Sari la continut
Grădina urbană de pe balcon: cum poți grădinări la oraș - ACAJU

Pentru că vremea de afară începe să fie din ce în ce mai provocatoare, iar o grădină cu vegetație luxuriantă pe acoperișul locuinței sau o curte interioară nu sunt o soluție realistă pentru cei care locuiesc în apartamente, de ce nu ai încerca să-ți transformi balconul în oaza ta de relaxare. Mai ales pentru cei care trăiesc în orașe aglomerate, în apartamente de bloc, nevoia de a se înconjura de verdeață a devenit tot mai importantă, iar conceptul de grădină urbană, generat de specialiști, încearcă să rezolve problema prin balcoane – grădină care să funcționeze precum un filtru de aer în punctele aglomerate ale oraşului sau ca un element de strânsă legătură cu zonele verzi.

 

O grădină urbană pe balcon poate fi o soluție mai simplă, iar tu vei avea momente de satisfacție având grijă de plante sau pur și simplu relaxându-te pe un șezlong comod în timp ce îți admiri grădina. Este un beneficiu dublu pentru că balconul devenit element ambiental îți oferă beneficiul practicării unui hobby, dar și privilegiul de a avea la îndemână ierburi proaspete și ingrediente delicioase, crescute chiar de tine, pentru ceea ce gătești zilnic. 

 

Cum îți poți realiza o grădină urbană pe balcon

 

Poți crea oaze verzi chiar și într-un balcon minuscul. E important să utilizezi locul de lângă balustradă și de lângă pereții locuinței, pentru că astfel vei avea loc și pentru grădina urbană și pentru spațiu de relaxare.

  • Primul pas pe care îl implică acest concept grădină urbană este alegerea ghivecelor sau jardinierelor. Pentru a te asigura că plantele tale sunt întotdeauna bine udate, chiar și atunci când lipsești de acasă, poți să alegi jardiniere cu rezervor. Acestea sunt dotate cu un dispozitiv practic de umplere și îți vor indica nivelul apei în orice moment. Ghivecele mai mari sunt recomandate, dacă balconul sau terasa ta suportă greutatea, deoarece păstrează umiditatea solului mai mult timp. În ghivecele mici solul se va usca mai repede și va trebui să uzi mai des plantele. Ia în considerare lungimea la care poate ajunge rădăcina plantei. Dacă alegi plante cu rădăcini mari, trebuie să optezi pentru un ghiveci adânc.
  • Alt pas important pentru grădina urbană concept este locul unde vei amplasa ghivecele și jardinierele în funcție de ce plante decizi să cultivi. Fiecare plantă are nevoi diferite iar indicațiile ce însoțesc ghivecele disponibile în magazine ar trebui urmate pentru a te asigura că plantele tale au o viață lungă. Unele plante sunt iubitoare de căldură, altele nu. În special în balcoanele urbane, condițiile din timpul verii sunt deseori extreme și nu toate plantele le pot face față. Locul în care vei așeza ghivecele cu plante este foarte important. Majoritatea legumelor, de exemplu, au nevoie de cel puțin șase ore de soare în fiecare zi.
  • Dacă dorești ca plantele tale să producă ceva, acestea au nevoie nu numai de spațiu, lumină și apă constantă, dar trebuie să folosești și un substrat bun. Cu sol bogat în substanțe nutritive, plantele pot crește deoarece au o modalitate de a se hrăni. Trebuie să folosești un sol bun și să adăugi periodic și substanțe nutritive.
  • Găsește o soluție pentru a păstra uneltele de grădinărit la îndemână. O cutie de depozitare te va ajuta să nu pierzi timp făcând drumuri între balcon și locul unde ți-ai depozitat uneltele. Rafturile sunt o idee bună dacă vrei să profiți și de spațiul de pe verticală, salvând astfel spațiu prețios din balcon.

 

Un perete din plante verzi

 

Ghidul de grădina urbană concept spune că un spațiu verde, cu multe plante cu flori și frunze decorative este deosebit de frumos și relaxant, care aduce aminte de natură, de pădure și de flori de câmp. Este și destul de ușor de asamblat. Ai nevoie de o structură de lemn pe care să poți adăuga ghivece cu plante cățărătoare. Sau pune câteva rafturi pe un perete. Acestea pot susține o mare varietate de plante și flori.

 

Pervazul ferestrelor pentru plante

 

Plantele așezate în ghivece pe pervazul ferestrelor trebuie să beneficieze de circa 6 ore de lumină pe zi pentru a se dezvolta armonios. Poți amplasa și recipiente de dimensiuni mai mari, suficient de lungi si de late pentru a acoperi întreg pervazul, în care să plantezi mai multe ierburi, legume ori flori la un loc. Cultivarea de plante aromatice pe balcon este o opțiune perfectă.

 

Grădina urbană verticală

 

Pentru un balcon de mici dimensiuni, amenajarea pe verticală îți va oferi șansă să amenajezi în balcon și un mic spațiu de relaxare cu o băncuță sau chiar o masă cu scaune. Ai grijă ca ghivecele să aibă măști pentru ca apa să nu se scurgă pe perete. Poți folosi un spalier din lemn fixat pe perete ca suport pentru ghivecele tale. Îți vei putea crește legumele în plan vertical, economisind mult spațiu.

 

Plante curgătoare și agățătoare

 

Cu ajutorul acestor plante care cresc rapid poți acoperi un perete întreg. Orientează-le în direcția dorită sau în formă de arc sau îmbracă un stâlp inestetic în haină verde.

 

Licheni naturali

 

Aplică licheni naturali pe unul dintre pereţii balconului pentru o cromatică generoasă. Lichenii sunt fiinţe vii care rezonează la ambient şi care pot indica nivelul de umiditate.

 

Flori cât mai multe

 

Este bine să ai cât mai multe flori, o pată de culoare care adaugă frumusețe și vitalitate grădinii din balcon. Realizează un curcubeu parfumat cu ajutorul unor suporţi artificiali rustici, din lemn. Poți aranja florile în centru balconului sau doar ca o pată de culoare.

 

Covor din iarbă artificială

 

În loc de covor, poți pune pe jos iarbă artificială, este ca și cum ai fi pe pajiște. Aceasta îți oferă acel sentiment de contopire cu natura care te ajută să te relaxezi.

 

Ce plante poți cultiva pe balcon

 

Chiar dacă ai puțin spațiu la dispoziție, poți crește în afară de flori și plante verzi, chiar și legume pe balcon dacă folosești metodele potrivite. Îți poți construi un micro univers, o grădină urbană dacă urmezi câteva trucuri simple.

 

Unele plante au nevoie de umbră pentru a crește frumos, altele se dezvoltă mai bine când au parte de soare din plin. Dacă nu ai umbră pe balcon folosește un parasol sau o umbrelă de soare. Dacă ai mereu umbră pe balcon, alege soiuri de plante care trăiesc la umbră. Dacă balconul tău nu are deloc soare, va fi greu să crești legume pe balcon.

  • Poți cultiva pe balcon o gamă variată de legume și verdețuri. Printre cele care sunt ușor de îngrijit se numără roșiile, castraveții, ardeii, salata verde sau rucola.
  • Te poți bucura rapid de roadele grădinii tale urbane dacă alegi să plantezi la început plante aromatice pe balcon precum busuioc, cimbru, pătrunjel sau rozmarin. 
  • Spanacul crește foarte ușor în jardiniere late și nu foarte înalte și nu necesită alte condiții speciale. Poți plasa jardiniera chiar și pe pervazul geamului.

  • Ardeii iuți pot fi plantați în ghivece ceramice, dar ai grijă unde îi așezi pentru că trebuie să primească suficientă lumină. Te vei asigura în felul acesta de o cultură bogată.
  • Plantează castraveții în jardiniere deasupra cărora ai fixat un suport (spalier sau plasă). Castraveții vor urca pe suportul pe care l-ai creat și îl vor învălui cu frunzele lor, asemenea unor plante cățărătoare decorative.
  • Amplasează pe balcon cel puţin un ghiveci care arată precum un copăcel. Leandrul poate fi o opţiune pentru bogăţia florală, pentru parfum, pentru uşurinţa în întreţinere. Plantele înalte sau copacii din jardiniere îți vor oferi suficient adăpost împotriva vântului și te vor proteja de privirile curioase ale trecătorilor.

Câteva sfaturi pentru începătorii din grădina urbană

 

  • Aveti grija de exemplu sa nu amenajati jardiniere în afara balconului pentru ca acestea pot cadea.
  • Chiar dacă vei amplasa ghivecele pe un balcon însorit, ai grijă să nu rămână multă apă în ghiveci după ce uzi plantele, pentru că le-ar putea putrezi rădăcinile. Recomandat este să elimini apa în exces după aproximativ 10-15 minute de la udare.
  • Alege ghivece, containere mari, pentru ca astfel planta va avea loc să se dezvolte și va avea o autonomie mai mare.

Avantajul balconului - grădină urbană este că îţi conferă un spațiu plăcut pentru tine și pentru familia ta în orice moment al zilei și te va ajuta să creezi mai multă intimitate plus un spațiu ferit de ochii vecinilor.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Poti plati fara card in 4 rate fara dobanda la comenzi sub 2000 de lei si pana la 60 de rate la comenzi peste 2000 de lei prin TBI Bank, cu aprobare 100% online
Poti plati in 10 rate fara dobanda cu card Raiffeisen, Transilvania, First Bank, Garanti sau Alpha Bank
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium