Un dulap pe colț amenajat pe hol poate fi locul ideal în care să vă așezați geanta, pantofii și haina atunci când veniți de la serviciu. Un mic șifonier pe colț în camera copilului poate reprezenta un spațiu unde să puteți agăța umerașele cu cămăși, geci sau jachete. Dacă mai are și uși glisante economisește mult spțiu și asigură o ordine perfectă în încăpere. Un dulap pe colț nu trebuie să fie neapărat șifonier în dormitor, poate la fel de bine să fie folosit și în bucătărie, atât printre corpurile de bază cât și ca suprapozabil.
Camerele și spațiile mici sunt o adevărată problemă în amenajarea locuințelor. Este nevoie de mult mai multe eforturi și soluții ingenioase pentru a asigura un minimum de confort în camera respectivă, indiferent de scopul ei, dar și pentru a lărgi spațiile de depozitare care devin la rândul lor mai mici. În acest tip de locuințe trebuie ca amenajarea să profite de tot locul disponibil, inclusiv colțurile camerelor pe care să le poată transforma în spații utile și funcționale.
Ce înseamnă un dulap pe colț
Orice colț gol din casă trebuie să fie amenajat astfel încat să capete o utilitate. De multe ori pe un perete, datorită în principal ușilor sau ferestrelor, dar și a altor piese de mobilier, dulapul care ar putea încape nu este suficient nevoilor ca spațiu de depozitare. Dacă vom pune un al doilea dulap pe peretele următor există posibilitatea ca primul dulap să fie acoperit parțial de cel de al doilea, sau dacă le punem lipite vom pierde în colțul camerei o suprafață dreptunghiulară de mărimea lățimilor lor. Această suprafață nu numai că este pierdută dar poate fi și deosebit de greu de curățat. Un dulap pe colț poate fi de folos întotdeauna pentru a evita o astfel de situație.
Făcut la comandă un șifonier pe colț poate profita de spațiul acesta, neavând o deschidere directă, ci putând fi accesat prin ușa imediat alăturată.
Deși nu profită întotdeauna de întreg spațiul colțului, un dulap pe colț clasic este acel dulap ce leagă cele două dulapuri de pe pereții alăturați printr-un corp al căror pereți laterali fac un unghi de 45⁰ cu fața corpului de colț. Această soluție este des utilizată și apare în multe seturi de mobilier.
De câte ori lunghimea peretelui nu permite amplasarea unui dulap lung, un corp de dulap de colț îl poate împărți pe doi pereți alăturați, todeauna un astfel de design fiind bine apreciat.
Avantajele folosirii unui dulap pe colț la mobilarea locuinței
- Mărirea spațiului de depozitare în locurile puțin spațioase și mai greu accesibile poate fi considerat ca principalul avantaj al folosirii dulapului de colț.
- Există o continuitate a corpurilor de mobilier atunci când sunt poziționate pe doi pereți alăturați, fără crearea unui loc inaccesibil, unde să se adune praful.
- Un dulap pe colț poate fi folosit în oricare cameră a locuinței, putând juca rol de dulap de bucătărie, dulap în living sau hol, bibliotecă sau șifonier în dormitor.
Idei de amplasare a unui dulap pe colț în locuință
- Șifonierul sau dulapul de haine din dormitor este o piesă de mobilier indispensabilă, unde, depinzând total de spațiul existent și de amplasarea ușilor și a ferestrelor, se poate desfășura pe două sau trei laturi unite între ele cu câte un dulap de colț. Pentru a economisi spațiul ușile pot fi glisante la toate corpurile sau funcție de fabricant la corpul de colț pot fi și pliante. Forma urmei acestui corp de colț este un pentagon cu un unghi drept și patru din laturi egale, două câte două. Un dulap pe colț cu uși glisante de formă radială, așa numitul în evantai, este o altă soluție estetică perfectă pentru un dormitor confortabil.
- Dulapul de haine din dresssing este un alt mobilier de colț, mult mai ușor de amenajat, deoarece nu necesită uși. Un mare avantaj aici este construcția care poate merge cu două dulapuri făra să deranjeze zona de suprapunere, lipsa ușilor simplificând total situația. Existența unor rafturi pe colț fac ca acest corp să fie ușor de realizat.
- Dulapul de haine din camera copilului poate fi amenajat la fel ca cel din dormitorul părinților, dimensiunile fiind singurele care diferă, lățimea în primul rând, dar și extinderea pe verticală a dulapului diferind și funcție de vârsta și înălțimea „celui mic”.
- Un dulap pe colț în camera copilului poate să fie și o comodă în care să fie depozitate rechizitele sau chiar anumite obiecte de îmbrăcăminte. Un astfel de design cu siguranță arată bine.
- O bibliotecă cu un copr de mobilă pe colț fie într-un design clasic sau modern este de o mare funcționalitate, indiferent dacă este poziționată în birou, dacă acesta există, sau în living. De multe ori și cu efect de destindere a atmosferei, corpul de colț poate fi, cel puțin în partea superioară din rafturi, fără uși. Pentru simetrie, ca o terminație, la un capăt poate exista un corp similar de rafturi.
- Dulapul din living poate fi la rândul său un dulap pe colț, fie partea de bază singură, fie și cu cea suprapozabilă, sau chiar numai aceasta din urmă. În living, funcție de împărțire și de designul general ales cu puțină imaginație se pot crea interioare deosebite.
- În livingurile decorate clasic, rustic sau vintage adesea sunt folosite dulapuri sau vitrine de colț, care au de cele mai multe ori formă triunghiulară
- Și în bucătărie este nevoie de multe ori de folosirea unui dulap de colț, o singură linie fiind cu siguranță insuficientă, iar un al doilea perete paralel și lung existând foarte rar. Corpul de colț de bază are diferite designuri în bucătărie, poate chiar cel mai ofertant în variante. Poate cel mai comun corp pe colț poate fi cel care este accesat prin deschiderea a două uși aflate perpendicular, imaginând sfârșitul celor două linii ce se termină în colț. Există un corp cu sertare, pe același design exterior, aceste sertare acoperind doar o parte din suprafața colțului, dar având o formă deosebită, cu partea din față a sertarului decupată cu colț. O variantă mai puțin spectaculoasă dar mai ușor de realizat este cea cu sertarele paralele cu fața corpului de colț. Asemănător este și corpul cu ușă și rafturi, ușa însemnând a cincea față a corpului pe colț.
- Holul, mai ales cel de intrare, care este mai spațios, poate fi amenajat cu un dulap pe colț care să aibă loc de depozitare pentru hainele și încălțămintea folosite în mod curent la ieșitul afară, dar și pentru pălării, genți, mănuși sau umbrele.
- Și în baie, mai ales dacă aceasta nu este foarte mare, se poate amenaja un dulap pe colț. Acest dulap poate fi cel suprapozabil, dar odată cu apariția lavoarelor de colț sau rotunde și baza de colț a devenit ceva ușor de achiziționat.