Deoarece amenajările interioare reflecta personalitatea proprietarului, exista foarte multe diferențe intre un design interior masculin si unul feminin. Dinamic și actual, un decor masculin este o lecție modernă de stil și abordare funcțională. Cel mai bun mobilier este cel minimalist, cu piese cu o funcționalitate ridicată, dar care să nu ignore gradul de confort, cu spații de depozitare și cât mai puține elemente decorative. Elementele de decor vor vorbi despre hobby-urile specifice, iar instalația home theatre va fi la loc de onoare.
Atunci când dorești un decor masculin modern, cheia succesului o reprezintă îmbinarea dintre simplitate, funcționalitate, confort, minimalism și piese realizate din materiale brute, lemn (cel mai bine de un singur tip), oțel, piele sau marmură. Interiorul trebuie să fie degajat, totul bine echilibrat sub aspectul materialelor, texturilor, volumelor, iar fundalul poate fi mai puțin colorat, tonuri de gri, negru, maro și poate câteva contraste colorate.
Caracteristicile decorului masculin
Decorul masculin este foarte apropiat de stilul minimalist fiind rece și limitat, de stilul industrial nonconformist și practic și de stilul high-tech modern, dinamic și bazat pe tehnologie.
Unul din detaliile cheie ce determină dacă un element de decor arată masculin sau feminin este forma. Spațiile decorate în stil masculin se disting prin linii drepte, curate, bine definite, obiectele sunt robuste, grele, cu linii drepte și colțuri pătrate. Pentru a crea o cameră în stil masculin utilizați mobilier, tapițerie și modele care dispun de forme geometrice și margini drepte. Acestea vor face ca o încăpere să fie mai calmă și minuțios aranjată. O bibliotecă sau etajere cu rafturi, o măsuță de cafea cu aspect masculin sau niște canapele confortabile sunt piese de mobilier care pot fi încadrate cu succes în acest stil.
Într-o amenajare masculină obiectele de mobilier sunt multifuncționale și limitate la cele strict importante. Un taburet de piele poate “juca” rolul de măsuță de cafea, poate fi sprijin pentru picioare, suport de reviste sau loc de stat jos.
Ca materiale predomină lemnul, obiectele din piele și sticlă, betonul, cărămida și structurile metalice. Combinația de sticlă și metal este foarte folosită, de exemplu pentru mese dining sau măsuțe cafea.
Paleta de culori pentru aceste amenajări este și ea destul de limitată la maro, verde, rosu, tonurile neutre și negru. Deși când vine vorba de design interior, spațiile luminoase și aerisite sunt întotdeauna mai atrăgătoare decât cele întunecate, nu înseamnă că nuanțele întunecate nu pot fi utilizate cu succes. Pentru o atmosferă masculină folosește cu încredere griul ca și culoare principală, iar pentru accent, negrul, evită culorile pale sau lucioase. Rezultatul va fi surprinzător, foarte elegant, rafinat și misterios.
Combinația de mobilier minimalist și materiale naturale va aduce cu sine o anume răceală. Pe acest fundal neutru și de multe ori întunecat este ideal să venim cu accente de galben, roșu, albastru, portocaliu., de ex. prin niște perne decorative sau taburete cu dungi colorate.
Secretul stilului masculin este să ne asigurăm că suprafețele ample dintr-o sufragerie masculină (pereții, podeaua) rămân nedecorate, constituind astfel fundalul pe care se desfășoară celelalte componente ale amenajării (piesele de mobilă, corpurile de iluminat).
Accesoriile nu se regăsesc în număr foarte mare. Chiar dacă decorul masculin este adesea simplu și minimalist, îi poți da o tușă personală, astfel încât casa ta să reflecte preocupările și preferințele tale. Poze personale, chitara la care îți place să cânți sau un colț cu obiectele pe care le colecționezi pot fi obiecte de decor foarte potrivite. Sunt suficiente doar câteva obiecte de decor care să reprezinte personalitatea proprietarului. Tocmai de aceea, unele dintre ele pot fi dintre cele mai neobișnuite, în această categorie regăsindu-se cele mai recente apariții tehnologice, obiecte de artă, trofee, colecții de arme, fotografii de călătorie....
Bineînțeles nu va lipsi colecția de DVD-uri cu muzică sau jocurile video preferate sau macheta de elicopter făcută cu propriile mâini. Restul decorațiunilor vor fi considerate de bărbați drept chestii inutile, încă un lucru care trebuie șters de praf și aranjat în bibliotecă sau pe comodă, deci doar mai multă muncă în plus.
Oricum vor prefera un obiect decorativ mare, precum un sfeșnic sau un ghiveci de dimensiuni mari, în locul mai multor obiecte micuțe și poate câteva perne cu imprimeuri geometrice.
Living în stil masculin
Bărbații sunt mai orientați către confort și mai puțin dispuși să facă concesii estetice. De cele mai multe ori, obiectul central al unui spațiu dominat de un mascul solitar sau nu este canapeaua. Bărbatul folosește canapeaua în cea mai mare parte a timpului petrecut acasă și de aceea este și cea mai importantă achiziție pentru el. O canapea confortabilă, mai ales din game canapele extensibile de 3 locuri, poate rezolva pentru un apartament de burlac atât zona de socializare, cât și cea de odihnă sau eventual acomodare pentru prieteni. Unul din modelele caracteristice care se pliază gusturilor masculine sunt canapelele de piele. Eleganța și rafinamentul unei canapele de piele fac din aceasta piesă de mobilier un must have pentru bărbați.
Personalitatea masculină a unui spațiu poate fi ușor sugerată prin intermediul pieselor de mobilă și a obiectelor decorative. Alăturarea de piese de mobilă din epoci și stiluri diferite va da personalitate oricărei amenajări masculine. Poți alătura o canapea tip Chesterfield, cu un fotoliu retro (de pildă un club chair) și un taburet dreptunghiular, masiv, din piele.
Atunci când amenajezi o locuință în stil masculin, există riscul să faci niște greșeli clasice, asociind acest stil cu piese de mobilier mult prea masive, în culori închise, sau să folosești culori prea opulente pentru decorațiuni. Mai ales că mobilierul de dimensiuni prea mari și culorile sumbre fac ca o cameră sau un întreg apartament să pară mult mai mic decât este de fapt.
De asemenea, alegerea unor piese de culoare închisă, mobilier, draperii întunecate pot face casa mai mică dar dau și sentimentul de murdărie, pentru că de obicei curățenia este asociată cu tonurile deschise. Cel mai bine pentru stilul masculin este folosirea unui mix de mobilier de culori deschise și închise, de exemplu mesele de culoare închisă și scaune de culoarea deschisă, sau invers. Acestea vor face spațiul mai cald și mai prietenos.
Una din piesele de mobilier nelipsite într-un man cave este barul. Dacă spațiul o permite, un bar în forma de „L” este alegerea ideală, valorificând cel mai bine un colț de cameră. Pe peretele din spatele barului își vor găsi locul rafturi cu sticle și pahare, tot acolo va sta și frigiderul. Tejgheaua metalică sau din lemn nefinisat se asortează cu scaune de bar sau taburete robuste și cât se poate de masculine. Iluminatul va fi asigurat de lămpi metalice cu alură industrială.
Dormitorul în stil masculin
Amenajarea în stil masculin a dormitorului se construiește în jurul acelorași linii ca și living-ul. Se preiau culorile închise și preferința pentru stilul contemporan minimalist, dar confortul trece înaintea sofisticării, funcția dictează stilul.
Decorul dormitorului va fi centrat în jurul patului, care este piesa de mobilă de la care începe totul. Prin urmare, o tăblie de pat în culori îndrăznețe va balansa pereții gri sau bleumarin și va da personalitate camerei. Puteți opta pentru paturi tapițate cu tăblie tapițată, cu sau fără butoni. O altă variantă să îmbrăcați peretele cu tapet sau să îl vopsiți cu o culoare diferită de restul pereților dormitorului. Surprinzător, patul cu baldachin este foarte popular în amenajările de interioare în stil masculin. Varianta minimalistă, cu bare și unghiuri drepte, este perfectă pentru camera de dormit.
Pentru că într-un dormitor masculin primează funcționalitatea, asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru păstrarea hainelor. Aici soluția cea mai bună o reprezintă un dressing cu uși de sticlă sau, dacă vorbim de o amenajare cu elemente vintage, o comodă pentru dormitor în formă de cufăr.
O măsuță de cafea în stil scandinav poate fi folosită drept noptieră, iar oglinda este și truc de mărire de spațiu dar și pentru utilitate.
Decorațiunile nu reprezintă punctul forte în amenajarea unui interior masculin, dar bărbații prețuiesc și colecționează în mod deosebit o serie de obiecte care au pentru ei valoare afectivă. Chitări, machete, hărți..., de data aceasta vor avea un loc de cinste în dormitor.