Sari la continut
Pat de o persoană: 7 avantaje pentru a alege un astfel de model - ACAJU

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă, iar oamenii petrec aproape o treime din viață dormind. Faptul de a cumpăra un pat de calitate este un lucru foarte important, deoarece un pat necorespunzător poate influența în foarte rău întreaga viață a unei persoane, întrucât de calitatea somnului depinde modul în care își desfășoară activitățile și relaționează cu ceilalți. Un pat bun se alege abia după ce strângi suficiente informații despre dimensiunile, stilurile și tipurile disponibile. Fiind elementul principal al oricărui dormitor, patul trebuie să împace mai multe cerințe, atât practice, cât și decorative, iar o astfel de sarcina poate părea copleșitoare.

 

Dimensiunea patului de o persoană

 

Dimensiunea patului este dată de vârsta persoanei care îl va folosi, precum și de numărul de persoane care îl vor împărți în același timp. De asemenea, dimensiunea patului se stabilește în funcție de dimensiunea suprafeței de dormit, deci în funcție de dimensiunea saltelei. Dimensiunea patului trebuie să fie mai mare cu câțiva centimetrii, pentru a permite saltelei să fie susținută perfect.

 • Patul pentru bebeluși. Patul pentru bebe ar trebui să aibă evident o saltea mai micuță. Dimensiunile standard sunt de 70-73 cm în lățime și 130-135 cm în lungime.
 • Patul pentru copii. Se va face alegerea în funcție de câți copii vor folosi patul. Dacă ai un singur copil, un pat o persoană simplu va fi suficient. Va trebui să fii atent la înălțimea patului. Copilul trebuie să se poată urca și să se coboare ușor și fără riscuri din pat, de asemenea, lungimea și lățimea trebuie adaptate înălțimii lui. Dacă au vârsta între 1 și 4 ani, dimensiunea de 70×130 cm este cea mai potrivită. Pentru copii mai mari, caută variante de 90×190 cm. Dacă ai spațiul necesar, poți alege o saltea de 120×190 cm, ceea ce îi poate oferi copilului un somn mai odihnitor. Dacă ai mai mulți copii, paturile supraetajate sunt o variantă potrivită.
 • Patul pentru adulți. Sunt două abordări, se vorbește despre un pat de o persoană sau pentru un cuplu. Pentru pat de o persoană dimensiunea ideală este cea de 90 x 200 cm. Dacă vrei ceva mai specific însă, sau ceva mai restrâns, găsești variante de 75 x 200 cm sau 80 x 200 cm. Paturile duble sunt disponibile într-o și mai mare varietate de dimensiuni. Primele variante pornesc de la 120 x 200 cm sau 140 x 200 cm. Dacă sunteți mai scunzi, puteți alege un pat cu o lungime de doar 190 cm. Paturile matrimoniale au dimensiuni mai mari și sunt mult mai confortabile. Acestea pornesc de la 160 × 200 cm, 180 × 200 cm, dar poți găsi și variante de 200 × 200 cm sau 220 x 200. Avantajul este acela că nu veți dormi înghesuiți.

În continuare vom vorbi numai despre patul single sau pat pentru o persoană.

Tipuri de paturi pentru o persoană

 

 • Patul cu platformă este un model mai scund decât cele tradiționale, compus dintr-o platformă simplă de lemn sau alte materiale, pe care se așază salteaua. Are o singură tăblie la capul patului.
 • Patul cu tăblie la cap și la picioare, confecționate din lemn sau din fier, integral sau parțial, cu designuri foarte variate.
 • Patul cu tăblie pe trei laterale la rândul lui poate fi din metal lemn sau mixt, acest pat datorită tăbliei te partea laterală poate fi pus și cu această față la perete, schimbând designul camerei.
 • Patul extensibil/convertibil este de fapt o canapea cu o configurație mobilă, ce se poate transforma în pat prin extragerea saltelei printr-un sistem de extensie, sau prin rabatarea spătarului.
 • Patul Murphy este un pat vertical rabatabil, inventat în anul 1900 de William Lawrence Murphy și a fost popularizat în diverse filme de comedie. Salteaua este așezată direct pe o platformă din lemn și asigurată cu benzi elastice, pentru a-și menține poziția atunci când patul este „închis”.
 • Patul cu baldachin este cel ce are în colțuri stâlpi ce depășesc un stat de om și susțin un „acoperiș” plan, ori un baldachin, fiind specific dormitoarelor baroce, cu un farmec aparte.
 • Pat cu depozitare ce înseamnă sertare în lada pe care stă somiera sau o somieră cu mecanism ce se poate ridica cu tot cu saltea, dinspre picioare, sub ea rămânând o ladă de depozitare.
 • Patul de zi este o combinație practică între un șezlong, o canapea și un pat. Unele modele au un singur braț si spătar doar pe o mica porțiune a uneia dintre laturile lungi, altele sunt formate doar din cadru și o saltea ce se poate plia, transformând patul de zi într-un pat pentru o persoană foarte confortabil.
 • Pat reglabil cu telecomandă dispune de două sau trei somiere a căror poziție poate fi reglată independent, cu ajutorul telecomenzii, în funcție de activitatea depusă.
 • Paturi suprapuse/suspendate sunt ideale în camera copiilor sau în camera de oaspeți, peste patul de jos este o structura înaltă, cu cadru de pat, somieră și saltea.

Ce avantaje are alegerea unui pat pentru o persoană

 

 • Un pat de o persoană cu loc de depozitare te poate scuti de multe probleme, deoarece există un volum destul de important de depozitare sub salteaua sa, depinzând și de modelul patului, dacă este cu sertare sau cu somieră mobilă. Pentru a crește acest spațiu de depozitare se poate înălța puțin salteaua.
 • Datorită dimensiunilor poate mobila foarte bine o cameră mică cum este cea a unui adolescent.
 • Patul pentru o persoană care are o structură înaltă, ce provine de la paturile suprapuse, poate face o mare economie de spațiu, sub el putându-se amenaja un dulap de haine, o bibliotecă sau chiar un birou, dacă este folosit într-o cameră de o singură persoană.
 • Pentru a mobila un dormitor matrimonial se pot folosi două paturi single. Este vorba despre cazul unei camere foarte înguste. În acest caz, un pat de două persoane poziționat pe centrul camerei ar crea două culoare de acces foarte înguste, gen 20 cm, pe lateralele patului. Dacă s-ar folosi două paturi single, fiecare pat stând la perete, culoarul dinte paturi ar fi mai confortabil, de cca 40 cm.
 • Sunt deosebit de flexibile în folosire, fiind perfecte pentru folosirea în dormitoare, pentru dormitoarele de oaspeți, hoteluri sau pensiuni. În hoteluri sau pensiuni pot funcționa singure sau în pereche după cum cere clientul, pat simplu sau matrimonial.
 • Un pat de o persoană poate fi poziționat în diferite poziții în cameră, cu latura lungă sau cu latura scurtă la perete, putând sta chiar și la colțul camerei, economisind astfel spațiul.
 • Nu este un pat foarte greu, este suficient de ușor de mutat prin camera și este ușor de manipulat pentru cei cărora le place să modifice mai des aranjamentul camerei.
 • Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

  MAGAZINELE ACAJU

  Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

  MODALITATI DE PLATA

  Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

  GARANTIE SI SERVICE

  Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

  LIVRARE SI MONTAJ

  Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

  Telefon: 0311 300 290
  Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
  Expediere in 24h la articolele in stoc
  Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
  Deschidere Colet 24H
  Retur Gratuit Timp de 14 Zile
  Restituirea Banilor a Doua Zi
  Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
  Pana la 10 rate fara dobanda