Polițe, rafturi și etajere suspendate. Unde le amplasăm pentru efect WOW - ACAJU

Fiecare casă este diferită, în funcție de dimensiuni, de stilul abordat, de posibilitățile materiale și, nu în ultimul rând, de imaginația celor care au amenajat-o. În orice casă, alegi mobilă în primul rând pentru că ai nevoie de ea, nu pentru că trebuie să umpli spațiul. În alegerea mobilierului, contează foarte mult spațiul de depozitare de care ai nevoie. 

În living de exemplu, probabil ai observat că nu se mai poartă bibliotecile masive ca pe vremea părinților încărcate adesea cu decorațiuni inutile, ci se preferă mai degrabă un mobilier de living minimalist, format din polițe și etajere suspendate și eventual un corp pentru televizor. Așa că, dacă nu ai foarte multe cărți sau ești o persoană care pune accent pe digital, te poți mulțumi cu o serie de rafturi perete dacă sunt de ajuns sau cu etajere suspendate

 

Nu suntem împotriva amenajărilor interioare cu biblioteci masive, dar într-un spațiu mic de apartament sunt de preferat decorurile simple compuse dintr-o canapea, o măsuță pentru cafea, și niște rafturi suspendate pe un perete. Dacă ai foarte multe obiecte de decor și tablouri este mai ușor de amenajat un spațiu cu rafturi perete în locul unui mobilier greoi. 

 

Ce sunt și cum alegi polițele, rafturile și etajerele suspendate

 

Sunt disponibile în atâtea stiluri, mărimi și culori de polițe de perete, etajere suspendate și rafturi perete, încât le poți folosi și ca elemente decorative în orice încăpere, nu doar ca spații utile de depozitare. Sunt cele mai ușor de transportat obiecte de mobilier și alese cu grijă pot exploata la maximum chiar și cele mai problematice locuri din casă. Doar montarea pe perete a acestor suporturi este mai dificilă, pentru că implică datul de găuri în pereți.

  • Polițele sunt suporturi fixate orizontal pe perete, pe care poți așeza diverse obiecte. De obicei, sunt realizate din scânduri de lemn masiv, PAL, MDF, plastic, ratan, dar pot include și elemente de sticlă sau fier. Sistemul de fixare poate fi expus, ca în cazul polițelor susținute de țevi din fier, ideale pentru încăperile amenajate în stil industrial sau ascuns, cu bolțuri metalice, pentru un aspect discret și un aer minimalist, în care polițele par că plutesc pe perete.
  • Rafturi perete sunt suporturi fixate în dulapuri ori etajere, sau montate de-a lungul pereților în diverse configurații. Găsești rafturi ca obiecte independente, în formă de cub, trapez, triunghi sau dreptunghi, sau rafturi modulare, care fac parte dintr-un ansamblu. Pot fi realizate din aceleași materiale ca polițele, însă oferă mai multă susținere. Rolul funcțional, de spațiu de depozitare, primează, însă și esteticul contează. Un raft în formă de copac, cu rafturi, este ideal pentru a conferi personalitate unei încăperi.
  • Etajerele suspendate sunt piese de mobilier formate din unul sau mai multe rafturi suprapuse, deși, în sens larg, ne putem referi atât la polițe, cât și la rafturi ca la niște etajere. Sunt realizate din aceleași materiale, dar spre deosebire de rafturi și polițe, există și modele extensibile, cu bare telescopice, care se pot monta între tavan și podea, sau pliante.

Idei de amenajare a livingului cu polițe, rafturi și etajere suspendate

 

Se pot înlocui piese de mobilier cu spații de depozitare numeroase, dar de care nu ai nevoie în totalitate, cu polițe de perete sau etajere suspendate, nu doar cele care să înglobeze locul de televizor, ci și un mobilier minimal care să ofere suficient spațiu de expunere, dar care să fie funcțional și să arate bine. Trebuie să fim atenți doar la coerența designului, totul în cameră, indiferent care este ea, trebuie să meagră pe același stil. În spațiile mici sunt mai potrivite rafturile suspendate sau nișele, deci să nu ocupi loc cu mobila la nivelul pardoselii.

 

  • Pe întreg peretele din spatele canapelei, perete care poate fi de accent, se pot fixa la distanțe egale, trei sau patru polițe de perete din lemn vopsit în culoarea de fundal a camerei, care cu siguranță va fi în contrast cu culoarea de accent a peretelui. Pe rafturi vor fi așezate într-o „dezordine ordonată” tablouri, fotografi înrămate, obiecte decorative, cărți, albume și chiar plante.
  • Într-o sufragerie de mici dimensiuni, tot peretele din spatele canapelei sau colțarului, se poate împărți într-un număr de etajere suspendate din sticlă, care să fie fixate în tavan și pardoseală pe cabluri de oțel. Etajerele suspendate pot fi simetrice sau cu rafturile la distanțe diferite, dar nu mai mici de 30 cm. Sticla fiind transparentă pe un perete zugrăvit într-o culoare de accent sau chiar un tapet, cu ultimul raft relativ aproape de tavan va avea efectul de mărire vizuală a camerei. Pe rafturi se pot așeza pe lângă tablouri și obiecte decorative, mici plante, cărți și discuri. Atenție că teancurile mari de cărți sau discuri de vinil au greutate mare, iar sticla nu suportă greutăți ca un raft de lemn. Funcție de stilul de amenajare, rafturile pot fi din lemn și fixate cu sfoară relativ groasă din cânepă.
  • În multe aranjamente ale livingului, peretele de accent este în fața canapelei și pe el se află televizorul. La baza peretelui întotdeauna este o comodă ca spațiu închis de depozitare, pe care este așezat televizorul când nu este fixat în perete. De jur împrejurul televizorului vor fi polițe de perete, așezate simetric sau mai puțin, pe care vom pune diferite obiecte decorative în stilul amenajării. Poate polițele ar trebui să aibă dimensiuni diferite pe lungime și lățime.
  • Dacă pe peretele de accent este un șemineu, de o parte și de alta a acestuia pot exista comode foarte joase, până în 40 cm înălțime, iar în spațiul de deasupra se poate face un aranjament de diferite rafturi perete și polițe de perete, unde să punem obiecte de decor. Cărțile de diferite culori și mărimi pot fi și ele tratate ca obiecte decorative într-un astfel de aranjament.

Idei de amenajare cu polițe, rafturi și etajere suspendate în dormitor

 

  • De multe ori în dormitor, dacă este mai spațios, există un colț de citire și relaxare în care cu siguranță câteva polițe de perete, o etajeră suspendată sau niște rafturi vor arăta foarte bine, în funcție de stilul amenajării.
  • Într-un dormitor spațios, cu ușa de intrare la mijlocul peretelui, se poate fructifica spațiul din jurul uși amenajându-se o „bibliotecă” prin fixarea de polițe de perete sau a unor etajere suspendate.

 

Idei de amenajarea în bucătărie și pe hol cu polițe

 

  • Un aranjament foarte întâlnit în bucătărie, este așezarea tuturor ustensilelor folosite zilnic pe peretele de accent de deasupra corpului cu blat de lângă chiuvetă, pe polițe de perete pentru a fi la îndemână. Printre ele se pot pune și câteva obiecte decorative pentru înveselirea atmosferei.
  • Într-un hol în care nu tot spațiul este folosit, este posibil să obții locul necesar pentru niște polițe de perete plutitoare pe care să poți păstra câteva cărți și niște amintiri din vacanță.

 

Idei de amenajare cu polițe, rafturi și etajere suspendate în dormitor copilului

 

  • Unul din cele mai plăcute și distractive aranjamente în camera copilului este cea cu rafturi așezate sub forma unui copac, pe peretele de accent, pe crengile căruia se pot pune cărți. Construcția poate fi foarte stufoasă, depinzând întru totul de imaginația voastră. În altă ordine de idei, bine gândit de la început, copacul se poate extinde odată cu creșterea copilului și a nevoilor lui.
  • Deasupra biroului cu siguranță un grup de polițe de perete sunt aproape obligatorii pentru că vor crea mult spațiu, ușor de confecționat, administrat și înlocuit, de multe ori și suficient de ieftin.
  • În dormitorul copilului, o suprafață de perete amenajată cu rafturi de diferite forme și culori sunt o adevărată mană cerească pentru păstrarea colecțiilor în formare.

 

De asemenea, indiferent de mărimea camerei și stilul de amenajare, mai degrabă merită să alegi nuanțe neutre pentru mobilier și apoi obiecte colorate pentru etajere, alegerea unor etajere colorate din start vor fi mai greu de asortat cu restul obiectelor. Și nu uita că indiferent de stil, cu cât sunt mai simple rafturile și etajerele cu atât ambientul va părea mai ordonat și mai coerent.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.