Organizarea jucăriilor în camera copilului: idei și sfaturi practice - ACAJU

Odată cu trecerea timpului și creșetera copiilor, în camera acestora apar tot mai multe jucării, iar acestea nu stau niciodată în dulapul în care sunt puse. Este parcă un făcut, jucăriile nu respectă regulile impuse și oricât de ordonați sunt copiii, jucăriile lor le fac tot timpul probleme, stând răspândite peste tot prin casă. De aceea părinții ar trebui să nu mai privească cu nepăsare această problemă și să caute să-i acorde puțină atenție făcând un dulap organizator jucării.

 

Strânsul lor la grămadă și înghesuirea lor prin cutii sau vreun sac atunci când vrei ordine este o soluție temporară, pentru că atunci când este nevoie de o anumită jucărie, aceasta va fi ultima găsită. Jucăriile sunt cu siguranță distractive și drăguțe, iar rolul lor este educativ, chiar și pentru acele jucării aparent nesemnificative. Fiecare ajută să modeleze mintea și creativitatea unui copil, astfel încât genul de jucării pe care le oferiți unui copil contează cu adevărat. 

 

Idei pentru organizarea jucăriilor

 

În funcție de mobila de copii pe care ați ales-o pentru camera copilului puteți organiza jucăriile și celelate obiecte de care micuțul are nevoie. Există însă și alte soluții practice de depozitare a jucăriile la care probabil nu v-ați gândit:

 

  • Un dulap cu rafturi care să aibă pe fiecare raft un coș sau o cutie suficient de solidă în care să fie depozitate jucăriile poate fi o soluție ideală. Pentru o bună organizare pe fiecare cutie poate să existe o etichetă cu un desen suficient de mare și explicit care să dea indicații despre conținut. În cazul în care devine neîncăpător se mai poate achiziționa unul identic pentru soluționarea problemei.
  • O variantă asemănătoare poate fi prin prinderea în perete a unor coșuri de plastic sau metal, de orice formă și dimensiuni, puse apropiate și în ordine. În fiecare coș se vor pune jucării dintr-o anumită categorie. Toate fiind la vedere este foarte ușor de găsit jucăria căutată, dar și a o pune înapoi.

  • Pentru un buget mai modest puteți înlocui coșurile cu sacoșe de supermarchet, agățate cu cârlig de perete. Aceste sacoșe sunt suficient de mari, rezistente și vă vor ajuta să creați un organizator jucării suficient de încăpător și în caz de deteriorare ușor de înlocuit.
  • Pentru jucăriile de pluș, care în general sunt mari dar ușoare se poate găsi soluția de a avea o ramă de dulap prins în perete, suficient de lată și înaltă, dar nu foarte depărtată de perete, închisă cu „gratii” de lemn frumos rotunjite, pentru a nu vătăma în vreun fel copilul, dar suficient de rare. În spatele acestui „coș” veți ține toate plușurile. Distanța dintre „gratii” trebuie să fie suficientă pentru a scoate sau băga jucăriile de pluș. Este foarte indicat pentru că toate jucăriile sunt la vedere.
  • În locul gratiilor de lemn se pot pune niște cordeline elastice ca cele pentru prins bagajele pe portbagajul mașinii. Prinse foarte bine pentru a nu scăpa și produce accidente coșul cu astfel de gratii va fi mai comod de folosit.
  • De la un anumit magazin de amenajări se poate procura un organizator jucării care este sub forma unui cilindru vertical, confecționat dintr-o plasă fină și rezistentă din plastic, compartimentată, având acces la fiecare compartiment. Cilindrul se fixează agățat cu cârlig de tavan și atârnă liber. În compartimente se pot pune jucării care sunt la vedere. Mai multe astfel de organizatoare, eventual poziționate la diferite înălțimi pot da un design plăcut și aparte camerei.
  • Există de asemenea suporturi din pânză pentru pantofi care se pot agăța de bara șifonierului. Câteva de astfel de suporturi de pantofi, agățate de o bară fixată pe perete va face un dulap organizator jucării practic, încăpător și ușor de folosit, cu jucăriile foarte vizibile.
  • Există în comerț organizatoare pentru fulare și eșarfe formate dintr-un umeraș de care sunt prinse 6 sau 7 rânduri de câte 4 inele. Un asemenea organizator poate fi folosit și prins pe un perete, pentru a ține diferite jucării într-un singur loc, dar la vedere.
  • Pe un perete liber, se pot prinde mai multe rânduri cu câte 3 sau 4 inele mai mari de 5 sau 8 cm diametru. Prin acestea se poate fixa plasă de țânțari metraj, care va crea niște hamace sau buzunare în care să fie organizate jucăriile pe categorii.

  • Rafturile plutitoare sunt acele rafturi care sunt prinse de două cârlige cu sfoară sau cordon și de care la rândul lui este agățat un al doilea raft, de care se mai poate prinde un raft și așa mai departe. Un asemenea raft, de buget scăzut este foarte bun pentru orice fel de jucării ce se vor ține în ordine la vedere. Pe niște placaje înguste se poate face un organizator pentru colecția de mașinuțe, iar dacă fiecare raft este înlocuit cu două bețe subțiri de lemn sau plastic poate deveni un organizator pentru păpuși.
  • Foarte importante sunt pentru copii cuburile Duplo sau Lego, în funcție de vârsta acestora. Chiar dacă sunt foarte importante,pot fi găsite peste tot și greu de ținut în ordine. Norocul este că se pot găsi în comerț niște dulapuri de baie din plastic cu mai multe sertare, de diferite înălțimi, unele din material transparent, pentru a vedea ce este înăuntru. Poate fi folosit un singur dulap pentru crearea modelelor pe blatul lui superior sau două dulapuri pe care putem sprijini un blat mai mare, pe care să se păstreze modelele, la care se pot juca chiar și 2 copii.
  • Dacă vrem o variantă de buget mai scăzut se pot folosi ca materiale reciclabile diferite bucăți de plastic, chiar peturi. Construcția poate ieși interesantă pentru că aceste sticle au forme și culori diferite, în funcție de brand.

Deși este plăcut să oferiți copiilor jucării și să îi vedeți jucându-se cu ele, la sfârșitul zilei trebuie să curățați locul și să fie pus în ordine, pentru aceasta ar fi bine să aveți o zonă de depozitare desemnată jucăriilor, altfel spus, ar trebui să dispuneți de un organizator jucării.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.