Stilul boho chic in amenajarile interioare - ACAJU

Denumirea de boho-chic are influențe diverse, fiind o fuziune a unor concepte de origine britanică și franceză, “boho” este o abreviere de la “bohemian homeless”, iar “chic” este un termen francez ce înseamnă elegant sau la modă. Prin urmare boho-chic se poate traduce ca permisiv, liber sau chiar ieftin, însă simultan elegant sau cel puțin arătos. Fuziunea acestor termeni s-a produs pe o perioadă îndelungată de timp, prima oara fiind adoptată în moda vestimentară în anii 1960-1970, pentru a descrie stilul vestimentar hippy, gipsy, iar mai apoi cam prin anii 2000 evoluând ca și stil de amenajare interioară.

În ceea ce privește designul interior, stilul Bohemian Chic - BoHo - este unul complex, chiar dacă pare să fie la îndemâna oricui. Este un stil de decorare foarte libertin, permisiv, și care chiar dacă are câteva trăsături comune în fiecare amenajare, este foarte ușor de personalizat. O încăpere boho-chic este o istorie ce îmbină trecutul proprietarilor foarte atașați de moștenirea părinților, dar și prezentul acestora. Acest decor va cuprinde întotdeauna elemente vintage de mobilier, perdele și covoare rustice, dar și multe alte elemente pline de amintiri cu valoare emoțională.

Stilul boho chic este caracterizat în designul interior de combinații abundente de culori, mobilier vintage, textile brodate, covoare țesute, plante, lemn și motive etnice aparținând mai multor culturi din lume. Dacă vrei să îți exprimi spiritul neconvențional și latura artistică în amenajarea casei, lasă spiritul boem și creativitatea să se reflecte în interiorul locuinței tale.

Elemente esențiale ale stilului boho

Amenajarea boho înseamnă să lași la parte rigoarea clasică, scandinavă sau modernistă. Este perfectă pentru firile nonconformiste și nerecomandată conservatorilor. Este simplu dacă raportezi acest stil la nivelul anilor ’70, când erau în vogă piesele folk, etnice, gypsy, vintage și handmade/artizanal. Amestecarea acestor stiluri face ca rezultatul sa fie unul spectaculos.

More is more în stilul boho și nu există limite pentru ca nu există nici reguli stricte în acest stil. Totul este permis, însă aceasta nu este o garanție că stilul este ușor de obținut, deoarece totul trebuie să pară că a fost creat și gândit fără efort, cu mare ușurință și spontan.

Cuvântul-cheie este “mixul” de stiluri, de țesături, de culori, pentru că boho este mai degrabă un anti-stil. Iată de ce un perete alb, gol, nu are ce căuta într-un astfel de interior. Boho este pentru cei ce iubesc arta, culorile, contrastele, creativitatea și trecutul. Elementele vintage sunt în general colorate și se completează cu piese rustice.

Partea cea mai frumoasă a acestui stil este că, pe cât de multe influențe are, pe atât de interesante sunt acestea, marocane, mexicane, amerindiene, franceze... Elemente din cultura și arta unor popoare atât de diferite se îmbină într-un mod fantastic, rezultând decoruri pline de viață, personale, vibrante, unice, și în același timp definind stiluri de viață, caractere, personalități. Îți poți transforma locuința într-un album de aventuri accesorizând încăperile cu ajutorul diverselor suveniruri achiziționate din călătorii. Țesăturile turcești, indiene sau chineze sau obiectele cu simbolistică tribală africană, mongolă sau amerindiană sunt foarte în vogă în prezent.

Stilul boho este ușor de recunoscut după culorile aprinse, precum portocaliu, roșu, mov, verde sau galben. Este bazat pe o combinație de tonuri pământii și nuanțe de pietre prețioase. Farmecul acestui stil este dat de amestecul materialelor de texturi și modele diferite în aproape toate elementele: mobilier, pereți, draperii, covoare. O multitudine de detalii colorate este esențială, aceasta fiind și principala caracteristică a interioarelor decorate în stilul boem.

Cuverturile, păturile, fețele de pernă și covoarele sunt un must have și trebuie să conțină cât mai multe modele. Liniile geometrice sau simbolurile inspirate din motive tradiționale, se pot regăsi pe cel puțin 2 sau 3 accesorii din cameră. Pattern-urile se pot regăsi și pe piesele de mobilier, tapet, gresie, faianță sau pe ghivecele plantelor.

Pentru că libertatea de spirit nu ar fi nimic fără natură, stilul boho se bucură de compania a cât mai multor plante. Pentru living sunt recomandate plantele înalte, cu frunze mari, fără flori, amplasate lângă canapea, sau în colțurile camerei, în funcție de necesarul de lumină pentru fiecare plantă. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății, plantele vor contribui și la crearea unei atmosfere speciale și relaxante.

Accesoriile pe care le alegi pentru fiecare cameră trebuie să spună o poveste. Alege cât mai multe elemente, mai ales vintage. Lămpi de birou, lampadare, tablouri, ilustrații, fotografii înrămate, farfurii, suporturi, cutii de bijuterii, bibelourile sau statuetele alese cu gust vor fi atracția principală. Spațiul trebuie să fie cât mai împodobit. Dacă ai multe reviste, nu le ascunde în sertare. Alege suporturi și măsuțe speciale pentru a le etala.

Imaginația și simțul estetic este pus la încercare în momentul în care trebuie să decorezi fiecare cameră, dar există câteva detalii esențiale importante pentru fiecare încăpere. Pentru living detaliul esențial este covorul încărcat cu motive orientale, etnice, asemănător covoarelor persane.

Mobila vintage și lemnul patinat dar nu uzat sunt elemente de bază ale stilului bohemian chic. Este important ca lemnul să fie vintage sau cu aspect uzat, dar să nu fie degradat. Mobila nu trebuie să fie recognoscibilă, ci una eventual modificată, personalizată, mai degrabă realizată la comandă, poate fi de la second-hand, cu finisaje antichizate sau bricolată. De fapt mobila este una ce pare făcută într-un atelier sau chiar de către proprietari. Cert este că în acest stil ar trebui să nu poți recunoaște ceva de prin magazine.

Printre piesele de mobilă cel mai des folosite în amenajările boho, sunt canapelele retro, fotoliile mari, mesele și scaunele sculptate din lemn masiv, cuferele vintage, dulăpioarele, tabureții. Două piese de mobilier care se regăsesc în orice amenajare boho sunt măsuța cafea inedita și câteva taburete multifuncționale. Măsuță capătă mai multe fețe, fiind folosită că noptieră, masa de lucru sau de expunere, iar taburetul este pe lângă o piesa de șezut, una de expunere sau pur decorativă.

Dacă ai o colecție mare de cărți și multe obiectele decorative de suflet, stilul boho are numai vești bune. Unul din lucrurile de care stilul boho nu se poate lipsi, cum nu o făceau nici artiștii care au introdus acest curent, este biblioteca plină cu cărți. Mobila living cu biblioteci de lemn mai mari și mai mici vor fi gazdele perfecte pentru cărți și celelalte obiecte. Cărțile de pe rafturi nu ar trebui aranjate în funcție de culori sau mărime, ci așezate haotic, pentru că, tot ceea ce este neobișnuit și nonconformist este valoros în stilul boho.