunderea luminii în încăpere. Cele mai apreciate modele la ora actuală sunt ușile panou cu un design minimalist.

  • Ușile cu suprafață netedă au o suprafață complet netedă și sunt apreciate deoarece au avantajul de a se plia foarte bine pe orice temă de design, mai puțin pe cea rustică. Acest tip de uși este de regulă mai ieftin decât ușile panou, dar și mai puțin rezistente. Întreținute corespunzător, vor contribui mult la un aspect modern și curat al încăperii.
  • Cea mai bună ușă de interior pentru dressing, debara sau bucătărie, poate să fie ușa pliantă. Aceasta se deschide prin pliere și este o variantă ideală pentru economie de spațiu și atunci când deschiderea clasică nu este convenabilă.
  • Ușa franceză este o soluție ideală atunci când ai un spațiu larg pentru rama ușii. Asta deoarece ușa franceză constă practic în două uși (chiar de lățimi diferite) care se deschid și se închid împreună. Este potrivită atunci când vrei să scoți în evidență o încăpere, deoarece cel mai adesea include panouri mari de sticlă. Este cea mai bună ușă de interior pentru studiouri, sufragerie, home-office, etc.
  • Dacă ai o încăpere cu o deschidere mare în perete, poate inițial construită pentru o ușă franceză, ușa glisantă este posibil să fie cea mai bună alegere pentru tine. Nu are nevoie de spațiu înainte sau înapoi pentru a fi deschisă, deci este potrivită pentru spațiile relativ înguste. Are totuși nevoie de suficient spațiu în stânga sau dreapta lor pentru a se putea glisa și deschide astfel. Pentru că nu este o alternativă foarte folosită în locuințele din România, acest tip de ușă pot adăuga unicitate oricărui ambient.
  • Ușa glisantă tip buzunar are cam același principiu de funcționare ca ușa glisantă simplă, cu diferența că aceasta se glisează într-un spațiu special pregătit în perete. Astfel, în momentul în care este deschisă, ușa nu se mai observă deloc. Este cea mai bună ușă pentru spațiile care nu necesită o ușă care să fie deschisă sau închisă foarte des. Se potrivește în spațiile mici: toaleta pentru oaspeți, camera oaspeților, debara, etc.

 

 

Modelul ușii

În funcție de acest aspect, ușile interioare se împart în: bloc și cu geam. Ușile în bloc se comercializează la un preț mai ridicat și sunt perfecte pentru băi sau dormitoare, întrucât astfel ai parte de intimitatea pe care o dorești. În plus, prezintă numeroase avantaje: se potrivesc oricărui tip de arhitectură; reduc zgomotele și nu lasă lumina nedorită să pătrundă în interior (ex. de pe hol). A doua opțiune, mai ieftină, o reprezintă modelele cu geam. Avantajul lor este că oferă senzația de mai mult spațiu, datorită designului armonios.

 

Izolare fonică și termică

O ușă de interior de calitate nu permite zgomotului și frigului să pătrundă prin ea cu ușurință. Pentru ca ușa de interior să poată izola termic cât mai bine spațiul camerelor este nevoie ca aceasta să aibă o grosime de minim 40 mm. În altă ordine de idei, izolarea fonică poate fi optimă dacă ușa are minim 28 db, ea fiind compusă dintr-un panou tubular, panou HDF, lemn stratificat sau masiv, în nici un caz din fagure de carton!

 

Tocăria și accesorii de calitate

Un alt plus al ușilor de interior de avut în vedere la alegerea acestora este tocăria care trebuie să fie construită din materiale calitative, rezistente și nedeformabile, dar și balamalele care trebuie să fie din teflon sau oțel și cu prindere în minim 3 puncte (2 prinderi a balamalei pe toc, una pe blatul ușii). Ar fi indicat să alegeți o ușă de interior cu balamale produse de firme renumite.

 

Design și culoare

Toți designerii consideră foarte importantă, asortarea ușii cu designul casei, atunci când vine vorba despre criteriul de ordin estetic. Atunci când alegem ușile de interior în funcție de stilul de amenajare a casei trebuie să ținem cont de caracteristicile stilului abordat: mobilă, finisaje, decorațiuni, culori, texturi etc.

  • Dacă locuința ta este amenajată în stil rustic, varianta cea mai potrivită o reprezintă un model de ușă din lemn în culori deschise și crude. Acest stil se potrivește și pentru locuințele decorate și amenajate în stil Country sau Etnic.
  • Pentru casele amenajate în stil Provence, designerii recomandă alegerea ușilor în nuanțe pastel (bleu, vernil, crem, alb-gălbui etc), cu aspect învechit și chiar cu unele elemente decorative din fier forjat, de exemplu.
  • Persoanelor conservatoare, care merg întotdeauna pe stilul clasic, le recomandăm modelele albe sau din lemn în nuanțe mai închise, cu profilatură.
  • Pentru casele moderne, amenajate în stil minimalist sau high-tech, putem alege uși în nuanțe reci, cu design simplu, fără elemente decorative. Pentru ultimele două stiluri putem alege chiar și ușile din sticlă mată sau transparentă.

Este important ca o ușă să se potrivească estetic cu restul încăperilor, pentru a se asigura un aspect armonios al camerei. Cel mai bine este să te ghidezi după stilul camerei.

Pentru alegerea unei culori potrivite este bine să țineți cont de culorile pardoselei și a amenajării interioare. Fie pot fi alese în aceeași nuanță, fie pot contrasta ușor și foarte plăcut. Astfel, dacă sunteți adeptul ușilor albe, puteți alege fie un parchet deschis la culoare, fie un parchet în culoare natură, de exemplu stejar deschis. Și tot pentru nuanțele de stejar ale parchetului (culori naturale) pot fi potrivite ușile de culoare maro închis, nuc. Dacă parchetul are ceva nuanțe de roșcat, atunci și ușile vor fi alese urmărind această nuanță și se vor evita ușile de culoarea nucului.

 

Funcționalitate

O ușă de interior trebuie să fie funcțională și să prezinte astfel cât mai multe avantaje. De aceea, atunci când spațiul este mai mic sau atunci când încăperea nu este foarte luminată și aveți nevoie de pătrunderea luminii, ați putea alege ușile din sticlă sau cele ce au inserții din sticlă. Un plus al ușilor construite exclusiv din sticlă este acela că pot fi personalizate în funcție de solicitările clientului, oferindu-i o notă suplimentară de eleganță. Cu toate acestea, ele nu sunt etanșe precum sunt ușile din MDF sau lemn.

 

Materiale folosite pentru fabricarea ușii

Ușa de interior poate fi construită atât din lemn masiv, cât și din alte tipuri de materiale compozite, precum este PAL-ul, MDF-ul, HDF-ul sau ușile celulare din carton (care domină piața).

Ușile făcute din lemn masiv (stejar, fag, tei și brad) nu se găsesc prefabricate de multe ori, de aceea și costul acestora este mai ridicat. În comparație cu orice alt material (MDF sau alt tip de lemn prefabricat), ușa din lemn masiv are o rezistență și o durabilitate mult mai mare. Dacă ușile din lemn masiv prezintă avantajul estetic deosebit, ele prezintă dezavantajul că lemnul trebuie să fie perfect uscat pentru ca ușa să nu prezinte anumite imperfecțiuni în timp.

Ușile din lemn stratificat furniruit fabricate din panel și acoperite cu un strat de furnir, sunt durabile în timp și fiabile, fiind de cele mai multe ori întrebuințate pentru spațiul de la intrare, tocmai pentru că fac parte din categoria variantelor solide.

Ușile din MDF (Medium Density Fiberboard) și HDF (High Density Fiberboard) sunt mai ușoare și la fel de estetice. Ele pot fi asortate foarte ușor cu elementele de interior ale casei, fiind disponibile în culori foarte variate. În plus, pot fi montate ușor, iar finisajele lor sunt perfecte. Spre deosebire de ușile din lemn masiv, acestea nu pot fi retușate la fel de ușor dacă sunt zgâriate, însă materia lor primă garantează folosirea acestora pe timp îndelungat.

Ușile din termopan

Ușile termopan nu sunt recomandate de către specialiști din mai multe motive. În primul rând, materialul din care sunt făcute (PVC sau aluminiu) este nerezistent, iar ușile au tendința de a se lăsa și cedează destul de ușor. În al doilea rând, posibilitățile de design sunt restrânse, atât în privința modelelor cât și în privința culorilor. Sunt, însă, mai ieftine decât ușile fabricate din alte materiale. De asemenea, sunt etanșe și asigură o izolare fonică și termică destul de bună.